Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
21.03.2020 08:07 | Správy | Domáce správy
Online

Koronavírus na Slovensku ONLINE: Máme už 178 prípadov, Matovič hlási rekordný nárast pre Slovensko

Koronavírus straší Slovensko už druhý týždeň. Aktuálne informácie vám prinášame online.

Neviditeľný zabijak vyčíňa na Slovensku už dva týždne. Na Slovensku musíme nosiť rúška, obchody, bary či reštaurácie sú zatvorené a ľudia sa dobrovoľne zatvorili do domácej karantény. Ako to pokračuje ďalej. Prinášame vám aktuálne online spravodajstvo.

Slováci vyšli na balkóny a poďakovali hrdinom: Zdravotníkom a hasičom tlieskala aj Čaputová

Modelka Andrea Verešová v karanténe: Sme s celou rodinou už 2 týždne doma

Šéf trnavskej 112 o situácii s koronavírusom: Otázky, ktoré zaskočia aj zdravotníkov

ONLINE:
ONLINE:
ONLINE: Koronavírus na Slovensku - 14. deň
21:47

Vážení čitatelia, ďakujeme, že ste boli s nami, online prenos pre dnešok končí.

20:08

Návrat domov! Do karantény vo Vysokých Tatrách priviezli ďalších Slovákov

Krátko pred pol druhou prišiel prvý autobus v sprievode policajných hliadok so 48 ľuďmi z Nemecka. Z autobusu vystupovali po jednom, každému bola zmeraná teplota a určená izba, do ktorej sa okamžite odobral. V nej zotrvajú vo dvojici 14 dní a po pár dňoch im budú odobrané vzorky na testy. Viac sa dočítate TU.

19:53

Minister školstva Branislav Gröhling (SaS) sľubuje, že urobí všetko pre to, aby mal nový koronavírus na vzdelávanie čo najmenší dosah. "Rezort preberám v náročnom období, a hoci som očakával, že bude pred nami veľa výziev, situácia s vírusom je niečo, čo sa nedalo ani len tušiť. Okrem zatvorených škôl máme pred sebou otázky, čo s maturitami, 'talentovkami', prijímačkami a čo so školským rokom celkovo," vysvetlil pre TASR Gröhling.

Práve tomuto sa mieni venovať prioritne. "A urobím všetko pre to, aby nový koronavírus mal čo najmenší dosah na vzdelávanie a aby sa po jeho pominutí mohlo školstvo zlepšovať," doplnil.

19:30

Doteraz celkovo 3069 vyšetrených má negatívny nález, kým počet evidovaných prípadov ochorenia COVID-19 stúpol v sobotu na 178. Informoval o tom nový minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO). Matovič dodal, že kým v piatok otestovali približne 350 ľudí, v sobotu sa testovalo asi 450 ľudí.

19:28

Hrozí Slovensku zákaz vychádzania? Nový premiér sa v sobotu vyhol odpovedi na otázku, či budúci týždeň vyhlási núdzový stav pre celú krajinu. „Nevieme, čo bude ďalej. Musíme sa hlavne správať zodpovedne. Zároveň potrebujeme vedieť, akým smerom sa situácia vyvinie,“ dodal.

18:38

„Chcem, aby v pondelok zasadli všetky krízové štáby na jednotlivých ministerstvách a potom zvoláme rokovanie vlády, kde prijmeme ďalšie opatrenia. Lekári a zdravotné sestry už skoro dva mesiace čakajú na adekvátne vybavenie. Nemali dostatočnú ochranu, aby chránili samých seba. O ďalších opatreniach budeme informovať verejnosť po rokovaní vlády v pondelok,“ uviedol po sobotnom rokovaní Matovič.

18:28

Podľa nového premiéra nebolo Slovensko na koronavírus dostatočne pripravené. Viac TU.

17:59

Slovensko zaznamenalo rekord, 41 pozitívne testovaných ľudí. Potvrdil to premiér Igor Matovič (OĽaNO) po sobotnom prvom rokovaní vlády.

17:50

Nový premiér Matovič v brífingu kritizuje dovoz rúšok od Správy štátnych hmotných rezerv. Chce vidieť postup a stav. Premiér chce v nedeľu (22. 3.) o 8.00 h ráno prísť na SŠHR a stretnúť s predsedom Kajetánom Kičurom. V pondelok (23. 3.) podľa Matovičových slov opäť zasadne vláda.

17:48

Vo väzenskej nemocnici v Trenčíne sa aktuálne nachádza 93 osôb a v súčasnosti okrem dodržiavania zvyčajných predpisov musela nemocnica prijať aj ochranné opatrenia v súvislosti so závažnou epidemiologickou situáciou. TASR o tom informovala hovorkyňa Zboru väzenskej a justičnej (ZVJS) Monika Kacvinská. V nemocnici je umiestnených 18 obvinených a 75 odsúdených.

