Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
25.03.2020 07:00 | Správy | Domáce správy

Koronavírus na Slovensku ONLINE: Počet nakazených pribudol, poslanci rozhodli o návrhu na monitorovanie pohybu ľudí

Aktuálne informácie o vývoji situácie s korovírusom vám prinášame online.

Koronavírus vyčíňa aj na Slovensku. Počet nakazených prekročil číslo 200. Premiér Igor Matovič preto v utorok predstavil sériu opatrení, ktoré majú šírenie vírusu zastaviť. Medzi ne patrí povinnosť nosiť rúško či špeciálne nákupné hodiny pre seniorov.

Guvernér NBS Peter Kažimír o situácii s koronavírusom: Slová, ktoré Slovákov zabolia

Slovenky starajúce sa o klientov v zahraničí prejavili solidaritu: Kolegyne opatrovateľky, nenecháme vás bez peňazí

Obec vyháňa turistov zo Štrbského Plesa: Má na to vážny dôvod

ONLINE:
ONLINE:
ONLINE: Koronavírus na Slovensku - 18. deň
20:59

Vážení čitatelia, online prenos sa končí. Všetko podstatné sa dozviete na našom webe. Ďakujeme za pozornosť, pekný zvyšok večera.

20:42

V súvislosti so šírením ochorenia COVID-19 budú osobné ochranné prostriedky vyššieho typu distribuované prednostne tým poskytovateľom, ktorí majú najvyššiu pravdepodobnosť kontaktu s nakazeným pacientom. TASR o tom informovala hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR Zuzana Eliášová.

"Sú to hlavne záchranky, urgentné príjmy, personál infekčných oddelení, kde už takíto pacienti sú, myslíme však aj na všeobecných lekárov či stomatológov. Postupne budeme vybavovať aj ďalších poskytovateľov. Tvárových rúšok je dosť, budeme ich distribuovať rovnomerne v závislosti od počtu personálu a počtu ošetrených pacientov," uviedla Eliášová.

20:18

Viac ako 2000 obyvateľov Lučenca doteraz požiadalo samosprávu o poskytnutie bavlnených viacvrstvových rúšok na ochranu pred novým koronavírusom. Informoval o tom viceprimátor Pavol Baculík, podľa ktorého by o tieto pomôcky mali ľudia žiadať jedine v prípade, ak ich akútne potrebujú a využijú.

"Prosíme občanov, ak je to možné, aby si ochranné prvky zadovážili alebo vyrobili sami. Cieľom mesta Lučenec je zabezpečiť najmä seniorov a zamestnancov, ktorí prichádzajú denne do styku s väčším množstvom ľudí," podotkol Baculík s tým, že denne mestu v súvislosti v rúškami volá viac ako 500 ľudí. (tasr)

19:40

Nemocnice sa pripravujú na väčší počet pacientov s ochorením COVID-19. Postupne sa tak niektoré oddelenia premenia na takzvané červené pavilóny a v najkrízovejšom variante sa celé zdravotnícke zariadenie zmení na takzvanú COVID nemocnicu. TASR o tom informovala hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR Zuzana Eliášová.

"Aktuálny stav je pre Slovensko postačujúci. Disponujeme ešte desiatkami voľných lôžok na aktuálnych infekčných oddeleniach, no musíme myslieť dopredu a byť pripravení. Preto štartujeme v najväčšej Univerzitnej nemocnici Bratislava, ktorá má pripravený plán reprofilizácie, prispôsobovať ho bude aktuálnemu stavu," povedal minister zdravotníctva SR Marek Krajčí (OĽaNO). (tasr)

19:25

Parlament v stredu schválil novelu zákona o sociálnom poistení, ktorou sa zavedie takzvané pandemické ošetrovné, nemocenské pri karanténe a umožní sa vyplácanie príspevkov na udržanie pracovných miest. Za novelu zákona, ktorú Národná rada SR (NR SR) schvaľovala v skrátenom legislatívnom konaní, hlasovalo všetkých 132 prítomných poslancov. Prečítajte si viac v článku.

19:06

Republiková únia zamestnávateľov (RÚZ) je vážne znepokojená skutočnosťou, že vláda stále neuviedla do praxe zásadné opatrenia na zmiernenie dosahov nového koronavírusu na podnikateľov. Tisíce zamestnávateľov, malých podnikateľov a živnostníkov očakávajú okamžité a razantné opatrenia, uviedla v stredu RÚZ.

Podnikatelia združení v únii upozornili, že už v súčasnosti niektoré firmy nemajú hotovosť na zaplatenie aktuálne splatnej dane z pridanej hodnoty (DPH). "Po prvých diskusiách o pripravovaných opatreniach, minulý týždeň v pondelok 16. marca, je nanajvýš potrebné, aby vláda po konzultáciách s podnikateľmi a zamestnávateľmi implementovala opatrenia, ktoré okolité a ďalšie členské krajiny EÚ už realizovali," vyhlásil Miroslav Kiraľvarga, prezident RÚZ. (tasr)

18:45

Premiér Matovič podpísal odvolanie Kajetána Kičuru.

18:39

Osobné ochranné prostriedky vyššieho typu budú distribuované prednostne tým poskytovateľom zdravotnej starostlivosti, ktorí majú najvyššiu pravdepodobnosť kontaktu s pacientmi nakazenými koronavírusom. Uvádza sa to v stanovisku ministerstva zdravotníctva.

