Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
22.03.2020 20:58 | Šport | Hokej

Osud športovcov im nie je ľahostajný: Séria opatrení pre hokejistov bez príjmu

Súčasná situácia okolo prerušenia súťaží z dôvodu pandémie koronavírusu sa negatívne dotkla ako prvých hokejistov. Práve preto Slovenská asociácia hráčov ľadového hokeja (SIHPA) začala v tejto veci konať ako prvá a dala dokopy sériu opatrení, ktoré sú zamerané na pomoc hokejistom.

Tieto opatrenia môžu byť použité univerzálne a teda pomôcť môžu aj všetkým športovcom na Slovensku. "Pripravili sme dve série opatrení. Prvá časť s názvom Prvá pomoc má mať za úlohu okamžite pomôcť športovcov, ktorý zostali bez príjmu. Druhú časť sme nazvali systémové opatrenia, ktoré je potrebné zaviesť a ktoré môžu športovcom na Slovensku pomáhať dlhodobo.

Na základe mojich predchádzajúcich debát s pánom Siekelom, pánom Šatanom alebo novým štátnym tajomníkom pre šport pánom Husárom som presvedčený, že ani im nie je osud športovcov ľahostajný a verím, že sa nám podarí nájsť rozumné riešenia, ktoré by boli akceptované či už na úrovni štátu alebo na úrovni zväzov.“ uviedol prezident SIHPA Oliver Pravda v tlačovej správe SIHPA.

SIHPA navrhla v rámci Prvej pomoci zaviesť dve opatrenia. Prvé opatrenie je na úrovni štátu a ide o "Fond na pomoc športovcom", z ktorého by každý športovec, ktorý prišiel o svoj príjem v dôsledku zákazu konania hromadných športových podujatí, mohol dostať finančné prostriedky aspoň vo výške minimálnej mzdy. Druhé opatrenie je na úrovni národných športových zväzov a ide o "Záchranný balíček pre športovcov", keď by zväz zo svojich prostriedkov doplatil hráčov odmeny do konca platnosti ich zmluvy.

 

Najmä v prípade SZĽH, keď Ligová rada rozhodla o zrušení celej ligy je namieste hovoriť o takejto kompenzácii pre hráčov. "V rámci systematických opatrení sme sa jednoznačne zhodli aj s Úniou futbalových profesionálov na potrebe zriadenia Fondu solidarity, do ktorého by mali prispievať športovci, kluby a národné športové zväzy. Takéto riešenia v iných oblastiach nášho života už fungujú, ide o moderné a finančné bez problémov zvládnuteľné opatrenie, ktorým by bolo možné napríklad pomôcť hráčom, ktorí nezavinene prišli o svoj príjem.“ dodal Oliver Pravda.

SIHPA ďalej navrhuje zavedenie kaucie, ktorú by hokejové kluby museli zložiť pred začiatkom sezóny rovnako ako aj futbalové kluby a vytvorenie nezávislého rozhodovacieho orgánu, ktorý by bol nezávislý od zväzov a vedel konať násobne rýchlejšie ako slovenské súdy.

Rovnako SIHPA navrhuje aj zmenu licenčného konania v SZĽH, ktoré je dlhodobo nastavené v neprospech hráčov. Hokejovým klubom stačí poslať zväzu čestné vyhlásenie, že nemajú voči hráčom dlhy a zväz licenciu klubu udelí. Potom každý rok pribúdajú súdne spory medzi klubmi a hráčmi, keď sa hráči roky domáhajú svojich peňazí. SIHPA dáva za príklad Českú republiku, kde systém funguje opačne a hráč musí svojím podpisom potvrdiť, že klub voči nemu nemá dlžoby, inak klub nedostane licenciu.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: SITA

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Donald Trump.
Trumpovi ide o veľa: Najvyšší súd rozhoduje o jeho osude! Verdikt môže mať ďalekosiahle dôsledky
Vodička nafúkala takmer 3 promile.
Kamošky sa stretli za mrežami: Policajti takú KURIOZITU už dlho nezažili
Pre doktora si kolegovia pripravili nádherné prekvapenie
Záchranári sa po 32 rokoch lúčili s kolegom Liborom: Obrovské PREKVAPENIE, nezmohol sa na slovo
Ilustračné foto
Taliansko sa búri: Ostro odsúdilo trest smrti pre iránskeho rappera!
Hanychová krátko po pôrode milionára opustila.
Spor medzi Hanychovou a Soukupom sa vyostruje: Keď TOTO urobíš, vytrhnem ti... Drsné VYHÁŽKY!
Pilot dal vyskúšať svojim deťom riadenie. (Ilustračné foto)
Smrteľný pád lietadla po príšernej chybe pilota: Nechal riadiť deti? Desivé POSLEDNÉ slová a detaily tragédie!
Ilustračné foto
Čína si predvolala na koberček nemeckú veľvyslankyňu: Pozrite sa, ako na to zareagovala
ilustračné foto
Rusko pení: Tvrdí, že zaútočí na Poľsko! Prezradilo, kedy by k tomu mohlo dôjsť
Príspevok na zvýšenú splátku úveru na bývanie je stanovený na 75 % zo zvýšenia mesačnej splátky, maximálne v sume 150 eur
Zadlžení Slováci špekulujú s hypotékami: Dianie okolo úverov mnohých prekvapí
Primátor hlavného mesta má ambíciu  sprístupniť ročne 200 nájomných bytov.
Mapa Bratislavy sa zmení: Toto pribudne v Petržalke
Ilustračné foto
Žena bojovala o život po tom, ako sa napila z kávy na letisku: ŠOKUJÚCI dôvod! Môže sa to stať aj vám
Richard Sulík
Sulík sa chce dostať do europarlamentu: Ochraňujme prírodu, ale nezničme si európsky priemysel, tvrdí