Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
23.03.2020 08:04 | Správy | Domáce správy

Slovensko má 186 infikovaných: Koronavírus už aj vo väzení, krízový štáb rokuje dlhé hodiny

Pandémia koronavírusu ochromila celý svet. Prípady nákazy pribúdajú aj na Slovensku. Mimoriadnou situáciou sa bude zaoberať aj nová vláda.

Slovensko po víkende eviduje 186 prípadov infikovaných novým koronavírusom. Najdramatickejší rast chorých zaznamenalo v sobotu, keď pribudlo 41 pozitívnych výsledkov testov. V nedeľu sa počet zvýšil o ďalších 7 nakazených. V pondelok pribudol jeden prípad. 

Aktuálnou situáciou, týkajúcou sa šírenia nového koronavírusu, a opatreniami, ktoré by mali spomaliť prenos infekcie, spôsobujúcej ochorenie COVID-19 sa na pondelkovom rokovaní bude zaoberať nová vláda premiéra Igora Matoviča (OĽaNO).

Fotogaléria
5
fotiek v galérii

Kabinet má hlasovať aj o odvolaní predsedu Správy štátnych hmotných rezerv (SŠHR) SR Kajetána Kičuru v súvislosti s konaním úradu pri zabezpečení ochranných zdravotníckych pomôcok, rovnako sa má zaoberať možnosťami pomoci pre ekonomiku a spoločnosť, postihnutými reštrikciami mimoriadnej situácie.

- Premiér dal Kičurovi ultimátum za predražené rúška: Od podania návrhu na odvolanie ho delia hodiny

- V Trenčianskej Teplej sa napriek zákazu konala omša: Prečo farár ohrozuje svoje ovečky?

 

- Obrovská nezodpovednosť! Gynekológ z nemocnice v Ružinove zatajil cestovateľskú anamnézu, zatvorili celé oddelenie

- Ďalšia rana pre slovenských seniorov: Kvôli vírusu hrozí rušenie 13. dôchodkov

ONLINE:
ONLINE:
ONLINE: Koronavírus na Slovensku - 16. deň
22:30

Vážení čitatelia. ONLINE prenos z aktuálneho diania na Slovensku sa končí. Situáciu monitorujeme aj naďalej a všetky dôležité informácie prinesieme na našom webe a v denníku Nový Čas. Ďakujeme za priazeň, dobrú noc.

21:58

Celá vláda podľa ministra práce Krajniaka prosí rizikové skupiny, ale aj všetkých obyvateľov, aby sa snažili nevychádzať z domu, pokiaľ to nie je nevyhnutné. "Dostali sme informáciu, že cez víkend stúpla obsadenosť vlakov, najmä do turistických destinácií, o 15 %. Najviac to boli práve občania, ktorí sú v dôchodkovom veku a študenti," upozornil s tým, že práve mladí ľudia majú najčastejšie bezpríznakový priebeh ochorenia a sú preto najpravdepodobnejšími nositeľmi a hrozbou pre seniorov.

Celý článok TU.

20:59

Banskoštiavnická samospráva zapojila do boja proti šíreniu nového koronavírusu aj ľudí žijúcich v rómskej lokalite Šobov. Tunajším obyvateľom zapožičala šijací stroj, zadovážila nite a textílie, z ktorých si ušijú rúška. V komunite ich potom budú distribuovať prostredníctvom zamestnancov komunitného centra. Ako informuje samospráva na sociálnej sieti, zamestnanci komunitného centra tam vykonávajú aj priebežnú osvetu. (TASR)

20:53

Slovenská sporiteľňa zaznamenala zvýšený počet sťažností klientov, ktorí sa stali obeťami internetových podvodníkov. Tí lákajú peniaze od ľudí prostredníctvom falošných e-shopov. Obchody najčastejšie predávajú ochranné rúška či respirátory, dezinfekciu, ale aj ďalší tovar. Viac TU.

20:51

Spoločnosť Eset hľadá možnosti, ako pomôcť štátu v boji proti novému koronavírusu. V hre je aj areál bývalej vojenskej nemocnice na bratislavskej Patrónke, ktorý firma vlastní a plánuje tu v budúcnosti postaviť rozsiahly kampus. Potvrdil to prevádzkový riaditeľ spoločnosti Pavel Luka s tým, že budovy bývalej nemocnice nie sú už v dobrom stave.

Areál však ponúka aj iné možnosti využitia. "Situáciu pozorne sledujeme a aktívne hľadáme možnosti, ako by sme vedeli pomôcť. Preverujeme, ako rýchlo a v akej forme by sa dal pozemok v areáli bývalej vojenskej nemocnice využiť v tejto krízovej situácii," povedal Luka. (TASR)

20:45

Ústredný krízový štáb pokračuje v rokovaní. To začalo približne o 12:00, ani po ôsmich hodinách z neho stále nie sú známe výsledky. Ako v pondelok vo večerných hodinách informoval zástupcov médií predseda vlády SR Igor Matovič, výstup z rokovania majú dať kompetentní v utorok pred rokovaním vlády. Informovať o opatreniach bude medzi inými aj minister školstva Branislav Gröhling. (SITA)

20:18

Počet potvrdených prípadov nákazy novým koronavírusom prekročil vo svete - od vypuknutia pandémie koncom vlaňajška - číslo 350.000. Oficiálne údaje však pravdepodobne zachytávajú iba zlomok skutočného počtu nakazených ľudí, keďže mnoho krajín testuje iba tých, čo potrebujú hospitalizáciu. (TASR)

