Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
22.03.2020 08:25 | Správy | Domáce správy
Online

Koronavírus na Slovensku ONLINE: Premiér hlási 7 nových prípadov, máme už 185 nakazených

Slovensko v sobotu čelilo najdramatickejšiemiu nárastu počtu nakazených na koronavírus, pribudlo 41 prípadov. Aktuálna bilancia po nedeľňajšom brífingu je 7 nových prípadov a celkovo 185 nakazených.

Nový premiér Igor Matovič tvrdí, že Slovensko nebolo na koronavírus dostatočne pripravené. Lekári a zdravotné sestry čakali na potrebné ochranné vybavenie dva mesiace. V pondelok 23. marca preto Matovič plánuje zvolať na jednotlivé ministerstvá krízové štáby, ktoré majú navrhnúť ďalšie potrebné opatrenia na zabránenie šírenia vírusu a ktoré nová vláda následne prerokuje ešte v ten deň.

Návrat domov! Do karantény vo Vysokých Tatrách priviezli ďalších Slovákov

Koronavírus zasiahol bežný život každého Slováka: 15 vecí, ktoré (ne)vybavíte počas pandémie

 

Mnohí Slováci na karanténu kašlú, môže to mať vážne dôsledky: Rázne varovanie odborníkov

Pripravte sa na nové opatrenia kvôli koronavírusu: Dlhšia karanténa, zastavili sa očkovania

Šéf trnavskej 112 o situácii s koronavírusom: Otázky, ktoré zaskočia aj zdravotníkov

ONLINE:
ONLINE:
ONLINE: Koronavírus na Slovensku - 15. deň
22:05

Vážení čitatelia, online prenos končí. Prajeme krásny zvyšok večera.

21:12

Premiér Matovič avizoval, že na pondelkovom (23. 3.) rokovaní vlády požiada ministra hospodárstva, aby podal návrh na odvolanie šéfa SŠHR. Kičura potvrdil, že do sudcovského talára sa v najbližšej dobe vrátiť neplánuje. Jeho kompletné vyjadrenie si prečítate TU.

21:10

Predseda Správy štátnych hmotných rezerv (SŠHR) SR Kajetán Kičura trvá na tom, že pri nákupoch zdravotníckych pomôcok sa konalo v zmysle zákona. Priznal, že pri nákupe rýchlotestov došlo k chybe, tá sa však podľa jeho slov dá napraviť. Iné zlyhanie nevidí. Povedal to v reakcii na premiéra Igora Matoviča (OĽaNO), ktorý žiada jeho odvolanie. "Od deviatej do jednej hodiny sme veľmi detailne vysvetlili a doložili každý jeden doklad, každý jeden papier ku všetkým zmluvám, ktoré boli uzavreté," povedal Kičura s tým, že s kontrolou pokračovali aj popoludní.

20:36

Systémy testovania na prítomnosť nového koronavírusu Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR a súkromníkov, ktorí tiež oznámili, že nejaké testy majú k dispozícii, treba prepojiť. Na nedeľnom brífingu to povedal minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO). Premiér Igor Matovič (OĽaNO) dodal, že v pondelok (23. 3.) sa majú uskutočniť na ÚVZ rokovania o ďalších testoch.

"Dobrá správa je, že sa nám dnes podarilo získať ďalších 10 000 reagencií, ktorých bol nedostatok. V tejto situácii vieme zabezpečiť dostatočne testovanie na ďalších desať dní," oznámil Krajčí. Dostupných testov je teda momentálne 13 000.

20:32

Národné referenčné centrum pre chrípku na Úrade verejného zdravotníctva SR dnes nahlásilo 235 negatívnych vzoriek a 7 pozitívnych vzoriek.

20:07

Nový minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) považuje za svoju najdôležitejšiu úlohu v súčasnosti nájsť zdroje na pomoc skupinám zasiahnutých krízou v súvislosti s novým koronavírusom. Uviedol to po tom, ako v sobotu (21. 3.) prebral tento rezort od Jána Richtera (Smer-SD). Obaja spolu už vopred rokovali a dohodli sa, že budú komunikovať aj naďalej.

