Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
20.03.2020 07:30 | Správy | Domáce správy
Video

Koronavírus na Slovensku: Potvrdených je 137 nakazených, pokus o krádež na Kramároch!

Slovensko už dva týždne bojuje s koronavírusom, ktorý sužuje celý svet. Počet nakazených sa u nás v piatok vyšplhal na 137.

Fotogaléria
18
fotiek v galérii

Vo štvrtok priviezlo lietadlo z Číny milión jednorazových rúšok a 100-tisíc rýchlotestov na nový koronavírus. V Bratislave ho už očakával dosluhujúci premiér Peter Pellegrini a ministerka vnútra Denisa Saková. Na Slovensku platí mimoriadna situácia a vláda taktiež vyhlásila núdzový stav pre celý sektor zdravotníctva. Čo nové prinesie piatok sledujte v našom online prenose. 

- Prvý slovenský pacient infikovaný koronavírusom je už doma: Úprimné slová ošetrujúceho lekára

-Je nebalené pečivo hrozbou pre ľudí v čase šírenia koronavírusu? Odborníci sa zhodli na odpovedi

-Biskupi rozhodli: Verejné bohoslužby sa nebudú sláviť dlhšie, než na predpokladalo

-Nastupujúci minister nevidí situáciu ružovo: Neviem si predstaviť, že po dvoch týždňoch sa deti už vrátia do škôl

ONLINE:
ONLINE:
ONLINE: Koronavírus na Slovensku
22:44

Vážení čitatelia. ONLINE prenos z aktuálneho diania na Slovensku sa končí. Situáciu ohľadom šíriaceho sa koronavírusu v krajine monitorujeme naďalej a všetky dôležité informácie prinesieme na webe a v denníku Nový Čas. Ďakujeme za pozornosť, dobrú noc.

21:29

Nechutný hyenizmus! V čase, keď sa Slovensko striktnými opatreniami snaží bojovať so smrtiacim vírusom a rúško má cenu zlata, sa v bratislavskej nemocnici neznámy zlodej pokúsil zmocniť pre lekárov a sestričky tak potrebného zdravotníckeho materiálu.

Viac informácií TU.

20:58

Petržalka, najväčšia mestská časť hlavného mesta SR Bratislavy, využíva svoje komunikačné kanály na informovanie o rizikách šírenia nového koronavírusu. Samospráva tiež iniciuje kampane, ktoré majú pomáhať najviac zraniteľným a ohrozeným skupinám obyvateľom.

Motto jednej z nich znie "Dobrí susedia si pomáhajú". "Žiadame v nej obyvateľov, aby venovali zvýšenú pozornosť osamelým starším ľuďom, ktorí bývajú v ich blízkosti, a informovali sa, či sú v poriadku alebo či niečo nepotrebujú," objasnil starosta Ján Hrčka.

20:43

Košický primátor Jaroslav Polaček informoval, že v piatok odišla objednávka na 100.000 rúšok a 15.000 respirátorov, ktoré by mali byť k dispozícii budúci týždeň. Členovia krízového štábu predpokladajú, že ak by mimoriadna situácia trvala ešte niekoľko týždňov, mesto bude potrebovať pre svojich obyvateľov milióny rúšok. Z tohto dôvodu riaditeľ magistrátu opätovne zaslal aktualizovanú požiadavku na Okresný úrad Košice a Správu štátnych hmotných rezerv SR, aby na základe vývoja situácie zabezpečili obyvateľom päť miliónov rúšok.

20:43

Do autobusov a električiek mestskej hromadnej dopravy (MHD) v Košiciach od piatka nie je možné nastúpiť bez rúška, šatky, šálu alebo inej účinnej ochrannej pomôcky na zamedzenie prenosu nového koronavírusu. Vyplýva to zo zmeny prepravného poriadku MHD. Informoval o tom na piatkovom rokovaní krízového štábu mesta riaditeľ magistrátu Marcel Čop.

20:41

Z balkóna prezidentského paláca tlieskala lekárom a hasičom aj hlava štátu Zuzana Čaputová a jej tím.

20:34

Slovenskí väzni vyrobili do piatka, za viac ako dva týždne, už 39.800 ochranných rúšok, ktoré pomáhajú v boji proti nákaze novým koronavírusom. S prípravou produkcie začal Zbor väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) 27. februára.

"Rúška sú primárne distribuované podľa požiadaviek do všetkých ústavov zboru, ako aj pre subjekty spadajúce pod rezort Ministerstva spravodlivosti SR (ministerstvo, súdy, prokuratúry, Súdna rada a Centrum právnej pomoci). Rúška sú tiež poskytované orgánom činným v trestnom konaní, sudcom, obhajcom, advokátom a iným osobám poskytujúcim právnu pomoc v prípade ich vstupu do ústavu s cieľom vykonať úkony s obvineným alebo odsúdeným. Platí to len v prípade, že si tieto osoby nezabezpečia vlastné rúška na tvár," priblížila hovorkyňa ZVJS Monika Kacvinská.

20:25
20:10

O 20:00 sa uskutočnil Potlesk pre zdravotníkov a hasičov, Slováci vyšli na balkóny a do okien. Aplauz bol poďakovaním tým, ktorí za nás bojujú s koronavírusom v prvej línii.

19:41

Na ceste z Londýna do Bratislavy je lietadlo so 189 Slovákmi na palube. Platia špeciálne opatrenia, viac sa dočítate TU.

19:13

Z nemocníc prepustili už siedmich pacientov, ktorých liečili na ochorenie COVID-19. TASR o tom informovala hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR Zuzana Eliášová.

"Traja pacienti z Univerzitnej nemocnice Bratislava sú už prepustení, traja sú prepustení z Fakultnej nemocnice Trenčín a jeden prepustený pacient je z Banskej Bystrice," uviedla Eliášová. Dodala, že prepustení pacienti ešte dva týždne zostávajú z preventívnych dôvodov v domácej izolácii.

18:58

Potraviny zo skladov školských a sociálnych stravovacích zariadení v správe mesta Žilina, ktoré sú uzavreté v rámci preventívnych opatrení proti šíreniu nového koronavírusu, skončia v organizáciách na pomoc iným. TASR o tom informoval hovorca mesta Vladimír Miškovčík.

Doplnil, že ide predovšetkým o mliečne výrobky, zeleninu a ovocie, ktoré by sa mohli pokaziť. "Konkrétna pomoc smeruje v týchto dňoch do žilinského Detského krízového centra Náruč, Centra sociálnych služieb Lúč, pre Agentúru podporných služieb a Slovenský Červený kríž, Územný spolok Žilina," uviedol Miškovčík.

