Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
24.03.2020 10:28 | Správy | Domáce správy

Dva prípady koronavírusu v slovenskej armáde: Chorí muži vedia, kde sa nakazili

V rámci rezortu obrany boli v uplynulých dňoch zachytené dva prípady nového koronavírusu.

Ide o profesionálneho vojaka, ktorý pracuje na ministerstve obrany v Bratislave a civilného zamestnanca z Vrtuľníkového krídla v Prešove. V oboch prípadoch je známy pôvod ich nákazy. V súčasnosti sú obaja v domácej karanténe, ich stav si nevyžaduje hospitalizáciu. Prvý spomínaný neprišiel po návrate zo zahraničia do styku so žiadnym kolegom, preventívne zostal hneď v domácej karanténe. Druhý sa nakazil od brata, a rovnako neprišiel do styku s kolegami na útvare. Agentúru SITA o tom informovala hovorkyňa rezortu Danka Capáková.

„Občania v takejto situácii musia vedieť, že sa na vojakov a rezort obrany môžu spoľahnúť. Urobíme maximum pre to, aby našu pomoc aj reálne cítili a potvrdili sme naše pevné miesto v rámci domáceho krízového manažmentu,“ uviedol minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO). Ako však zdôraznil, bude tiež požadovať prijatie takých centrálnych opatrení, aby vojaci mali zabezpečené všetky príslušné ochranné prvky. „No zároveň využívame aj vlastné kapacity a možnosti. Napríklad pre potreby rezortu začali vyrábať vojenskí chemici v Zemianskych Kostoľanoch dezinfekciu,“ doplnil.

Rezort obrany prijal v súvislosti s koronavírusom množstvo opatrení, ktoré sa pravidelne vyhodnocujú v rámci krízového štábu. Ide napríklad o meranie telesnej teploty pred vstupom do priestorov ministerstva, povinné nosenie rúšok alebo inej ochrany tváre, či rozmiestnenie dezinfekčných prostriedkov na vstupoch do jednotlivých budov.

 

Maximálne úsilie vyvinuli smerom k pomoci verejnosti aj ozbrojené sily. Slovenskí vojaci sú v prípade rozhodnutia Ústredného krízového štábu SR pripravení na dovoz zdravotníckeho materiálu lietadlami Spartan. Vyčlenili tiež letové hodiny, ktoré majú predplatené v rámci programu SALIS. V praxi to znamená využitie veľkokapacitného transportného lietadla, ktoré dokáže priviezť väčšie množstvo pomôcok naraz.

Rezort obrany v zmysle požiadaviek Ústredného krízového štábu SR vyčlenil na ubytovanie slovenských občanov, ktorí musia podstúpiť povinnú 14-dňovú karanténu, aj ubytovacie zariadenia spoločnosti Horezza. V hoteloch Granit Piešťany a v Tatranských Zruboch je ubytovaných zatiaľ takmer 180 občanov, ktorí sa na Slovensko vrátili z rôznych krajín. Ďalších 55 aktuálne smeruje do zariadenia na Smrekovici. Dodržiavanie karanténnych opatrení je zabezpečené Vojenskou políciou.

Profesionálni vojaci sa naďalej podieľajú aj na ochrane hraničných prechodov a asistencii pri vstupoch do nemocníc vo viacerých mestách. Vojenské zdravotníctvo nasadilo lekárov a zdravotné sestry do civilných zdravotníckych zariadení. Zároveň je 13 kontajnerov z poľnej nemocnice využitých k rozdeľovaniu prichádzajúcich pacientov v Ústrednej vojenskej nemocnici v Ružomberku. Tá je aktuálne v krízovom režime a realizuje iba neodkladné zdravotné úkony. Do úvahy tiež pripadá aj poskytnutie časti stanov, pre záchytné pracoviská pred nemocnicami.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: SITA

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Slovenský brankár Marcel Melicherčík.
Foto
Po konci finále vyplávala pravda na povrch: Prečo Spišiakom chýbala brankárska jednotka?
Woman lying in bed suffering from insomnia
TENTO nápoj pred spaním nepite! Môže vám spôsobiť problémy: Nie je to káva ani čaj
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
Šéf NATO oznámil novinku: Nemecko a Francúzsko plánujú podpísať závažný dokument
Ilustračné foto
Jeden z najväčších výrobcov sladkostí čelí škandálu: Ako to je s pridávaním cukru naozaj?!
(ilustračné foto).
Europol rozbil veľký gang, ktorý kradol vzácne knihy: Pozrite sa, ako to mali vymyslené
Ilustračné foto
Doktor prezradil, aké to naozaj je, keď človek zomiera: Slová vojnového veterána či malého dievčatka vám stisnú srdce
Roman Malatinec (Hlas-SD)
Malatinec k novele o medveďoch: Ľudia na Slovensku na tento zákon čakajú
David bol naštvaný na celý svet. Chcel zomrieť a zanechať čo najviac bolesti...
Trpel strelec z Prahy David († 24) duševnou poruchou? Čo vyšetrovatelia prezradili o motíve činu
Slovenský windsurfista Robert Kubín.
Fantastická správa pre Slovensko: V tomto športe budeme mať na OH zastúpenie po 16 rokoch!
Na snímke minister financií SR Ladislav Kamenický (Smer-SD) počas 3. chôdze NRSR k Programovému vyhláseniu vlády (PVV)
Rezort financií má farmárom poskytnúť návratnú finančnú výpomoc: Musia splniť podmienky
Verí, že do poroty v Let’s Dance v nedeľu zasadne.
Foto
Do porotcovského kresla Let´s Dance mieri spevácka legenda: Neuveríte, o koho ide!
Donald Trump.
Trumpovi ide o veľa: Najvyšší súd rozhoduje o jeho osude! Verdikt môže mať ďalekosiahle dôsledky