Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
21.03.2020 15:26 | Šport | Hokej

Veľká rana pre fanúšikov: Majstrovstvá sveta v hokeji sú zrušené!

Aktuálnu správu vydala oficiálne stránka IIHF. Podľa nej sa tohtoročné majstrovstvá sveta v hokeji konať nebudú a sú tak zrušené!

Medzinárodná hokejová federácia (IIHF) rozhodla z dôvodu pandémie koronavírusu o zrušení šampionátu, ktorý sa mal od 8. do 24. mája konať v Zürichu a Lausanne.
      
IIHF k tomuto kroku pristúpila v sobotu, štyri dni po prvom krízovom mítingu jej Rady. Tá v utorok ešte nechcela vydať definitívny verdikt a dopriala si čas, aby celú vec ešte prekonzultovala so všetkými zúčastnenými stranami. Po týchto rozhovoroch sa Rada federácie nakoniec rozhodla šampionát zrušiť.
      
Prezident IIHF René Fasel už predtým zamietol návrhy o presunutí MS do Ruska či Bieloruska. Obe krajiny sa ponúkli, že zorganizujú šampionát namiesto Helvétov, ale Fasel to rezolútne zavrhol, aj z dôvodu nedostatku presných údajov o pacientoch s koronavírusom v oboch krajinách.
      
Tohtoročný šampionát sa mal konať vo švajčiarskych mestách Zürich a Lausanne, doteraz sa naň predalo vyše 300.000 vstupeniek. Na MS 2020 sa mali predstaviť aj slovenskí reprezentanti, v A-skupine v Lausanne si mali zmerať sily s Dánskom, Veľkou Britániou, Bieloruskom, Švédskom, Českom, Nemeckom a Kanadou.
      
Nový koronavírus už predtým tvrdo zasiahol do športového diania vo Švajčiarsku. Predčasne ukončili aj sezónu v najvyššej švajčiarskej hokejovej súťaži.
      
Vo Švajčiarsku evidovali v sobotu už takmer 6200 infikovaných osôb a 58 úmrtí. Počet smrteľných obetí SARS-CoV-2 sa celosvetovo zvýšil na 11.890, v 186 krajinách/regiónoch sveta ho diagnostikovali u vyše 286.000 osôb.

Za racionálne a očakávané označil bývalý tréner slovenskej reprezentácie Július Šupler sobotňajšie rozhodnutie Medzinárodnej hokejovej federácie (IIHF) o zrušení svetového šampionátu pre koronavírus. Turnaj sa mal konať od 8. do 24. mája konať v Zürichu a Lausanne.
      
"Situácia je veľmi zložitá a zdravie je prvoradé. Takže sa nemožno čudovať, že švajčiarska vláda urobila takéto opatrenie. Deje sa to všade na svete. Je to niečo, čo sa nedá ovplyvniť emóciami, tu musí nastúpiť racionalita. Nemám k tomu výhrady, musel by sa tento zlý vývoj radikálne zmeniť. Tu ide o zdravie hráčov, divákov a realizačných tímov," povedal pre TASR 69-ročný Šupler, pod ktorého vedením sa Slovensko prebojovalo do najvyššej kategórie MS v najkratšom možnom čase, keď v roku 1994 vyhralo C-kategóriu a o rok neskôr B-kategóriu MS. Reprezentáciu viedol aj na ZOH 1994 v Lillehammeri, Slováci na nich obsadili 6. miesto.
      
V podobnom duchu sa pre TASR vyjadril aj ďalší bývalý reprezentačný tréner Jozef Golonka. "Je to celosvetová záležitosť, toto bola reťazová reakcia, takže to bolo automatické. Bolo to otázkou času, išlo len o to, ako sa vyjadria najväčší sponzori, preto sa to možno naťahovalo. Šport je dnes profesionálny, je teraz otázka, z čoho budú hráči žiť, ale to sa týka celého športu. Je to celé veľmi smutné, s takýmto niečím sme doteraz nemali dočinenia," vyjadril sa 82-ročný strieborný olympijský medailista z Grenoble 1968.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR, Nový Čas, ik

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Alexej Navaľnyj († 47).
Spojenci Navaľného († 47) sa z basy tak skoro nedostanú: Moskovský súd rozhodol o ich osude
Očkovanie treťou dávkou na Národnom futbalovom štadióne v Bratislave.
Očkovanie zachránilo za 50 rokov obrovské množstvo ľudí! Pre koho je najväčším prínosom?
Na snímke podpredseda vlády a minister životného prostredia SR Tomáš Taraba (nominant SNS) počas 3. chôdze NRSR k Programovému vyhláseniu vlády (PVV)
Kontroverzné rozhodnutie envirorezortu: Zloží Taraba slovenské národné parky na kolená?
Útočník David († 24) bez váhania strieľal aj na ľudí na ulici.
Vláda ČR chce po tragickej streľbe v Prahe vynoviť zákon: Novinky pre políciu aj predajcov zbraní
Mnohé lyžiarske strediská vplyvom zmeny klímy zrejme zaniknú (ilustračné foto).
Niektorí majú dôvod na radosť: Napadol sneh, TU sa budete môcť lyžovať
Takto vyzerali stredoveké obydlia v podhradí.
FotoVáš Tip
Archeopark v Hanušovciach nad Topľou započal tohtoročnú sezónu: Až do jesene vás čakajú tieto bohaté aktivity!
Ruský prezident Vladimir Putin.
Súd v Rusku nariadil hroznú vec: Týka sa to opozičných politikov!
(ilustračné foto)
Polícia obvinila piatich tínedžerov: Príde vám nevoľno, čo chystali!
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
Pokus o falšovanie výsledku amerických volieb: Trump ako spolusprisahanec?!
Už 8. júna rozhodneme o tom, kto sa prekrúžkuje až do Bruselu.
Kto je jasný favorit v eurovoľbách?! Prieskum ukázal, ktorá strana by mala hrať prvé husle
Si Ťin-pching, Joe Biden.
Vzťahy USA a Číny sú napäté: Americký minister povedal to, na čo všetci čakali
Biely dom (ilustračná fotografia).
Odhlasovali zrušenie zákona, ktorý bol prijatý pred 160 rokmi! Prekvapí vás, čoho sa týka