20:07

S roznášaním rúšok osamelým či imobilným seniorom okrem zamestnancov Mestského úradu v Banskej Bystrici pomáha Centrum dobrovoľníctva, bystrickí skauti, saleziáni a dobrovoľníci Slovenského Červeného kríža. Hoci v nedeľu mohli byť doma so svojimi rodinami, rozviezli ďalších 1000 rúšok tým, ktorí sú najviac zraniteľní. Konštatoval to v pondelok na sociálnej sieti banskobystrický primátor Ján Nosko a všetkým poďakoval. Seniorov zvolávali policajti aj megafónom. (TASR)

 

20:01

Mesto Lučenec z preventívnych dôvodov voči šíreniu nového koronavírusu pristupuje okrem dezinfekcie bytových domov aj k strojnému čisteniu ulíc, chodníkov a verejných priestorov, najmä v okolí artézskych studní. Informoval o tom Andrej Barančok, poverený externou komunikáciou mesta. Dodal, že mestská hromadná doprava v Lučenci bude od utorka 24. marca premávať v obmedzenom režime. (TASR)

19:46

Aktuálna situácia je podľa prezidentky Slovenskej komory psychológov Evy Klimovej záťažová pre každého. Trápi vás izolácia alebo naopak domáca ponorka? Tipy a rady, ako zvládnuť súčasné obdobie, nájdete v článku.

19:22

Bratislavská spoločnosť Odvoz a likvidácia odpadu (OLO) eviduje od 5. marca 25-percentný nárast odpadu. To spôsobuje, že zberné nádoby sú preplnené a ľudia často ukladajú odpad mimo ne, čo zasa znemožňuje odvoz odpadu. Spoločnosť OLO vyzýva Bratislavčanov, aby vkladali do kontajnerov iba komunálny odpad nevyhnutný k likvidácii.

"Každé ráno vyjde do ulíc Bratislavy 63 zberných vozidiel OLO a 175 pracovníkov. Naši zamestnanci sa tak nachádzajú v prvej línii s ľuďmi, ktorých práca nesmie byť v súčasnosti prerušená. Spoločnosť OLO a. s. minulý týždeň vydala mimoriadne opatrenia v súvislosti s ochorením COVID-19, aby dokázala zabezpečiť plynulý výkon odvozu odpadu a zabezpečila čistotu v uliciach Bratislavy," povedala Linda Golejová z OLO. (SITA)

19:18

Stále viac pacientov či ľudí v domácej karanténe, ktorí mali pozitívne testy na koronavírus, sa sťažuje na stratu čuchu a chuti. Je ich tak veľa, že podľa britskej BBC môže ísť o ďalší príznak pravdepodobného nakazenia sa koronavírusom. Prečítajte si viac.

19:06

Slovenská firma zameraná na vývoj riešení na báze umelej inteligencie pripravila softvér Mask Detector, ktorý pri napojení na kamerový záznam dokáže rozpoznať, či má človek na tvári rúško a následne vie na to zareagovať. Softvér by tak mohol napomôcť spomaleniu šírenia koronavírusu na Slovensku, firma ho ponúka verejným inštitúciám zadarmo. Viac TU.

18:58

Asociácia výrobcov generických a biosimilárnych liekov GENAS podporuje opatrenia Európskej komisie (EK) na zabezpečenie prednostného transportu dodávok liekov. Pomôcť by to malo ich dostupnosti v lekárňach. Vyzýva preto, aby v každej krajine Európskej únie (EÚ) vrátane Slovenska bol vytvorený emergentný transport liekov a zdravotníckeho materiálu vytvorením tzv. green lanes, čiže zelených pruhov.

"Považujeme za nevyhnutné zabezpečenie plynulosti transportu liekov cez hranice, v rámci EÚ, formou zelených pruhov pre označené vozidlá a prípadne inými opatreniami, ako napríklad výnimkami na dojazd kamiónov aj mimo pracovný čas a víkendy a podobne," uviedla asociácia pre generické a biosimilárne lieky. (TASR)

18:40

Výsledky laboratórnych vyšetrení na potvrdenie nového koronavírusu sú negatívne u troch lekárov a štyroch sestier Národného onkologického ústavu (NOÚ). Tí sa 19. marca dostali do kontaktu s pacientom s touto diagnózou. "Negatívne výsledky sú tiež u spolupacienta, ktorý bol krátky čas hospitalizovaný na izbe v NOÚ s pacientom s diagnózou nového koronavírusu," priblížila špecialistka pre styk s verejnosťou NOÚ Patrícia Kubicová. Všetci naďalej ostávajú v karanténe. (TASR)

18:23

Niekoľko Slovákov pri organizovanom návrate do vlasti cez Česko odmietlo kvôli pandémii koronavírusu povinnú karanténu a "stratilo sa" v Prahe. Novinárom to v pondelok povedal štátny tajomník (námestník) slovenského ministerstva zahraničia Martin Klus. Podľa neho spomínaný incident môže ohroziť spoluprácu s ČR, ktorá pomáha Slovensku pri doprave jeho občanov zo zahraničia. Prečítajte si článok.

18:20

Dovedna deväť pacientov s podozrením na nový koronavírus ošetrili doteraz v nemocnici Svet zdravia (SZ) Rimavská Sobota. "U siedmich sa ochorenie nepotvrdilo, u dvoch momentálne čakáme na výsledky testov," povedala komunikačná špecialistka siete SZ Jana Fedáková.