19:43

V nedeľu na Slovensku pribudlo sedem nových prípadov nákazy novým koronavírusom, celkový počet evidovaných prípadov ochorenia COVID-19 teda stúpol na 185. Jeden zo zachytených prípadov je podľa ministra zdravotníctva muž, ktorý bol v karanténe v Gabčíkove. Spolu bolo doteraz pozitívne testovaných šesť ľudí, ktorí boli ubytovaní v karanténnych staniciach po návrate zo zahraničia. Povinná karanténa po repatriácii podľa neho uľahčuje zachytenie ochorenia.

Ďalšie prípady špecifikoval ako dvoch mužov z Bratislavy, dve ženy z Nitry a dve ženy z Martina. O jednej žene je známe, že bola v kontakte s osobou s COVID-19 a dva prípady mali cestovateľskú anamnézu. U ďalších pôvod nákazy budú vyšetrovať.

19:22

Výsledky testov lekárov z ružinovskej nemocnice na koronavírus budú známe okolo 20.00 h večer. "Všetci pevne veríme, že budú negatívne," povedal minister zdravotníctva Krajčí. Viac o prípade sa dočítate TU.

18:46

V tejto situácii podľa ministra zdravotníctva vedia testovať ľudí už viacero dní. Ide o objednávku testov Úradom verejného zdravotníctva, testov má byť 13 000.

18:44

Unikátny návrh ČR. Česko malo nabehnúť na nový spôsob testovania, spomína Matovič, ktorý kvôli tomu plánuje stretnutie s akademikmi, hygienikmi a inými zodpovednými činiteľmi.

18:40

Matovič uviedol, že sa v pondelok predloží návrh uznesenia na Kičurovo odvolanie. "Neexistuje, aby takýto človek do tejto funkcie zasadil," uvádza.

18:39

Vláda v nedeľu kontrolovala zmluvy s firmami, ktoré mali dostať zmluvy na kúpu pomôcok pri koronavíruse.

Podľa Matoviča dostala firma Lacorpe dve zmluvy na 35 miliónov eur.

18:31

Nový minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO) potvrdil správy o lekárovi z Ružinova.

V ružinovskej Univerzitnej nemocnici Bratislava (UNB) prijali prísne epidemiologické opatrenia na gynekologicko-pôrodníckej klinike. Pohyboval sa tam lekár, ktorému potvrdili nakazenie novým koronavírusom. Zákroky presunuli. V nedeľu večer o tom informoval minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO). Dodal, že na klinike pracovali aj dvaja lekári, ktorí sa vrátili z lyžovačky v Taliansku, mali príznaky ochorenia COVID-19 a bez ochranných pomôcok ďalej pracovali. Aktuálne sa čaká na výsledky ich testov.

18:27

Matovič otvoril tlačovku po návšteve štátnych hmotných rezerv. Na Slovensku pribudlo v nedeľu sedem nových prípadov nákazy novým koronavírusom, celkový počet evidovaných prípadov ochorenia COVID-19 teda stúpol na 185. Na nedeľňajšom tlačovom brífingu to oznámil minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO) s tým, že doteraz celkovo 3304 vyšetrených má negatívny nález.

18:00

Každoročná finančná zbierka Deň narcisov na pomoc onkologickým pacientom sa tento rok odkladá na neurčito. Liga proti rakovine (LPR), ktorá zbierku organizuje, tak rozhodla z dôvodu aktuálnej situácie spôsobenej šírením nového koronavírusu.

Deň narcisov sa mal tento rok konať 16. apríla. "Odklad 24. ročníka zbierky predstavuje stratu 70 percent finančných zdrojov príjmov určených na pomoc onkologickým pacientom," uviedla PR manažérka LPR Petra Benczyová. Tvrdí, že na Deň narcisov tím LPR pripravoval pol roka, pripravených je 15.000 pripravených dobrovoľníkov a 750 čakajúcich spoluorganizátorov, avšak je dôležité zabrániť možnému ohrozeniu zdravia dobrovoľníkov i prispievajúcej verejnosti.

16:51

Prímestská autobusová doprava v Nitrianskom kraji začne od stredy 25. marca až do odvolania premávať v pracovných dňoch podľa prázdninového cestovného poriadku vo verzii letných prázdnin. Na základe rozhodnutia Nitrianskeho samosprávneho kraja premáva prímestská autobusová doprava v kraji od 16. marca do 24. marca podľa prázdninového cestovného poriadku vo verzii jarných prázdnin. Viac info TU.