„Sú to hlavne záchranky, urgentné príjmy, personál infekčných oddelení, kde už takíto pacienti sú, myslíme ale aj na všeobecných lekárov či stomatológov. Postupne budeme vybavovať aj ďalších poskytovateľov,“ uviedla hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová. Tvárových rúšok je pritom podľa ministerstva dosť. „Budeme ich distribuovať rovnomerne v závislosti od počtu personálu a počtu ošetrených pacientov,“ dodala Eliášová. (sita)

18:25

Mesto Svit začalo od utorka (24. 3.) s bezplatnou distribúciou rúšok pre dôchodcov nad 65 rokov. Dobrovoľníčky pod vedením Janky Koreňovej šijú rúška v priestoroch centra voľného času, pomocnú ruku podáva aj Mládežnícky parlament Svit a šije sa aj v kanceláriách. Ďalšie rúška bude šiť kolektív zamestnancov Strednej odbornej školy polytechnickej J. A. Baťu pod vedením riaditeľky Evy Nebusovej. "Ak máte doma nepotrebné kusy látok a posteľnej bielizne či gumičiek, prineste ich na mestský úrad. Tento materiál bude použitý na rúška distribuované zdarma obyvateľom Svitu," vyzýva ľudí radnica. Zároveň hľadá ďalších dobrovoľníkov, ktorí chcú so šitím ochranných rúšok pomôcť. (tasr)

18:23

Ako dar poslalo mesto Poprad v stredu 1000 ochranných rúšok do Nemocnice Poprad, ktoré boli ušité vo firme Tatrasvit. Samospráva zároveň vyzýva všetky tehotné ženy s trvalým pobytom v meste, ktoré majú záujem o ochranné rúška, aby svoje kontaktné údaje poslali na e-mailovú adresu podatelna@msupoprad.sk najneskôr do piatka (27. 3.) do 15.00 h.

Popradský primátor Anton Danko a krízový štáb sa v pondelok (23. 3.) dohodli na prvej etape distribúcie ochranných rúšok pre všetkých popradských seniorov nad 60 rokov, tehotné ženy, opatrovateľky a onkologických pacientov. "Pôjde presne o 12.500 ochranných rúšok, ktoré by mali byť ku koncu tohto týždňa distribuované do domácností. Rúška dostane postupne v ďalších etapách každý Popradčan," uviedla radnica. (tasr)

18:22

Mesto Spišská Nová Ves rozdalo k stredajšiemu dňu takmer 2000 rúšok. Tie putovali pre zamestnancov mesta, marginalizované skupiny, seniorov v domovoch opatrovateľskej služby, zväz invalidov, zamestnancov prevádzky potravín či vodičov mestskej hromadnej dopravy. Informuje o tom radnica na svojej internetovej stránke s tým, že rúška bude aj naďalej distribuovať pre tých, ktorí ich nevyhnutne potrebujú a nemajú inú možnosť, ako si ich zabezpečiť. (tasr)

18:19

Mimoparlamentná strana KDH považuje za chybu, že vláda nenavrhuje odloženie platieb daní a odvodov pre samostatne zárobkovo činné osoby (SZČO) a zamestnávateľov, ktorých najviac ekonomicky zasiahol vplyv epidémie nového koronavírusu. Podľa strany už mali byť dohodnuté podmienky pre odklad splátok úverov s bankami. Predstavený mal byť aj plán dofinancovania zdravotníctva. Nič z toho sa nekoná, vyzerá to, že vláda prešľapuje namieste, uviedlo v stredu KDH v tlačovej správe zaslanej médiám. Opatrenia vlády, naopak, podporila mimoparlamentná strana Spolu. Viac tu. 

18:02

Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) rieši nedostatok osobných ochranných pracovných prostriedkov aj po vlastnej línii. Ako TASR informoval, aktívne zháňa a kontaktuje dodávateľov po celom svete, ako i firmy a sociálne podniky v kraji.

"Zatiaľ máme objednaných 30.000 textilných rúšok, viac ako 10.000 párov ochranných rukavíc pre opatrovateľky a dobrovoľníkov, jednu tonu dezinfekčných gélov na ruky a 700 respirátorov FFP3," konštatoval Ján Michalský, ktorý za Úrad BBSK koordinuje zabezpečovanie ochranných prostriedkov. Hneď ako ich dostanú, budú okamžite distribuované. Kraj tiež zabezpečil časť potrebných ochranných štítov a okuliarov. Snaží sa získať sterilné rukavice pre lekárov, jednorazové chemické overaly a ďalšie respirátory FFP2 a FFP3 či vrecia na biologický odpad.

18:01

Minister školstva Branislav Gröhling (SaS) bude mať oprávnenie posúvať termíny maturitných skúšok či Testovania 9 alebo ich pre daný školský rok úplne zrušiť. Vyplýva to z novely zákona o výchove a vzdelávaní, ktorú dnes podpísala prezidentka SR Zuzana Čaputová. Ide o zmenu, ktorá je reakciou na vyhlásenie mimoriadnej situácie a núdzového stavu z dôvodu šírenia koronavírusu na Slovensku. Novelu schválil parlament v skrátenom konaní v utorok 121 hlasmi. (sita)

17:59

Minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO) sa v stredu stretol s primátorom Bratislavy Matúšom Vallom. Hlavnou témou ich rozhovorov bolo čo najlepšie zvládnutie situácie v súvislosti so zastavením šírenia nového koronavírusu. Na stretnutí sa zúčastnil aj štátny tajomník rezortu Lukáš Kyselica. Ministerstvo vnútra (MV) SR o tom informovalo na sociálnej sieti.

