Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip

Dievčatko trpí raritným ochorením: Lívinke hrozí, že sa dožije len 10 rokov!

Spravia pre ňu všetko na svete. Milované prvorodené dievčatko rodičov z Pichného (okr. Snina) trpí zriedkavým ochorením, ktoré má okrem nej u nás už len jedno dieťa.

Canavanova choroba postihuje Lívinkin (1) mozog, čo sa prejavuje tým, že dieťatko nemá rovnaké motorické schopnosti ako rovesníci. To, žiaľ, nie je ani zďaleka koniec – pre vážnosť diagnózy sa pacienti zvyčajne dožijú len približne desať rokov. Nešťastná mama a tatino chcú urobiť všetko na svete, aby dcérku zachránili.

Tehotenstvo aj pôrod Štefánie (22) prebiehali bez komplikácií. „Keď sa Lívinka narodila, bola v úplnom poriadku,” spomína mamina, ktorá nemala žiadne podozrenie. Nezdalo sa jej iba to, že dcérka veľa a často spala.

Otvoriť galériu
Všetko sa zmenilo, keď mala 4 mesiace. „Spozorovali sme, že Lívinka na rozdiel od svojich rovesníkov nechcela dvíhať hlavičku ani nechytala hračky,” opisuje smutné začiatky Štefánia. Navštívili pediatra, ten však podľa mamy dlhšie nič nedokázal zistiť, hoci Lívinkin stav sa nezlepšoval. „Keď Lívinka dovŕšila 5 mesiacov, podstúpila sonografiu mozgu. Lekárka vtedy skonštatovala, že taký veľký mozog ešte nevidela s tým, že buď sa nájde príčina, alebo...” spomína mama na strašné slová.

 

Miliónový liek

Po dôkladných vyšetreniach sa zistilo, že ide o Canavanovu chorobu. Tá sa však nedá liečiť žiadnym doposiaľ známym spôsobom. Mame sa však podarilo zistiť, že pacientov s takouto diagnózou je na svete minimum, podľa jej odhadov približne 300. „Je medzi nimi aj dieťatko z Poľska, ktoré je v kontakte s lekárkou z amerického New Jersey, ktorá momentálne chystá liečbu špeciálnym spôsobom,” opisuje unikátnu šancu na záchranu mama. Má to však dva háčiky: „Do projektu môže zaradiť len niekoľko detí. A podľa mailu, ktorý nám poslala, náklady na výrobu lieku sú 1,2 milióna dolárov, čo, samozrejme, nemáme,” vraví nešťastná Štefánia.

Otvoriť galériu
Americká doktorka jej zatiaľ nepotvrdila, že sa Lívinka do programu dostane, čím je však pacient mladší, tým väčšia šanca je na vyliečenie, čo maličká spĺňa. Nestrácajú preto nádej, že sa to podarí a ak vyzbierajú potrebnú sumu, malú bojovníčku Lívinku by následne čakala cesta za Veľkú mláku. „Tú však zatiaľ, kým nám liečbu definitívne nepotvrdia, ani nezbierame, aby sme ich potom prípadne nemuseli vracať späť. Zatiaľ sa len snažíme prostredníctvom istej nadácie získať nejaké peniažky na bežné výdaje - cesty za lekármi do Bratislavy a podobne,” dodáva mamička, ktorá verí, že jej milované dieťa raz samo spraví svoje prvé krôčky.

Canavanova choroba

  • zriedkavé dedičné ochorenie, ktoré poškodzuje schopnosť nervových buniek v mozgu odosielať a prijímať správy
  • deti sa javia normálne počas prvých mesiacov života, ale od veku 3 do 5 mesiacov sa problémy stávajú viditeľnými: nevyvíjajú sa motorické zručnosti, prítomný je aj slabý svalový tonus (hypotónia), nezvyčajne veľká veľkosť hlavy
  • s pribúdajúcim vekom sa skracujú svaly, zhoršuje sa prehĺtanie a niekedy je potrebné kŕmenie žalúdočnou sondou
  • patrí medzi vrodené ochorenia vedúce k rapídnemu neurologickému poškodeniu a predčasnej smrti - väčšina detí sa dožije 10 rokov
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Peter Novotný, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Útok ruskej armády na mesto Dnipro.
Foto
Strašné následky po útoku ruskej armády: Medzi obeťami je aj dieťa! Zelenskyj sa vyjadril k nešťastiu
Podnikateľ bojuje s rakovinou lymfatických uzlín.
Chorého Fedora Flašíka previezli do cudziny: Zachránia ho na klinike prominentov?!
Alexej Navaľnyj († 47)
Zadržali podozrivých z útoku na ruského opozičníka: Bol blízkym spojencom Navaľného († 47)
(ilustračné foto)
Slováci, pozerajte na oblohu! Uvidíte tam niečo nezvyčajné
(ilustračné foto)
Zúrivý pes v Čechách napadol seniorku: Prišla o nohu, bojuje o život!
Bratislavské módne dni.
Foto
FOTOGALÉRIA z Bratislavských módnych dní: Nahodená Šimkovičová prišla s dcérou a aha, kto ukázal ZADOK!
(ilustračné foto).
Letecké spoločnosti reagujú na vyostrený konflikt medzi Izraelom a Iránom: Čo sa mení?
(ilustračné foto)
Idem si po alebo pre vodu? Správna možnosť je len jedna! Vždy sa používa táto predložka
Bombardér B-1 Lancer (ilustračné foto).
Pád strategického bombardéra má tragickú dohru: Rusko informovalo o úmrtí, pátranie ďalej pokračuje
ilustračné foto
Irán pod zúrivou paľbou Izraela: Zasiahli výbuchy aj jadrové zariadenia?!
(ilustračné foto)
Pozor! Čierny kašeľ úraduje v tomto kraji: Čísla stúpajú, buďte opatrní
Foto
Pôvabná dcéra Pavla Nedvěda sa pochválila: Otec a mama opäť spolu!