Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
23.03.2020 11:00 | Správy | Politika

Bilancia prvých dní Matoviča v úrade: Zabúda a na stretnutia chodí neskoro

Zaspal, meškal a nechal svojich partnerov čakať na podpis koaličnej zmluvy.

To bol prvý deň v úrade nového premiéra Igora Matoviča, ktorý nezostal dlžný nič svojej povesti a stále neprestáva svojím správaním prekvapovať verejnosť. Momentálne najmocnejší muž v štáte má v poslednom období s dochvíľnosťou veľké problémy. Pred pár dňami dokonca zabudol, že má prísť na diskusiu do televízie.

Fotogaléria
4
fotiek v galérii

Ešte pred svojím vymenovaním za premiéra vyrobil Igor Matovič v sobotu poriadne faux pas. Na podpis koaličnej zmluvy so zástupcami ďalších troch vládnych strán prišiel s meškaním. Jeho ministri Veronika Remišová, Richard Sulík a šéf parlamentu Boris Kollár na neho museli čakať zhruba pol hodiny. Presunúť sa kvôli tomu musel aj oficiálny akt podpisu koaličnej zmluvy, ktorý sa uskutočnil v priestoroch Bratislavského hradu. Nový predseda vlády si však z toho ťažkú hlavu nerobil a neskorý príchod odôvodnil únavou a potrebou dožičiť si poriadneho šlofíka.

„Prepáčte trošku aj meškanie na úvod, beriem to na seba. Povedal som si, že po tých štyroch mesiacoch od začiatku kampane by sa jeden deň patrilo trošku dlhšie si pospať a trošku dlhšie som pospal. Takže to bolo spôsobené kvôli mne,“ vysvetlil trapas novinárom Matovič, ktorý potom putoval do Prezidentského paláca, kde ho prezidentka Zuzana Čaputová vymenovala za nového predsedu vlády.

 

Pellegrini si rypol

Hlava štátu zdôraznila, že krajina potrebuje na čele silné osobnosti. „Doba a situácia je natoľko vážna, že dnes si inú vládu ako ústavne konajúcu, poctivú, pracovitú, obetavú, odvážnu, rozhodnú a zodpovednú dovoliť nemôžeme. To, že svoje povinnosti budete plniť v záujme občanov, je vašou svätou povinnosťou, lebo práve od vás do značnej miery závisí, ako prejde Slovenská republika svojou ťažkou skúškou,“ skonštatovala Čaputová.

Otvoriť galériu

Od prezidentky sa presunul Matovič na Úrad vlády SR, ktorý prevzal od svojho predchodcu Petra Pellegriniho. Ten si neodpustil rypnutie na adresu svojho nástupcu. „Chvalapánubohu, že do Prezidentského paláca pán nový premier nezaspal, lebo už som nachystaný, že mu to odovzdám a som rád, že to stihol,“ poznamenal uštipačne Pellegrini.

Meškal aj do televízie

Nebolo to však prvýkrát, čo Matovič v posledných dňoch niekde meškal. Minulý týždeň vo štvrtok bol líder Obyčajných ľudí pozvaný do jojkárskej relácie Noviny špeciál, no začiatok programu musela moderátorka Mária Ölvedyová v štúdiu zvládnuť sama. Namiesto pripravených otázok pre hosťa bola nútená improvizovať a vytrápila sa pri niekoľkominútovom monológu.

Nakoniec ju vyslobodil príchod Matoviča, ktorý sa ani nesnažil na nič vyhovárať. „Úplne úprimne, ja som zabudol,“ vyhlásil vtedy ešte nevymenovaný premiér a neskôr priznal, že „ani poriadne nevie, čo je za deň“. Na konci programu sa ale moderátorke ospravedlnil. „Prepáčte, že som vás tu nechal na začiatku tých niekoľko minút čakať,“ zakončil Matovič.

 

Podkope si autoritu

Grigorij Mesežnikov, politológ

- Je to veľmi neštandardné a nemalo by sa to stávať. Nič konkrétne sa neohrozilo, ale výkon funkcie predpokladá dochvíľnosť. Premiér by si mal nastaviť svoj časový manažment, aby k tomu nedochádzalo. To je úplne najzákladnejšia vec pri fungovaní v štruktúre nejakého úradu. Týchto nepríjemných návykov by sa mal rýchlo zbaviť. Možno naozaj bol unavený, ale toto je výkon 24 hodín 7 dní v týždni a pri ňom musí dbať na to, aby dodržal časový rámec a nemeškal. Na bežného človeka a voliča to nemusí pôsobiť dobre. Ak sa to stane pravidlom, tak si tým zbytočne podkope svoju autoritu.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas, fsz

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Na rchívnej snímke z 27. augusta 2023 športovkyne plávajú v rieke Seina počas prvej etapy testovacích pretekov v triatlone žien pre OH2024 vo francúzskej metropole Paríž.
Olympijské hry sú už za dverami: Bude sa plávať v Seine? Macron si neodpustil poznámku
Talianska polícia (ilustračná fotografia).
Poplach v centre Ríma: Z hotela museli evakuovať hostí, hrozné, čo sa tam dialo
Maratón s vínom
Foto
Šialenec na maratóne zvolil netradičnú taktiku: Prechľastal sa až do cieľa! Odpadnete, ako to skončilo
Archaeology: a thin layer stripping.One of the stages of excavation
Budeme prepisovať učebnice? Veľký objav vedcov: Zaujímavé, čo zistili o Platónovi
Foto
Ďalšia trpká rana pre Attilu Végha: Spoluprácu s ním ukončil už tretí sponzor!
Spajsky na párty zaspievali a zatancovali hosťom svoju pieseň Stop.
Foto
Divoká oslava 50-ky Victorie Beckham: Žúr so Spice Girls! FOTO, čo prinútila manžela spraviť
Hannah nemohla uveriť tomu, že na svet privedie 4 detičky.
Foto
Bruneta porodila 4 deti, dychberúce zistenie pred zákrokom: To snáď nie je možné!
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.
Šéf NATO bez okolkov: Žijeme v najnebezpečnejšom svete! Vojaci Aliancie vysielajú správu
Tlaková níž Daniel vlani v septembri v nevídanej intenzite zasiahla Grécko.
Gréci sa stále spamätávajú po ničivých povodniach: Všetko spočítali, koľko ich bude stáť obnova?
(ilustračná foto)
Francúzsko čaká ťažká skúška: V leteckej doprave štrajkujú, musia sa pripraviť na komplikácie
Fínsky prezident Alexander Stubb.
Fínsky prezident na plné ústa: Po vstupe do NATO stojíme na frontovej línii, tvrdí
Jozef má najmilších podnájomníkov.
Váš Tip
Roztomilejších podnájomníkov nemá nikto: Jozef ich objavil rovno pred domom, pozrite sa aj vy!