Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
19.03.2020 07:05 | Správy | Domáce správy

Koronavírus na Slovensku: Infikovaných je už 123 ľudí! Prvého muža s nákazou u nás prepustili z nemocnice

Koronavírus desí celý svet, výnimkou nie je ani Slovensko. Sledujte s nami aktuálnu situáciu.

Fotogaléria
12
fotiek v galérii

Počet nakazených u nás vo štvrtok preklenul hranicu stovky. Od 12. marca platí na Slovensku pre koronavírus mimoriadna situácia. V tejto súvislosti boli v krajine zavedené viaceré obmedzenia na zamedzenie šírenia ochorenia, vrátane zatvorenia výchovno-vzdelávacích zariadení od 16. marca na 14 dní. Vláda tiež pristúpila k vyhláseniu núdzového stavu pre celý sektor zdravotníctva. Zatvorené sú maloobchodné prevádzky a prevádzky so službami, pričom sa to netýka potravín, drogérií, lekární či vybraných služieb, akými sú napríklad banky či poisťovne. 

-Zomrela žena († 84), u ktorej testy potvrdili nákazu: Prvá obeť koronavírusu na Slovensku!?

-Pesimistické odhady analytikov o šírení nákazy na Slovensku: Zmení niečo oteplenie?

- Transparency International Slovensko odmieta mlčať: Štát nakúpil ochranné pomôcky za premrštené cen

-Potravinári bijú na poplach: Buďte zodpovední, inak na jeseň nemusia byť potraviny

ONLINE:
ONLINE:
ONLINE: Koronavírus na Slovensku - 12. deň
22:00

Vážení čitatelia. ONLINE prenos z aktuálneho diania na Slovensku sa končí, situáciu však monitorujeme naďalej. Všetky dôležité informácie nájdete na webe a v denníku Nový Čas. Ďakujeme za pozornosť, pokojný zvyšok večera.

20:36

Päťdesiatdvaročného muža, ktorému ako prvému potvrdili na Slovensku koronavírus, prepustili z nemocnice domov v pondelok. Je v domácej izolácii aj spolu so svojou rodinou. 

„Prepustili už aj pacienta 0 spolu s jeho maminou," povedala hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová pre tvnoviny.sk.

Nie sú ešte oficiálne vyliečení, preto sa nachádzajú naďalej v domácej karanténe, majú sa však dobre.

20:23

Slovensko dnes čelí najkritickejšej situácii od svojho vzniku. Dnes nie sme vo vojnovom stave s iným štátom, ale so zákernou infekciou, ktorá ohrozuje život a zdravie všetkých ľudí na Slovensku. Viac povedal Peter Pellegrini vo svojom poslednom príhovore, ktorý si môžete prečítať TU.

20:00

Nedostatok ochranných rúšok sa snaží Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) kompenzovať tým, že ich výrobu objednal u firiem v regióne. Látkové rúška však dobrovoľne šijú aj v niektorých divadlách a stredných školách, ktoré sú v zriaďovateľskej pôsobnosti BBSK. 

Rúška sú prioritne určené pre zariadenia sociálnych služieb, ambulantných lekárov, vodičov autobusov, ako i ďalších zamestnancov organizácií v zriaďovateľskej pôsobnosti kraja, prípadne tých, ktorí si ich nemajú možnosť zabezpečiť.

19:41

Prezidentka Čaputová verí, že Slováci vírus porazia. Prečítajte si silný odkaz pre všetkých občanov TU.

19:39

Mesto Bratislava požiadalo hlavného hygienika SR o stanovisko, ako postupovať pri nakladaní s komunálnymi odpadmi u osôb, ktoré sú v domácej povinnej karanténe v súvislosti so šíriacim sa novým koronavírusom a ochorením COVID-19. Viac čítajte TU.

19:30

Pozastavenie prijímania nových pacientov na plánovanú hospitalizáciu a zákaz návštev aj vstupu rodinných príslušníkov do objektu, tieto opatrenia pre nový koronavírus prijal podľa slov referentky marketingu a vzdelávania Lucie Oravec Koreňovej Odborný liečebný ústav psychiatrický (OLÚP) na Prednej Hore v okrese Revúca.

Boli obmedzené aj plánované a kontrolné ambulantné vyšetrenia v rámci prevádzky špecializovanej psychiatrickej ambulancie a ambulancie medicíny drogových závislostí. Činnosti budú až do odvolania zamerané len na ambulantné vyšetrenia, ktoré sú akútne alebo sú neodkladné z hľadiska ďalšej zdravotnej starostlivosti

19:23

Slovenská pošta (SP) upravila pre pokračujúcu pandémiu ochorenia COVID-19 doručovanie niektorých zásielok a ohlásila zatvorenie všetkých pobočiek cez víkendy. Čítajte viac TU.

19:01

Nikto nevie, ako dlho bude trvať pandémia spôsobená novým koronavírusom. Už teraz je však jasné, že pre stovky podnikateľov môže mať likvidačné následky. Jednými z najohrozenejších sú gastro podniky, ktoré dnes vzhľadom na sprísňujúce sa opatrenia zívajú prázdnotou. Hoci nemajú zákazníkov, väčšina z nich musí stále platiť tie isté náklady.
"Slovenský startup Trifft preto prichádza s iniciatívou DomaJedz.sk, ktorej cieľom je obohatiť súčasnú ponuku donáškových služieb o gastro prevádzky, ktoré s tým doteraz nepočítali, no v aktuálnej situácii je to pre ne jediný spôsob, ako neprísť o zákazníkov či prepúšťať zamestnancov. Zároveň ide aj o motiváciu spoločnosti zabezpečovať jedlo zodpovedným a bezpečným spôsobom tak, aby sa k nemu dostali zo svojich domovov," hovorí šéf projektu Trifft Peter Horváth.

18:47

Futbalisti Dúbravka s Dudom sa ozvali z Anglicka. Čo hovoria na opatrenia Slovenska proti koronavírusu?

18:39

Ministerstvo zahraničných vecí (MZV) eviduje celkovo 2 500 žiadostí Slovákov o návrat domov zo zahraničia. Ako sa dostanú domov, čítajte TU.

18:22

Počet pacientov s novým koronavírusom v meste Wu-chan, ohnisku nákazy v Číne, zmanipulovali počas minulotýždňovej návštevy prezidenta Si Ťin-pchinga, povedal vo štvrtok miestny lekár. Viac čítajte TU.

18:10

Do boja proti koronavírusu sa zapojila aj Cibulková. Ľudí motivuje aj počas tehotenstva.Pozrite sa TU.

18:08

Mesto Prešov v spolupráci so Slovenským červeným krížom pripravilo látkový materiál určený na výrobu ochranných rúšok v súvislosti s výskytom nového koronavírusu. Výrobu bude realizovať OZ Podaj a ľuďom ich rozdajú i mestskí policajti. TASR o tom informovala tlačová referentka Mestského úradu v Prešove Lenka Šitárová.