17:46

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR povedie dočasne predseda SaS a súčasne minister hospodárstva Richard Sulík. Ivan Korčok rezort diplomacie preberie po návrate na Slovensko a po absolvovaní povinnej karantény. Viac o dôvode karantény TU.

17:13

V rámci preventívnych opatrení pre nový koronavírus je uzavretý celý objekt hradu Hrušov v okrese Zlaté Moravce. "V tomto období nie je z dôvodu možného rizika prenosu nákazy vhodná návšteva hradu vo väčších skupinách. Opatrenie platí až do odvolania," informovali členovia občianskeho združenia Leustach, ktorí hrad obnovujú od roku 2004.

17:07

V humenských Podvihorlatských pekárňach a cukrárňach (PPaC) prebieha výroba zatiaľ v normálnom režime. V aktuálnom stave zvýšili pekárne svoje zásobovanie zo 14-dňového na 21-dňové, surovín majú dostatok. Na piatkovom (20. 3.) zasadnutí krízového štábu mesta Humenné to uviedol generálny riaditeľ PPaC Peter Tomko.

16:19

Do boja proti novému koronavírusu sa aktívne zapájajú aj slovenskí vývojári. Slovenská aliancia pre inovatívnu ekonomiku (SAPIE) totiž zatiaľ napočítala až 20 rôznych digitálnych iniciatív, ktoré pomáhajú v čase pandémie v oblasti zdravotnej starostlivosti, vzdelávania, podpory podnikateľov, či kultúry. Najviac projektov slovenských digitálnych firiem, až 40 % z celkového počtu, sa venuje informovaniu o prevencii, či mapám nákazy na území Slovenskej republiky.

15:24

Slováci žijúci v zahraničí porozprávali, ako vyzerá ich boj s koronavírusom. Dočítate sa o ňom TU.

14:29

Premiér Igor Matovič (OĽaNO) sľúbil prezidentke Zuzane Čaputovej, že jeho kabinet bude vládnuť otvorene, neodtrhne sa od života ľudí, a že to bude kabinet, ktorý bude vládnuť s ľuďmi a pre ľudí. V súvislosti s aktuálnou mimoriadnou situáciou pre šírenie nového koronavírusu poznamenal, že nikto nevie, akú bude mať táto kríza podobu, ako dlho bude trvať, či aké veľké následky zanechá. "Vieme jedine, že túto najťažšiu výzvu musíme zvládnuť spoločne," zdôraznil. 

13:58

Vláda premiéra Igora Matoviča (OĽaNO) sa v sobotu zíde na svojom prvom zasadnutí. Na programe má vymenovanie štátnych tajomníkov na jednotlivé ministerstvá a informácie od vybraných členov krízového štábu.

13:54

Tento rok bude z ekonomického hľadiska asi jeden z najhorších, aké Slovensko zažilo. "To je realita, s ktorou sa musíme popasovať, ale nesmieme sa toho báť," konštatoval nastupujúci minister financií Eduard Heger (OĽaNO) v diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy v súvislosti s očakávanými dopadmi pandémie nového koronavírusu.

13:30

Spoločnosť Lidl Slovensko v rámci ochrany zamestancov montuje pred pokladníkov plexisklo. "K dodržiavaniu bezpečnej vzdialenosti v pokladničnej zóne tiež pomôžu nálepky na zemi, ktoré budú informovať zákazníkov o dodržiavaní dostatočného odstupu," informuje spoločnosť na svojom Facebooku.

13:22

Jubilejný desiaty ročník veľtrhu práce Job Expo 2020 sa na národnom výstavisku Agrokomplex v Nitre neuskutoční. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny ho zrušilo z dôvodu vyhlásenia mimoriadnej situácie na Slovensku v súvislosti s ochorením COVID-19. Veľtrh sa mal uskutočniť od 5. do 6. mája tohto roka.

12:47

Prešovský samosprávny kraj (PSK) pristupuje k ďalším opatreniam v prímestskej autobusovej doprave (PAD). Od pondelka 23. marca zavádza špeciálny prázdninový režim. V praxi to znamená, že počas pracovných dní bude na linkách PAD v platnosti sobotňajší, resp. nedeľňajší režim dopravy, avšak s pridaním mimoriadnych spojov pre pracujúcich a pre zabezpečenie základných potrieb obyvateľov.