"Minister vnútra ubezpečil primátora Bratislavy, že novovzniknutý permanentný krízový štáb sa bude zaoberať podnetmi a návrhmi miest a obcí v súvislosti s riešením situácie," priblížilo MV SR. Zabezpečená má byť podľa ministra aj pravidelná komunikácia medzi štábom a samosprávou, aby všetky opatrenia mohli byť efektívne uplatňované v praxi. (tasr)

17:53

Mobilní operátori poskytnú Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR len dáta o pohybe bez akýchkoľvek správ, hovorov alebo prepojení na iné telefónne čísla. Médiá o tom informovala vicepremiérka pre investície a informatizáciu Veronika Remišová (Za ľudí). Viac zistíte v článku.

17:42

Červená nemocnica určená pre pacientov s ochorením COVID-19 vznikne v Infekčnom pavilóne Nemocnice akademika Ladislava Dérera na bratislavských Kramároch. TASR o tom informovala hovorkyňa Univerzitnej nemocnice Bratislava (UNB) Eva Kliská. Tieto priestory plánuje najväčšia nemocnica na Slovensku rozšíriť o samostatnú budovu Kliniky geriatrie.

"Pacienti, ktorí sú na Klinike geriatrie na Kramároch hospitalizovaní a ktorí si vyžadujú neodkladnú zdravotnú starostlivosť, budú postupne umiestňovaní do iných našich nemocníc, kde bude o nich plnohodnotne postarané," komentovala Kliská.

17:32

V Bratislave nebudú platiť rodičia poplatky za materské školy a školské kluby, ak tie budú pre opatrenia v súvislosti s novým koronavírusom zatvorené. Čo bude s preplatkami?

17:17

Všetkých 12 základných škôl (ZŠ) v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Prešov plynule prešlo z prezenčnej formy výučby na elektronickú vrátane výchovných predmetov. TASR o tom informoval hovorca mesta Prešov Vladimír Tomek.

"Učitelia sa rýchlo prispôsobili novej situácii a v rámci povinnej elektronickej výučby sa žiakom prihovárajú aj online a môžu im tak vysvetliť novú látku napríklad priamo z obývačky. Okrem samotnej výučby prebieha elektronicky aj zadávanie domácich úloh, metodických listov a testov vrátane vyhodnocovania a hodnotenia. Domáce úlohy dostávajú žiaci na dennej báze, rovnako ako v škole, pričom učiteľ vždy určí či ide o krátkodobú, alebo dlhodobú úlohu. Prešovskí učitelia pri svojej práci najčastejšie využívajú webové portály Bez kriedy, VIKI, Taktik, Zborovňa, Eduworld a ďalšie," uviedol Tomek.

17:15

Vzdelávanie na Univerzite Pavla Jozefa Šafárika (UPJŠ) v Košiciach, Technickej univerzite v Košiciach (TUKE) a Univerzite veterinárskeho lekárstva a farmácie (UVLF) v Košiciach bude pokračovať v dištančnej forme. Dohodlo sa na tom vedenie týchto verejnoprávnych univerzít na stredajšom pracovnom stretnutí. Ako o tom TASR informoval hovorca UPJŠ Tomáš Zavatčan, odpustia aj poplatky za ubytovanie na internátoch.

Pokračovaním vzdelávania dištančnou formou namiesto prezenčnej výučby chcú zachovať pôvodné termíny ukončenia letného semestra tohto akademického roku tak, aby minimalizovali následky spojené s novým koronavírusom na zdravie študentov a pracovníkov univerzít.

17:12

Nemocnica v Komárne začala regulovať ľudí, ktorí do nej vstupujú. Pred vchodom už stojí takzvaná triáž, teda roztrieďovací stan. Doň sú nasmerovaní všetci pacienti, ktorí chcú vstúpiť do nemocničného areálu.

Na mieste prvého kontaktu sa nachádza zdravotnícky pracovník, ktorý návštevníkom zmeria teplotu, dôsledne sa informuje o cestovateľskej a epidemiologickej anamnéze. "Pacient zároveň vypíše prehlásenie. V prípade, že by mohol byť podozrivý na ochorenie COVID-19, náš zdravotnícky personál zabezpečí odklon osoby do určených priestorov na zabezpečenie jeho izolácie. Všetky tieto opatrenia sú v súlade s odporučením Úradu verejného zdravotníctva SR a bez nich nie je možné pacienta v nemocnici ošetriť," vysvetlila námestníčka riaditeľa pre ošetrovateľstvo Jana Ondrišová. (tasr)

17:05

Na Slovensko bolo dovezených 74 ton zdravotníckeho materiálu z Číny. S jeho vykladaním a následnou prepravou do priestorov Správy štátnych hmotných rezerv SR pomáhali profesionálni vojaci z Veliteľstva posádky Bratislava. TASR o tom informoval León Zázrivý z tlačového oddelenia Ministerstva obrany (MO) SR.

16:51

Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) aj Európska lieková agentúra (EMA) varujú pred nákupom falšovaných liekov. Rady si môžete prečítať tu. 