"Ide predovšetkým o bavlnené kusy textilu, ktoré darovali ľudia na pomoc obyvateľom z Mukačevskej ulice. Obyvatelia dotknutí výbuchom plynu a následným požiarom však takéto množstvo nedokázali využiť a doteraz si ich nevyzdvihli. Mesto sa preto snažilo nájsť pre tento materiál iné využitie a pomôcť tak zabezpečiť výrobu rúšok pre ďalších ľudí," uviedla Šitárová.

17:50

Príslušníci ozbrojených síl sú pripravení na plnenie úloh najkritickejšej situácie pri šírení nového koronavírusu. Uviedol to po rokovaní vlády minister obrany Peter Gajdoš (SNS).

"Garantujem, že sme pripravení na pomoc občanom SR. Verím tomu, že občania sa na nás môžu spoľahnúť. Sme tu, tak ako sme deklarovali, 24 hodín denne sedem dní v týždni a po celý rok," povedal dosluhujúci šéf rezortu obrany.

17:49

Obuvnícka firma Vulkan Partizánske v minulých dňoch zreorganizovala časť svojej produkcie na výrobu bavlnených prateľných ochranných rúšok. Od štvrtka začala firma s 80 zamestnancami na troch prevádzkach s výrobou týchto rúšok. Ako pre agentúru SITA uviedol generálny riaditeľ spoločnosti Jozef Petro, s dodávkami rúšok začne spoločnosť od piatka. Firma by mala denne vyrobiť zhruba 5-tisíc kusov ochranných rúšok, objem produkcie bude závislý od plynulosti dodávok materiálov. Zamestnanci budú na výrobe rúšok pracovať aj cez víkend.

17:47

Obchodné reťazce Billa, Lidl a Kaufland uprednostňujú seniorov pri nákupoch. Viac čítajte TU.

17:45

V Nemocnici akademika Ladislava Dérera na bratislavských Kramároch, ktorá je súčasťou Univerzitnej nemocnice Bratislava (UNB), realizujú triedenie pacientov v unimobunkách pred nemocnicou. Toto opatrenie v súvislosti s novým koronavírusom UNB prijala v súlade s usmerneniami hlavného hygienika SR Jána Mikasa.

Podľa jej slov ide o to, aby sa pacienti s podozrením na nový koronavírus, ktorí prichádzajú na Kliniku infektológie a geografickej medicíny na bratislavských Kramároch, kde je najviac hospitalizovaných pacientov s ochorením COVID-19 a tiež tam na vyšetrenie prichádzajú ľudia z celého Slovenska, nemiešali s inými pacientmi infekčnej kliniky. Tá je oddelená od hlavnej budovy nemocnice na Kramároch. Už druhý deň klinika realizuje takzvané kontajnerové triedenie.

17:43

Žiadna krajina nie je schopná otestovať celú populáciu na ochorenie COVID-19, ktoré spôsobuje nový koronavírus. Viac o testovaní Slovákov na koronavírus prezradil Pellegrini TU.

17:29

V nasledujúcich dňoch prídu pre situáciu okolo nového koronavírusu zo zahraničia späť na Slovensko stovky až tisíce Slovákov. Mnohí z Talianska a Španielska. Viac čítajte TU.

17:05

Železničná spoločnosť Slovensko, a. s. (ZSSK) po zastavení medzinárodnej a citeľnom obmedzení vnútroštátnej osobnej prepravy zaznamenala značný prepad počtu cestujúcich. Je to dôsledok tvrdých preventívnych opatrení v krajine proti šíreniu koronavírusu. "Vzhľadom na mimoriadny stav, v ktorom sa ocitla Slovenská republika, zaznamenáva v súčasnosti Železničná spoločnosť Slovensko pokles počtu cestujúcich. Ten prebieha postupne a momentálne si netrúfame odhadnúť, na akom čísle sa zastaví," uviedol vo štvrtok pre agentúru SITA riaditeľ odboru komunikácie a hovorca ZSSK Tomáš Kováč. Ich vlaky podľa neho aktuálne využívajú len cestujúci, ktorí musia cestovať, napríklad do a z práce.

17:02

Nové informácie o pacientoch, ktorým vo štvrtok potvrdili nákazu koronavírusom, čítajte TU.

16:52

Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák informoval, že v piatok odletí s našimi občanmi prvé lietadlo z Londýna, o päť dní z USA. Poznamenal však, že niektorí z nich rezortu vyčítajú okamžité premiestnenie do povinnej karantény. "Je cítiť, že chcú, aby sme ich doviezli domov, ale zároveň nám vyčítajú to, že sa majú správať disciplinovane," uzavrel.

16:45

Na Slovensku pribudlo vo štvrtok 19 nových pozitívnych prípadov koronavírusu. Celkovo je tak pozitívnych 123.

Ako agentúru SITA informovala hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva SR Zuzana Eliášová, do pozitívnych prípadov už nie je započítaná pani, ktorá zomrela, nie však z dôvodu ochorenia COVID-19.

16:35

Mesto Kežmarok v spolupráci so skautmi spustí od piatku donáškovú službu pre starších a imobilných občanov. Kežmarčania vo veku nad 65 rokov a občania zdravotne ťažko postihnutí (ZŤP) s trvalým pobytom v Kežmarku môžu využiť donášku nákupu až ku dverám svojho bydliska. Iniciátorom myšlienky sú skauti.

„Mesto Kežmarok sa rozhodlo pomôcť občanom, ktorí patria k najviac ohrozeným nákazou novým koronavírusom. Donášková služba bude zabezpečená dvakrát v týždni, v utorky a piatky,“ informoval primátor mesta Ján Ferenčák.

16:31

Predseda Lekárskeho odborového združenia Peter Visolajský píše v mene nemocničných lekárov naliehavý list vláde. Prečítajte si jeho celé znenie TU.

15:59

Trnavský samosprávny kraj (TTSK) pripravil samostatnú webovú stránku, ktorá sumarizuje informácie a opatrenia súvisiace s ochorením COVID-19. 

Trnavský kraj na webe zdravazupa.sk/korona, ale aj na svojej hlavnej stránke využíva elektronickú službu chatbot, ktorá interaktívne zbiera dôležité informácie súvisiace so šíriacim sa ochorením.

15:43

Slovenská komora sociálnych pracovníkov a asistentov sociálnej práce žiada ministra práce sociálnych vecí a rodiny SR, aby s okamžitou platnosťou vzhľadom na hrozbu šírenia koronavírusu vydal rozhodnutie o zatvorení ambulantných zariadení sociálnych služieb. "Vzhľadom na prijaté preventívne opatrenia u detí do veku troch rokov, predškolského a školského veku a študentov, považujeme tento krok, ktorým Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR nedalo doteraz jednoznačný príkaz na dvojtýždenné uzavretie ambulantných zariadení sociálnych služieb, za nekoncepčné, ľahostajné a neprofesionálne," uviedla komora v otvorenom liste pre šéfa rezortu práce a sociálnych vecí.

15:33

Budúci minister hospodárstva a predseda strany Sloboda a solidarita (SaS) Richard Sulík sa po nástupe do úradu bude venovať najmä zmierneniu vplyvu pandémie ochorenia COVID-19 na slovenskú ekonomiku. Podnikateľom chce vytvoriť podmienky, ktoré by napríklad znížili tlak na ich finančné rezervy. Sulík sa tiež chce inšpirovať najlepšími opatreniami prijatými v iných členských krajinách EÚ v súvislosti s týmto ochorením.