16:24

Obyvatelia Košíc budú môcť odovzdať ochranné rúška na tvár, ktoré sami vyrobili, do 22 nových veľkokapacitných kontajnerov. Do mestských častí ich po dohode s mestom v pondelok (23. 3.) umiestni spoločnosť Kosit. Rúška budú bezplatne distribuované Košičanom, ktorí o ne tento týždeň prejavili záujem. Informoval o tom v nedeľu košický magistrát.

Po nedostatkových rúškach je veľký dopyt. Keďže zo Správy štátnych hmotných rezerv SR a okresného úradu rúška do Košíc neprišli, mesto si vyše 5000 kusov zabezpečilo po vlastnej linke.

16:10

Podľa informácií Nového Času malo dôjsť opäť k zatajeniu cestovateľskej anamnézy u lekára v Bratislave. Nejde o prvý prípad na Slovensku, tentoraz mal svoju cestovateľskú anamnézu zatajiť gynekológ z ružinovskej nemocnice! Viac o prípade v článku.

15:41

Prezident Únie miest Slovenska (ÚMS) Richard Rybníček považuje rokovania zastupiteľstiev samospráv bez fyzickej prítomnosti verejnosti počas koronavírusu za správne rozhodnutie. Uviedol to v rozhovore pre agentúru SITA. Podľa prezidenta ÚMS je osobná neúčasť verejnosti na rokovaniach mestských a obecných zastupiteľstiev dôležitou súčasťou prevencie proti šíreniu nákazy.

Rovnaký názor má aj ústredný riaditeľ Kancelárie Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Michal Kaliňák. ZMOS vyzval mestá a obce, aby v prípadoch, kedy to nie je nevyhnutné, presunuli rokovanie zastupiteľstiev na iný termín.

15:40

Z dôvodu opatrení na zamedzenie šírenia nového koronavírusu očakáva spoločnosť Home Credit väčšiu záťaž na telefonické linky, preto klientom odporúča využívať predovšetkým emailovú komunikáciu. "Dlhodobo odsúhlasujeme mesačne desiatky žiadostí o zníženie, odloženie či rozloženie splátok, ak sa klient dostane do nezavinenej, ťažkej životnej situácie, ktorú doloží. V kritických okamihoch je možné aj kontaktovať ombudsmana klientov spoločnosti Miroslava Zborovského. Podľa neho je v aktuálnej situácii dôležité predovšetkým komunikovať.

15:10

Minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) si vie predstaviť že by sa na Slovensku mohli otvoriť niektoré obchodné prevádzky, muselo by to však byť za prísnych podmienok a po prijatí ďalších opatrení proti šíreniu nového koronavírusu. Povedal to v nedeľnej diskusnej relácii TV Markíza Na telo. Sulíkov predchodca na ministerstve Peter Žiga (Smer-SD) pripomenul, že pôvodne boli obchodné prevádzky zatvorené na dva týždne, no už v súčasnosti je podľa neho jasné, že opatrenia bude treba predĺžiť.

14:43

Ako sme avizovali, premiér Matovič zabŕdol aj do témy pomoci od Číny. Bolo by to možné a čo by musel urobiť? Dočítate sa TU.

14:17

Prvým katolíckym kňazom na Slovensku, ktorý mal pozitívny test na nový koronavírus, je 54-ročný salezián z rehoľnej komunity v Poprade-Veľkej. Následkom toho je v súčasnosti v karanténe celá popradská saleziánska komunita.

13:47

Matovič v relácii Na telo chváli ľudí, ktorí nosia povinné rúška. Uvádza, že ľudia si to dokázali zariadiť, aj keď neboli dostupné jednorázové alternatívy. Nosenie rúšok by malo byť podľa neho povinné, čo už dodržiavajú viaceré firmy, doprava aj obchody, v rámci prevencie navrhuje prejsť aj na rukavice.

