Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
21.03.2020 07:55 | Správy | Domáce správy

Pripravte sa na nové opatrenia kvôli koronavírusu: Dlhšia karanténa, zastavili sa očkovania

Každý deň prináša nové opatrenia v boji s nebezpečnou nákazou! Už teraz je jasné, že 14-dňové zastavenie života na Slovensku nebude konečnou zastávkou.

S novinkami prichádza Sociálna poisťovňa aj pediatri. Zmeny sa týkajú aj veriacich a bohoslužieb.

Automatické predĺženie OČR

Ústredný krízový štáb odporučil, aby Sociálna poisťovňa priznala ošetrovné počas celého obdobia, keď bude trvať mimoriadna situácia, resp. núdzový stav. Dobrou správou je, že poisťovňa automaticky predĺži trvanie a následnú výplatu aktuálne začatých 14-dňových OČR-iek bez to, aby si rodič musel podávať novú žiadosť. V takýchto prípadoch sa poistencom nebude ani prerušovať povinné sociálne poistenie. Rodičia sa môžu striedať najskôr po uplynutí 10 dní, pričom každý nástup do zamestnania musia Sociálnej poisťovni ohlásiť najneskôr do konca kalendárneho mesiaca.

 

Pozastavenie očkovaní

Preventívne prehliadky a očkovanie detí štát od pondelka dočasne pozastavuje. Dôvodom je, aby sa u pediatrov nestretávali zdraví a chorí pacienti. „Ak aj rodičia potrebujú ísť s dieťaťom k lekárovi, majú zavolať pediatrovi a dohodnúť si s ním termín,“ radí Elena Prokopová, hlavná odborníčka ministerstva zdravotníctva pre pediatriu. V pediatrických ambulanciách nebudú robiť testy na koronavírus, aby sa tam nehromadili pacienti s podozrením na nákazu.

Bohoslužby nebudú do konca marca

Verejné bohoslužby sa na Slovensku nebudú sláviť až do konca marca. Rozhodnutie prijala Konferencia biskupov Slovenska v dôsledku šírenia ochorenia COVID-19. „Vo vedomí zodpovednosti za zdravie veriacich a na základe odporúčaní Úradu verejného zdravotníctva i na základe stanoviska Igora Matoviča, povereného zostavením vlády, stanovujeme, aby sa verejné bohoslužby nekonali v katolíckych kostoloch až do 31. marca 2020. Biskupi na tento čas veriacich oslobodzujú od účasti na nedeľnej svätej omši,“ píše sa v stanovisku KBS.

Školská karanténa sa bude predlžovať

Budúci minister školstva Branislav Gröhling tvrdí, že ešte nepadlo rozhodnutie, čo bude ďalej so školami. „V pondelok zasadá krízový štáb na ministerstve školstva a uvidíme, aké dostaneme pokyny o zatvorení či prerušení vyučovania,“ uviedol. Podľa neho si nevie dosť dobre predstaviť, že by deti po dvoch týždňoch opäť zasadli do školských lavíc. „Jedna alternatíva je, že to bude nasledujúce 2 týždne, ale ešte nepredbiehajme,“ uviedol Gröhling. Zároveň vyvrátil špekulácie o predčasnom ukončení školského roka. „Budem sa snažiť, aby školský rok skončil, ako má, v danom termíne,“ dodal.

Testy robia už na 4 miestach

„Dnes máme k dispozícii na testovanie štyri laboratóriá na Slovensku - v Bratislave, Banskej Bystrici, Košiciach a v Trenčíne - s celkovou dennou kapacitou 700 vzoriek,“ povedala hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová, čo je podľa nej nateraz postačujúce. Prezident Slovenskej spoločnosti infektológov Pavol Jarčuška hovorí, že infektologické pracoviská sú v plnom nasadení a zatiaľ nápor „s odretými ušami“ zvládajú. Museli však posilniť lekárske služby.

Fámy o ibuprofene

V posledných dňoch sa šírili najmä na sociálnych sieťach pochybnosti o účinkoch ibuprofenu pri liečbe príznakov spojených s koronavírusom. V správach sa tvrdilo, že ibuprofen zhoršuje priebeh ochorenia. Lekári a farmakológovia vysvetľujú, že toto liečivo neposilňuje túto chorobu.

Chcú mať jeden deň voľno

Obchodníci a potravinári požiadali krízový štáb, aby vymedzil jeden deň v týždni, keď budú zatvorené všetky obchody s potravinami a s drogériou. Jednotné opatrenie žiadajú preto, aby nevznikol chaos a tvrdia, že zákon o hospodárskej súťaži im nedovoľuje, aby sa na tom dohodli sami. Potravinári, poľnohospodári a obchodníci pracujú pod obrovským tlakom od začiatku krízy. Pre okolnosti vyplývajúce z mimoriadneho stavu na Slovensku čelia nedostatku pracovníkov v prevádzkach. Pre obmedzenia na hraničných priechodoch je tiež vyvíjaný veľký tlak na logistiku.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas, kuk

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Škótsky premiér Humza Yousaf.
Škóti priznávajú porážku: Ambiciózny klimatický cieľ nesplnia, jednej veci sa ale nevzdajú
passing a truck
Poľskí poľnohospodári zúria! Blokujú hraničné priechody: Vláde posielajú jasný odkaz
Slovenskí hokejisti absolvovali ďalší prípravný duel pred MS v Česku.
Foto
Víťazná šnúra sa skončila: Slovenskí hokejisti vysoko podľahli Nemecku
Na archívnej snímke z 12. marca 2024 poľský premiér Donald Tusk.
Poľský premiér predpovedá: Najbližšie týždne môžu rozhodnúť vojnu na Ukrajine
Legendárny český hokejový útočník Jaromír Jágr.
Foto
Fenomenálny Jaromír Jágr neprestáva udivovať: V českej baráži prepísal svetový rekord!
Airplane cabin during flight. Shallow DOF, selective focus.
HOROR na palube lietadla! Tehotná žena netušila, že jej manžel zomiera: Smutný záver
Klimatická zmena je veľký problém ľudstva (ilustračná fotografia).
Nádrže s vodou v Barcelone sú poloprázdne: Krajina bije na poplach, chcú zabrániť najhoršiemu
Tragický prípad Émila († 2) vyvoláva mnoho otázok.
Smrť malého Émila († 2) šokovala krajinu: Vynárajú sa ďalšie otázky! Mrazivé, ako mohlo dôjsť k tragédii
Hasiči zasahujú po utorňajšom požiari historickej budovy burzy v centre dánskej metropoly Kodaň v stredu 17. apríla 2024.
Foto
Najhoršie obavy sa naplnili: Historická budova v Kodani sa rúca, pozrite si FOTO
Legendárny britský prírodovedec a moderátor David Attenborough.
Foto
Na záchranu planéty máme POSLEDNÚ šancu! Prírodovedec to videl na vlastné oči: Desivé svedectvo
Na snímke šarvátka hokejistov Slovenska (modré dresy) a Švajčiarska (biele dresy) pred striedačkou Slovenska v prípravnom zápase na májový svetový šampionát Slovensko - Švajčiarsko v Humennom.
Nemecko - Slovensko ONLINE: Sledujte prípravný hokejový zápas pred MS
Na snímke poslanec Národnej rady SR Peter Kotlár (SNS)
Finančná správa si posvieti na MOMky: Kotlár má vážne podozrenie, že počas pandémie sa niečo zanedbalo