15:15

Na Slovensku pribudlo vo štvrtok 19 nových prípadov nákazy novým koronavírusom, celkový počet evidovaných prípadov ochorenia COVID-19 teda stúpol na 123. Po zasadnutí vlády SR to oznámil dosluhujúci predseda vlády SR Peter Pellegrini (Smer-SD) s tým, že doteraz celkovo 2316 vyšetrených má negatívny nález.

15:10

Primátorka mesta Prešov Andrea Turčanová je od pondelka 16. marca hospitalizovaná vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou J. A. Reimana v Prešove, kde sa lieči zo zápalu pľúc. Lekári jej nasadili infúznu antibiotickú liečbu a jej zdravotný stav sa rýchlo zlepšuje.

Zdravotníci primátorke preventívne odobrali vzorky na prítomnosť koronavírusu, výsledky sú negatívne. „Touto cestou sa chcem poďakovať všetkým lekárom a zdravotným sestrám, predovšetkým z Oddelenia ARO, Interného oddelenia a Oddelenia infektológie za ich príkladnú a vysokoodbornú starostlivosť. Osobne som sa presvedčila, že prešovská nemocnica je pripravená zvládnuť pandémiu. Zdravotníci, ktorí tu pracujú sú skutoční hrdinovia, ktorí si zaslúžia veľké uznanie a vďaku nás všetkých,“ uviedla Turčanová.

15:06

Žilinský samosprávny kraj (ŽSK) zriadil tri nové telefónne infolinky, na ktorých môžu občania získať dôležité informácie o ochorení COVID-19.

ŽSK sa rozhodol posilniť informovanosť z dôvodu enormného dopytu po praktických odporúčaniach. "Nové infolinky majú telefónne čísla 0915 396 428, 0915 396 561 a 0915 396 901. V prevádzke budú od 8.00 h do 22.00 h."

15:04

Dosluhujúci vicepremiér Richard Raši (Smer-SD) sa snaží vyrokovať financie z existujúcich eurofondov na pomoc pri sanovaní škôd vyplývajúcich z nákladov v boji proti šíreniu nového koronavírusu. Médiá o tom informoval na tlačovom brífingu vo štvrtok. Nová vláda bude mať podľa Rašiho slov k dispozícii 527 miliónov eur, ktoré už sú na účtoch, a bude ich môcť použiť do niekoľkých týždňov.

14:52

V Lučenci a okolí nebol doteraz oficiálne potvrdený ani jeden prípad ochorenia COVID-19. Po štvrtkovom zasadnutí krízového štábu o tom informoval Andrej Barančok, poverený externou komunikáciou Lučenca.

"Mesto naďalej pokračuje v rozdávaní rúšok obyvateľom po tom, ako zabezpečilo rúška a ochranné rukavice pre seniorov, opatrovateľky, terénne a komunitné pracovníčky i zamestnancov mesta. Aktuálne evidujeme viac ako 300 záujemcov, ktorým budeme priebežne ochranné prvky nosiť priamo k nim domov za pomoci dobrovoľníkov," povedal Barančok.

14:51

Pacienti, u ktorých sa potvrdil nový koronavírus a sú hospitalizovaní vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou J. A. Reimana v Prešove, si aktuálne nevyžadujú pľúcnu ventiláciu ani starostlivosť na jednotke intenzívnej starostlivosti (JIS). Viac čítajte TU.

14:42

Nemocnica s poliklinikou (NsP) Prievidza so sídlom v Bojniciach nemá aktuálne v súvislosti so šírením nového koronavírusu dostatok respirátorov pre zdravotnícky personál. Výpadok pociťuje aj pri iných ochranných pomôckach.

"Máme pripravené ochranné pomôcky, ale evidujeme totálny nedostatok respirátorov. Rúška si šijeme vo vlastnej réžii, s respirátormi sme vyslovene na dne. Musíme nejako prežiť do utorka (24. 3.), keď by sa ich mala vytvoriť rezerva," uviedol vo štvrtok riaditeľ NsP Prievidza Vladimír Vido.

14:40

Obchodný reťazec Billa odporúča seniorom nakupovať v jej supermarketoch v ranných hodinách. Informovala o tom hovorkyňa spoločnosti Billa Kvetoslava Kirchnerová. Dať seniorom prednosť pri nakupovaní už odporučili reťazce Lidl a Kaufland, avšak v skorých popoludňajších hodinách.

"Po konzultácii s predstaviteľmi Jednoty dôchodcov na Slovensku (JDS) sme dospeli k záveru, že najvhodnejšími hodinami budú práve tie ranné, v čase od 8.00 do 9.00 h. Preto prosíme všetkých ostatných zákazníkov, aby si na svoj nákup vyberali iné časy, a dbali aj na zdravie našich starších občanov. Aj týmto spôsobom sa snažíme chrániť tých najzraniteľnejších spomedzi nás," vysvetlila Kirchnerová.

14:32

"Na kraji zasadá každý deň krízový štáb a snažíme sa byť o krok vpred. Už dnes myslíme na to, koľko pacientov s COVID-19 môže byť o týždeň či mesiac, nad tým, ako budeme túto situáciu zvládať," uviedol predseda BSK Juraj Droba s tým, že kraj postupne pristupuje aj k na prvý pohľad neštandardným krokom.

Jedným z nich je napríklad príprava núdzového ubytovania pre záchranárov v karanténe v prázdnych stredoškolských internátoch. Tí by v budúcnosti v prípade potreby mohli byť ubytovaní v objektoch na Vranovskej ulici v Petržalke, kapacita by mala byť viac ako 400 lôžok.

14:31

Bratislavský samosprávny kraj (BSK) nakúpil antibakteriálne rúška za viac ako 100-tisíc eur. Na dnešnom brífingu o tom informoval predseda BSK Juraj Droba. "Obstarali sme 30-tisíc kvalitných rúšok zo 100 % egyptskej bavlny so strieborným vláknom. Určené sú na opakované použitie," uviedol Droba. Cena za jedno rúško je 3,80 eura bez DPH a dodávateľom je slovenská firma, ktorej názov kraj nezverejnil. Rúška je možné prať a sú odolné proti baktériám aj vírusom. Prvé zásielky sú pripravené pre lekárov, zdravotníkov a sociálnych pracovníkov.

14:23

Dosluhujúci vicepremiér Richard Raši (Smer-SR) sa snaží vyrokovať financie z existujúcich eurofondov na pomoc pri sanovaní škôd vyplývajúcich z nákladov v boji proti šíreniu nového koronavírusu. Médiá o tom informoval na tlačovom brífingu vo štvrtok. Nová vláda bude mať podľa Rašiho slov k dispozícii 527 miliónov eur, ktoré už sú na účtoch a budú ich môcť použiť do niekoľkých týždňov.