16:34

Parlament bude o novele zákona o sociálnom poistení rokovať v skrátenom legislatívnom konaní. V stredu to odobrilo plénum parlamentu 118 hlasmi, prítomných bolo tiež 118 poslancov. Novela zavádza pandemické ošetrovné (OČR), zmeny sa uskutočnia aj pri vyplatení nemocenského. Tiež prináša zmeny aj pre zamestnávateľov, aby dokázali udržať pracovné miesta. (tasr)

16:31

Na Slovensku platí zákaz vývozu liekov pre ľudí a výrobcov zdravotníckych pomôcok a diagnostických zdravotníckych pomôcok in vitro, zaregistrovaných alebo zaevidovaných na Štátnom ústave pre kontrolu liečiv (ŠÚKL), do zahraničia. Opatrenie Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR, platné od pondelka (23. 3.), podpísal minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO). Zverejnené je na stránke ŠÚKL.

Zákaz sa však nevzťahuje na držiteľa povolenia na výrobu liekov, ak humánny liek vyrába pre iný štát, a na výrobcu zdravotníckych pomôcok a diagnostických zdravotníckych pomôcok in vitro, ak zdravotnícku pomôcku alebo diagnostickú zdravotnícku pomôcku vyrába na základe zmluvy uzavretej pred vyhlásením núdzového stavu pre odberateľa v inom štáte. (tasr)

16:22

Prečítajte si bližšie informácie o novom zákone, ktorý dáva Úradu verejného zdravotníctva prístup k údajom od mobilných operátorov.

16:08

Doplňujúce voľby do orgánov samosprávy obcí sa v sobotu 4. apríla neuskutočnia. Informoval o tom predseda Národnej rady (NR) SR Boris Kollár (Sme rodina) v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu. Kedy sa uskutočnia sa dočítate tu

16:06

Na Slovensku budú dočasne pozastavené niektoré administratívne lehoty. Poslanci Národnej rady SR (NR SR) v skrátenom legislatívnom konaní schválili vládny návrh zákona o niektorých mimoriadnych opatreniach v súvislosti so šírením ochorenia Covid-19 a v justícii. Za hlasovalo 91 zákonodarcov, proti bolo 43 a zdržali sa štyria. V praxi teda bude odložené vyhlásenie konkurzov či obmedzené pojednávania súdov s účasťou verejnosti. Súd však bude mať povinnosť vyhotoviť z pojednávania zvukový záznam. Tieto pozastavenia majú zatiaľ platiť do 30. apríla tohto roka. Legislatíva tiež umožní obchodným spoločnostiam konať bez fyzického kontaktu, teda takzvane per rollam. Zákon zároveň vyrieši aj situáciu na Najvyššom súde SR, na ktorom momentálne chýba vedenie. (sita)

16:04

Na zber ušitých ochranných rúšok od stredy slúžia v Košiciach nové plastové kontajnery. Na vybraných 15 miest ich po dohode s magistrátom a mestskými časťami rozmiestnila spoločnosť Kosit.

Kontajnery sú označené nápisom Zberné miesto pre bavlnené rúška. Ľudia, ktorí rúška ušijú nad rámec vlastnej spotreby, ich tam môžu vhodiť. "Mestská časť, respektíve iná organizácia, pri ktorej kontajner bude, zabezpečí výber a redistribúciu rúšok medzi obyvateľov podľa vlastného kľúča," uviedol hovorca mesta Vladimír Fabian. (tasr)

16:02

Slovenská technická univerzita (STU) v spolupráci so spoločnosťou Matador group spustila výskumný projekt, ktorého cieľom je vyvinúť prototyp pľúcneho ventilátora na pomoc pacientom s ochorením Covid-19. Ako ďalej agentúru SITA informoval hovorca STU Fedor Blaščák, východiskom pre vývoj prototypu je vedecká štúdia z roku 2010 Design and Prototyping of a Low-cost Portable Mechanical Ventilator od výskumníkov z Massachusetts Institute of Technology (MIT) a Boston University. „Za STU vkladáme do projektu našich najlepších odborníkov - tím okolo docenta Jána Vachálka zo Strojníckej fakulty STU a vývojárov z Fakulty elektrotechniky a informatiky STU pod vedením profesora Františka Duchoňa, ktorí deklarovali schopnosť vyrobiť prototyp aj s vylepšeniami," povedal v tejto súvislosti rektor STU Miroslav Fikar.

15:49

Príspevok pre samostatne zárobkovo činné (SZČO) osoby od štátu na prekonanie krízy spôsobenej opatreniami vlády SR proti šíreniu nového koronavírusu môže pomôcť aj realitným maklérom. Pre TASR to uviedol analytik Realitnej únie SR Vladimír Kubrický. V akom rozsahu však príspevok zmierni dosah opatrení vlády na realitných maklérov podľa Kubrického závisí od jeho výšky a podmienok poskytnutia.