18:34

Končiaci premiér Peter Pellegrini to však vidí inak. Po štvrtkovom rokovaní vlády vyhlásil, že žiadna krajina nie je schopná otestovať celú populáciu na ochorenie COVID-19, ktoré spôsobuje nový koronavírus, a ani žiadna krajina tak podľa jeho slov nerobí. Rozsah testovania podľa Pellegriniho musia zvažovať odborníci a je realizovaný v takej miere, akú požadujú úrady a nemocnice.

"Nemyslím si, že je správne testovať niekoho, kto má len pocit, že by mohol byť ohrozený, a chce dobre spať. Tých setov nie sú desaťtisíce a my nemôžeme plytvať testmi len pre niekoho komfort a nemať ich pre pacientov, ktorí to budú potrebovať," povedal Pellegrini.

18:32

Primátor Bratislavy Matuš Vallo a predseda Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Juraj Droba spoločne upozorňujú, že ak má byť naďalej udržaný chod kľúčových služieb pre obyvateľov a majú byť chránené najzraniteľnejšie skupiny ľudí, je nevyhnutné výrazne zvýšiť testovanie na nákazu novým koronavírusom.

"Uvedomujeme si, že nová vláda nastupuje v ťažkej situácii. Je preto dôležité, aby mala čo najlepší obraz o situácii a vedela okamžite reagovať na priority. Medzi ne podľa nás musí jednoznačne patriť masívnejšie testovanie," uviedol Droba. Spolu s primátorom Bratislavy vyzýva nastupujúcu novú vládu Matoviča a najmä dotknutých ministrov, ktorí sa riešením tejto krízy budú zaoberať, aby Slovensko testovalo v omnoho vyšších počtoch.

18:12

Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) pristupuje k ďalším opatreniam v súvislosti so šírením nového koronavírusu. Od 20. marca do odvolania sa ruší výdaj všetkých rezervácií na sedenie (miesteniek) vrátane miest pre bicykle a batožiny, a to do všetkých vlakov v rámci vnútroštátnej diaľkovej osobnej dopravy.

Národný dopravca k tomuto kroku pristupuje z dôvodu výrazného zníženia dopytu po doprave s cieľom umožniť zákazníkom vo vlaku vybrať si vhodné miesto na sedenie individuálne. Spoločnosť ľuďom odkazuje, aby ak nemusia, radšej necestovali.

18:00

Púchov má prvý prípad koronavírusu! Infikovaný je lekár, ktorý mohol nakaziť aj ďalších zdravotníkov. Viac TU.

17:45

Za hranicami je ešte 2085 Slovákov, ktorý sa snažia o návrat do vlasti. Kde ich je najviac a prečo správanie niektorých z nich ministerstvo zaráža? Prečítajte si článok.

17:21

Na Facebooku sa šíri výzva Potlesk pre zdravotníkov a hasičov. ,,Otvorme okná, poďme na balkón a pošlime odkaz všetkým, ktorí za nás bojujú priamo v prvej línii proti koronavírusu! Veľký potlesk všetkým zdravotníkom, hasičom, policajtom a ďalším," odkazujú iniciátori. Hromadný potlesk by sa mal uskutočniť v piatok o 20:00 hod.

17:17

Dôležité odporúčania najmä pre chronicky chorých pacientov.

17:11

Hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva SR Zuzana Eliášová bližšie informuje o v piatok potvrdených prípadch. V nemocnici na bratislavských Kramároch odhalili testy nový koronavírus u dvoch mužov z Bratislavy. Ďalší prípad sa zaznamenal v Národnom onkologickom ústave, muž z Malaciek mal kontakt s osobou z Rakúska. Pozitívne testovaní muži z Humenného a Michaloviec a žena z Jakubovian sú v karanténe v Gabčíkove, kde prišli po návrate z Rakúska.

Mužov z Moravských Lieskoviec a Považskej Bystrice diagnostikovali vo Fakultnej nemocnici v Trenčíne. Ženu zo Spišskej Belej diagnostikovali vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou v Prešove a muža, ktorý pricestoval z Paríža, diagnostikovali v Ústrednej vojenskej nemocnici v Ružomberku. Dvom ženám a jednému mužovi potvrdili pozitívne testy na koronavírus v Univerzitnej nemocnici v Martine a muž z Hronoviec, ktorý bol v kontakte s ochorením COVID-19, bol diagnostikovaný vo Fakultnej nemocnici v Nitre.

17:03

Výskyt nového koronavírusu nie je dôvodom na obmedzenie styku s deťmi, vyhlásila to Rada pre práva dieťaťa. Rázne tak dementuje informáciu od komisárky pre deti Viery Tomanovej o obmedzení striedavej starostlivosti v čase pandémie ochorenia COVID-19. Viac v článku.

16:46

Zdravotníci Slovákom opätovne odkazujú, že im v tejto ťažkej situácii najviac pomôžu tým, že ostanú doma. Ich odkazy si môžete prečítať tu:

15:40

Zoznam ľudí, u ktorých sa v piatok potvrdila nákaza.

1. muž, FN Nitra, Hronovce, kontakt s COVID-19

2. muž, FN Trenčín, Moravské Lieskové

3. muž, FN Trenčín, Považská Bystrica

4. muž, Bratislava-Kramáre, Bratislava

5. muž, Bratislava-Klenová, Malacky, Kontakt s osobou z rakúska

6. muž, karanténa Gabčíkovo, Humenné, návrat z Rakúska

7. muž, karanténa Gabčíkovo, Michalovce, návrat z Rakúska

8. žena karanténa Gabčíkovo, Jakubovany, návrat z Rakúska

9. muž, Bratislava-Kramáre, Bratislava

10. žena, FNsP Prešov, Spišská Belá

11. žena, UN Martin,

12. muž, UN Martin,

13. žena, UN Martin,

14. muž, ÚNV Ružomberok, Paríž

16:35

Uprednostnenie seniorov pri nákupoch už oznámili obchodné reťazce Billa, Lidl a Kaufland. Billa odporúča uprednostniť starších dopoludnia, v čase od 8.00 do 9.00 h, Lidl a Kaufland v skorých popoludňajších hodinách, od 13.00 do 14.30 h.

16:34

Aj obchodný reťazec Tesco zavádza prednostné nákupné hodiny pre seniorov, a to od budúceho týždňa, každý pracovný deň od 9.00 do 10.00 h. Nové opatrenie na pomoc seniorom bude platiť pre všetkých približne 150 prevádzok Tesco.

Reťazec Tesco podľa riaditeľky komunikácie apeluje na zákazníkov, aby rešpektovali vyhradené nákupné hodiny pre seniorov, kontrolu ich dodržiavania však momentálne nevie zabezpečiť.

16:31

75-ročný muž zamlčal zamestnancom Národného onkologického ústavu v Bratislave kontakt s rizikovou osobou, lekári aj sestričky kvôli tomu skončili v karanténe. Viac o prípade TU.