14:20

Ľudia zo zahraničia, ktorí sú na povinnej karanténe v Gabčíkove, sa sťažujú na zlé podmienky. Polícia im odkazuje, že nie sú v Hiltone. Vyplýva to z príspevku zverejneného políciou na sociálnej sieti. „Chceme dôrazne upozorniť všetkých klientov, aby neočakávali, že v Gabčíkove budú na nich čakať luxusné služby päťhviezdičkového hotela. Personál zariadenia, policajti a „sbskári" robia, čo je v ich silách. Nehaňte ich prácu a snahu, nevyvolávajte konflikty,“ upozorňuje polícia a taktiež pripomína, že dopravu ľudí zabezpečuje zo zahraničia ministerstvo zahraničných vecí a ďalšie zložky štátu. „Ak by to takto nefungovalo, boli by stále ďaleko od domova, a kto vie dokedy by si museli predĺžiť pobyt na hoteli,“ dodáva polícia a informuje, že prvých 40 klientov bolo otestovaných s negatívnym výsledkom a smerujú do domácej karantény.

14:17

Maďarská strana oznámila miesta, kadiaľ môžu prechádzať občania, ktorí bývajú alebo pracujú na území Maďarska/Slovenska, najviac 30 km od hraníc. Urobila tak po vzájomnej komunikácii so slovenskou stranou na úrovni ministrov vnútra. Agentúru SITA o tom informovala policajná hovorkyňa Denisa Bárdyová.

Hraničnej kontrole sa budú musieť preukázať platným dokladom totožnosti a potvrdením od zamestnávateľa na hraničných priechodoch Čunovo - Rajka (osobná, nákladná), Milhosť - Tornyosnémeti (osobná, nákladná),Šahy - Parassapuszta (osobná, nákladná), Medveďov - Vámosszabadi (osobná), Štúrovo - Esztergom (osobná) a (Slovenské Nové Mesto - Sátoraljaújhely (osobná). Na základe rozhodnutia maďarskej strany zostáva hraničný priechod Komárno - Komárom zatvorený. „Osobná doprava sa týka pohraničných Slovákov žijúcich 30 km od hraníc, ktorí sa pri hraničnej kontrole preukážu dokladom totožnosti - občianskym preukazom alebo cestovným pasom, pobytovou kartou a potvrdením od zamestnávateľa, pracovnou zmluvou," upozornila hovorkyňa.

14:15

Prepravná aplikácia Bolt spúšťa rozvoz potravinových balíčkov po Bratislave od štvrtka aj v Košiciach. TASR o tom informoval regionálny manažér spoločnosti pre strednú Európu Roman Sysel. Službu plánovanú rozšíriť aj do iných miest, prípadne budú donášať lieky alebo iný potrebný tovar.

14:15

Domov neodcestovali všetci. Na Prešovskej univerzite (PU) študuje 950 zahraničných študentov. Väčšina z nich sa dostala domov, lenže 70 z nich zostalo v internátoch. Tvrdia, že na Slovensku sa cítia bezpečnejšie ako vo svojej domovine.

 

14:12

Rizikové skupiny obyvateľov Liptovského Mikuláša dostanú od mesta ochranné prostriedky na tvár. Na základe rokovaní s miestnymi firmami bude mestský úrad naskladňovať v priemere 400 rúšok denne. Krízový štáb mesta nimi chce vybaviť prioritne seniorov. Opatrenie súvisí so šírením nového koronavírusu v krajine.

"Prvé ochranné prostriedky na tvár sme už naskladnili. V piatok (20. 3.) začíname s postupnou distribúciou do obytných domov, kde je najväčšia koncentrácia seniorov nad 65 rokov," uviedla hovorkyňa mesta Viktória Čapčíková.

14:11

Zdravotnícky materiál, ktorý k nám dorazil, smeruje na bezpečnostné sklady ministerstva vnútra. Rozdeľovať sa bude podľa pokynov rezortov vnútra a zdravotníctva. „Už tento týždeň začala distribúcia niekoľko tisíc rúšok, ktoré už boli na sklade," konštatoval Pellegrini. Ako dodal, toto sú ďalšie, ktoré sú pripravené primárne pre tých, ktorí vykonávajú najdôležitejšie úlohy pre štát.

14:11

Zdravotnícky materiál, ktorý k nám dorazil, smeruje na bezpečnostné sklady ministerstva vnútra. Rozdeľovať sa bude podľa pokynov rezortov vnútra a zdravotníctva. „Už tento týždeň začala distribúcia niekoľko tisíc rúšok, ktoré už boli na sklade," konštatoval Pellegrini. Ako dodal, toto sú ďalšie, ktoré sú pripravené primárne pre tých, ktorí vykonávajú najdôležitejšie úlohy pre štát.

14:10

Premiér poďakoval čínskej strane za ochotu. Aj vďaka nášmu prístupu spred niekoľkých týždňov podľa neho patríme ku krajinám, ku ktorým sa tento tovar dostal. „Držme si palce, aby v nasledujúcich hodinách pristáli ďalšie lietadlá z Turecka, opäť je to v gescii ministerky vnútra," konštatoval. Situácia by podľa neho mohla byť na niekoľko dní či týždňov dopredu upokojená. Ako uviedla Saková, v tureckých dodávkach sú najmä respirátory FFP3 a FFP4. V procese sú ďalšie objednávky rúšok, niekoľko miliónov by podľa nej malo prísť v nasledujúcich dňoch.

14:10

Z Číny na Slovensko dorazilo milión jednorazových rúšok a 100-tisíc rýchlotestov na nový koronavírus. Nejde však o dodávku, ktorá súvisí s kontraktom Štátnych hmotných rezerv, tá sa ešte len má realizovať. Ide o iniciatívu ministerky vnútra Denisy Sakovej (Smer-SD) a jej rezortu. „V živote som tak neočakával pristátie lietadla, ako som ho očakával dnes," uviedol Pellegrini.

14:02

Z internátu Strednej odbornej školy služieb a lesníctva v Banskej Štiavnici, z ktorého chce Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) spraviť jedno zo štyroch karanténnych centier v kraji, si dnes masovo odnášali svoje osobné veci študenti, ktorí sú tu ubytovaní. Vedenie mesta však kritizuje kraj. 

13:52

Je v prvej línii! Rastislav Varga (27) z Košíc jazdí s dodávkou ako kuriér vo veľkej doručovateľskej spoločnosti a denne prichádza do kontaktu s množstvom ľudí. Lenže teraz, v čase mimoriadnej situácie, nevie, kto mu otvorí dvere. Čo odkazuje Slovákom? 

13:52

Je v prvej línii! Rastislav Varga (27) z Košíc jazdí s dodávkou ako kuriér vo veľkej doručovateľskej spoločnosti a denne prichádza do kontaktu s množstvom ľudí. Lenže teraz, v čase mimoriadnej situácie, nevie, kto mu otvorí dvere. Čo odkazuje Slovákom? 

13:52

Je v prvej línii! Rastislav Varga (27) z Košíc jazdí s dodávkou ako kuriér vo veľkej doručovateľskej spoločnosti a denne prichádza do kontaktu s množstvom ľudí. Lenže teraz, v čase mimoriadnej situácie, nevie, kto mu otvorí dvere. Čo odkazuje Slovákom? 

