Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
20.03.2020 10:59 | Správy | Domáce správy
Foto

Pomôcku, ktorá má teraz cenu zlata, robia na rôznych miestach: Takto šijeme rúška pre Slovensko

Pomocnú ruku Slovákom podávajú na najrozličnejších miestach! V boji so zákerným koronavírusom je jednou z dôležitých zbraní aj rúško.

Tie sú však aktuálne nedostatkovým tovarom - ľuďom tak neostáva nič iné, než si ich zháňať, ako sa len dá, či svojpomocne vyrobiť. Spolupatričnosť celej krajine preto vyjadrujú rôzni ľudia - aj väzni, dôchodcovia či dokonca muž zákona. Ako túto výrobu zvládajú?

 

Otvoriť galériu
Väzni
Zdroj: AP

O nedostatku ochrany tváre sa vedelo už predtým, než sa u nás koronavírus potvrdil. Aj preto Zbor väzenskej a justičnej stráže pristúpil k tomu, že vo väzniciach začali s ich šitím. „Zbor začal prípravu výroby rúšok na tvár vykonávať dňa 27. februára a výroba sa začala realizovať vo vybraných ústavoch dňa 5. marca,“ informovala Monika Kacvinská, hovorkyňa ZVJS. Aktuálne prebieha výroba v 7 ústavoch, ktoré majú zriadené strediská šitia, a to ústav Košice-Šaca, Banská Bystrica-Kráľová, Košice, Nitra-Chrenová, Želiezovce, Ružomberok a Dubnica nad Váhom.

 

„Rúška na tvár sa vyrábajú predovšetkým zo zdravotnícky odporúčaných materiálov (Domestic 145), ktoré možno prať na vysokej teplote, chemicky čistiť a žehliť,“ dodáva hovorkyňa. Primárne sú rúška určené pre potreby zboru a sú urýchlene distribuované podľa požiadaviek do všetkých ústavov zboru, ako aj pre subjekty spadajúce pod rezort ministerstva spravodlivosti. „V prípade požiadaviek na výrobu pre štátne hmotné rezervy je zbor pripravený realizovať aj túto požiadavku podľa svojich kapacitných možností,“ zdôrazňuje Kacvinská.

 

Otvoriť galériu
Policajt
Zdroj: zvjs

Má to v popise práce! Pomáhať a chrániť je heslo, ktorým sa odjakživa riadia muži zákona, ktorí musia denne čeliť rôznym osudom a životným príbehom. Doslova a dopísmena sa týmto riadi aj bratislavský policajt Peter, ktorý sa rozhodol voľný čas medzi službami vyplniť skutočne efektívne. V pohodlí domova sa totiž venuje činnosti, ktorá je prínosom nielen preňho, ale aj pre jeho rodinu.

Nemali sme doma rúška a keďže som predtým študoval ako ortopedický technik, zameraný na obuv, mal som so šitím skúsenosti. Povedal som si, prečo to nespraviť aj pre rodinu,“ opisuje začiatky sympatický policajt, ktorý má ťažké srdce hlavne na pofidérnych predavačov na čiernom trhu. „Mimo práce nemám na robote nič dôležité, tak to vyrábam v čase, keď moji synovia spia. Viem, že niektorí ľudia nemajú ani peniaze ani materiál na to, aby si doma vyrobili vlastnú ochranu,“ povedal Peter, ktorého táto robota skutočne baví. Práve preto sa snaží, aby ju vykonával čo najprecíznejšie.

„Teraz šijem asi štvrtý deň a mám za sebou už 50 kusov a dokonca som si našiel aj vlastný systém, ktorý mi vyhovuje,“ prezradil. Výroba jedného rúška mu netrvá dlhšie ako 20 minút. Vyrába ich dvojvrstvové, pričom necháva aj priestor na vloženie kuchynskej utierky, aby malo rúško aj takzvanú filtráciu. Časť rozdal rodine ostatné druhým ľuďom, ktorí sa mu ozvali prostredníctvom sociálnej siete.

 

Otvoriť galériu
Dôchodca
Zdroj: iglu

Ťažká situácia nenechala chladných ani šikovných seniorov. Ján (86) z Kežmarku sa aj napriek svojmu vysokému veku zapojil do prevencie proti šíriacemu sa vírusu. Posadil sa za šijací stroj a začal šiť rúška. Čiperný Ján bude mať o necelý mesiac 87 rokov. Je už viac ako dve desiatky rokov na dôchodku, ale stále je aktívny a situácia, ktorá vznikla okolo šírenia koronavírusu, spôsobila, že neváhal a pustil sa do práce. Nechcel sa totiž len pasívne prizerať a šomrať na zlú situáciu.

Sadol si preto k šijaciemu stroju a začal šiť toľko kritizované a nedostatkové rúška. Problém to pre neho nebol - celý život bol dámskym a pánskym krajčírom, takže šitie má doslova v krvi. „Radšej by som šil kabáty, toto s tými rúškami je babračka. Ale keď treba, tak rád pomôžem,“ skromne podotkol čiperný dôchodca. Najprv ušil rúška pre rodinu, potom začal šiť pre známych. K šijaciemu stroju si sadá niekoľkokrát za deň a šije, pokiaľ vládze.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas, iglu, gal, mf

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Bojový dron
Poplach v Rusku: Smolenská oblasť pod paľbou! Na TOTO sa nepriatelia mali zamerať
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu.
Izrael ďakuje USA: Silný odkaz pre všetkých našich nepriateľov!
Foto
Dobitý Mikle sa pomaly hlási do práce. Hokejista Žabka ešte nie je obvinený: Prečo sa vyšetrovanie vlečie?
Americký prezident a prezidentský kandidát Joe Biden.
Biden tvrdí, že Rusom sa na Ukrajine darí: Okamžite začal konať!
(ilustračné foto)
Pláž v Chorvátsku s nebezpečným TAJOMSTVOM: Dovolenkári o tom netušia, domáci ZÚRIA!
Zlatica a Patrik sú  dlhoročnými tvárami spravodajstva Markízy.
FotoVáš Tip
Švajdovci niekomu ležia v žalúdku: Kto im chce rozbiť manželstvo?! Moderátori reagujú
(ilustračné foto)
Havarovalo vzácne lietadlo, neprežil nik: Na svete ostalo takých strojov len pár
Na archívnej snímke 2. marca 2019 Kim Jo-čong, sestra severokórejského vodcu Kim Čong-una
Sestra Kim Čong-una ostrejšia ako brat: Jej slová prehlbujú obavy!
(ilusrtračné foto)
Po streľbe na škole pritvrdili: Učitelia si môžu do práce nosiť zbraň!
Nehoda stála život troch ľudí.
Foto
Nehoda dvoch áut s fatálnym koncom: Tri životy už nikto nevráti! Čo sa malo udiať v osudné momenty?
Dubayovej tanečník Matyáš si nekládol servítku pred ústa.
Foto
Petru Dubayovú nabonzoval tanečný partner: Čo sa deje, keď sa vypnú kamery? To snáď nie!
Napravo: Toto je posledná fotografia, na ktorej je miliardár zachytený pred zmiznutím.
Foto
Nemeckého miliardára vyhlásili za mŕtveho: Je všetko inak?! Vyšetrovanie vedie k prekvapivému odhaleniu