11:55

Nedostatok ochranných rúšok Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) kompenzuje tým, že ich výrobu objednal u firiem v regióne. Ako agentúru SITA informovala vedúca oddelenia komunikácie BBSK Lenka Štepáneková, rúška dobrovoľne šijú aj v niektorých divadlách a stredných školách v zriaďovateľskej pôsobnosti kraja. Verejnosť vedenie kraja žiada o darovanie vhodného materiálu.

Vyrobené rúška sú prioritne určené pre zariadenia sociálnych služieb, následne pre ambulantných lekárov, vodičov autobusov a pre ďalších zamestnancov organizácií v jeho zriaďovateľskej pôsobnosti či ľudí, ktorí si ich nemajú ako inak zabezpečiť.

11:25

Webstránka EduPage, ktorú využívajú viacerí učitelia na dištančné vyučovanie, zaznamenala nárast v porovnaní s rovnakým týždňom spred mesiaca mimo prázdnin o 860 percent. Ako pre agentúru SITA uviedol riaditeľ spoločnosti aSc Applied Software Consultants, ktorá stránku ponúka, Ján Gottweis, na zvýšený záujem okamžite reagovali a zvýšili kapacitu systému o značný počet serverov. Nasadenie novej techniky trvalo približne deň a mohlo sa tak vyskytnúť isté zdržanie. Gottweis poznamenal, že množstvo škôl začína teraz získavať skúsenosti so systémom. Vysvetlil, že problémy môžu nastať aj tým, že namiesto zostavovania úloh primárne v systéme, doň učitelia umiestňujú veľké súbory.

11:19

V aktuálnej situácii týkajúcej sa pandémie nového koronavírusu a núdzového stavu Národný ústav detských chorôb (NÚDCH) poskytuje psychologickú pomoc nielen pre svojich zdravotníkov, ale aj pre rodičov, ktorí trávia doma čas so svojimi deťmi. "Nová situácia a s tým spojené pocity strachu, úzkosti a neistoty v súvislosti s množstvom informácií, ktoré sú nám dostupné, prinášajú aj negatíva, ktoré nám život robia ťažším. Mnoho správ, ktorými sme obklopení sú účelovo či nevedomky deformované, nepresné, prehnané či priamo vymyslené," hovorí generálny riaditeľ NÚDCH Ladislav Kužela.

11:03

Virologickému ústavu Biomedicínskeho centra Slovenskej akadémie vied (BMC SAV) sa podarilo izolovať prvé slovenské kmene vírusu SARS-CoV-2. Informovala o tom hovorkyňa SAV Monika Hucáková. Slovenské kmene vírusu budú po úspešnej genetickej charakterizácii vložené do Európskeho vírusového archívu. Budú tak k dispozícii medzinárodnej vedeckej komunite k ďalšiemu výskumu. "Tento úspech je príkladnou ukážkou spolupráce slovenských verejných a akademických inštitúcií, ktoré sa v ťažkej situácii spojili pre dobrú vec a prispejú k medzinárodnému výskumu nového vírusu," uviedol vedúci Oddelenia ekológie vírusov z BMC SAV Boris Klempa.

11:01

Nemocnica Svet zdravia Galanta uzavrela všetky vstupy do svojej budovy okrem vchodu do hlavnej budovy monobloku, ktorý je kontrolovaný. Pri tomto vstupe personál nemocnice bezkontaktne meria telesnú teplotu všetkým, ktorí do budovy vchádzajú a vyhodnocuje ďalšie príznaky, ako sú kašeľ, cestovateľská anamnéza, kontakt s infikovanou osobou, informovala Jana Fedáková, komunikačná špecialistka siete nemocníc Svet zdravia.

10:43

Iniciatíva Kto pomôže Slovensku vyzbierala viac ako 521.000 eur. Z vyzbieraných peňazí už boli zadané objednávky na nákup ochranných a dezinfekčných prostriedkov a vybavenia takmer za 167.000 eur. "Iniciatíva dostala do dnešného dňa požiadavky od 683 subjektov. Najväčší dopyt je po rúškach a respirátoroch, ktoré sa dodávajú do nemocníc každý deň v obmedzených množstvách, ale stále ich nie je dostatok. Preto databázu týchto požiadaviek iniciatíva poskytne aj centrálnemu krízovému štábu, aby mohol byť dopyt napĺňaný rýchlejšie a z viacerých zdrojov," uviedla Michaela Lukovičová z iniciatívy.