13:48

Vozenie tovaru sa im neuveriteľne komplikuje! Situáciu okolo koronavírusu mimoriadne vyčerpáva aj kamionistov. Tí sa pri preprave tovaru často zapotia v kabínach dlhé hodiny a nedokážu sa ani pohnúť. Čo im spôsobuje najväčšie vrásky na čele?

13:32

Slovensko zatiaľ nemá prvú obeť smrtiacej nákazy. Pitva 84-ročnej ženy ukázala, že zomrela na rozsiahly infarkt a nie na koronavírus, povedal premiér Pellegrini. 

13:26

Premiér vyhlásil, že na Slovensku máme niekoľko nových pacientov s koronavírusom. Pellegrini nechcel konkretizovať presné číslo. Dodal však, že ich nie je extrémne veľa. Nové štatistiky oznámi po skončení štvrtkového rokovania vlády.

13:25

"V týchto chvíľach sa z vládneho špeciálu vykladá 1 milión rúšok a 100 tisíc rýchlotestov,“ povedal Peter Pellegrini. Materiál priviezli z Číny.

13:13

Z internátu Strednej odbornej školy služieb a lesníctva v Banskej Štiavnici, z ktorého chce Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) spraviť jedno zo štyroch karanténnych centier v kraji, si dnes masovo odnášali svoje osobné veci študenti, ktorí sú tu ubytovaní. Primátorka Banskej Štiavnice Nadežda Babiaková potvrdila, že situáciu musela na mieste regulovať a koordinovať mestská aj štátna polícia.

Vedenie mesta kritizuje kraj za to, že o vzniku centra samosprávu vopred neinformoval. "My sme o tom vôbec nevedeli, nikto nás o tom neinformoval, dozvedeli sme sa o tom až z médií. Deti, ktoré sú tam ubytované, a ich rodičia si dnes masovo prišli do Banskej Štiavnice po svoje veci," uviedla Babiaková s tým, že ide o študentov z celého Slovenska.

13:11

V Bratislave už pristálo lietadlo, ktoré priviezlo zdravotnícky materiál.

13:07

Pacienti majú z dôvodu šírenia ochorenia COVID-19, spôsobeného novým koronavírusom, momentálne sťažený kontakt s lekárom, ktorý im pravidelne predpisuje lieky alebo zdravotnícke pomôcky. Asociácia dodávateľov zdravotníckych pomôcok SK+ MED preto vo štvrtok požiadala zdravotné poisťovne, aby informovali zmluvných odborných a praktických lekárov o možnosti vystaviť pacientovi opakovaný recept platný 365 dní tzv. REPETATUR.

"Každý lekár v rámci svojej odbornosti a príslušných preskripčných obmedzení môže vystaviť pacientovi opakovaný recept s dobou platnosti maximálne 365 dní, takzvaný REPETATUR. Sme presvedčení, že poisťovne na Slovensku by mali o tejto možnosti informovať zmluvných lekárov," hovorí výkonná riaditeľka SK+ MED Katarína Danková.

12:59

Epidémia ochorenia COVID-19, ktoré spôsobuje nový koronavírus, prekvapila celý svet a odhalila slabiny aj tých najlepších zdravotných systémov. Kapacitné a prístrojové vybavenia nemocníc nestačia rýchlo rastúcim počtom pacientov zasiahnutých ochorením. Na vzniknutú situáciu reaguje aj Allianz - Slovenská poisťovňa, ktorá prostredníctvom svojej nadácie vyčlenila približne 85 000 eur na nákup zdravotníckych prístrojov, potrebných pri liečbe koronavírusu.

12:55

Spišská katolícka charita (SpKCH) považuje seniorov za najohrozenejšiu skupinu a hľadá spôsoby, ako im pomôcť v súvislosti so sprísnenými opatreniami pre rozšírenie nákazy novým koronavírusom. Pre TASR to uviedol diecézny riaditeľ SpKCH Pavol Vilček. "Najnáročnejšie je to v hospici, kde máme ľudí, ktorí sú v terminálnom štádiu, a to už ani nie je o liečení, ale skôr o sprevádzaní. Tam je rodina jedna z tých podstatných súčastí a my sme boli nútení rodinným príslušníkom zakázať, aby svojich blízkych navštevovali," priblížil riaditeľ.

12:48

Laboratórne testy na diagnostiku nového koronavírusu sa realizujú plne pod koordináciou štátu. TASR o tom informovala hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR Zuzana Eliášová s tým, že denne bude vyšetrených do 700 vzoriek. Pripomenula tiež, že do konca týždňa sa s testovaním začne aj v Trenčíne. Aktuálne sa vyšetrujú vzorky v Bratislave, Košiciach a v Banskej Bystrici. Pripravené pomôcť štátu sú podľa MZ SR aj súkromné laboratórne zložky. "V súčasnej dobe, kedy je na celom svete nedostatok materiálu, poskytnú štátu zásoby na testovanie," komentoval rezort. Viac tu. 

12:40

Izolácia prvých slovenských kmeňov nového koronavírusu pomôže uskutočniť jeho kompletnú genetickú charakteristiku. Na štvrtkovom tlačovom brífingu to uviedol vedúci Oddelenia ekológie vírusov z Biomedicínskeho centra (BMC) Slovenskej akadémie vied (SAV) Boris Klempa.

12:30

Výsledky lekárov z Popradu sú známe, testy vyšli negatívne. Trojica bola na lyžovačke s nakazeným lekárom z bratislavských Kramárov, informovala RTVS. Aj oni aj ich pacienti však musia dodržať dvojtýždňovú karanténu.

12:29

Ústredná vojenská nemocnica (ÚVN) SNP v Ružomberku ohlásila ďalšie dva prípady pacientov s diagnózou COVID-19. K trom doterajším pacientom pribudli v priebehu posledných 24 hodín ďalšie dve ženy. Agentúru SITA o tom informovala hovorkyňa nemocnice Petra Dišková.

Obe ženy do nemocnice prijali 17. marca. V prvom prípade ide o 82-ročnú pacientku, ktorá sa zúčastnila na rodinnej oslave spolu s príbuznými z Česka a Nemecka. Má mierne príznaky ochorenia a je u nás hospitalizovaná," konkretizovala Dišková. V poradí piatou pacientkou nakazenou koronavírusom je podľa hovorkyne nemocnice 22-ročná žena v Liptovského Mikuláša, ktorá sa vrátila na Slovensko z Olomouca a je v domácej karanténe.

12:12

Aktualizovaný zoznam otvorených hraničných priechodov s Maďarskom.

Čunovo – Rajka: osobná aj nákladná doprava
Milhosť - Tornyosnémeti: osobná aj nákladná doprava
Šahy - Parassapuszta: osobná aj nákladná doprava
Medveďov - Vámosszabadi: iba osobná doprava
Štúrovo - Esztergom: iba osobná doprava
Slovenské Nové Mesto – Sátoraljaújhely: iba osobná doprava

Komárno – Komárom- ostáva naďalej zatvorený

Polícia zverejnila na Facebooku mapu trás smerujúcich z/do Maďarska.

