Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
23.03.2020 14:10 | Správy | Domáce správy

Sme na tom najhoršie zo všetkých krajín: Na Slovensku sa cíti docenených len 5% učiteľov

Menej ako 5 percent opýtaných slovenských učiteľov a zhruba 2 percentá riaditeľov sa cíti byť spoločnosťou ocenenými.

Slovensko má tento podiel najmenší zo všetkých krajín. V rámci krajín Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) označilo túto možnosť v priemere 26 percent učiteľov a 37 percent riaditeľov. Vyplýva to z druhej časti medzinárodnej správy TALIS 2018 (Teaching and Learning International Study) zameranú na učiteľov, ktorú OECD zverejnila v pondelok. Do štúdie sa zapojilo celkovo 260-tisíc učiteľov z 31 krajín OECD a 17 ďalších krajín a regiónov sveta.

Na Slovensku sa zapojilo 181 škôl s 3 046 učiteľmi vyučujúcimi na druhom stupni základných škôl a nižšom stupni osemročných gymnázií a 180 riaditeľov škôl. V porovnaní s rokom 2013 významne viac učiteľov označilo možnosť, že výhody profesie prevažujú nad jej nevýhodami. Spokojnejší so svojím povolaním sú učitelia na vidieku oproti učiteľom v meste. Bez ohľadu na platové ohodnotenie je na Slovensku spokojných s podmienkami svojej pracovnej zmluvy viac ako 80 percent učiteľov a vyše 73 percent riaditeľov.

V priemere krajín OECD iba 26 percent učiteľov a 37 percent riaditeľov zapojených v štúdii vyjadrilo súhlas, že povolanie učiteľa je spoločnosťou oceňované. „V Slovenskej republike je tento podiel najmenší zo všetkých krajín OECD a spoločnosťou sa cíti byť ocenenými len 4,5 percenta učiteľov a 2,1 percenta riaditeľov,“ približuje Národný ústav certifikovaných meraní vzdelávania (NÚCEM), ktorý robil na Slovensku tento prieskum. Dodáva, že v porovnaní s predchádzajúcim cyklom TALIS 2013 nenastal u slovenských učiteľov a ani riaditeľov významný rozdiel v ich vnímaní, akým je v spoločnosti ich povolanie oceňované.

Pozitívnu zmenu zaznamenali v spokojnosti učiteľov so svojím povolaním. Poukázali na to, že počet učiteľov, ktorí súhlasili, že výhody ich profesie jednoznačne prevažujú nad nevýhodami stúpol o 8,8 percentuálnych bodov. Zvýšil sa aj počet učiteľov, ktorí by si znova rozhodli pre učiteľstvo o 4,9 percentuálnych bodov. Taktiež menej pedagógov označilo výrok „ľutujem, že som sa rozhodol/-a stať učiteľom/-kou“. Analytici priblížili, že spokojnejší so svojím povolaním sú učitelia na vidieku oproti učiteľom v meste. „O 6,5 percentuálneho bodu viac slovenských učiteľov pracujúcich v mestách ako na vidieku uvažuje nad tým, či by nebolo lepšie vybrať si iné povolanie,“ uviedli.

 

V priemere krajín OECD 39,4 percenta učiteľov a 46,5 percenta riaditeľov súhlasí alebo rozhodne súhlasí s tvrdením, že sú spokojní s platovým ohodnotením, ktoré dostávajú za svoju prácu v čase realizácie štúdie v roku 2018. Naopak, na Slovensku je s platovým ohodnotením bolo spokojných takmer 18 percent učiteľov a 22,6 percenta riaditeľov škôl. Viac boli s platom spokojní riaditelia neštátnych škôl (23,3 percenta) v porovnaní s tými, ktorí pôsobia v štátnych školách. O 10,4 percentuálnych bodov je viac spokojných učiteľov pôsobiacich na vidieku (do 3 000 obyvateľov) v porovnaní s učiteľmi pôsobiacimi v mestách (nad 100-tisíc obyvateľov). Bez ohľadu na platové ohodnotenie je na Slovensku spokojných s podmienkami svojej pracovnej zmluvy 80,4 percenta učiteľov a 73,2 percenta riaditeľov. Čo je nad priemerom OECD, kde je spokojných 65,6 percenta učiteľov a 66,4 percenta riaditeľov.