"V kombinácii s odpustením platenia odvodov štátu na niekoľko mesiacov, ktoré je pre živnostníkov každý mesiac veľkým bremenom, by to mohla byť významná pomoc," dodal Kubrický. Podľa posledných vyjadrení ministra práce, sociálnych vecí a rodiny Milana Krajniaka (Sme rodina) na tlačovom brífingu po stredajšom rokovaní vlády však vládny kabinet k odpusteniu platenia odvodov pre živnostníkov pravdepodobne nepristúpi. "My im dáme príspevok, aby mohli tieto odvody zaplatiť," uviedol Krajniak. (tasr)

15:43

Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR získa pre mimoriadnu situáciu prístup k údajom od mobilných operátorov, ktoré sú predmetom telekomunikačného tajomstva, s výnimkou obsahu správ. Národná rada (NR) SR v stredu schválila vládny návrh zákona o niektorých mimoriadnych opatreniach v súvislosti so šírením nebezpečnej nákazlivej ľudskej choroby COVID-19 a v justícii. Zo súdnych pojednávaní bude možné vylúčiť verejnosť aj pre ohrozenie zdravia, z takéhoto pojednávania bude povinné vyhotoviť a zverejniť zvukový záznam. Upraví sa aj odvolávanie členov Súdnej rady SR. (tasr)

15:41

Študenti lekárskych fakúlt z vyšších ročníkov môžu dobrovoľnícky vypomáhať nemocniciam siete Svet zdravia v čase nového koronavírusu. Pripojiť sa tak môžu k tímu lekárov, sestier a ostatných zdravotných pracovníkov na 18 pracoviskách po celom Slovensku. TASR o tom informovala komunikačná špecialistka ProCare a Sveta zdravia Jana Fedáková.

15:35

Je rozhodnuté !

Poslanci schválili návrh ministerky spravodlivosti Kolíkovej na monitorovanie pohybu občanov. Má pomôcť lokalizovať ľudí, ktorí sú nakazení alebo porušujú povinnú karanténu.

15:27

Ústredná vojenská nemocnica (ÚVN) v Ružomberku zriadila mobilnú odberovú jednotku pre pacientov s podozrením na nový koronavírus. Určená je pre spádovú oblasť Liptova a Oravy. Nemocnica o tom informuje na oficiálnej webovej stránke. Podľa ďalších zverejnených informácií bude mobilná odberová jednotka v prevádzke od štvrtka 26. marca v čase od 7.00 h do 15.30 h. (tasr)

15:11

Školský klub na RTVS pokračuje a rozširuje sa aj pre žiakov 2. stupňa. Vzhľadom na to, že školy ostávajú zatvorené do odvolania, sa Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) rozhodla v spolupráci s neziskovou organizáciou Indícia pokračovať v tomto vysielaní na Dvojke. Relácia bude mať od pondelka 30. marca dvojnásobné trvanie, teda 90 minút. Agentúru SITA o tom informovala projektová manažérka Indície Naďa Urbanová.

Školský klub – hodinka z triedy bez kriedy bude vo vysielaní naďalej každý pracovný deň od 9:15 do 10:45. Každá relácia bude rozdelená do troch blokov – vyučovanie pre 1.- 2. ročník, 3.- 4. ročník a 5.- 7. ročník. 

15:04

Koronavírus mení aj bežný život školákov. Rodičia, na tieto zmeny sa pripravte

14:58

Košický samosprávny kraj od štvrtka mení prázdninový režim prímestských spojov, ktorý v kraji platil od 13. marca. Premávať bude o 156 spojov menej, ktoré v súčasnosti cestujúci nevyužívajú. Informovala o tom hovorkyňa predsedu KSK Anna Terezková.

Zmeny sa budú týkať oboch zmluvných dopravcov, spoločnosti ARRIVA Michalovce a eurobus. „Mnohé z našich autobusov nie sú v súčasnej mimoriadnej situácii využívané. Školy, inštitúcie či služby sú zatvorené a mnohí ľudia pracujú z domu. Tí, ktorí potrebujú chodiť do práce, preferujú z bezpečnostných dôvodov individuálnu dopravu. Nemáme v pláne spoje zrušiť, len dočasne upraviť ich režim. Prioritne budú obmedzené tie autobusové linky, ktoré sú využívané minimálne, alebo linky na trasách, ktoré obsluhujú iní dopravcovia. Cestujúci sa nemusia obávať, dopravná obslužnosť medzi mestami aj obcami bude zabezpečená,“ informoval košický župan Rastislav Trnka. (sita)

14:53

Zväz ambulantných poskytovateľov (ZAP) víta opatrenie navrhnuté premiérom Igorom Matovičom (OĽaNO) vo veci stabilizácie príjmu poskytovateľov ambulantnej zdravotnej starostlivosti počas aktuálnej situácie boja s novým koronavírusom. Pre TASR to povedala výkonná riaditeľka ZAP Zuzana Dolinková.

Pripomenula, že Matovičovo opatrenie spočíva v tom, aby zdravotné poisťovne uhradili ambulantným lekárom minimálnu úhradu vo výške 75 percent z mesačného priemeru vypočítaného za posledný rok. "ZAP bol tým, ktorý opakovane žiadal Ústredný krízový štáb Ministerstva vnútra SR a vládu SR, aby štát garantoval ambulantným lekárom minimálne mesačné úhrady, ktoré sú nevyhnutné na zabezpečenie kontinuálneho chodu našich ambulancií aj počas obdobia, keď musia poskytovať zdravotnú starostlivosť najmä prostredníctvom telefonických konzultácií a písania elektronických receptov," tvrdí šéfka zväzu.

14:48

Znížia si poslanci vládnych strán platy?! Takto sa vyjadrili.