12:09

Tisíce Slovákov zostali doma. Pandémia koronavírusu zavrela nielen brány škôl, ale aj mnohých firiem, kaderníctiev, fitnescentier. Slovenské rodiny sa začínajú pýtať, ako pokryjú v prípade, ak táto situácia bude pokračovať, bežné výdavky a ako dokážu ďalej splácať hypotéky či pôžičky. Nový Čas sa obrátil na odborníkov.

12:01

V boji s novým koronavírusom vynaloží investičná skupina Penta viac ako 15 mil. eur. Peniaze pôjdu na nákup špeciálneho zdravotníckeho materiálu a ochranných pomôcok, ako aj na nákup rapid testov COVID 19. Avšak prostriedky sa použijú aj na okamžité investície do zdravotníckych zariadení a lekární. Dôvodom je reprofilácia nemocníc, či technické úpravy.

11:53

Pri Fakultnej nemocnici (FN) Trnava bol postavený hygienický filtračný stan. Tento stan slúži na prevenciu a ochranu personálu, ako aj pacientov. V stane sa nerealizujú testy na ochorenie COVID-19. TASR o tom informoval za nemocnicu referent pre vzťahy s verejnosťou Matej Martovič.

"Prosíme verejnosť, aby nechodili do stanu s cieľom testovať sa na prítomnosť nového koronavírusu, nie je na to určený. Cez stan musia prejsť všetci pacienti, ktorí idú na vyšetrenie alebo iný zákrok do nemocnice," informoval Martovič.

11:51

Mestská polícia Rožňava na základe aktuálnej epidemiologickej situácie zintenzívnila hliadkovú činnosť a prioritne dohliada na dodržiavanie vydaných ochranných opatrení, ako napríklad uzatvorenie maloobchodných prevádzok. Na internetovej stránke mesta o tom v súvislosti s výskytom nového koronavírusu informoval jej náčelník Róbert Hanuštiak.

"Počas hliadkovania upozorňujeme obyvateľov na najdôležitejšie preventívne opatrenia, ako predísť tejto nákaze, a to najmä vyhýbaním sa miestam s vyššou koncentráciou osôb, udržiavaním bezpečnostnej vzdialenosti medzi osobami, dodržiavaním osobnej hygieny a najmä používaním ochranných rúšok," ozrejmil Hanuštiak.

11:50

Prednostné nákupy pre seniorov alebo donáškové služby potravín, hygienických potrieb a voľnopredajných liekov pre starších, opustených a osamelo žijúcich občanov zavádzajú v týchto dňoch viacerí obchodníci a samosprávy v Honte a na Podpoľaní. Reagujú tak na situáciu v súvislosti s výskytom nového koronavírusu.

11:38

Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) vyzýva občanov, aby k "samotestom" na diagnostiku Covid-19 pristupovali s rozvahou. Očakáva totiž, že sa budú rôzne diagnostické testy v najbližšom čase objavovať najmä na internete. Na trhu sa môžu nachádzať aj také, ktoré nie sú certifikované. ŠÚKL v tlačovej správe upozorňuje, že výsledky takýchto skríningových testov musia byť potvrdené testom s priamou detekciou vírusu, a preto sa nedá výsledok považovať za stopercentne hodnoverný.

11:37

 Transparency International Slovensko (TIS) upozorňuje, že štát nakúpil ochranné pomôcky za premrštené ceny. S nákupmi rúšok, respirátorov či dezinfekcie štát totiž začal neskoro, čo sa podľa TIS podpísalo aj na nízkej transparentnosti nákupov. Najväčší nákup zdravotníckeho materiálu za 22,5 milióna eur uzatvorila Správa štátnych hmotných rezerv (SŠHR) až 17. marca. Išlo o zmluvu s dovtedy neznámou jednoosobovou firmou Lacorp, ktorej súčasťou bolo aj dodanie 600-tisíc kusov respirátorov s nižším stupňom ochrany v jednotkovej cene 8,74 eur za kus bez DPH. Obdobné respirátory nakupovalo v predošlých dňoch aj Česko, akurát pri menších objemoch a o tretinu lacnejšie. V oboch krajinách pritom už v čase nákupov platil núdzový stav a celosvetový trh s rúškami bol týždne poznamenaný koronakrízou. Viac si prečítate v tomto článku. 

11:35

Lietadlo, ktoré privezie zdravotnícky materiál, pristane dnes, vo štvrtok 19. marca o 12.40 h na Letisku M. R. Štefánika v Bratislave. Na letisku bude predseda vlády SR Peter Pellegrini a ministerka vnútra SR Denisa Saková.

11:34

Potravinári bijú na poplach!

Koronavírus môže podľa agroskupiny Sanagro tvrdo postihnúť farmárov a následne aj spotrebiteľov. Aj preto slovenskí poľnohospodári apelujú na ľudí, aby sa správali zodpovedne, dodržiavali opatrenia, karanténu, či nosili ochranné pomôcky. Viac sa dočítate tu. 

 

11:29

Ľudia bez domova sú popri senioroch najviac ohrozenou skupinou novým koronavírusom. Pre TASR to uviedol splnomocnenec bratislavského primátora pre ľudí bez domova a sociálne bývanie Sergej Kára. Poukázal pritom, že títo ľudia majú obmedzený prístup k ochranným rúškam, k možnostiam osobnej hygieny, sú sociálne izolovaní a nemajú ani prístup k zdravotnej starostlivosti. "Teraz sa odporúča všetkým zostať doma, ale ľudia bez domova takú možnosť nemajú," podotkol Kára.

11:20

Bardejovské kúpele od pondelka neprijímajú nových klientov na pobyt. Týka sa to všetkých, aj klientov zdravotných poisťovní na základe schváleného návrhu na kúpeľnú liečbu. Opatrenie platí zatiaľ pre klientov s nástupom do 30. marca. Nové opatrenia súvisiace s výskytom nového koronavírusu budú kúpele prijímať podľa potreby. TASR o tom vo štvrtok informovala ekonomicko-obchodná riaditeľka Bardejovských kúpeľov Tamara Šatanková.

11:11

Národné centrum zdravotníckych informácií (NCZI) spustilo interaktívnu mapu aktuálne spracovaných laboratórnych údajov o novom koronavíruse s prehľadom o počte pozitívnych vzoriek podľa miest, pohlavia a dátumu. TASR o tom informovala Diana Dúhová z NCZI. Jej cieľom je podľa NCZI zvýšiť prehľadnosť a transparentnosť relevantných údajov o novom koronavíruse, ktorý spôsobuje infekčné ochorenie COVID-19.

11:00

Česko dopravilo z Kanárskych ostrovov späť 268 českých občanov, ktorí tam uviazli. Spolu s nimi priletelo aj 68 Slovákov a 15 Slovincov, uviedol na twitteri minister zahraničia Tomáš Petříček. 