Vďaka spolupráci s krajským a okresným riaditeľstvom Hasičského a záchranného zboru zriadili pri vstupe do areálu nemocnice stan na triedenie pacientov. "Jeho cieľom je odkloniť potenciálne rizikových ľudí už pred vstupom do nemocnice. Pomáhajú v ňom dobrovoľne študenti medicíny, ktorí verejnosti bezkontaktne merajú teplotu a vyhodnocujú ďalšie príznaky," dodala Fedáková. (TASR)

18:15

Košice chcú dať na boj s koronavírusom 2,5 milióna eur, každý obyvateľ by mal dostať rúško. Úľavy budú v parkovaní aj hromadnej doprave. Viac o opatreniach mesta čítajte TU. (TASR)

18:09

Mesto Prešov pokračuje v distribúcii ochranných rúšok pre koronavírusom najviac ohrozené skupiny obyvateľov. Po senioroch rozdávajú rúška aj ľuďom z rómskych komunít a bezdomovcom. V dvoch rómskych lokalitách dnes rozdali 460 rúšok. Okrem bezplatne vyrobených rúšok radnica objednala 2 850 kusov látkových rúšok, vhodných na opakované použitie, v hodnote vyše 7 000 eur. Priemerná cena za jedno látkové rúško je 2,47 eur s DPH. (SITA)

17:27

Štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí (MZV) Martin Klus (SaS) informoval, že v blízkom období by mali na Slovensku pristáť so zdravotníckym materiálom dve až tri lietadlá z Číny a plánujú sa aj transporty z Južnej Kórey a Japonska. „Zabezpečovanie zdravotníckeho materiálu bude naďalej patriť medzi priority MZV,“ zdôraznil. (SITA)

17:25

Kajetán Kičura, predsedu Správy štátnych hmotných rezerv SR, na tlačovej konferencii povedal, že on ani nikto z jeho ľudí sa nedopustil korupcie alebo nehospodárneho konania.

17:17

S cieľom chrániť zdravie zamestnancov v prevádzke a aj obyvateľov miest a obcí, Slovenská pošta od utorka 24. marca do 5. apríla upraví otváracie hodiny pobočiek na celom území Slovenska. Počas pracovných dní mať budú pobočky pošty individuálne stanovené otváracie hodiny aj s ohľadom na momentálny stav zamestnancov ovplyvnený všeobecnou situáciou.

V mestách nad 10.000 obyvateľov budú pošty otvorené do 16.00 h, minimálne jedna pošta bude otvorená jeden deň v týždni do 17.00 h. V sobotu a v nedeľu budú všetky pošty zatvorené. (TASR)

17:12

Vláda SR zriadila permanentný krízový štáb. Jeho súčasťou bude užší tím odborníkov, ktorých úlohou bude permanentne vyhodnocovať informácie a koordinovať činnosť v rámci zabezpečovania rozhodnutí a prijímania opatrení, ktoré majú zamedziť šíreniu nového koronavírusu. V tejto skupine bude pôsobiť infektológ profesor Vladimír Krčméry, odborník na biochémiu Robert Mistrík, manažér pôsobiaci v oblasti IT a telekomunikácií Peter Škodný i predseda Lekárskeho odborového združenia (LOZ) Peter Visolajský. Viac o krízovom štábe TU. (TASR)

17:00

O repatriáciu doteraz požiadalo 3009 občanov SR v zahraničí, do krajiny sa prostredníctvom organizovanej pomoci už vrátilo 1059 občanov SR, ďalších vyše 400 sa vrátilo individuálne. Na pondelkovom tlačovom brífingu po rokovaní ústredného krízového štábu to uviedol štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Martin Klus (SaS). (TASR)

16:43

Trenčania môžu už niekoľko dní jazdiť zadarmo autobusmi a tým to pre nich nekončí. Mestskí radní schválili pre obyvateľov „perly Považia“ aj ďalšie úľavy. Prečítajte si článok.

16:17

Krok cestovnej kancelárie Aeolus, ktorá sa rozhodla nepokračovať v predaji a realizácii letnej sezóny 2020, je najmä následkom jej nie celkom úspešných uplynulých sezón. Uviedol to prezident Slovenskej asociácie cestovných kancelárií a cestovných agentúr Roman Berkes. Zdôraznil, že pre "zdravé" cestovné kancelárie nie je v súčasnej dobe dôvod vyhlásiť insolventnosť. (TASR)

15:58

Žilinský samosprávny kraj (ŽSK) z pozície zriaďovateľa rieši mimoriadnu situáciu v Centre sociálnych služieb (CSS) Likava so sídlom v Likavke, kde sa u jednej z pracovníčok potvrdila nákaza novým koronavírusom. Informovala o tom hovorkyňa ŽSK Martina Remencová.

Podľa Remencovej zamestnankyňa CSS Likava nepociťovala žiadne príznaky ochorenia COVID 19 a momentálne je v domácej karanténe. "K jej testovaniu pristúpil regionálny úrad verejného zdravotníctva, nakoľko bola na oslave s inou osobou, u ktorej bol neskôr potvrdený nový koronavírus," vysvetlila Remencová.

Aktuálne ŽSK očakáva výsledky testovania 45 zamestnancov CSS v Likavke. "V zariadení platia prísne karanténne a bezpečnostné opatrenia. Zabezpečená bola dezinfekcia a dôležité je postarať sa o ďalší chod centra. Starostlivosť o klientov, pokiaľ sú zamestnanci v karanténe, nám pomáhajú zvládnuť dobrovoľníci spomedzi medikov z Lekárskej fakulty Univerzity Komenského z Bratislavy a Jesseniovej lekárskej fakulty UK v Martine," povedala predsedníčka ŽSK Erika Jurinová. (SITA)

15:47

Finančná správa SR spustila novú službu, ktorá klientom uľahčí podávanie daňových priznaní elektronickou formou. Po novom bude call centrum finančnej správy komunikovať s klientmi aj prostredníctvom služby "Skype for business". Týkať sa bude výlučne technickej podpory pri elektronickom podávaní dokumentov cez portál finančnej správy. (TASR)

15:35

V prešovskej nemocnici pozitívne testovali na koronavírus opatrovateľku pôsobiacu v Rakúsku, dôchodcov či dvoch bratov. Viac o prípadoch si prečítajte v článku.