16:23

Univerzitná Nemocnica Bratislava (UNB) získala šesť nových pľúcnych ventilátorov, ktoré jej pomôžu pripraviť sa na veľký nával pacientov, ktorí môžu potrebovať umelú pľúcnu ventiláciu z dôvodu ochorenia COVID-19. "Očakávaný nárast pacientov s potrebou umelej pľúcnej ventilácie, ktorý súvisí s ochorením COVID-19, by bez rýchlej pomoci zakúpenia veľkého množstva prístrojov bolo ťažké zvládnuť. Takto vieme byť pripravení pomôcť našim pacientom," povedala riaditeľka UNB Renáta Vandriaková.

Prístroje nemocnici venovala spoločnosť Slovnaft. Prístroje na umelú pľúcnu ventiláciu postupne inštalovali v Nemocnici sv. Cyrila a Metoda v Petržalke, v Novorodeneckej klinike M. Rusnáka v Petržalke a v nemocnici v Ružinove. Pľúcne ventilátory sú rôznych typov a zohľadňujú potreby jednotlivých nemocníc.

15:15
16:04

Predseda Prešovského samosprávneho kraja Milan Majerský apeluje na vládu, aby pristúpila k regulácii cien za osobné ochranné pracovné prostriedky. Mnohí predajcovia sa podľa neho obohacujú na pandémii a ponúkajú ruška a respirátoru za premrštené ceny. Šikovne to podľa neho vyriešili v Česku. Prečítajte si článok.

15:36

Počet nakazených stúpol na 137, uvádza to Ministerstvo zdravotníctva SR na webstránke. V piatok tak pribudlo 14 nových prípadov. Negatívnych vzoriek bolo 354.

Medzi pozitívne testovanými sú aj tri osoby z karantény v Gabčíkove, ktoré sa vrátili z Rakúska. Okrem toho boli nové prípady zaznamenané pri vzorkách odobratých v nemocniciach v Bratislave, Martine, Prešove, Trenčíne, Nitre a Ružomberku.

15:32

Potravinári, poľnohospodári a obchodníci pracujú pod obrovským tlakom od začiatku krízy. Pre okolnosti vyplývajúce z mimoriadneho stavu na Slovensku čelia nedostatku pracovníkov v prevádzkach. Pre obmedzenia na hraničných priechodoch sa tiež vyvíja veľký tlak na logistiku.

"V tejto mimoriadnej situácii patrí veľké poďakovanie všetkým našim zamestnancom, vďaka ktorým zabezpečujeme potraviny a drogériu pre ľudí na celom Slovensku. Podporujeme ich, ako vieme, a preto by sme im chceli dopriať deň oddychu. Pre zvýšený dopyt zo strany zákazníkov sú v práci vystavovaní veľkému tlaku," podčiarkla Jana Holéciová, hovorkyňa SPPK.

15:28

Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora (SPPK), Potravinárska komora Slovenska (PKS), Slovenská aliancia moderného obchodu (SAMO) a Zväz obchodu (ZO) SR si uvedomujú svoju dôležitú rolu pri zásobovaní ľudí na Slovensku potravinami a drogériou. Žiadajú preto krízový štáb štátu, aby boli všetky obchody zatvorené aspoň deň v týždni. Informovala o tom Jana Holéciová, hovorkyňa SPPK.

"Ubezpečujeme všetkých, že každý deň robíme všetko, čo je v našich silách, aby sme zabezpečili tieto produkty pre všetkých. Avšak, aby sme dokázali túto službu verejnosti vykonávať aj naďalej, chceme spoločne apelovať na Ústredný krízový štáb SR, aby vymedzil jeden deň v týždni počas trvania mimoriadneho stavu na území Slovenskej republiky, keď by boli zatvorené všetky obchody vrátane predajní s potravinami a drogériou," spresnila.

15:07

Štátny ústav pre kontrolu liečiv vyzval lekárne, aby obmedzili výdaj a predaj liekov. Dôrazný odkaz má pre všetkých Slovákov. Prečítajte si článok.

14:58

V blízkom čase hrozí kolaps nemocníc, upozorňuje Asociácia nemocníc Slovenska (ANS). Kolaps podľa asociácie hrozí, ak sa bude realizovať metodické usmernenie hlavného odborníka pre všeobecné lekárstvo pre dospelých počas pandémie COVID-19 z 19. marca. To upravuje poskytovanie zdravotnej starostlivosti vo všeobecnej ambulancii u dospelých. "V dôsledku neho nebude zabezpečené poskytovanie zdravotnej starostlivosti v Slovenskej republike," uvádza asociácia v tlačovej správe. Nemocnice združené v ANS totiž od piatka začali dostávať oznámenia od všeobecných lekárov, že uzatvárajú svoje ambulancie pre fyzické návštevy pre pacientov.

Asociácia nemocníc Slovenska je dobrovoľným, zamestnávateľským, záujmovým, nepolitickým a nezávislým združením. Združuje 75 malých a stredných nemocníc a iných zdravotníckych zariadení. Zdravotnícke zariadenia združené v ANS zamestnávajú takmer 27-tisíc zamestnancov.

14:51

Vyšetreniu v ambulanciách musí v súčasnom stave predchádzať telefonická konzultácia s lekárom, apelovala odborníčka Ministerstva zdravotníctva SR na pediatriu Elena Prokopová. Lekár zhodnotí aj to, či je vyšetrenie vôbec potrebné, potom ho dohodne na presný čas. Cieľom je zamedziť kontaktu s pacientom podozrivým na COVID-19.

14:50

Vo viacerých nemocniciach sa praktizuje triedenie pacientov, tzv. triážový systém. Ako priblížil prezident Slovenskej spoločnosti infektológov Pavol Jarčuška, chránení sú tak zdravotníci, pacienti v ambulanciách či na lôžkových oddeleniach a prináša to aj lepšiu diagnostiku pre prichádzajúceho pacienta. Systémy triedenia sa líšia. Často sa robí napríklad vo vstupných halách či v starých budovách. Na základe merania teploty a diagnostických otázok dostane pacient náramok a usmernenie, kam má ísť. Jarčuška tento systém hodnotí ako najefektívnejší, hoci pre zdravotníkov predstavuje pomerne veľký nápor na psychiku.

Infektologické oddelenia sú v súčasnosti v plnom nasadení. Podľa Jarčušku nápor zvládajú "s odretými ušami". Niektoré nemocnice skúšajú aj s tzv. drive-through testovanie, pri ktorom sa minimalizuje kontakt s pacientom. Ten absolvuje test, ak je potrebný, z auta.

14:33

Primátor Banskej Bystrice Ján Nosko spolu s jeho zástupcami Jakubom Gajdošíkom a Milanom Lichým sa rozhodli, že počas súčasného krízového obdobia budú poberať iba zákonom stanovené minimálne platy bez navýšenia. „Všetky takto ušetrené financie venujeme na krízový účet mesta určený na pomoc ľuďom pred koronavírusom,“ informuje na sociálnej sieti primátor s tým, že aj takto chcú byť solidárni. Vďaka ich rozhodnutiu pribudne na tento účet každý mesiac 4 919 eur.