10:56

Polícia môže pri neplatnom občianskom preukaze zohľadniť súčasnú situáciu v súvislosti s novým koronavírusom. Problém však môže nastať podľa rezortu vnútra napríklad v banke. TASR to uviedli z tlačového oddelenia Ministerstva vnútra SR. Polícia v súvislosti s dokladmi pripomína, že odbory poriadkovej polície okresných riaditeľstiev Policajného zboru budú zabezpečovať prijímanie žiadostí iba v niektorých prípadoch.

Pri občianskych preukazoch pôjde o tie, ktorým končí platnosť o dva mesiace alebo skôr, prípadne pri nahlásení straty alebo krádeže. Žiadosti o vydanie nových občianskych preukazov pre deti do 15 rokov nebudú prijímané vôbec.

Vodičské preukazy bude polícia vydávať iba po nadobudnutí vodičského oprávnenia, pri uplynutí platnosti, pri nahlásení straty, resp. krádeže. Cestovné pasy budú vydávané iba na základe žiadosti o urýchlené vydanie do dvoch pracovných dní za príslušný správny poplatok.

10:51

Odstavia v Košiciach MHD?

Členovia Krízového štábu Košíc nevylúčili, že ak sa vývoj chorobnosti na koronavírus v meste rapídne zhorší, zrejme budú musieť pristúpiť aj k ďalšiemu obmedzeniu mestskej hromadnej dopravy (MHD), v krajnom prípade aj s možnosťou jej úplného odstavenia. Informoval o tom hovorca mesta Košice Vladimír Fabian. „Primátor navrhol stretnutie s programátorom a dopravným riaditeľom Dopravného podniku mesta Košice (DPMK) Romanom Dankom. Mesto dostalo ponuku vytvorenia aplikácie, prostredníctvom ktorej by sa obyvatelia mohli cez SMS alebo internet zaregistrovať a uviesť, kedy presne potrebujú cestovať MHD,“ uviedol Fabian.

10:47

Poskytovatelia sociálnych služieb vyzývajú odchádzajúcu a nastupujúcu vládu, aby s nimi rokovali o opatreniach na zastavenie šírenia koronavírusu. Upozornili na to, že práve oni sa starajú zväčša o najrizikovejšiu skupinu ľudí nad 70 a viac rokov, prípadne ľudí ohrozených chudobou a robia všetko, čo je v ich silách, aby chránili prijímateľov sociálnych služieb a svojich zamestnancov. 

10:36

Znižovanie platov na Mestskom úrade v Trnave.

Zamestnancom plošne znížia platy na 80% ich pôvodnej mzdy od 1.4. až do odvolania. O opatrení informoval primátor Peter Bročka. "Je to krízové opatrenie, ktoré nie je pre nikoho jednoduché ani príjemné. V tejto chvíli však nevieme ako dlho môže mimoriadna situácia trvať ani aké môže mať následky," napísal na sociálnej sieti. Dodal, že od rovnakého dátumu sa vzdáva celej svojej mzdy nad rámec minimálneho zákonného platu primátora v prospech mestskej nadácie Trnava Trnavčanom.

10:28

Ministerstvo zahraničných vecí Spojených štátov amerických dáva do pozornosti bezplatné online kurzy anglického jazyka. TASR o tom informovala mediálna koordinátorka Veľvyslanectva USA na Slovensku Barbora Belovická. Kurzy sú podľa Belovickej určené pre mierne pokročilých, stredne pokročilých a pokročilých v rôznych profesných oblastiach. Záujemcovia sa na mnohé z nich môžu prihlásiť od štvrtka.

10:19

Mesto Bojnice začalo v stredu s distribúciou rúšok pre miestnych seniorov. Ochranné pomôcky ako prevenciu proti šíreniu nového koronavírusu im doručujú zamestnanci mesta a dobrovoľníci priamo domov. Informoval o tom vo štvrtok prednosta Mestského úradu v Bojniciach Daniel Palacka. "Ako prvé rozdávame ochranné rúška obyvateľom mesta vo veku 80 a viac rokov. V prípade, že sa nebudú nachádzať doma, rúška im doručíme v nasledujúcich dňoch," povedal Palacka.

10:17

Aktuálnu situáciu okolo koronavírusu, ktorá paralyzuje celý svet, pozorne sleduje aj šéf slovenského hokeja Miroslav Šatan (45). Aj on pracuje z domu a v utorok sa prostredníctvom videokonferencie zúčastnil na horúcej debate ohľadne zrušenia májových MS vo Švajčiarsku. Denníku Nový Čas poskytol exkluzívny rozhovor, v ktorom prezradil informácie zo zákulisia tejto debaty. 

10:07

Graf výskytu koronavírusu na Slovensku. Podľa informácií z Úradu verejného zdravotníctva máme doposiaľ 2033 negatívnych testov a 105 pozitívnych. 

10:02

Analytici z Inštitútu zdravotnej politiky na základe predpokladanej mobility Slovákov vypracovali tri odhady rýchlosti šírenia koronavírusu. Napriek značným rozdielom vo výsledku majú jedno spoločné - údaj o počte ľudí nakazených jedným človekom. Z akého čísla vychádzajú a ako sa ich odhady môžu ešte zmeniť?

09:59

Nemocnica Krompachy, člen skupiny AGEL, prijala potrebné kroky a mimoriadne opatrenia, ktoré sa týkajú organizácie a chodu nemocnice. Prvým z prijatých opatrení je obmedzenie a regulácia vstupu pacientov do nemocnice. Na vstup do areálu je určená iba hlavná brána pre všetkých pacientov a zamestnancov nemocnice. Vjazd áut do areálu nemocnice je obmedzený, okrem sanitiek, zásobovania, zamestnancov nemocnice a prípadov pôrodov. Pred každou ambulanciou pacientom merajú telesnú teplotu, tí sú zároveň povinní vyplniť dotazník, prostredníctvom ktorého zisťujú ich cestovateľskú anamnézu.

09:53

Momentálne sa 90 percent hovorov na Linke detskej istoty (LDI) týka témy nového koronavírusu. Informuje o tom koordinátorka dištančného poradenstva na linke Tatiana Ivanič Rybanská. "Je úplne prirodzené, že deti a mládež reagujú denne aj na aktuálne dianie v spoločnosti. V posledných týždňoch našu linku intenzívne kontaktujú deti a mladí ľudia s obavami zo šírenia sa epidémie nového koronavírusu a jej následkov," hovorí. Pracovníci linky s deťmi hovoria o ich pocitoch či obavách, ale tiež sa im snažia poskytnúť primerané informácie o víruse a ochorení COVID-19 a prevencii pred nimi.

Linka detskej istoty prevádzkuje nonstop bezplatnú a anonymnú Linku pomoci pre deti a mládež na telefónnom čísle 116 111 a tiež na čete.

09:47

 Týždeň po vstupe do núdzového režimu zavádzajú v Ústrednej vojenskej nemocnici (ÚVN) SNP ďalšie preventívne opatrenie na zamedzenie šírenia koronavírusu. Ako agentúru SITA informovala hovorkyňa nemocnice Petra Dišková, všetci pacienti budú musieť prejsť kontrolným záchytným pracoviskom, kde vyplnia dotazník a zmerajú im teplotu. Záchytné pracovisko sa nachádza v kontajnerovom systéme poľnej nemocnice pri chirurgickom pavilóne.