Približne 68,8 percenta riaditeľov škôl v priemere krajín OECD a 85,3 percenta riaditeľov v SR tvrdí, že medzi ich hlavné príčiny stresu patrí priveľké množstvo administratívnej práce, udržiavanie súladu s meniacimi sa požiadavkami zriaďovateľov. Pod ich stres sa podpisuje aj zodpovednosť za výsledky žiakov, reagovanie na obavy rodiča alebo opatrovníka a udržiavanie disciplíny v triede. V priemere krajín OECD 65,5 percent riaditeľov zapojených v štúdii TALIS uviedlo, že pracuje na plný pracovný úväzok bez povinnosti vyučovania žiakov, na Slovensku takmer 4 percent riaditeľov. Spomedzi krajín OECD iba v Českej republike, Slovensku a Izraeli uviedlo viac než 90 percent riaditeľov, že pracujú na plný pracovný úväzok s povinnosťou vyučovania žiakov.

Do štúdie sa zapojilo celkovo 260-tisíc učiteľov z 31 krajín OECD a 17 ďalších krajín a regiónov sveta. Spomedzi zapojených krajín bolo 23 členských krajín EÚ. Slovensko sa zúčastnilo na všetkých troch cykloch tejto štúdie, prvý cyklus sa uskutočnil v roku 2008, druhý cyklus v roku 2013 a v poradí tretí v roku 2018. Dňa 19. júna 2019 bola zverejnená 1. časť zistení štúdie OECD TALIS 2018 na Slovensku. Štúdiu na Slovensku robil NÚCEM v období od 30. apríla do 11. mája 2018. Spočívala vo vyplnení školského dotazníka riaditeľom školy a učiteľských dotazníkov prostredníctvom internetu vybranými učiteľmi.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: SITA

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto).
Francúzska polícia zadržala tínedžera: Čoho sa chcel dopustiť? Svoj neľudský plán avizoval verejne!
(ilustračné foto).
Grécko zablokovalo pravicovej strane účasť v eurovoľbách: Chceli vyhrať podvodom? Ich lídrom je trestaný muž!
(ilustračné foto).
Dráma na podujatí Ľavicovej strany: Do miestnosti vtrhli útočníci! Hrozivé, čo nasledovalo
 Biden bude v utorok 12. decembra v Bielom dome hostiť ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.
USA tajne poslali Ukrajine rakety s dlhým doletom, na priamy príkaz prezidenta
Na snímke radosť po góle zľava Branislav Mezei (Nitra) a Samuel Buček (Nitra). Budú sa dnes večer Nitrania tešiť so zisku titulu?
Prvé slová kapitána Nitry po zisku titulu: Zaslúžime si dlhé oslavy!
Nemecký europoslanec za krajne pravicovú Alternatívu pre Nemecko (AfD) Maximilian Krah
Nemecký europoslanec čelí vážnemu obvineniu: Úplatky z Ruska a Číny?!
Hokejisti Nitry oslavujú zisk majstrovského titulu.
Nitra sa zapísala do histórie: Pod Zoborom sa začali majstrovské oslavy!
Spevák Paľo Habera ohlásil turné.
Habera sa navliekol do legendárnych kraťasov: Ľudia šalejú! To musíte vidieť
Namiesto veľkolepej svadby musela Ashlee svoju lásku odprevadiť na druhý svet.
Muž († 42) požiadal priateľku o ruku a potom... Tragédia, ktorá jej doteraz nedá spávať
Male hand holding large, sharp, shiny kitchen knife. Isolated on dark background. Photo is taken with dslr camera indoors.
Pri útoku nožom na škole sa zranili traja ľudia: Hrozivé, kto za činom stojí
Alcoholism or Alcoholic concept : Close up young Asian guy feeling depressed drinking alcohol alone in pub or bar because life problem or stress.
Ako spoznáte ALKOHOLIKA? 7 znakov, ktoré si všimnete, aj keď v ruke nemá pohárik
(ilustračné foto).
Paríž sa pred olympiádou chystá na obrovské manévre: Takéto niečo sme ešte nemali!