15:33

Mesto Martin a obec Sučany sa spojili s najväčšími zamestnávateľmi v regióne, aby v súvislosti so šíriacim sa ochorením COVID-19 spoločne koordinovali postupy a čo najviac zmiernili jeho dosahy. Na vytvorení spoločnej platformy sa dohodli spoločnosti Vienna International, ŽOS Vrútky, ECCO, Volkswagen, Robotec Sučany, GGB, ZWL, KraussMaffei a Trim Leader, ktoré spolu zamestnávajú viac ako 10.000 ľudí.

"Na dnešnom úvodnom stretnutí sme zhodnotili situáciu a prebrali kľúčové oblasti boja proti šíriacej sa epidémii tak, aby bola garantovaná bezpečnosť obyvateľov. A zároveň boli ekonomické dosahy na región a zamestnanosť čo najmenšie," zhodnotil primátor Martina Ján Danko. (TASR)

15:15

Môže sa pitná voda z vodovodného kohútika stať prenášačom koronavírusu? Bratislavská vodárenská spoločnosť prináša odpoveď.

15:08

Po Bratislave, Banskej Bystrici a Košiciach bude Trenčín od stredy (25. 3.) štvrtým slovenským mestom, kde sa budú robiť testy na nový koronavírus. Otestovat by mohli okolo 100 ľudí denne. "Riaditeľka Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Trenčíne ma informovala, že majú dostatočný počet špičkových ľudí, ktorí to budú obsluhovať," informoval primátor Trenčína Richard Rybníček. (TASR)

15:04

Národná transfúzna služba (NTS) SR vyzýva ľudí, aby prišli darovať krv. V dôsledku mimoriadnej situácie spôsobenej novým koronavírusom pracoviská NTS SR zaznamenávajú jej nedostatok, je však potrebná na pomoc akútnym pacientom. "Ubezpečujeme darcov krvi, že na všetkých pracoviskách sú zavedené sprísnené hygienické podmienky a preventívne opatrenia na zamedzenie šírenia koronavírusu," priblížila projektová manažérka NTS SR Martina Frigová.

Pre zabezpečenie ochrany zdravia má každý darca aktuálne možnosť objednať sa na darovanie na presný čas. "Týmto opatrením sa snažíme minimalizovať veľkú koncentráciu ľudí v priestore," vysvetlila Frigová. (TASR)

14:59

Zasadá ústredný krízový štáb.

14:43

Nemocnica Poprad sa obracia na všetkých malovýrobcov či domácich výrobcov bavlnených rúšok s prosbou o ich darovanie. "Keďže bavlnené rúška pre prichádzajúcich pacientov sa míňajú rýchlejšie, ako sú dopĺňané zásoby, nemocnica hľadá všetky dostupné možnosti, ako ich zabezpečiť," uviedla hovorkyňa nemocnice Sylvia Galajda.

Dodala, že ide výlučne o pomoc pre pacientov, ktorí z rôznych dôvodov prichádzajú na vyšetrenie alebo ošetrenie bez ochranného rúška, ktoré im musí poskytnúť nemocnica. Odborníci sa podľa hovorkyne zhodujú v tom, že akékoľvek, a teda nielen certifikované rúško, je základným preventívnym ochranným prostriedkom v súčasnej situácii. (TASR)

14:30

Vo väzení v Bratislave potvrdili prvý prípad koronavírusu u odsúdeného

Zbor väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) potvrdil prvý prípad ochorenia COVID-19 u odsúdeného v ústave Bratislava. TASR o tom informovala hovorkyňa ZVJS Monika Kacvinská. "V piatok (20. 3.) bol odsúdený vyšetrený ústavným lekárom, pretože sa začali u neho vyskytovať prejavy ochorenia, ako zvýšená telesná teplota. Ústavný lekár zabezpečil protiepidemické opatrenia a nariadil vykonanie testov na potvrdenie ochorenia a okamžité izolovanie na zdravotnícke oddelenie v ústave. Po pozitívnom potvrdení výsledku u odsúdeného boli okamžite prijaté ďalšie osobitné opatrenia, ktoré súvisia s výskytom ochorenia," objasnila hovorkyňa ZVJS.

Ako ďalej uviedla, odsúdený bol preeskortovaný do nemocnice pre odsúdených a obvinených do Trenčína. "Jeho stav je stabilizovaný s miernym priebehom ochorenia. Pôvod možnej nákazy nie je jednoznačne určený," priblížila ďalej Kacvinská. (TASR)

14:30

Obvineniu z prečinu nebezpečného vyhrážania a prečinu útoku na verejného činiteľa čelí 24-ročný muž z okresu Prievidza. Po tom, ako sa vrátil zo zahraničia a bol v domácej karanténe, sa mal po požití alkoholu vyhrážať svojej matke a bratovi zabitím. Informovala o tom v pondelok trenčianska krajská polícia na svojej stránke na sociálnej sieti. (TASR)

14:29

Na predpokladaný výpadok príjmov plynúci z opatrení prijatých na zabránenie šíreniu nového koronavírusu reaguje samospráva Malaciek rozhodnutiami, ktoré sa týkajú nielen vlastných výdavkov, ale aj podmienok nájomcov mestských priestorov. Výdavky mesta sa majú znížiť o 600.000 eur, zároveň mesto chce vyjsť v ústrety nájomcom mestských bytov a podnikateľských priestorov. (TASR)