14:27

Asociácia prevádzkovateľov sieťových lekární na Slovensku (APSL) zatvára pre situáciu okolo nového koronavírusu približne 40 lekární.V niektorých sa mení otváracia doba. TASR o tom za APSL informoval Peter Sedláček. Tiež uviedol, že od piatka dochádza v týchto lekárňach k obmedzeniu predaja liečiv s touto účinnou látkou.

13:57

Komárňanská nemocnica potrebuje krv. Vyzvala preto darcov, aby prišli najvzácnejšiu tekutinu darovať. "Je to možné aj v tomto období, darcovia krvi sú vítaní, pretože neodkladné a život zachraňujúce operácie sa realizujú každý deň. Samozrejme, že pri darovaní krvi platia prísne opatrenia a musia ich dodržiavať všetky transfuziologické oddelenia," uviedla Martina Pavlíková, hovorkyňa skupiny Agel SK, ktorá nemocnicu v Komárne spravuje.

Ako pripomenula, riziko prenosu ochorenia COVID-19 transfúziou je minimálne. Dosiaľ nebol publikovaný transfúzny prenos respiračného vírusu. Nemocnica dodržiava viaceré preventívne opatrenia. Jedným z nich je aj selekcia darcov. "Lekár sa aktívne informuje nielen o cestovateľskej anamnéze darcu, ale aj jeho rodinných príslušníkov a osôb, s ktorými bol v úzkom kontakte. Každého darcu informujeme o tom, že má v prípade objavenia sa symptómov respiračného ochorenia do 14 dní po odbere krvi informovať transfúzne oddelenie nemocnice," uviedla primárka oddelenia hematológie a transfuziológie v komárňanskej nemocnici Enikő Radi.

13:53

Polícia pripravuje novú aplikáciu, ktorá by mohla pomôcť Slovensku zvládnuť nákazu Covid-19 rýchlejšie.

13:50

Vplyv pandémie nového koronavírusu na deficit verejných financií na Slovensku môže byť v rozsahu od dvoch percent hrubého domáceho produktu (HDP) do šiestich percent HDP. Vyčíslila to Rada pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ) vo svojej prvej verzii dokumentu, ktorý chce pravidelne aktualizovať. RRZ však uvádza, že celkový vplyv pandémie bude závisieť od veľkosti šoku, ktorý utrpí slovenská ekonomika, a dĺžky trvania karanténnych opatrení nielen na Slovensku, ale aj v Európe.

13:48

Streamovacie spoločnosti YouTube a Netflix znížia v Európe na najmenej nadchádzajúcich 30 dní kvalitu prenosu, aby predišli preťaženiu internetu a dokázali ďalej používateľom poskytovať svoje služby. Informovala o tom v piatok spravodajská televízia CNN s tým, že obe služby zažívajú vďaka karanténnym obmedzeniam platným v Európe bezprecedentný nápor záujmu.

13:45

Pomoc od štátu vo forme osobných ochranných pracovných prostriedkov (OOPP) v súvislosti s novým koronavírusom dostal už aj Prešovský samosprávny kraj (PSK), ktorý začal s ich distribúciou. Rozdelí ich rovnakým dielom medzi všetkých ambulantných poskytovateľov zdravotnej starostlivosti v kraji. Informovala o tom Lea Heilová z oddelenia propagácie a komunikácie Úradu PSK. Kraj od štátu dostal 8000 kusov chirurgických rúšok, 8000 kusov párov rukavíc a 8000 kusov párov návlekov na obuv. Tie rozdelí zhruba medzi 2000 ambulancií v kraji.

"Nebude to stačiť na pokrytie ich požiadaviek. Ochranné prostriedky vydržia zdravotníkom na veľmi krátky čas. Ako kraj sme žiadali oveľa väčší balík pomoci pre zdravotníkov, najmä respirátory. Nateraz si však budeme musieť vystačiť s tým, čo sme dostali. Avšak pevne verím, že nejde o prvú a poslednú pomoc od štátu," uviedol predseda PSK Milan Majerský.

13:38

Verejné bohoslužby sa na Slovensku nebudú sláviť až do konca marca. Pôvodné rozhodnutie prijaté Konferenciou biskupov Slovenska (KBS) kvôli šíreniu nového koronavírusu, ktoré platilo do 23. marca, sa predlžuje do 31. marca. Biskupi zároveň na tento čas veriacich dišpenzujú od účasti na nedeľnej svätej omši. Uvádza sa to v stanovisku KBS.

13:22

Generálny prokurátor SR Jaromír Čižnár prijal opatrenia v súvislosti s výskytom nového koronavírusu, ktoré sa vzťahujú na zamestnancov všetkých organizačných zložiek Generálnej prokuratúry (GP) SR, na všetky krajské a okresné prokuratúry. Časť opatrení prijal Čižnár 9. marca, ďalšie 16. marca. TASR o tom informovala hovorkyňa GP SR Andrea Predajňová. Na základe týchto opatrení sa nebudú prijímať podania ústne do zápisnice. Podania sa môžu posielať písomne, elektronicky, respektíve do podateľne vo vymedzených hodinách. Bližšie informácie sú zverejnené na webe GP SR. Upravený čas sa týka aj klientskeho centra Registra trestov GP SR.

13:19

 

Nemocnica v Žiari nad Hronom, ako aj ďalšie nemocnice spoločnosti Svet zdravia vyzývajú darcov krvi, aby prišli darovať krv aj v tomto období. "Počet darcov totiž pre epidémiu nového koronavírusu v posledných dňoch značne klesol a nemocnica potrebuje doplniť zásoby krvi," informovala Jana Fedáková zo spoločnosti Svet zdravia.

V nemocnici zaviedli pre darcov krvi špeciálne, prísne opatrenia a ponúkajú objednávanie na termín. "Aby darcovia mohli odbery z bezpečnostných dôvodov podstúpiť individuálne, zamedzilo sa ich zhromažďovaniu a boli dodržané prísne hygienické požiadavky, nemocnice zavádzajú možnosť sa na odber objednať a prísť v konkrétny deň a čas," vysvetlila Fedáková.

13:07

Na náhrade mzdy vo výške 60 percent pre zamestnancov, ktorí budú musieť pre ekonomické dosahy pandémie zostať doma a ukončení štrajkovej pohotovosti, vyhlásenej vlani v novembri, sa dohodlo vedenie spoločnosti PPS Group Detva s odborármi. Uzavreli memorandum o porozumení a spolupráci v rámci sociálneho dialógu. TASR o tom informovali v piatok prostredníctvom spoločného vyhlásenia.