13:44

Ako prebieha kontrola prevádzok a karantény? Ukážku z Nitry zverejnila polícia na svojom Facebooku:

13:37

Hydinári zaznamenávajú počas mimoriadnych opatrení súvisiacich s novým koronavírusom nárast objednávok od obchodných reťazcov. Uviedol to pre TASR riaditeľ Únie hydinárov Slovenska (ÚHS) Daniel Molnár. "U veľkých producentov hydiny a vajec sme zaznamenali zvýšený nárast objednávok zo strany obchodných reťazcov. Jedným z dôvodov je, že spotrebitelia nakupujú vo zvýšenej miere a ďalším dôvodom je obmedzenie prevádzky stravovacích zariadení, v ktorých bol podiel slovenskej hydiny iba na úrovni 5 %," spresnil.

13:34

Šiť potrebné rúška pomáhajú aj mladé Rómky 

Do výroby ochranných rúšok sa zapojilo aj občianske združenie (OZ) Detstvo deťom, ktoré sa v meste Dobšiná venuje mladým rómskym rodinám a deťom. Situácia s hrozbou nového koronavírusu donútila združenie zrušiť zvyčajné aktivity a mladé Rómky tak začali zdarma šiť rúška nielen pre miestnu rómsku komunitu, ale už aj pre seniorov v meste. OZ sídli v bývalom rodinnom dome prerobenom na rodičovské centrum zvanom Domček. "Dievčatá, ktoré sú tu vlastne zamestnané, to, čo ušijú, zoberú do rómskej osady. Ušilo sa pre rodinky, vlastnú potrebu a teraz už šijeme aj pre seniorov a potreby mesta Dobšiná," uviedla pre TASR vedúca združenia učiteľka Eleonóra Liptáková.

13:25

Premiér Matovič v O 5 minút 12 skonštatoval, že doteraz bol on i jeho vláda odstrihnutí od informácií, teraz však prevzali vládu a musia konať. "Najbližšie dni ľuďom ukážeme, že vieme byť lepšou vládou," uviedol. Doplnil, že pre nedostatok testov môže byť medzi ľuďmi množstvo nakazených, o ktorých sa nevie, a aj preto považuje za potrebné prijať ďalšie opatrenia.

13:23

Priemysel na Slovensku je potrebné preorientovať na potreby krajiny v súvislosti s mimoriadnou situáciou pre šírenie nového koronavírusu, vyrábať by sa dali okrem rúšok aj dezinfekčné prostriedky. V nedeľnej diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12 to povedal predseda Národnej rady (NR) SR Boris Kollár. Podľa premiéra Igora Matoviča (OĽaNO) treba dať firmám konkrétne ponuky, verí, že pomôžu. Nevylúčil, že na Slovensku bude platiť zákaz vychádzania bez rúšok, najskôr si chce však vypočuť odborníkov.

Kollár sa bývalej vláde poďakoval za to, že urobila dobré prvé kroky. Dodal však, že veľa jej krokov bolo nezvládnutých. Rovnako ako Matovič považuje za problém nedostatok ochranných pomôcok a materiálu. "Teraz sme všetci na jednej lodi. Musíme si uvedomiť, že je bezdôvodné hádať sa," zdôraznil.

13:20

V relácii Na telo minister Richard Sulík kritizuje šéfa štátnych hmotných rezerv Kičuru za spôsob nákupu rúšok.

13:18

Podľa slov hlavy štátu však bude určite potrebné s odstupom času zhodnotiť, či Slovensko bolo na situáciu včas pripravené. Poznamenala, že nový koronavírus bol v Európe skôr ako v marci. Ľudí Čaputová vyzvala k tomu, aby sa vo vzniknutej situácii zomkli a čerpali informácie. Tiež poukázala na to, že zo svojej pozície má kontakty, no aj obmedzené právomoci. Zdôraznila však, že je "k dispozícii na pomoc". Spolieha sa tiež na to, že budúci šéf slovenského ministerstva zahraničných vecí, diplomat Ivan Korčok, bude svojimi kontaktmi vedieť pomôcť Slovensku.

13:16

Slovensko sa môže vyhnúť tragickým scenárom, ak budú všetci disciplinovaní. V nedeľnej diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12 to na margo situácie okolo nového koronavírusu uviedla slovenská prezidentka Zuzana Čaputová, pričom zdôraznila dôležitosť dodržiavania preventívnych opatrení. Podľa jej slov tiež treba počúvať vedcov a odborníkov.