14:06

Fakultná nemocnica (FN) v Nitre vyzvala ľudí, aby pacientom nenosili balíčky s potravinami, osobnými vecami či hygienickými potrebami. Podľa zverejnených údajov väčšina osôb prichádza do nemocnice iba z dôvodu návštevy svojich blízkych. (TASR)

13:55

Situácia v odvetví cestovného ruchu je kritická. Upozornil na to Zväz cestovného ruchu (ZCR) SR, ktorý zároveň vyzval novú vládu, aby prijala okamžité opatrenia na zmiernenie negatívnych dosahov na odvetvie cestovného ruchu. (TASR)

13:48

Spoločnosť Volkswagen Slovakia (VW SK) predlžuje v súvislosti s novým koronavírusom dočasnú odstávku výroby vo všetkých troch závodoch. V Bratislave, Martine a Stupave tak bude trvať do tohtoročného 5. apríla vrátane.

O predĺžení bolo rozhodnuté v súvislosti s pretrvávajúcim znížením dopytu na trhoch a koordináciou opätovného nábehu dodávateľských vzťahov spolu s ostatnými koncernovými závodmi, a to s jasným zámerom naďalej prispievať k spomaleniu šírenia epidémie nového koronavírusu a ochorenia COVID-19. (TASR)

13:39

Skautskí dobrovoľníci pomáhajú po celom Slovensku občanom počas mimoriadnej situácie v súvislosti s novým koronavírusom. Slovenský skauting (SLSK) spustil iniciatívu s názvom Skautská služba, orientovanú na dobrovoľnícku pomoc.

TASR o tom informovala tajomníčka rady pre rozvoj SLSK Elena Michalčíková. Doteraz sa do projektu zapojilo 286 slovenských skautov. (TASR)

13:37

Prezident Únie miest Slovenska (ÚMS) a primátor Trenčína Richard Rybníček požiadal ministra vnútra Romana Mikulca (OĽaNO), aby zvážil možnosť prizvať zástupcov stavovskej organizácie miest do ústredného krízového štábu (ÚKŠ).

Rybníček tiež žiada premiéra a ministrov financií a hospodárstva, aby mali zástupcovia miest možnosť podieľať sa na tvorbe opatrení na zmiernenie ekonomických dosahov krízy a aby boli pri ich tvorbe zohľadnené dosahy na samosprávu. (TASR)

13:29

Mesto Liptovský Mikuláš hľadá dobrovoľníkov, ktorí chcú prispieť k aktivitám na zastavenie šírenia ochorenia COVID-19. Vypomáhať môžu napríklad pri distribúcii rúšok seniorom či pri osvete. Informovala o tom hovorkyňa mesta Viktória Čapčíková. (TASR)

13:28

Samospráva Lučenca naďalej rozdáva rúška obyvateľom mesta, ktorí si o tieto ochranné prostriedky požiadajú telefonicky. Ako informuje na svojej internetovej stránke, na tento účel vyhradila ďalšie dve telefónne čísla, ktoré môžu obyvatelia kontaktovať počas pracovných dní od 8.00 h do 15.00 h. (TASR)

13:25

Do kontaktu s rizikovým prostredím sa zatiaľ dostala jedna posádka spoločnosti Kosit, ktorá je momentálne v karanténe. TASR o tom za firmu v súvislosti s novým koronavírusom informovala Slavomíra Brzová s tým, že všetci jej terénni zamestnanci sú vybavení rúškami a rukavicami. Podľa vedenia firmy by vláda mala začať tvoriť efektívnu a bezpečnú koncepciu zvozu a spracovania odpadu.

Zatiaľ ani u jedného člena posádky nebolo potvrdené ochorenie COVID-19, ktoré spôsobuje nový koronavírus, firma má v súčasnosti 100-percentnú vypravenosť posádok. (TASR)

12:51

Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) ponúklo novej vláde súčinnosť pri riešení situácie spôsobenej šírením ochorenia COVID-19 a jeho následkov. Predseda ZMOS-u Branislav Tréger o tom listom oboznámil nového premiéra Igora Matoviča (OĽaNO), ktorému zároveň zablahoželal k vymenovaniu do funkcie.

ZMOS si podľa Trégera uvedomuje situáciu, v ktorej sa nachádza Slovenská republika. "Vieme, že v dnešnej dobe je kľúčová súčinnosť, proaktivita, ochrana života a zdravia. Sme si vedomí toho, že s pandémiou COVID-19 prichádza ekonomická kríza, ktorej dosahy vôbec nedokážeme kvantifikovať," zdôraznil predseda združenia. (TASR)

12:39

Minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) v pondelok na zasadnutí vlády navrhne odvolanie predsedu Správy štátnych hmotných rezerv (SŠHR) Kajetána Kičuru za pochybenia pri obstarávaní zdravotníckeho materiálu v súvislosti s pandémiou ochorenia COVID-19.

Odvolanie Kičuru a podanie trestného oznámenia avizoval už v nedeľu (22. 3.) premiér Igor Matovič (OĽaNO) po kontrole na tomto úrade. Kto podá trestné oznámenie, zatiaľ podľa Sulíka nie je dohodnuté. (TASR)

12:37

Počas pondelka bolo otestovaných na nový koronavírus zatiaľ 29 vzoriek, jedna z toho bola pozitívna. Pred rokovaním ústredného krízového štábu to uviedol hlavný hygienik SR Ján Mikas.