10:19

Samosprávne kraje, mestá a obce, ktoré plánovali v týchto dňoch zasadnutia svojich zastupiteľstiev, ich v záujme bezpečnosti a ochrany zdravia rušia. Nie je pritom jasné, kedy budú môcť poslanci opäť zasadať. Združenie samosprávnych krajov SK8 bude preto podľa jeho predsedu Jozefa Viskupiča žiadať novú vládu a parlament, aby v krátkej dobre upravili legislatívu tak, aby zjednodušila možnosť zastupiteľstvám samosprávnych krajov rokovať a prijímať rozhodnutia. Do úvahy prichádza rokovanie zastupiteľstiev s využitím moderných technológií.

Mestské zastupiteľstvo cez internet napríklad absolvovali v Gelnici. Ako to prebiehalo, sa dozviete v článku.

09:53

Polícia zaznamenala na svojich sociálnych sieťach extrémny nárast počtu fanúšikov naprieč všetkými stránkami. Od vypuknutia pandémie komunikuje polícia na svojich hlavných stránkach na sociálnych sieťach výlučne témy súvisiace s novým koronavírusom. "Publikujeme aktuality o mimoriadnych opatreniach, prinášame pohľad na aktuálny vývoj na hraničných priechodoch, ale aj odpovedáme verejne na otázky občanov, opakujeme neustále preventívne opatrenia a podobne," priblížila hovorkyňa policajného prezídia Denisa Bárdyová.

09:44

Hlavné mesto SR spustilo na Zlatých pieskoch prípravu chráneného karanténneho priestoru pre ľudí bez domova. Predbežne ide o 30 kontajnerov, ktoré sú už zložené. V tomto priestore dostanú Bratislavčania bez domova potrebnú starostlivosť a budú im poskytnuté služby, ak existuje podozrenie, že boli v kontakte s infikovaným človekom, alebo majú príznaky ochorenia. „Takéto dočasné zariadenie považujeme za dôležité, aby mohlo byť naďalej zabezpečené fungovanie ostatných už fungujúcich služieb a zariadení pre ľudí bez domova v meste,“ informoval agentúru SITA Peter Bubla, hovorca hlavného mesta.

09:15

Šéf trnavskej 112-ky rozpráva, aká je súčasná situácia na tiesňovej linke. Viac sa dočítate v článku.

08:18

Slovensko má do sobotného rána 137 pozitívnych prípadov nákazy novým koronavírusom. Negatívnych bolo 2570 vzoriek.

08:16

Celé Slovensko sa v piatok o 20. hodine večer zapojilo do projektu Tlieskame hrdinom. Slováci otvorili okná a hromadne zatlieskali uzdravotníkom, policajtom či hasičom, ktorí zachraňujú ľudí v tekto ťažkej dobe.

08:14

Dobré ráno. Aj v sobotu vám prinášame aktuálne informácie o situácii so koronavírusom na Slovensku.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR, SITA, Novy Cas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto)
Stovky sôch majú zmiznúť! Vláda sa zaviazala k drastickému kroku: Čo je za tým?
(ilustračná foto)
Muž († 72) mal COVID 613 dní! Desivé, čo sa v jeho tele udialo: Vedci varujú
Ak nemôže otec, robí Sebastianovi navigátorku kamarátka Karin.
FotoVáš Tip
Z 11-ročného Sebastiana vyrastá hviezda rely: Toto sú najväčšie úspechy malého pretekára za volantom!
(ilustračné foto).
Nočný požiar vystrašil ľudí vo Výbornej pod Tatrami: Čo sa stalo na dvore domu?!
Foto
Legenda futbalového Slovana vymenila loptu za prácu v kuchyni: Radšej budem čistiť zemiaky ako...
Riaditeľ RTVS Ľ. Machaj by po rozdelení prišiel o svoju stoličku.
Vláda rozhoduje o osude RTVS: Zásadná vec zostala, príde Machaj o stoličku riaditeľa?
Vlkolínec
Obyvatelia Vlkolínca už sú ZÚFALÍ: Sme ako opice v zoo, bodaj by sa na nás zabudlo!
Bojový dron
Poplach v Rusku: Smolenská oblasť pod paľbou! Na TOTO sa nepriatelia mali zamerať
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu.
Izrael ďakuje USA: Silný odkaz pre všetkých našich nepriateľov!
Foto
Dobitý Mikle sa pomaly hlási do práce. Hokejista Žabka ešte nie je obvinený: Prečo sa vyšetrovanie vlečie?
Postojíte si v kolónach (ilustračné foto).
Bratislavčania, pripravte si nervy: Na cestách sa zdržíte
Manželia svoje ratolesti nadovšetko milovali. Žiaľ, po krutej rane osudu zostal Vlado na deti sám.
Foto
Po tragickej smrti Evy († 34) ostal Vlado sám s troma deťmi: Prišli o mamu, stratia aj bývanie?