Prezidentka síce pripustila, že situácia v krajine, ktorá sa mení zo dňa na deň, je náročná, no poukázala na to, že ľahké to nemajú ani ostatné štáty. Potrebné je podľa nej sa dívať dopredu, na prítomnosť, najbližšie dni či mesiace a zabezpečiť všetky ochranné prostriedky a sety na testovanie ochorenia COVID-19. "Verím, že nová vláda sa ku všetkému postaví čelom a zabezpečí, čo je potrebné," komentovala.

13:15

Politici by sa zvlášť v tejto situácii nemali hádať a naťahovať o malichernosti, dôležitá je ich služba ľuďom. V diskusnej relácii televízie TA3 V politike to povedal novozvolený predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina). V situácii spojenej s pandémiou nového koronavírusu podľa neho treba reagovať na potreby ľudí a rýchlo prijímať nové zákony, ktoré zmiernia napríklad dosah toho, že veľa podnikov je v súčasnosti zatvorených. To má vplyv na finančnú situáciu ich vlastníkov a celých rodín.

12:59

Oznámenie o konaní súkromnej svätej omše v kostole Trenčianskej Teplej preverovali v nedeľu policajti. Na mieste zistili porušenie zákazu organizovať hromadné podujatia v súvislosti s výskytom nového koronavírusu v krajine. Predstaviteľa cirkvi upozornili na protiprávne konanie. Policajti o tom informujú na sociálnej sieti. Viac o prípade TU.

12:57

Matovič žiada dôchodcov nad 65 rokov, aby zostali doma a zabezpečili si nákupy a lieky cez svoje deti. Podľa slov premiéra v relácii O 5 minút 12 je to najlepšie, čo teraz môžu urobiť.

12:51

V relácii O 5 minút 12 premiér uvádza, že ak je nutné, neštíti sa pre Slovensko cestovať do Číny, vyzvať, aby videl ľudí a aby mu dali ľudí, ktorí koronavírus vyliečili. Boris Kollár ho dopĺňa výzvou na empatiu. Slovákov žiada, aby brali ohľad na druhých, aby sa nevyradili celé nemocnice. "Tým, že nekonáte zodpovedne, ohrozíte celý personál," apeluje Kollár.

12:23

Spoločnosť Adeli Medical Center v Piešťanoch ponúka vláde SR a krízovému štábu svoje priestorové a odborné kapacity zdravotníckeho a rehabilitačného centra. Tie by mohli byť v prípade potreby využité na starostlivosť o pacientov, ľudí v karanténe, pre zdravotníkov či ďalších ľudí v súvislosti s kulmináciou pandémie nového koronavírusu.

K dispozícii je ubytovanie s kapacitou 250 stálych lôžok v 128 samostatných izbách s príslušenstvom, kapacita jedálne pre 190 ľudí a podľa možností i tím zdravotníckych pracovníkov. "Uvoľnené kapacity sú k dispozícii okamžite," informoval konateľ spoločnosti Jozef Jaura.

12:20

Pellegrini v relácii TA3 odporúča svojim nástupcom, aby mali dobré vzťahy so všetkými krajinami. Naráža aj na Čínu, ktorej sa podľa jeho slov poskytla korektná pomoc. Dodáva, že materiál chýba všade, ale urobil všetko preto, aby sa ho podarilo dodať. Poznamenal, že dúfa, že sa to podarí novému premiérovi.

12:20

Bratislavské mestské dni, ktoré každoročne prilákajú tisíce ľudí, sa pre riziko šírenia nového koronavírusu nebudú tento rok konať tradične v apríli. TASR o tom informoval hovorca hlavného mesta Peter Bubla s tým, že ako všetci v kultúre, aj Bratislava stojí pred výzvou nanovo premyslieť organizáciu pripravovaných podujatí či nové formy komunikácie s publikom.

12:17

Šíriaci sa koronavírus komplikuje aj voľbu nového predsedu Najvyššieho súdu SR. Hoci inštitúcia žiadala Súdnu radu SR, aby zvolila nového šéfa čo najskôr, zatiaľ platí pôvodne avizovaný termín voľby, teda 30. marec. Najvyšší súd je niekoľko dní bez vedenia. Jeho dočasnú šéfku Jarmilu U. totiž zadržala ešte 11. marca polícia počas akcia s názvom Búrka, a hoci ústavný súd nedal súhlas s jej väzobným stíhaním, následne sama požiadala o zastavenie výkonu funkcie. Súd tak naďalej čaká na meno šéfa, známe však môže byť najskôr od apríla.