Spolu s predsedom vlády SR Igorom Matovičom a ministrom zdravotníctva SR Marekom Krajčím (obaja OĽaNO) hovorili o možnostiach masívnejšieho testovania. Cieľ je podľa Matoviča zvýšiť počet otestovaných vzoriek na desaťnásobok súčasného stavu, teda na približne 3000 denne. (TASR)

12:32

Aliancia všeobecných lekárov Slovenska (AVLS)/Spoločnosť všeobecných lekárov Slovenska (SVLS) žiada novú slovenskú vládu na čele s premiérom Igorom Matovičom (OĽaNO), aby bezodkladne zabezpečila dodanie osobných ochranných prostriedkov a dostatočného množstva dezinfekčných prostriedkov do ambulancií všeobecných lekárov pre dospelých pre situáciu s novým koronavírusom. (TASR)

12:26

Obchodné reťazce sa rozhodli v súvislosti s mimoriadnymi opatreniami zavedenými pre nový koronavírus inštalovať na pokladniciach ochranné plexisklá.

"V týchto dňoch inštalujeme na všetkých našich viac ako 1000 pokladniciach ochranné plexisklá. Ich účelom je ochrániť našich pokladníkov pred rizikom nákazy. V súvislosti s týmto opatrením inštalujeme v pokladničných zónach aj nálepky vyznačujúce odporúčanú bezpečnú vzdialenosť medzi jednotlivými zákazníkmi," potvrdil pre TASR Tomáš Bezák, vedúci úseku komunikácie Lidl. (TASR)

12:25

Mesto Ružomberok tento týždeň spustí infolinku pre obyvateľov, ktorí majú otázky k aktuálnej situácii v meste či fungovaniu mestského úradu. Opatrenie súvisí s výskytom nového koronavírusu v krajine.

"Call centrum sa bude nachádzať v priestoroch klientskeho centra. Pracovníci, ktorí ho budú obsluhovať, budú pripravení odpovedať na otázky verejnosti. Takúto pripravenosť zabezpečí radnica manuálom infolinky, ktorý sa bude každý deň priebežne dopĺňať a aktualizovať," uviedol pre TASR hovorca ružomberského primátora Viktor Mydlo s tým, že telefónne číslo infolinky je 044 431 44 62. (TASR)

12:21

Šesť všeobecných lekárov poskytujúcich ambulantnú zdravotnú starostlivosť v zdravotníckom zariadení Zdravie v Púchove je v karanténe. Jeden z lekárov mal pozitívny nález na ochorenie COVID-19.

Ako informovala vedúca odboru zdravotníctva a sociálnej pomoci Úradu Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) Elena Štefíková, karanténu nariadil Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Považskej Bystrici do 31. marca. (TASR)

12:09

Ochranné pomôcky zo štátnych hmotných rezerv SR sa už v Nitrianskom samosprávnom kraji (NSK) distribuovali všetkým neštátnym zdravotníckym zariadeniam v regióne. Podľa lekára NSK boli všetky pomôcky ešte v piatok 20. marca proporcionálne rozdelené poliklinikám, ambulanciám i pracoviskám pohotovostnej služby. (TASR)

11:51

Počas pondelka bolo otestovaných na nový koronavírus zatiaľ 29 vzoriek, jedna z toho bola pozitívna. Pred rokovaním ústredného krízového štábu to uviedol hlavný hygienik SR Ján Mikas, informuje TASR.

11:51

Počas pondelka bolo otestovaných na nový koronavírus zatiaľ 29 vzoriek, jedna z toho bola pozitívna. Pred rokovaním ústredného krízového štábu to uviedol hlavný hygienik SR Ján Mikas, informuje TASR.

11:51

Mesto Čadca chce do konca pracovného týždňa dodať rúška do každej domácnosti. S ich distribúciou začalo od piatka (20. 3.) a k dnešnému dňu ich rozdalo okolo 5000. TASR o tom informoval hovorca mesta Marián Kráľ.

11:44

V pondelok na Slovensku pribudol jeden prípad nákazy koronavírusom.

11:41

Pozitívny test na koronavírus má všeobecný lekár z Púchova, kolegovia, ktorí s ním boli v úzkom kontakte, sú v domácej karanténe. 

11:39

Negatívne výsledky testov u ružinovských lekárov potvrdil aj minister zdravotníctva Marek Krajčí. 

11:38

Premiér uviedol, že chce zdesaťnásobiť kapacitu testovaní na koronavírus. 

11:35

"Rysuje sa jedna možnosť, kde by sme dokázali zabezpečiť až 200 000 testov,"uviedol premiér Igor Matovič počas pondelkového brífingu po návšteve Úradu verejného zdravotníctva.

11:32

Výmena informácií medzi rezortami i ďalšími kompetentnými orgánmi, ktoré ako aktéri vstupujú do riešenia situácie so šírením nového koronavírusu, nie je taká, aká by mala byť. Pred rokovaním ústredného krízového štábu to povedal minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO).

11:29

Aktuálne informácie o opatreniach, ktoré majú zabrániť šíreniu nového koronavírusu v Liptovskom Mikuláši, poskytne mobilná aplikácia. Podľa hovorkyne mesta Viktórie Čapčíkovej má novinka zabezpečiť efektívnejšiu komunikáciu medzi liptovskomikulášskou radnicou a obyvateľmi.

"Aplikácia SOM Liptovský Mikuláš je k dispozícii pre všetky mobilné telefóny s operačným systémom Android a taktiež pre zariadenia Apple. Stačí si ju vyhľadať v Google Play či Apple Store a stiahnuť do mobilného zariadenia," dodala Čapčíková.