14:45

Prijímacie pohovory na stredné školy by chcel nový minister školstva, vedy, výskumu a športu Branislav Gröhling (SaS) zvládnuť v tomto období. Nemyslí si, že by bolo správne presúvať ich na september. Viac sa dočítate v článku

14:35

Žiarska samospráva v týchto dňoch zabezpečuje distribúciu ochranných rúšok všetkým svojim obyvateľom nad 70 rokov. Primátor Peter Antal v stredu informoval, že rúška už rozdali viac ako polovici z celkového počtu 2250 týchto seniorov. Vedúci kancelárie primátora Martin Baláž doplnil, že rúška mesto rozdalo aj ďalším 40-tim zdravotne ťažko postihnutým obyvateľom bez rozdielu veku. Sto ochranných rúšok darovalo mesto aj policajtom miestneho okresného riaditeľstva. (tasr)

14:27

Košický samosprávny kraj (KSK) v súvislosti s hrozbou nového koronavírusu pripravuje karanténne zariadenia, ktoré využijú aj zdravotníci. Pre prípad potreby je aktuálne k dispozícii celkovo desať takýchto zariadení v jednotlivých regiónoch kraja, väčšinou ide o stredoškolské internáty s kapacitou viac ako 1200 izieb a 3500 lôžok.

(tasr)

14:12

Počas prerušeného vyučovania na školách a prerušenej prezenčnej výučby na vysokých školách v čase epidémie nového koronavírusu vznikla nová internetová stránka www.ucimenadialku.sk. Ako uviedol v stredu počas tlačovej konferencie minister školstva, vedy, výskumu a športu Branislav Gröhling (SaS), stránku pripravil rezort školstva v spolupráci s viacerými mimovládnymi organizáciami.

(tasr)

13:43

Výstavy a veľtrhy naplánované v jarných mesiacoch na trenčianskom výstavisku Expo Center sa neuskutočnia. Informoval o tom generálny riaditeľ výstaviska Pavol Hozlár.

13:23

Sociálna poisťovňa nie je príslušná potvrdzovať či oznamovať zamestnávateľom, že ich zamestnanec poberá alebo pokračuje v poberaní dávky ošetrovné (OČR). "Takéto potvrdenia poisťovňa nevystavuje ani zamestnancom. Nie je teda v jej kompetencii oznamovať zamestnávateľovi, že jeho zamestnanec nie je v práci z dôvodu, že školy, škôlky a iné školské zariadenia sú uzatvorené," informuje poisťovňa. 

(tasr)

13:03

Bývalý premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) upozornil, že niektoré vyjadrenia predstaviteľov novej vlády o zdravotníckom materiáli zo zahraničia v súvislosti s novým koronavírusom môžu mať diplomatickú odozvu. Rýchlotesty, ktoré sa doviezli z Číny, sa podľa neho dajú v istom štádiu ochorenia využiť. Vymedzil sa voči kritike zo strany nového premiéra Igora Matoviča (OĽaNO).

"Mrzí ma postoj nového premiéra, ktorý každú tlačovku začína kritikou a urážaním," povedal Pellegrini s tým, že veľa vecí sa spravilo dobre aj za jeho vlády. "Kampaň sa skončila, my už sme v opozícii, my už vám nič neurobíme," podotkol s tým, že Matovič preto nemusí každú tlačovú konferenciu začínať kritikou. Dodal, že sa takto vymedzuje voči jeho tvrdeniam poslednýkrát a zdôraznil, že v aktuálnej situácii musí ísť politika bokom.

(tasr)

12:57

Na vyplácanie trinástych dôchodkov v Sociálnej poisťovni zatiaľ peniaze sú. Po rokovaní vlády to uviedol minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak (Sme rodina). "Podľa súčasných informácií, ktoré máme, ako kríza prebieha, Sociálna poisťovňa má na vyplatenie trinástych dôchodkov," povedal. Vláda však podľa neho nevie povedať, ako dlho bude súčasný krízový stav trvať. "Za súčasných okolností to nie je tak, že z ekonomického hľadiska musíme zrušiť trináste dôchodky," zdôraznil.

Vláda však podľa Krajniaka musí byť opatrná. "Opýtajte sa za dva, tri mesiace, aká bude situácia," povedal. Tvrdí, že o tejto téme sa rozprával s vedením Sociálnej poisťovne. Generálnym riaditeľom Sociálnej poisťovne je poslanec za Smer-SD Ľubomír Vážny, pričom zavedenie trinástych penzií krátko pred voľbami presadil Smer-SD.

(sita)

12:55

Národný ústav detských chorôb (NÚDCH) Bratislave nakúpi 40.000 ochranných rúšok, 3000 ochranných okuliarov, 3000 špeciálnych odevov a detské rúška v počte 10.000 kusov. Dostal na to finančný dar v hodnote 130.000 eur od holdingu MiddleCap Group.

(tasr)

12:21

Masívnejšie testovanie je možné spustiť vtedy, keď bude istota, že je dostatok testov, nielen na pár dní. Upozornil na to predseda vlády SR Igor Matovič (OĽaNO) po stredajšom rokovaní vlády. "Zatiaľ sa rysuje takáto možnosť, že budeme mať dostatok testov na to, aby sme mohli výraznejšie viac testovať, ale kým to nie je stopercentné, nemôžeme k tomu pristúpiť," objasnil Matovič. "Mohli by sme sa totiž tak dostať do situácie, že za pár dní nebudeme mať testy," dodal.