12:12

Expremiér uvádza, že štátne rezervy nie sú všeliek. Nakupovali hasiči, župy, zdravotníci. Obrovský problém je ich aj doviesť.

12:07

Podľa Pellegriniho sa testuje toľko, koľko sa má testovať. Iné tvrdenia popiera.

12:05

Na slová, že Slovensko netestuje toľko, ako by sa malo, Pellegrini reaguje poďakovaním všetkým, ktorí testujú. Ospravedlňuje sa za Matoviča, že ich mal obviniť, že netestujú dosť.

12:04

V relácii TA3 expremiér Pellegrini priznal, že posledné mesiace boli náročné a Slovensko ešte čaká dalšie náročné obdobie. "Mne sa nástupom pána Matoviča neuľavilo," poznamenal na margo zmeny vlády s tým, že mu napriek tomu drží v tejto situácii palce.

12:03

Ak predseda Správy štátnych hmotných rezerv (SŠHR) SR Kajetán Kičura nevysvetlí všetky otázky o nákupoch ochranných pomôcok a ukáže sa, že vedenie SŠHR nekonalo zodpovedne, na pondelkovom rokovaní vlády predloží minister hospodárstva návrh uznesenia na Kičurovo odvolanie. Po stretnutí na pôde SŠHR to povedal premiér Igor Matovič (OĽaNO). Dodal, že k odvolávaniu nedôjde, ak ho vedenie presvedčí o opaku.

11:49

Nový minister školstva, vedy, výskumu a športu Branislav Gröhling (SaS) plánuje počas svojich prvých dní na poste šéfa rezortu zvolať krízový štáb online, rovnako bude riešiť aj termíny maturít, prijímacích skúšok či zápisov na školy na základe odporúčania ústredného krízového štábu. Viac sa dočítate TU.

11:46

Premiér chce viac testovať ľudí na ochorenie COVID-19. "Počet nakazených je výrazne vyšší, preto musíme prijať opatrenia, aby sme sa všetci navzájom chránili," povedal Matovič s tým, že treba ľudí viac testovať, aby sa poznal skutočný stav nakazených na Slovensku. Poznamenal, že Slovensko nemá k dispozícii dostatok testov.

11:44

Matovič aj v nedeľnej diskusnej relácii televízie TA3 v súvislosti s novým koronavírusom skritizoval bývalú vládu Petra Pellegriniho. Tá podľa neho nemala plán, ako postupovať pri zvyšovaní chorobnosti a nezačala s nákupom ochranných pomôcok skôr. Tvrdí, že tajila verejnosti, že nemáme dostatok testov.

11:19

Nový premiér na tlačovej besede po stretnutí s riaditeľom Správy štátnych hmotných rezerv odhalil zarážajúce zistenie. ,,Prvýkrát na Slovensku zasadal krízový štáb až 27. februára," informoval Matovič. V ten deň sa pritom začalo predvolebné moratórium. ,,Inak povedané, Smer a vláda, kým bola kampaň (pred parlamentnými voľbami, pozn. red.), si koronavírus a epidémiu nevšímali." 28. februára potom prišla na rad prvá objednávka z ministerstva zdravotníctva a prvé pokyny pre Správu štátnych hmotných rezerv, čo majú pre prípad epidémie zabezpečiť. Prvé prípady koronavírusu v Európe sa pritom objavili koncom januára, teda už mesiac predtým.

10:59

Riziko, ktoré si mnohí neuvedomujú! Veterinárka má pre majiteľov psov v súvislosti s koronavírusom dôležité odporúčania. Prečítajte si článok.

10:50

Internetové obchody sa snažia správať zodpovedne a prijali opatrenia na zvýšenie bezpečnosti a ochrany pred nákazou. "V prvom rade výrazne obmedzili, respektíve zrušili možnosť osobného odberu tovaru a odporúčajú zákazníkom využívať kuriérske služby a služby Slovenskej pošty. Rovnako odporúčajú zákazníkom využívať predovšetkým bezhotovostné spôsoby platby, aby pri platení nedochádzalo k manipulácii s hotovosťou a minimalizovalo sa tak riziko prenosu vírusu touto cestou," povedal Dvorský.