11:12

U dvoch lekárov z bratislavskej ružinovskej nemocnice sa koronavírus nepotvrdil. Obaja sa vrátili z lyžovačky v Taliansku a mali respiračné problémy, pričom naďalej pracovali na gynekologicko-pôrodníckej klinike Univerzitnej nemocnice Bratislava bez ochranných pomôcok. O tom, že ich testy na koronavírus sú negatívne, informuje Denník N. 

10:42

Slovenská poľnohospodárska univerzita (SPU) v Nitre v rámci preventívnych opatrení proti ochoreniu COVID-19 vykonala vo svojich študentských domovoch kompletnú dezinfekciu. 

10:41

Bratislavské Nové Mesto hľadá v čase šírenia nového koronavírusu dobrovoľníkov na pomoc seniorom, ale tiež na ušitie ochranných pomôcok či šírenie osvety. Na mestskú časť sa môžu obrátiť elektronicky či telefonicky. Samospráva o tom informuje na svojej webovej stránke.

"Pridajte sa k nám, ušijeme a roznesieme spolu ochranné rúška obyvateľom našej mestskej časti, aby nikomu nechýbali. V Novom Meste žije viac ako 7000 našich seniorov. Ak to je potrebné, pomôžeme im s donáškou potravín alebo liekov," vyzýva mestská časť.

10:40

Mesto Nové Zámky poskytne priestory pre lekárov a zdravotníckych pracovníkov, v ktorých budú môcť prečkať nútenú karanténu.

"Po dohovore s vedením hotela Korzo ponúkame pre potreby lekárov a zdravotníckych pracovníkov priestory a izby na jednom poschodí tohto zariadenia. Ak sa bude vírus šíriť viac a budú potrebné väčšie kapacity, sme pripravení ich zabezpečiť aj na zvyšných poschodiach," informoval primátor Nových Zámkov Otokar Klein.

10:20

V žiarskej nemocnici spoločnosti Svet zdravia zriadili pre pacientov s podozrením na nový koronavírus samostatný vyhradený priestor, ktorý sa nachádza na prízemí nemocnice v bloku C, v priestoroch doterajšej hematologickej ambulancie.

"Pre bezpečnosť darcov aj personálu sú odberové priestory transfúziologického pracoviska, samozrejme, oddelené a majú samostatný vchod," informovala o tom komunikačná špecialistka siete Svet zdravia Jana Fedáková.

10:17

Nedostatok ochranných rúšok v lekárňach alebo predajniach zdravotníckych potrieb sa v Poltári rozhodli v uplynulých dňoch riešiť svojpomocne. Učiteľky materských a základných škôl, pracovníčky komunitného centra, zariadenia sociálnych služieb, členky Červeného kríža a dobrovoľníčky ušili za päť dní 840 rúšok.

10:14

Celkovo 119 repatriantov z Londýna prišlo počas víkendu do Kúpeľno-liečebného ústavu (KLÚ) Družba v Bardejovských kúpeľoch. Absolvujú tam dvojtýždňovú karanténu v súvislosti s výskytom nového koronavírusu.

09:53

Aj obchodný reťazec Kaufland v súvislosti s mimoriadnou situáciou pre nový koronavírus dočasne plošne skracuje otváracie hodiny. Upravené otváracie hodiny pre predajne naprieč Slovenskom budú platiť od 23. marca až do odvolania.

Ako ďalej informoval reťazec, od pondelka do soboty po novom budú predajne otvorené od 7.00 h do 20.00 h. Nedeľná prevádzka od 8.00 h do 20.00 h zostáva nezmenená. Výnimkou bude len predajňa v bratislavskom Avion Shopping Parku, pre ktorú platia zmenené otváracie hodiny už od štvrtka (19. 3.). Počas celého týždňa je prevádzka otvorená od 8.00 h do 19.00 h.

09:30

Lekárnici apelujú na ľudí, aby v aktuálnej epidemiologickej situácii dodržiavali pri návšteve lekární preventívne opatrenia. Chronicky chorí by mali požiadať o predpis čo najväčšieho množstva liekov naraz a akútne chorí požiadať o pomoc pri vyzdvihnutí liekov svojho blízkeho. Zástupcovia Slovenskej lekárnickej komory (SLeK) o tom informujú na Národnom portáli zdravia.

09:29

Aliancia všeobecných lekárov Slovenska (AVLS)/Spoločnosť všeobecných lekárov Slovenska (SVLS)

žiada novú slovenskú vládu na čele s premiérom Igorom Matovičom (OĽaNO), aby bezodkladne zabezpečila dodanie osobných ochranných prostriedkov a dostatočného množstva dezinfekčných prostriedkov do ambulancií všeobecných lekárov pre dospelých pre situáciu s novým koronavírusom. TASR o tom informovala prezidentka AVLS/SVLS Monika Palušková.

09:29

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR nedisponuje údajmi o tom, koľko občanov SR je infikovaných ochorením COVID-19 mimo územia Slovenska. Pre TASR to uviedol hovorca rezortu Juraj Tomaga.

"Štatistika úradov hovorí o počte nakazených. Nerozlišuje medzi štátnou príslušnosťou infikovanej osoby," vysvetlil Tomaga.

09:04

V bratislavskej MHD prerušia od utorka (24. 3.) premávku električkovej linky 7. Dôvodom je výrazne nižší počet cestujúcich, ktorí dochádzajú regionálnymi vlakmi a autobusmi na dennej báze do Bratislavy. "Aktuálne zaniká význam posilovej električkovej linky 7 na Račianskej radiále," informuje na sociálnej sieti Dopravný podnik Bratislava (DPB).