(tasr)

12:13

Minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO) sa v stredu pred zasadnutím vlády stretol s prezidentkou SR Zuzanou Čaputovou, hovorili o aktuálnej krízovej situácii v súvislosti s novým koronavírusom. Ministerstvo vnútra (MV) SR o tom informovalo na sociálnej sieti. "Prezidentka sa zaujímala o opatrenia, ktoré vláda SR prijala, ako aj o fungovanie permanentného krízového štábu," načrtlo MV SR.

(tasr)

11:50

Poslanec Národnej rady (NR) SR Alojz Baránik (SaS) má negatívne výsledky testov na ochorenie COVID-19. V parlamente o tom informovala poslankyňa Jana Cigániková (SaS). Dodala, že rovnako negatívne výsledky má aj ďalšia poslankyňa, ktorú nechcela menovať.

(tasr)

11:44

Piati policajti, ktorí pri pondelkovej (23. 3.) nehode kamióna v Medzilaborciach prišli do styku s jeho vodičom z Lotyšska, nemusia ostávať v karanténe. Ako potvrdila hovorkyňa siete nemocníc Svet zdravia Jana Fedáková, výsledky testov na nový koronavírus skončili u vodiča s pozitívnou cestovateľskou anamnézou s negatívnym výsledkom.

"Polícia môže potvrdiť negatívny výsledok u vodiča kamióna. Tým pádom sa končí aj preventívna karanténa pre policajtov," potvrdil tiež vedúci oddelenia komunikácie a prevencie Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Prešove Igor Pavlik.

(tasr)

11:33

Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) aj Európska lieková agentúra (EMA) varujú pred nákupom falšovaných liekov. V týchto dňoch sa najmä na internete objavujú predajcovia, ktorí ponúkajú produkty na liečbu či prevenciu ochorenia COVID-19, alebo ľahký prístup k liekom, ktoré sú inak nedostupné. ŠÚKL upozorňuje, že takéto internetové stránky nie sú schválenými internetovými lekárňami a zároveň ponúkajú neschválené lieky, pričom môže ísť aj o falšované lieky. "Na celom svete momentálne neexistuje liek určený výlučne na ochorenie COVID-19 a ak niekto takýto 'liek' ponúka, v žiadnom prípade ho nekupujte," zdôraznil ŠÚKL. Zároveň žiaden z liekov, ktoré sa v súčasnosti pri liečbe používajú, sa nemôže predávať na internete.

(sita)

11:10

Na Slovensku sa má zaviesť pandemické ošetrovné (OČR) a vyplatenie nemocenského má byť možné už od prvého dňa karantény z dôvodu nového koronavírusu, ktorý spôsobuje ochorenie COVID-19. Okrem toho sa majú prijať do praxe opatrenia, ktoré majú pomôcť zamestnávateľom udržať pracovné miesta. Počíta s tým novela zákona o sociálnom poistení z dielne ministerstva práce, ktorú v stredu schválil kabinet Igora Matoviča (OĽaNO) s pripomienkou. Parlament má o právnej norme rokovať v skrátenom legislatívnom konaní.

Viac informácií nájdete v článku.

(tasr)

10:24

Permanentný krízový štáb v súvislosti s bojom proti šíreniu nového koronavírusu doplní bývalý vládny splnomocnenec pre rómske komunity Peter Pollák (OĽaNO). Pred stredajším rokovaním vlády o tom informoval predseda vlády SR Igor Matovič (OĽaNO)

"Spolu s ďalším človekom sa bude špeciálne venovať situácii, predikcii a rizikám v prostredí marginalizovaných rómskych komunít," uviedol o hlavnom zábere činnosti Polláka v permanentnom krízovom štábe Matovič.

(tasr)

10:09

Tlačovku Igora Matoviča si môžete pozrieť tu:

10:02

Ako doplnil minister vnútra (MV) SR Roman Mikulec (OĽaNO), pôvodne ich mala doviezť súkromná spoločnosť, nastali však problémy s preclievaním. "Napokon sme v utorok (24. 3.) rozhodli o vyslaní letky MV, ktorá materiál v stredu ráno priviezla," dodal.

09:46

Zároveň budú mať zdravotníci k dispozícii 100-tisíc respirátorov FFP3, ktoré sú účinnou ochranou proti koronavírusu. Vládny špeciál ich doviezol z Turecka. Ochranná pomôcka je určená pre zdravotné sestry a lekárov, ktorí sú v prvej línii v boji proti novému koronavírusu. 

09:44

Jeden z pozitívnych prípadov odhalili aj u človeka v karanténe v Gabčíkove.

09:43

Premiér Igor Matovič informoval, že pribudlo 12 nových prípadov nákazy novým koronavírusom, dokopy máme 216 pozitívnych prípadov. 304 vzoriek bolo negatívnych.

09:25

Univerzitná nemocnica Louisa Pasteura (UNLP) Košice v utorok (24. 3.) prepustila do domácej liečby 26-ročného pacienta, ktorý bol nakazený novým koronavírusom. V uplynulých dňoch zároveň hospitalizovali ženu, ktorá bola doposiaľ v domácej izolácii. Viac informácií nájdete v článku.

(tasr)

09:24

Človek v domácej karanténe by ju mal nahlásiť emailom alebo telefonicky svojmu všeobecnému lekárovi, v prípade detí pediatrovi. Lekár vypíše práceneschopnosť (PN), ktorú zašle priamo do Sociálnej poisťovne. Ak má niekto obavu z ohrozenia svojich blízkych a chce karanténu absolvovať v zariadení Ministerstva vnútra SR, mal by zavolať na linku 112.