10:47

Záujem o nákup tovarov online sa v súčasnej situácii zvýšil. Spotrebitelia svoju pozornosť sústreďujú najmä na ochranné prostriedky, zvýšený záujem zaznamenali e-shopy aj pri predaji chladničiek, mrazničiek a práčok. Pre TASR to uviedol výkonný riaditeľ Slovenskej asociácie pre elektronický obchod (SAEC) Jozef Dvorský.

Priblížil, že najväčší záujem je o tovar, ktorý chráni spotrebiteľov pred účinkami nového koronavírusu a umožňuje im zvýšiť osobnú bezpečnosť v práci alebo v domácom prostredí. Ide napríklad o rúška alebo ich alternatívy, rukavice, hygienické a dezinfekčné prostriedky, toaletné papiere, ale aj teplomery, čistiace prostriedky do domácnosti a krmivá pre zvieratá. "Zvýšený záujem evidujeme aj pri predaji chladničiek, mrazničiek a práčok," dodal.

10:27

Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO) preveruje postup zadávania zákaziek súvisiacich s dodaním zdravotníckych pomôcok, ktoré vyhlásila Správa štátnych hmotných rezerv. ÚVO si tiež vyžiadal zaslanie zoznamu všetkých zmlúv, ktoré boli uzavreté za posledné dva týždne, to znamená v čase od 4. 3. 2020 do 18. 3. 2020, v súvislosti s dodaním tovaru na zabezpečenie mimoriadnej situácie týkajúcej sa ochorenia COVID-19. Keďže tieto nákupy súvisia s mimoriadnou situáciou, ktorá sa momentálne citlivo dotýka každého občana, úrad bude o svojich zisteniach informovať po ukončení konania a v závislosti od jeho záverov sa môže obrátiť na ďalšie príslušné kontrolné orgány.

10:16

Ďalší vážny problém? Asociácia záchrannej zdravotnej služby tvrdí, že ak v najbližších dňoch nedôjde k oprave financovania, prevádzka záchraniek, bude nezvratne kolabovať a stane sa nefunkčnou. Čítajte viac TU.

09:49

Slovenská polícia pravidelne upozorňuje na hoaxy spojené s koronavírusom. Na Facebooku sa najnovšie objavilo video trpiacich detí, ktorých problémy spájajú práve s novou nákazou. V skutočnosti ide o deti zo Sýrie po chemickom útoku. Muži zákona pripomínajú, že koronavírus má príznaky podobné chrípke a úmrtnosť u mladých ľudí je nízka.

09:31

Počet nakazených v susednom Česku prekročil 1000, situácia je alarmujúca. Viac čítajte v článku.

09:12

Premiér Igor Matovič ohlásil na 11:00 tlačovú konferenciu po stretnutí s predsedom Správy štátnych hmotných rezerv SR. Inštitúciu navštívil v súvislosti s koronavírusom.

08:50

Najviac prípadov bolo evidovaných v Číne (81 321), nasledujú Taliansko (53 578), Spojené štáty (25 493) a Španielsko (25 374). V Taliansku evidujú najviac úmrtí - 4825. Čína hlási 3255 mŕtvych, Irán 1556.

08:48

Globálny počet prípadov nákazy novým druhom koronavírusu dosiahol číslo 304 544. Informovala o tom americká Univerzita Johna Hopkinsa v Baltimore. Chorobe COVID-19, ktorú spôsobuje vírus SARS-CoV-2, podľahlo 12 974 ľudí. Vyliečilo sa viac ako 91 000 nakazených.

08:41

Nový minister zdravotníctva Marek Krajčí sa už pustil do práce.

08:31

Medzi navrhovanými opatreniami je aj inštitút "karanténnej" PN a OČR, príspevok zamestnávateľom na ochranné prostriedky pre zamestnancov či umožnenie komerčného testovania na koronavírus. Vláda aj parlament však podľa Mariána Viskupiča budú musieť o opatreniach rokovať čo najskôr a v skrátenom legislatívnom konaní. "Práve toto je situácia, kedy sú splnené podmienky na skrátenie legislatívneho konania - hrozia straty na životoch a Slovensku hrozia obrovské hospodárske škody," povedal Viskupič.