08:51

Mestský úrad v Nových Zámkoch je od pondelka pre verejnosť zatvorený. Radnica k tomuto kroku pristúpila v rámci opatrení, ktoré majú zabrániť šíreniu ochorenia COVID-19.

08:50

Samospráva Handlovej so zberovou spoločnosťou Hater Handlová rozmiestnia na území mesta 30 veľkokapacitných kontajnerov. Reagujú tak na opatrenie pred šírením nového koronavírusu v podobe zatvorenia zberného dvora a strediska na Potočnej ulici, kde mestská firma zbiera elektroodpad a nebezpečný odpad.

Informovala o tom hovorkyňa mesta Jana Paulínyová. Veľkokapacitné kontajnery budú slúžiť na odpad z upratovania pivníc a domácností na obdobie mimoriadnej situácie, respektíve do odvolania.

08:32

Súdny proces s Pavlom Ruskom, ktorý je obžalovaný z prípravy vraždy bývalej spoločníčky Sylvie Klaus-Volzovej, pre šírenie koronavírusu zrušili a odročili na neurčito. Viac sa dočítate TU

08:17

Minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) má na rokovanie predložiť návrh na odvolanie predsedu SŠHR. Krok nadväzuje na nedeľňajšiu inšpekciu vlády priamo na SŠHR v súvislosti s podozreniami na laxný prístup a predražené nákupy. Matovič po kontrole vyhlásil, že Kičura nemá dôveru vlády, vo svojej funkcii podľa neho konal nehospodárne, ohrozujúc verejný záujem aj zdravie obyvateľov. Začiatok rokovania vlády je predbežne naplánovaný na 14.00 h, v závislosti na priebehu a trvania rokovaní krízových štábov sa začiatok môže posúvať.

08:16

Predseda vlády počas víkendu informoval, že rokovaniu kabinetu budú predchádzať krízové štáby jednotlivých rezortov a tiež ústredný krízový štáb. Na základe jeho odporúčaní má vláda prijať ďalšie opatrenia, ktoré by mali pomôcť spomaliť šírenie infekcie. V nedeľňajších (22. 3.) televíznych diskusiách Matovič naznačil, že by mohlo ísť napríklad o centrálne určené časy, v ktorých budú môcť prednostne nakupovať seniori. Pripustil takisto aj udelenie výnimky pre prevádzky so záhradníckymi potrebami, naopak, v rámci sprísnenie reštriktívnych opatrení hovoril o možnosti zaviesť všeobecnú povinnosť nosiť ochranné rúško či alternatívu zakrytia ústa a nosa pri pohybe v exteriéri.

07:55

Predajne obchodných reťazcov Tesco a Lidl upravujú v súvislosti s mimoriadnou situáciou svoje otváracie hodiny. Hypermarkety Tesco budú otvorené od 7.00 do 21.00 h, menšie predajne od 7.00 do 20.00 h. Predajne Lidl budú predávať v čase od 7.00 do 20.00 h.

Ako informoval Peter Steigauf z Tesco stores SR, a.s., hypermarkety a čerpacie stanice Tesco budú od 23. marca otvorené od 7.00 do 21.00 h. V predajniach menšieho formátu, supermarketoch a prevádzkach Tesco Express, budú môcť zákazníci nakúpiť od 7.00 do 20.00 h. Dočasné otváracie hodiny platia každý pracovný deň, aj počas víkendov.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: SITA, Nový Čas, TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Na scenáristu nedá televízia dopustiť.
Foto
Andy Kraus zdolal jeden zo svojich najväčší strachov: Uf, to chcelo ale odvahu!
Ilustračné foto
V Keni sa zrútil vrtuľník s vedením armády: Hlásia mŕtvych! Trosky okamžite pohltili plamene
Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg.
Šéf NATO na plné ústa: Ukrajina naliehavo potrebuje posilniť protivzdušnú obranu
(ilustračné foto).
Turci sa ešte nespamätali z minuloročného zemetrasenia: Prišla ďalšia rana! Krajina je v pozore
Radko Urbanyak
Foto
Spoznávate tohto malého chlapca? Z barmana sa stal televíznou hviezdou! Teraz vystupuje na obrazovkách
Vladimir Putin.
Hnev Kremľa: Kvôli úradom čelí partner Putinovej ex problémom! O čo ide?
(ilustračné foto)
Stačil okamih sa rozpútalo sa peklo: Výbuch vozidlo roztrhal na kusy! O život prišlo najmenej 10 ľudí
Vojenské jednotky dobrovoľníkov iránskej armády počas výročnej vojenskej prehliadky v Teheráne.
Blízky východ sa otriasa útokmi, generálny tajomník varuje: Jedna chyba by viedla k niečomu nemysliteľnému!
Čo vás čaká tento týždeň? (ilustračná foto)
3 znamenia, za ktorými sa skrývajú falošní SEBCI: Keď pôjde do tuhého, PODRAZIA vás!
Kate diagnostikovali rakovinu začiatkom roka.
William prelomil mlčanie o ťažko chorej Kate: SĽUB, z ktorého sa tisnú slzy do očí
A elongated white toilet with the seat lid in the up position. The toilet is highlighted with a spot light coming from above. This sparse room has blue-green walls and a dark hardwood floor.
Foto
Viete, čo sa deje po spláchnutí WC? Budete v šoku! Po tomto si dáte dobrý pozor na to, ako to urobíte
Na snímke českí policajti náhodne kontrolujú osobné motorové vozidlá na česko-slovenskej hranici.
Pátranie so smutným záverom: Mladučká Ukrajinka († 14) si mala siahnuť na život