13:03

Klobúk dole! V tejto ťažkej situácii, keď celý svet paralyzuje smrtiaci koronavírus, je každá pomoc a dobrý skutok vítaný. Keďže v posledných dňoch bol na Slovensku nedostatok rúšok a hokejový útočník bratislavského Slovana i reprezentácie má už po sezóne, tak sa rozhodol s rodinou vyrábať pokrývky tváre a rozdávať ich zadarmo!

12:54

Nastupujúci minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislav Gröhling (SaS) si nemyslí, že by mohlo dôjsť k predčasnému ukončeniu školského roka. Pripúšťa však, že dočasné prerušenie vyučovania v súvislosti s výskytom nového koronavírusu bude dlhšie ako dva týždne. Uviedol to pred novinármi po piatkovej ustanovujúcej schôdzi Národnej rady SR. Viac sa dočítate tu. 

12:52

Nová slovenská vláda bude musieť dofinancovať rezort zdravotníctva. Tvrdí to Asociácia zdravotných poisťovní (AZP) SR. Dôvodom pre takýto krok je novovzniknutá situácia okolo ochorenia COVID-19. Asociácia očakáva, že ak k urýchlenému dofinancovaniu nedôjde, zhorší sa dostupnosť bežnej zdravotnej starostlivosti. 

12:46

Kto chce v čase pandémie nového koronavírusu pomáhať iným ako dobrovoľník, musí byť zdravý, mimoriadne opatrný i zodpovedný voči sebe a ostatným. Vyzýva k tomu Platforma dobrovoľníckych centier a organizácií, ktorá pripravila komplexný zoznam odporúčaní a zásad, ktoré by mali byť v tomto čase dodržiavané pri zapájaní dobrovoľníkov do aktivít. Tieto zásady majú pomôcť chrániť ľudí, ktorým sa poskytuje pomoc, ako aj samotných dobrovoľníkov.

"Riziko nákazy pre vás aj druhých je prítomné v každej službe, ktorú budete poskytovať. Nekonajte na vlastnú päsť," vyzýva.Dobrovoľníkov ďalej upozorňuje, aby považovali seba ako potenciálneho nositeľa nákazy. To je podľa platformy mimoriadne dôležité, pretože minimálne prvé tri dni žiaden nakazený nemá príznaky, ale vírus prenáša. Žiada preto, aby každý dobrovoľník nosil ochranné rúško a bez neho sa s nikým nerozprával.

12:38

Infektológ Pavol Jarčuška varuje pred rýchlotestami na covid-19. Podľa jeho slov sú nespoľahlivé a mali by sme testovanie nechať radšej na zdravotníkov. 

12:34

Expert z ministerstva zdravotníctva Jozef Šuvada reagoval na správu, že pacienti s koronavírusom by nemali užívať na znižovanie horúčky lieky ako ibuprofen či ibalgin. "Nevidím dôvod, aby ho pri dodržaní primeraného množstva ľudia nemohli užívať," povedal Šuvada. Ministerstvo zatiaľ nebude lieky zakazovať, nevylúčil, že nariadenie sa môže zmeniť.

12:31

Nitrianska radnica v týchto dňoch rozoslala SMS správy na viac ako 5000 telefónnych čísel, ktoré patria ľuďom vo veku nad 65 rokov. Vyzývajú v nich seniorov, aby sa na sociálnom odbore mestského úradu prihlásili v prípade, že potrebujú pomoc s nákupom a dovozom potravín. "Ešte pred rozoslaním SMS správ sme riešili štyri požiadavky od starších ľudí na dovoz potravín. Predpokladáme, že teraz sa ten počet zvýši niekoľkonásobne a pôjde minimálne o desiatky prípadov. Seniori momentálne patria k najzraniteľnejšej skupine obyvateľstva, ktoré čelí novému koronavírusu. Chceme sa o nich postarať čo najlepšie," uviedol Henrich Varga z mestského úradu.

12:21

Samsung v piatok informoval, že slovenskú fabriku odstaví na týždeň od pondelka 23. marca. Závody Samsungu v Poľsku a Maďarsku zostávajú v normálnej prevádzke. Ktoré ďalšie fabriky pozastavili výrobu sa dočítate v tomto článku. 

12:06

Na Slovensku sa dočasne pozastavujú preventívne prehliadky a očkovanie detí. Testy sa koronavírus sa u detských lekárov nebudú robiť. Ak by do ambulancie prišiel infikovaný človek a potom zdraví ľudia, vírus by sa šíril. Hlavná odborníčka ministerstva zdravotníctva pre pediatriu Elena Prokopová radí rodičom, aby sa s lekárom dohodli na termíne, ak to bude potrebné. 

12:01

Oceliarne U. S. Steel Košice pokračujú v aktuálnej situácii ovplyvnenej hrozbou novým koronavírusom v obmedzenom režime výroby. "Pre nás výroba znamená momentálne udržať zariadenia v chode, aby sme mohli naplno produkovať tovary až táto pandémia pominie," uviedol v piatok pre TASR hovorca podniku Ján Bača. Oceliarne podľa neho priebežne denne aktualizujú opatrenia tak, aby nedošlo k nevratným škodám na zariadeniach.

11:56

Dezinformácie a hoaxy, ktoré sa vo veľkom objavovali a zdieľali po rozšírení nového koronavírusu na Slovensku, ustali. Informovala o tom hovorkyňa Prezídia Policajného zboru (PZ) Denisa Bárdyová. "Ak porovnáme prvé dni po vypuknutí nového koronavírusu v našom regióne, keď sme mali denne dve až tri masovo (v tisíckach) zdieľané dezinformácie, tak v súčasnosti je už relatívny pokoj," poznamenala hovorkyňa.

11:55

Trnavský samosprávny kraj (TTSK) vyčlení 60 lôžok pre pacientov Fakultnej nemocnice (FN) Trnava vo svojich zariadeniach, v ktorých je od 16. marca prerušená prevádzka. Samospráva vyčlení lôžka v štyroch svojich zariadeniach, v ktorých bežne poskytuje svoje služby dennou alebo týždennou formou. Ide o zariadenie v Trnave na Stromovej ulici, ktoré poskytne 20 lôžok, Domov sociálnych služieb (DSS) v Galante, ktorý poskytne 18 lôžok, DSS v Šintave poskytne desať lôžok a DSS v Zavare dá k dispozícii 12 postelí.

"Týkať sa to bude neinfekčných pacientov, ktorí budú prepustení z nemocnice, ale potrebujú ďalšiu starostlivosť. Ambulantné zariadenia sociálnych služieb aj s personálom, ktoré sú momentálne uzavreté, vedia byť na tento účel rýchlo adaptované," uviedol predseda TTSK Jozef Viskupič.

