Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
19.03.2020 19:13 | Správy | Koronavírus

Dobré fondy EÚ: Eurofondy pomáhajú aj dnes v boji proti koronavírusu

V poslednej dobe sa veľmi často diskutuje o tom, či a ako prispieva EÚ k riešeniu súčasnej krízy s koronavírusom. Preto vám prinášame špeciálny diel o tom, ako Európska únia už v minulosti prispela k tomu, aby sme dnes na Slovensku boj proti šíreniu ochorenia COVID-19 zvládali lepšie.

Je dobré pripomenúť si, že vďaka eurofondom bolo v minulom programovacom období (2007-2013) možné investovať 250 miliónov eur do modernizácie nemocníc a polikliník. Aj vďaka týmto peniazom môžu dnes lekári a sestry pomáhať chorým v 80 zmodernizovaných nemocniciach a poliklinikách a je postarané i o klientov v 69 zariadeniach sociálnej starostlivosti.

V súčasnom období je vyčlenených 170 miliónov na modernizáciu nemocníc, predovšetkým na centrálne príjmy, IT infraštruktúru alebo prístrojové vybavenie. Ďalších 130 miliónov je určených na podporu centier integrovanej zdravotnej starostlivosti, teda na infraštruktúru primárnej starostlivosti, ktorá je dôležitá v akejkoľvek kríze.

Napriek pomalému rozbehu a počiatočným ťažkostiam dnes mnoho pacientov a chorých ocení možnosť dať si predpísať potrebný liek od svojho doktora elektronicky, a tak sa vyhnúť osobnej návšteve lekára. Projekt e-health a e-recept (elektronický predpis lieku) bolo možné uskutočniť aj vďaka európskym peniazom vo výške 60 miliónov eur.

 

V dnešnej dobe je dôležité tiež oceniť aj eurofondové investície do vedy, výskumu a inovácií. Biomedicínske centrum SAV v Bratislave dostalo 33 miliónov eur z európskych fondov na biotechnologické laboratória. Virologický ústav tohto centra je dnes tým pracoviskom, kde sa rozbieha testovanie vzoriek na koronavírus. Investované peniaze tak priamo prispeli k tomu, aby sme boli pripravenejší a mohli pomôcť v zápase s koronavírusom na Slovensku.

Investovalo sa však aj mimo Bratislavu, biomedicínske laboratóriá dostali príspevok v súčte 61 miliónov eur aj v iných mestách, napríklad v Košiciach, Martine i v Šarišských Michaľanoch (pre vývoj a biotechnologické laboratórium).

Tieto zmysluplné európske investície z minulosti tak dnes zúročujeme a aj takto EÚ pomáha slovenským lekárom, sestrám či vedcom v boji proti koronavírusu.

Samozrejme, musíme toho urobiť ešte veľa, aby sme pokorili COVID-19. Všetci k tomu môžeme prispieť svojou troškou. Napríklad aj tak, že ostaneme doma a obmedzíme kontakt s inými ľuďmi.

Ak ste zvedaví a chcete vidieť viac príkladov dobre investovaných európskych prostriedkov na Slovensku, tak neváhajte a kliknite na stránku ➡️ www.dobrefondy.eu.

Súvislosti

Európska komisia pracuje neustále na mnohých opatreniach, aby tak podporila úsilie v boji proti šíreniu COVID-19. Zahŕňa to prebiehajúcu koordináciu s členskými štátmi v záujme výmeny informácií, posudzovania potrieb a zabezpečenia koherentnej celoeurópskej reakcie.

Európska únia nemá v oblasti verejného zdravia na základe rozhodnutia členských štátov priame kompetencie s výnimkou podporných právomocí - môže podporovať, koordinovať alebo dopĺňať činnosti členských štátov. Znamená to, že členské štáty si vyhradili zdravotníctvo takmer úplne do svojej kompetencie. Európskej únii zverili v oblasti verejného zdravia koordináciu (Európske stredisko pre prevenciu a kontrolu chorôb), cezhraničný tok informácií, schvaľovanie liekov (Európska agentúra pre lieky) a, samozrejme, vnútorný trh. Vo všetkých týchto oblastiach EÚ nepretržite koná.

Ďalšie informácie o opatreniach EÚ a všetkých krokoch, ktoré Únia podniká v reakcii na koronavírus, nájdete na webe www.europa.sk.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: www.europa.sk

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Foto
Je to oficiálne vonku: Bátovská Fialková prehovorila o svojej budúcnosti
Štvorkolkári vyrážajú do zakázaných zón a zúfalí paraglajdisti si nevedia s nimi rady.
FotoVáš Tip
Štvorkolkári vyrážajú do zakázaných zón na Straníku, paraglajdisti aj turisti sú zúfalí: Bojíme sa o svoj život!
European Union flags in front of the Berlaymont building (European commission) in Brussels, Belgium.
Podpláca Rusko europoslancov? Parlament je zhrozený! Treba urýchlene konať
Predseda vlády SR Robert Fico si pripomenul 79. výročie oslobodenia Bratislavy kladením venca na Slavíne
Premiér má obavy: Budúcnosť nevyzerá ružovo! Budeme platiť?
Foto
Attila Végh pocíti odklon sponzorov: O koľko peňazí príde na reklame?
(ilustračné foto)
Ukradli, čo mohli! Polícia vo Svidníku obvinila piatich mužov: Vypáčili zámok a potom to prišlo
Prison concept. Jail bars and metal handcuffs on the floor, dark background. 3d illustration
Pre muža nastanú krušné časy: Odsúdili ho za vlastizradu! Čo chcel stvárať na Ukrajine?
Jana Frajkorová sa krásnemu remeslu venuje celý život.
Foto
Jana vyrába z čipky majstrovské kúsky: Jej diela vám vyrazia dych! Používa nevšedný spôsob
Posledné zbohom Dušanovi Grúňovi († 81).
Foto
Emotívna FOTO z pohrebu Dušana Grúňa († 81): Zdrvenú vdovu Majku utešovali Golonka s manželkou
(ilustračné foto).
Nehoda troch vozidiel! D1 je v tomto úseku neprejazdná
Piran, Slovenia. Beautiful aerial view on Piran town, ancient buildings with red roofs and Adriatic sea in southwestern Slovenia
Krajinu si mýlia so Slovenskom: Veľký príval turistov ich môže zahriať pri srdci!
Negotiation between Hungary and European Union. Hungarian and European flags in background.
Je demokracia Maďarov v ohrození? Europoslanci po obavách začali konať