08:30

Nová vládna koalícia diskutuje o balíku viac ako 40 opatrení na stlmenie dopadov pandémie nového koronavírusu na slovenskú ekonomiku. Ich aktuálny pracovný zoznam zverejnil v sobotu na sociálnej sieti predseda finančného výboru parlamentu Marián Viskupič (SaS). Ide napríklad o automatický odklad podávania daňových priznaní, platenia daní, odvodov, ale aj ďalších povinností občanov a firiem voči štátu. Diskutuje sa tiež o možnosti otvorenia mnohých dnes zatvorených prevádzok, pri splnení prísnych hygienických podmienok, fungovaní notárov alebo otvorení viacerých hraničných priechodov pre nákladnú dopravu.

08:24

"Už zajtra (v nedeľu, pozn. red.) ráno o 08:00 h sa chcem pozrieť do SŠHR a zaujímať sa, ako správa ŠHR pristupovala pri zabezpečení ochranných pomôcok ľudí v prvej línii v boji proti koronavírusu. Vzhľadom na medializované informácie postup SŠHR nebol promptný. Začali objednávať ochranné pomôcky neskoro a predražene. Zajtra chcem počuť odpovede na otázky od šéfa SŠHR. Pozrieme sa SŠHR na prsty. Potrebujeme vedieť, aký je súčasný stav a ako postupovali doteraz,“ vyjadril sa v sobotu Matovič.

08:23

Nový premiér Igor Matovič nezaháľa a v nedeľu ráno sa vybral osobne do centra Správy štátnych hmotných rezerv SR (SŠHR), aby preveril ich súčasný stav a tiež opatrenia, ktoré boli doteraz zavedené.

08:22

Aktuálne má naša krajina 178 potvrdených prípadov koronavírusu. Testovaných bolo zatiaľ 3247 vzoriek, z toho 3069 s negatívnym výsledkom.

08:19

Dobrý deň, aj dnes vás budeme informovať o všetkom dôležitom v súvislosti s epidémiou na Slovensku.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR, SITA, Novy Cas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Momenty zo 7. kola Let's Dance.
Foto
Dychberúce momenty v Let's Dance: BOZK, ktorý nikto nečakal! Na Tine mohli všetci oči nechať
2024. Tie isté šaty si po 13 rokoch obliekla na premiéru filmu svojho syna.
Foto
Hollywoodskej sexici ťahá na 60: Objavila prameň mladosti? Pri týchto FOTO nenájdete rozdiel!
Aktivistov zatkli. (ilustračné foto)
Šialenec napádal ľudí na zastávke hlava - nehlava! Zranených ošetrovali lekári: Neuveríte, aký bol dôvod jeho konania
Na Instagrame ju sleduje 243-tisíc používateľov.
Foto
Dcéra futbalovej legendy sa poriadne odviazala: Na videu jej takmer vypadli prsia!
Americký prezident Joe Biden a český premiér Petr Fiala na stretnutí v Bielom dome.
Český premiér na dôležitom stretnutí: Toto tu päť rokov nebolo
Blesky nad elektrárňou Orot Rabin neďaleko izraelského mesta Hadera.
Napätie v Izraeli sa dá krájať a bude to ešte horšie: Vážne slová veliteľa armády
Lukáš Hrádecký pochádza zo Slovenska, no reprezentuje Fínsko.
Foto
Nový megahit internetu: Brankár Leverkusenu počas osláv nadával po slovensky!
Záchranári zasahujú po útoku ruskej armády v meste Odesa na juhu Ukrajiny.
Eurokomisia odklepla miliardy na obnovu Ukrajiny: Toto všetko bude plán pokrývať
Dievčatko prehltlo gombíkovú batériu
Foto
Maličkosť, ktorú má doma každý, spôsobila dievčatku agóniu: Varovanie pre všetkých rodičov
Každý deň je pre rodinu Howard ako dar.
Chlapčekovi sa za jednu noc obrátil život naruby: Každý ďalší záchvat môže byť jeho posledným
Raketa je vypálená z raketového systému ruskej armády na ukrajinské pozície na neznámom mieste.
Ukrajina hlási vážnu stratu: Pri Bachmute padol významný človek
Petr Fiala na palube letu do USA.
Český premiér na návšteve USA: Najprv v sídle CIA, potom ho čaká ešte dôležitejšie stretnutie