11:55

Trnavský samosprávny kraj (TTSK) vyčlení 60 lôžok pre pacientov Fakultnej nemocnice (FN) Trnava vo svojich zariadeniach, v ktorých je od 16. marca prerušená prevádzka. Samospráva vyčlení lôžka v štyroch svojich zariadeniach, v ktorých bežne poskytuje svoje služby dennou alebo týždennou formou. Ide o zariadenie v Trnave na Stromovej ulici, ktoré poskytne 20 lôžok, Domov sociálnych služieb (DSS) v Galante, ktorý poskytne 18 lôžok, DSS v Šintave poskytne desať lôžok a DSS v Zavare dá k dispozícii 12 postelí.

"Týkať sa to bude neinfekčných pacientov, ktorí budú prepustení z nemocnice, ale potrebujú ďalšiu starostlivosť. Ambulantné zariadenia sociálnych služieb aj s personálom, ktoré sú momentálne uzavreté, vedia byť na tento účel rýchlo adaptované," uviedol predseda TTSK Jozef Viskupič.

11:48

Vo Fakultnej nemocnici (FN) v Trnave je momentálne hospitalizovaný jeden pacient pozitívne testovaný na ochorenie COVID-19 a dvaja pacienti, ktorí čakajú na výsledky testov. Uviedol to pre médiá medicínsky riaditeľ FN Trnava Viliam Vadrna.

"Pavilón, kde je infekčná klinika, je kompletne vyprataný pre potreby pacientov s podozrením alebo už potvrdeným ochorením COVID-19," uviedol medicínsky riaditeľ. "Priestory sú pripravené pre pacientov, ktorých v najbližšom čase očakávame. Na infekčnom oddelení je to 40 lôžok, interná klinika má k dispozícii 30 lôžok a po 25 lôžok dala k dispozícii traumatológia a chirurgia, čo je dohromady 120 postelí," doplnil Vadrna.

11:38

Lekárski odborári vyzývajú súčasnú aj budúcu vládu SR, aby sa vyvarovala neopodstatnených nákupov drahej zdravotníckej techniky a sústredila sa na zabezpečenie dostatku ochranných a dezinfekčných prostriedkov pre personál nemocníc. Odkaz majú aj pre všetkých Slovákov.

11:32

Spoločnosť Foxconn Slovakia, pôsobiaca v nitrianskom priemyselnom parku, dočasne prerušuje výrobu. Odstávka sa začne v pondelok 23. marca a potrvá do 9. apríla. "V súvislosti s aktuálnou situáciou ohľadne celosvetovej pandémie a jej šírením na Slovensku, v záujme chrániť zdravie zamestnancov a ich rodín, sme sa rozhodli prispieť k spomaleniu šírenia koronavírusu a zabezpečiť plynulý chod spoločnosti aj v budúcnosti," uviedlo vedenie firmy. Odstávka výroby sa vzťahuje na väčšinu zamestnancov spoločnosti s výnimkou oddelení, na ktorých sa vyžaduje pokračovanie v práci z technologických či logistických dôvodov.

11:16

Sociálna poisťovňa automaticky predĺži trvanie a následnú výplatu aktuálne začatého 14 -dňového ošetrovného bez to, aby si rodič musel podávať novú žiadosť. Ústredný krízový štáb totiž odporučil, aby poisťovňa priznala ošetrovné pri osobnej a celodennej starostlivosti o dieťa vo veku do 10 rokov (10 rokov + 364 dní) počas celého obdobia, na ktoré príslušný orgán vyhlásil mimoriadnu situáciu, resp. núdzový stav a svojim rozhodnutím uzavrel školské a predškolské zariadenia. "V takýchto prípadoch sa poistencom nebude ani prerušovať povinné sociálne poistenie," informoval hovorca Sociálnej poisťovne Peter Višváder. Kedy treba podať novú žiadosť?

11:14

Mesto Nitra pripravilo správy o novom koronavíruse a potrebnej ochrane voči vírusu aj v olašskom jazyku. Zámerom samosprávy je efektívne informovať o súčasnej pandémii všetkých obyvateľov, zdôvodnil túto aktivitu hovorca mesta Tomáš Holúbek. Správy sú zverejnené na stránke mesta, preklad zabezpečila v spolupráci s rómskou komunitou ambasádorka pre komunitnú prácu Zuzana Blaháková.

11:12

Polícia varuje pred ďalším hoaxom.

11:05

Pomocnú ruku Slovákom podávajú na najrozličnejších miestach! V boji so zákerným koronavírusom je jednou z dôležitých zbraní aj rúško. Tie sú však aktuálne nedostatkovým tovarom - ľuďom tak neostáva nič iné, než si ich zháňať, ako sa len dá, či svojpomocne vyrobiť. Spolupatričnosť celej krajine preto vyjadrujú rôzni ľudia - aj väzni, dôchodcovia či dokonca muž zákona. Ako túto výrobu zvládajú?

11:00

V súvislosti s hrozbou nového koronavírusu študenti medicíny Lekárskej fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika (LF UPJŠ) už niekoľko dní pomáhajú ako dobrovoľníci košickej univerzitnej nemocnici. Triedia osoby vstupujúce na centrálne príjmy a usmerňujú ľudí, ktorí kontaktovali "call centrum" regionálneho úradu verejného zdravotníctva a plánujú navštíviť nemocnicu. "Medici sú ochotní pomôcť rôznymi formami aj iným zdravotníckym zariadeniam či ďalším zložkám pri zvládaní aktuálnej mimoriadnej situácie," informovala v piatok PR manažérka LF UPJŠ Jaroslava Oravcová.

Dobrovoľnícku prácu pre Univerzitnú nemocnicu Louisa Pasteura (UNLP) Košice vykonáva od utorka prvých 19 študentov všeobecného a zubného lekárstva. Pripravení pomôcť sú aj ďalší medici, a to aj pri testovaní pacientov na nový koronavírus, ošetrovaní chorých či akoukoľvek inou vhodnou formou.

10:57

Potravinári a predstavitelia cestovného ruchu spustili v týchto dňoch projekt s názvom „Pomôžme si navzájom“, ktorý rieši nedostatok zamestnancov v potravinárskej výrobe z dôvodu šírenia koronavírusu. V spoločne zdieľanom súbore budú môcť potravinárske podniky vpisovať počet chýbajúcich pracovníkov a na druhej strane prevádzkovatelia hotelov a reštaurácií dostupných zamestnancov. Viac sa dočítate tu. 

10:43

Viaceré obce a samosprávy riešia aktuálny nedostatok s ochrannými prostriedkami tváre svojpomocne. Jednou z takýchto obcí je aj Banka pri Piešťanoch, kde zorganizovali šitie ochranných rúšok pre svojich obyvateľov samotnými občanmi obce.

"S nápadom sme prišli minulý víkend. Zbierame po obci ušité rúška a materiál na ne. Máme veľa šikovných krajčírok, ktoré popri deťoch dokážu doma ušiť denne od päť do 20, niektoré dokonca aj 50 rúšok. Každé rúško je iné, máme rôzne vzory, takže je to aj také ľudové umenie," uviedol pre TASR dobrovoľný hasič Viktor Vrábel.