08:52

Mesto Košice poskytne dobrovoľníkom materiál na výrobu zhruba 100.000 rúšok. Ako uvádza na svojej webovej stránke, podarilo sa mu zabezpečiť nastrihaný polotovar, z ktorého možno túto ochrannú pomôcku ušiť. Podľa magistrátu by to malo pomôcť zmierniť nedostatok rúšok v Košiciach.

(tasr)

08:37

Bavlnené ochranné rúška rozdelilo v posledných dňoch mesto Fiľakovo už do stoviek domácností. Ako informoval primátor mesta Attila Agócs, samospráve sa počas minulého týždňa podarilo získať približne 950 bavlnených rúšok. „Z nich 300 kusov nám venovala spoločnosť Adient, zvyšné sme zabezpečili po vlastnej linke. Množstvo z nich ušli pracovníčky našich verejnoprospešných služieb,“ konkretizoval primátor a dodal, že rozdať chcú ešte niekoľko tisíc rúšok.

(sita)

08:17

Letisko M. R. Štefánika v Bratislave vybavuje repatriačné lety Slovákov zo zahraničia domov. Po zákaze civilných letov, ktoré nariadil Ústredný krízový štáb SR od 13. marca v rámci opatrení proti koronavírusu, vybavilo zatiaľ dva evakuačné lety z Londýna - Stanstedu, v pláne sú aj prílety z Washingtonu či Štokholmu.

Ako letisko informovalo na svojom portále, okrem toho vybavuje aj nákladné lety so zdravotníckymi pomôckami, ktoré priváža na Slovensko flotila Leteckého útvaru Ministerstva vnútra SR. Očakáva však aj prílety lietadiel An124 Ruslan a ďalšie humanitárne cargo lety. Zároveň je letisko i naďalej otvorené pre súkromné, záchranárske a technické lety.

(sita)

07:27

Obdobie karanténnych opatrení a obmedzenia pohybu obyvateľstva môžu spríjemniť aj audioknihy. Známe české hudobné vydavateľstvo prichádza so špeciálnou ponukou, ktorou chce pod heslom "Radosť z počúvania" prispieť k optimistickejšej atmosfére v domácich karanténach. Každý týždeň ponúkne na svojom webe na stiahnutie niekoľko audiokníh zdarma.

"Vybrané nahrávky patria do zlatého fondu Supraphonu a prinášajú v podaní tých najlepších hercov príbehy plné dobrodružstva, statočnosti, lásky a nádeje, ktorá nikdy neumiera," informovala PR manažérka Adriana Čahojová.

(tasr)

07:03

Od dnešného dňa začali u nás platiť ďalšie opatrenia, ktoré majú zastaviť šírenie vírusu. Nosiť rúška bude povinné, v nedeľu zostanú zatvorené obchody, ale aj obchody budú mať vyhradené časy pre nákup seniorov. Viac informácií nájdete v článku.

07:02

Dobré ráno. Vítame vás pri online spravodajstve o situácii s koronavírusom na Slovensku.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




(ilustračné foto).
Turci sa ešte nespamätali z minuloročného zemetrasenia: Prišla ďalšia rana! Krajina je v pozore
Radko Urbanyak
Foto
Spoznávate tohto malého chlapca? Z barmana sa stal televíznou hviezdou! Teraz vystupuje na obrazovkách
Vladimir Putin.
Hnev Kremľa: Kvôli úradom čelí partner Putinovej ex problémom! O čo ide?
(ilustračné foto)
Stačil okamih sa rozpútalo sa peklo: Výbuch vozidlo roztrhal na kusy! O život prišlo najmenej 10 ľudí
Vojenské jednotky dobrovoľníkov iránskej armády počas výročnej vojenskej prehliadky v Teheráne.
Blízky východ sa otriasa útokmi, generálny tajomník varuje: Jedna chyba by viedla k niečomu nemysliteľnému!
Čo vás čaká tento týždeň? (ilustračná foto)
3 znamenia, za ktorými sa skrývajú falošní SEBCI: Keď pôjde do tuhého, PODRAZIA vás!
Kate diagnostikovali rakovinu začiatkom roka.
William prelomil mlčanie o ťažko chorej Kate: SĽUB, z ktorého sa tisnú slzy do očí
A elongated white toilet with the seat lid in the up position. The toilet is highlighted with a spot light coming from above. This sparse room has blue-green walls and a dark hardwood floor.
Foto
Viete, čo sa deje po spláchnutí WC? Budete v šoku! Po tomto si dáte dobrý pozor na to, ako to urobíte
Na snímke českí policajti náhodne kontrolujú osobné motorové vozidlá na česko-slovenskej hranici.
Pátranie so smutným záverom: Mladučká Ukrajinka († 14) si mala siahnuť na život
Na snímke poslanec NRSR Branislav Gröhling (SaS)
Zákon k situácii s medveďmi je podľa Gröhlinga nebezpečný: Tvrdí, že rieši aj vlky a rysy
(ilustračné foto)
Školáčky zažili horor: Útočník na ne vytiahol nôž! Pozrite sa, čo im spôsobil
Rezort kultúry sa ohradzuje voči lživým tvrdeniam o kaštieli v Budmericiach.
V Budmericiach sa šíri, že Šimkovičová chce kúpiť kaštieľ: Ministerstvo kultúry reaguje!