10:41

Na hornej Nitre začala fungovať mobilná jednotka na odber vzoriek pre testy na nový koronavírus. Medici v nej odoberajú vzorky ľuďom, ktorí sú v karanténe. Mobilnú odberovú jednotku zabezpečil Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) Prievidza so sídlom v Bojniciach, ten bude vzorky aj posielať na testovanie.

"Sanitka dostane inštrukcie od našich epidemiológov, na ktoré adresy má ísť. Dobrovoľníci budú kontaktovať ľudí, ktorým sa bude robiť odber, prídu k nim domov, spravia odber materiálu, tento potom dovezú k nám a my ho budeme transportovať do Bratislavy," opísala postup riaditeľka RÚVZ Prievidza Zuzana Tornócziová.

10:36

Asociácia veľkodistribútorov liekov (AVEL) upozorňuje, že pre situáciu s výskytom nového koronavírusu sa jej členovia ocitli v krízovej situácii. Ako pre TASR v piatok uviedol jej výkonný riaditeľ Jozef Pospíšil, tá môže viesť k obmedzeniu zásobovania liekov zo strany veľkodistribútorov. Žiada preto Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR, aby upozornilo všetkých domácich a zahraničných výrobcov liekov, aby neobmedzili dodávky pre Slovensko.

10:24

Ministerstvo vnútra (MV) SR podpísalo zmluvu na dodávku ďalších 500-tisíc kusov ochranných rúšok. Ako sa ďalej uvádza v zmluve zverejnenej v Centrálnom registri zmlúv, rúška by v rámci čiastočných dodávok mala pre rezort do 15. mája zabezpečiť spoločnosť Zornica Banko Fashion a.s. Náklady na zabezpečenie rúšok vyčíslili na 1 350 000 eur aj s DPH.

10:08

Ministerstvo vnútra vyhlásilo verejné obstarávanie na zabezpečenie služieb súvisiacich s pobytom občanov umiestnených v karanténe v súvislosti s ochorením Covid-19. Ako sa ďalej uvádza v oznámení na stránke Úradu pre verejné obstarávanie, náklady na zabezpečenie služieb odhadujú na 300-tisíc eur bez DPH.

„Predmetom zákazky je zabezpečenie služieb súvisiacich s pobytom občanov umiestnených v karanténe v súvislosti s ochorením Covid-19 na základe rozhodnutia Ústredného krízového štábu a Verejnej vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva zo dňa 12. marca 2020, ktoré budú vykonávané v určených miestach,“ uvádza sa v oznámení. Konkrétne požadované služby však v oznámení zatiaľ nie sú definované

10:06

Na najzraniteľnejšiu skupinu obyvateľov nezabudli ani v obci Spišské Bystré v okrese Poprad. Aj napriek nedostatku ochranných pomôcok na trhu sa obci podarilo získať 650 respirátorov s vyšším stupňom ochrany FFP3. Obec v súčasnosti distribuuje respirátory najrizikovejšej skupine obyvateľov - osamoteným seniorom. Doposiaľ ich rozdali takmer 200. Časť respirátorov ponúkli ako výpomoc aj starostom okolitých obcí. „Štát s nami komunikuje len formou odkazov v médiách. V skutočnosti je bremeno na našich pleciach a vzniknutú situáciu riešime každý v rámci vlastných možností. Snažíme sa navzájom si pomáhať. Starostovia už vytvorili spoločnú skupinu na sociálnych sieťach, kde sa radíme, čo robiť, ako pomôcť, aby sme boli v tomto boji užitoční a hlavne úspešní," dodal starosta Spišského Bystrého Marián Luha.

09:59

Nebalené pečivo nepredstavuje, v prípade rozširujúceho sa koronavírusu, hrozbu pre spotrebiteľov. A preto nie je potreba ho baliť. Zhodli sa na tom odborníci zo Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR (ŠVPS) a pekári združení v Slovenskom zväze pekárov, cukrárov a cestovinárov (SZPCC) po štvrtkovom zasadaní krízového štábu. Pridali však aj dôležité odporúčanie.

09:44

Prvé kroky budúceho ministra vnútra Romana Mikulca (OĽaNO) budú súvisieť s riadením krízového štábu a so šírením nového koronavírusu na Slovensku. Povedal to pri príchode na piatkovú ustanovujúcu schôdzu Národnej rady (NR) SR. Spolupracovať bude aj s bývalým policajným vyšetrovateľom Lukášom Kyselicom, ktorý sa do parlamentu dostal na kandidátke OĽaNO.

09:36

Záchranná akcia! Slováci v zahraničí sa nespoliehajú len na pomoc štátu.

Na sociálnej sieti sa šíri odkaz Slováka Davida, ktorý uviazol v Španielsku. Podarilo sa mu vybaviť súkromné lietadlo a má v ňom dokonca voľné miesta pre ďalších nešťastníkov, ktorí sú v rovnakej situácii. "Mám voľných 16 miest. Kto má záujem nech ma urýchlene kontaktuje. Ak nevyzbierame 16 ľudí, odlet nebude možný, lebo cena za lietadlo sa rozdelí medzi cestujúcich," napísal. 

09:32

Maďarská strana otvorila pre osobnú dopravu a peších hraničné priechody Komárno - Komárom a Štúrovo - Esztergom. Dohodli sa tak ešte vo štvrtok  policajní prezidenti Slovenska a Maďarska. 

Hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Bárdyová zároveň pripomenula, že pre pohraničných Slovákov žijúcich alebo pracujúcich 30 kilometrov od hraníc platí, aby sa pri hraničnej kontrole preukázali. So sebou musia mať doklad totožnosti, teda občiansky preukaz alebo cestovný pas, pobytovú kartu a potvrdenie od zamestnávateľa, respektíve pracovnú zmluvu.

09:30

Dosluhujúci predseda Národnej rady SR Andrej Danko otvoril rokovanie ustanovujúcej schôdze parlamentu. Schôdza sa koná za prísnych bezpečnostných a preventívnych opatrení. Dôvodom je šírenie nového koronavírusu, ktorý spôsobuje ochorenie COVID-19. Viac tu. 

09:24

Slovenská pošta upravuje spôsob doručovania niektorých zásielok, zavádza celoplošné víkendové zatvorenie všetkých pobočiek a pozastavuje komerčné služby. Pošta tak koná podľa usmernení Úradu pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb SR. Informovala o tom hovorkyňa Eva Rovenská. 

Slovenská pošta upravuje doručovanie úradných zásielok, poistených listov, doporučených listov „do vlastných rúk“, „doručenkou/eDoručenkou“, „dobierkou“, ale aj zásielok zaťažených inými poplatkami. Pozastavuje ich doručenie na adresu doručovateľom, bude ich len oznamovať. Tieto zásielky budú uložené na pobočkách pôšt a zákazník dostane do schránky oznámenie o uložení zásielky. 

09:06

Výskumný ústav detskej psychológie a patopsychológie (VÚDPaP) zriadil pre súčasnú situáciu so šírením nového koronavírusu telefonickú i e-mailovú linku podpory. Pomocou nich chcú odborníci podporiť a pomôcť všetkým, ktorí sa pre núdzové opatrenia v súvislosti s ochorením COVID-19 ocitli v kríze a majú otázky týkajúce sa psychického zvládania tejto záťažovej situácie. TASR o tom informovala Darina Mikolášová z VÚDPaP. 

Linka podpory funguje na telefónnom čísle 02/44 88 16 49, a to od 9.30 do 14.30 h. Elektronicky je možnosť komunikovať prostredníctvom e-mailu koronavirus@vudpap.sk. Zároveň je zriadená aj Zelená linka na čísle 0800-864 833, využiť ju možno od 9.00 do 18.00 h.

08:45

Michalovská nemocnica v spolupráci so Záchrannou brigádou Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) Humenné zriadila pred hlavným vchodom do budovy stan na triedenie pacientov. Informovala o tom Jana Fedáková so Sveta zdravia.

„Jeho cieľom je odkloniť potenciálne rizikových pacientov už pred vstupom do nemocnice. Zdravotníci prichádzajúcim pacientom zmerajú telesnú teplotu a vyhodnotia ďalšie príznaky ako je napríklad kašeľ, zistia cestovateľskú anamnézu či kontakt s infikovanou osobou, na základe ktorých lekár povolí alebo nepovolí vstup do nemocnice,“ uviedla Fedáková

08:33

V Trenčíne chcú od utorka (24. 3.) dočasne zrušiť platené parkovanie. Rozhodnúť o tom má bez prítomnosti verejnosti pondelkové (23. 3.) zasadnutie mestského zastupiteľstva.Podľa hovorkyne Trenčína Eriky Ságovej je jediným bodom rokovania zastupiteľstva zmena všeobecne záväzného nariadenia (VZN) mesta o dočasnom parkovaní motorových vozidiel na vymedzených úsekoch miestnych komunikácií na území mesta Trenčín.

08:30

Žilinská radnica v týchto dňoch zhromažďuje databázu dobrovoľníkov, ktorí sú ochotní pomôcť iným. Samospráva podľa záujmu pripraví možnosti vzájomnej pomoci pre seniorov, sociálne slabšie rodiny či rodiny v karanténe, ktoré potrebujú pomôcť s donáškou nákupov či inými činnosťami. O podrobnostiach informoval agentúru SITA hovorca mesta Vladimír Miškovčík.

08:19

V rokovacej sále sa dnes stretnú poslanci z celého Slovenska. Ustanovujúca schôdza sa uskutoční za prísnych bezpečnostných a hygienických opatrení pre šíriaci sa koronavírus. Podľa hovorcu parlamentu Tomáša Kostelníka sa každému pri vstupe do budovy NR SR zmeria telesná teplota, dostane otázky o cestovateľskej anamnéze a o tom, či neprejavuje príznaky ochorenia na koronavírus. Poslanci si pred vstupom do rokovacej sály budú musieť vydezinfikovať ruky, navliecť rukavice a nasadiť ochranné rúška.

08:09

Považskobystrická radnica začne v piatok s dezinfekciou autobusových zastávok, v sobotu vydezinfikujú celý mestský úrad. Informoval o tom primátor Karol Janas. "Mestská dopravná spoločnosť vykonáva dezinfekciu autobusov a autobusového nástupišťa. Keďže samotné zastávky sú v majetku mesta, dohodli sme sa, že ich vyčistenie zabezpečíme my," informoval Janas.

07:50

Interaktívna mapa, ktorú Slováci ocenia. Pozrite sa, kde sú najväčšie ohniská nákazy.

07:45

Veľké poďakovanie patrí okrem zdravotníkov a policajtov aj hasičom. 

07:40

S koronavírusom sa nedajú robiť kompromisy, britský plán bol chybný

Úvahy o preskočení prvej fázy boja s novým koronavírusom a odkladanie razantných opatrení smerujúcich k obmedzeniu sociálnych interakcií ľudí, ktoré zaznievali na Britských ostrovoch, neboli podľa publicistu Juraja Hrabka správne a dnes už menia stratégiu aj tam. „To je vidieť aj u pána Johnsona. Začal obmedzovať život v krajine, nejde to podľa toho plánu, čo prezentoval na začiatku,“ povedal Hrabko. Viac sa dočítate v článku

07:37

Dobré ráno, najdôležitejšie aktuality ohľadom koronavírusu na Slovensku sledujeme ONLINE.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR, SITA, NOVÝ ČAS

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Princ Harry s manželkou Meghan
Foto
Bývalá sekretárka po rokoch prelomila mlčanie: Takáto je Meghan naozaj! A nie je to príjemné...
Český premiér Petr Fiala počas návštevy USA.
Český premiér Fiala pred návštevou Kongresu: Poviem, čo je pre Ukrajinu kľúčové
Foto
Niekdajší zakončovateľ Slovana kriticky na margo klubu: Juniorka? Odpad!
Protest pred úradom vlády.
Foto
Pred parlamentom sa zišli stovky ľudí: Protestovať prišli proti zásahom do kultúry či životného prostredia
stará veštica
Desivá predpoveď Baby Vangy o osude Európy: Slová, ktoré naháňajú strach!
Žlto-modrý kostým od návrhárky Catherine Walker
Foto
Módne kúsky Diany († 36) idú do dražby: Astronomické ceny! V tejto róbe sa stretla s významným monarchom
Talianska premiérka Giorgia Meloniová
Talianska premiérka sa bude súdiť s profesorom, žiada vysoké odškodné: Aha, čo o nej vyslovil!
Hasiči zasahujú počas požiaru historickej budovy burzy v centre dánskej metropoly Kodaň.
Požiar budovy burzy v Kodani je pod kontrolou: Starobylú budovu postavia nanovo
Investment theme stockmarket and finance business analysis stockmarket with digital tablet
Nemecká a francúzska ekonomika budú rásť pomalšie, ako sa očakávalo: Odhad rastu eurozóny je zrušený
Mliečna cesta ukrýva ešte mnoho tajomstiev (ilustračné foto).
Astronómom sa podaril veľký objav v Mliečnej ceste: Takéto niečo sa podarí raz za život
(ilustr. foto)
Neuveriteľný nález v Lešti z obdobia II. svetovej vojny: Čo s nimi teraz bude?!
Ilustračné foto.
Trpíte bolesťou chrbta? Môže ísť o VÁŽNE ochorenie! Kedy treba okamžite vyhľadať POMOC