09:45

Detská fakultná nemocnica s poliklinikou Banská Bystrica (DFNsP) začala v súlade s usmernením hlavného hygienika od stredy 18. marca triediť všetkých pacientov pred vstupom do budovy nemocnice. „Každá vstupujúca osoba, teda detskí pacienti, sprevádzajúce osoby aj personál, bude vyšetrená, zistia jej cestovateľskú anamnézu, zaznamenajú klinické príznaky a odmerajú telesnú teplotu. Pri vstupe do budovy platí povinnosť chrániť si ústa a nos ochrannými prostriedkami. Akákoľvek osoba podozrivá z ochorenia COVID-19 bude následne riešená v súčinnosti s Regionálnym úradom verejného zdravotníctva. V prípade nutnosti hospitalizácie bude takáto osoba smerovaná na Oddelenie infektológie Fakultnej nemocnice s poliklinikou F. D. Roosevelta, alebo červenou zónou – samostatným vchodom – na špeciálne upravené oddelenie detskej nemocnice, ktoré sa momentálne pripravuje,“ uviedol medicínsky riaditeľ DFNsP Miloslav Hanula. 

09:40

Slzy a beznádej! Aj s týmto sa v posledných dňoch musela pasovať dcéra herca Maroša Kramára (60) Tamara (19). Mladá slečna totiž študuje v Anglicku, kde bolo vyučovanie pre koronavírus prerušené. Tamara mala problémy s návratom na Slovensko. 

09:24

 Ministerstvo vnútra obstaráva zdravotnícky a farmaceutický materiál a ochranné pracovné prostriedky určené na boj proti šíreniu koronavírusu a ním spôsobeného ochorenia Covid-19. Ako sa ďalej uvádza v oznámení na internetovej stránke Úradu pre verejné obstarávanie, materiál v odhadovanej hodnote piatich miliónov eur by mal byť využitý na zabezpečenie primárnej ochrany príslušníkov Policajného zboru, Hasičského a záchranného zboru a všetkých ostatných zamestnancov Ministerstva vnútra (MV) SR. 

09:20

Strach z koronavírusu prerušuje výrobu aj v automobilových gigantoch. Po Volkswagene, trnavskej PSA a Jaguár Land Rover sa pridáva aj automobilka KIA Motors.

09:17

Policajti ďakujú verejnosti za obrovskú podporu. 

"Dovoľte, aby sme sa vám v mene všetkých príslušníkov Policajného zboru poďakovali za obrovskú podporu, ktorú nám preukazujete posledné dni. Chodí nám nespočetne množstvo ďakovných, podporných a povzbudzujúcich správ. Kdekoľvek sa pozrieme, na rôznych webových alebo facebookových stránkach v komentároch vidíme, ako hrdo si zastávate prácu policajtov. Neustále sme v teréne, pracovná doba pre niekoho už ani neexistuje, na konci dňa padáme do postele od únavy, no ďalšie ráno ste to vy, ktorí nás ženú vpred," napísali na sociálnej sieti. 

09:16

Pracovníci najväčšieho zamestnávateľa na Spiši spoločnosti Embraco Slovakia sa rozhodli pomôcť riešiť všeobecný nedostatok ochranných rúšok. „Tím poskladaný zo zamestnancov oddelení výroby a bezpečnosti spoločnosti urobil rýchlu kampaň medzi kolegami. Sformovala sa skupina žien, ktoré v priebehu prvých hodín stihli ušiť viac ako 170 rúšok. Teraz pracujú na dve zmeny a denne plánujú vyrobiť 600 kusov,“ informoval Anton Oberhauser z Embraco Slovakia s tým, že pracovné kapacity na ženských pozíciách vo firme boli dočasne uvoľnené pre tento účel.

09:15

Mesto Trnava zriadilo telefónnu linku pre ľudí odkázaných na pomoc druhých. Určená je osamelo žijúcim seniorom, ľuďom so zdravotným znevýhodnením, osamelým rodičom s deťmi a ľuďom v karanténe. Informovalo o tom mesto na svojej webovej stránke.

08:59

Slovensko a Maďarsko sa dohodli na dočasnom otvorení hraničného priechodu Slovenské Nové Mesto - Sátoraljaújhely. TASR o tom vo štvrtok informovala hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Bárdyová.

08:57

Vedcom sa podarilo izolovať prvé slovenské kmene nového koronavírusu. Viac sa dočítate v tomto článku. 

08:35

Expert na tropickú medicínu profesor Vladimír Krčméry zažil SARS v Hongkongu, MERS v Saudskej Arábii, chrípku v Kambodži aj epidémiu cholery na Haiti, dnes pozorne sleduje vývoj koronavírusu aj u nás. Profesor má iný názor ako analytici z Inštitútu zdravotnej politiky, ktorí vytvorili tri scenáre šírenia nákazy. Predpokladá, že pokles prípadov by mohol nastať už okolo sviatkov v máji, a nie v júni. "V priebehu mája by mala byť už situácia pod kontrolou,"povedal v rozhovore pre Trend. Dodal, že v tom období už väčšinou bude možné vrátiť sa k bežnému životu. 

08:32

Reštriktívne opatrenia vlády SR proti šíreniu nového koronavírusu majú vplyv aj na stavebný sektor. Najviac ich pociťujú zhotovitelia stavieb. Pre TASR to uviedol prezident Zväzu stavebných podnikateľov Slovenska (ZSPS) Pavol Kováčik. "Vplyvy sa prejavujú tak u zhotoviteľov stavieb, ako aj u projektových a inžinierskych firiem, pretože nie všetky činnosti z dôvodu koordinácie a postupov je možné riešiť prácou z domu," vysvetlil Kováčik. Dosahy opatrení pritom pociťuje aj samotné stavebníctvo, ktoré v praxi čelí nedostatku zamestnancov. Tí nie sú v práci pre karanténu, nedostatok materiálu alebo si čerpajú ošetrovné na člena rodiny.

08:21

Mesto Gelnica v spolupráci s jednou z taxislužieb zriadilo špeciálnu Potravinovú linku pomoci. Slúžiť bude na nákup potravín pre ľudí v karanténe, pre ľudí osamelých a pre ľudí, ktorí si z vážnych zdravotných dôvodov nedokážu sami zaobstarať základné potraviny. Informoval o tom primátor Dušan Tomaško na webovej stránke radnice s tým, že náklady na dovoz bude znášať mesto Gelnica.

Linka má fungovať od štvrtka, a to v pracovných dňoch od 8.00 h do 12.00 h na telefónnych číslach 0905 814 621 a 0902 912 833. Požadované potraviny musia byť hygienicky balené. "Ak občan nešpecifikuje konkrétny druh výrobku, bude sa v rámci daného sortimentu vyberať najlacnejšia alternatíva," uvádza.

08:14

Izoláciu či karanténu zavedenú v súvislosti so zabránením šírenia nového koronavírusu a ochorenia COVID-19 sa ľudia snažia prečkať rôznymi spôsobmi. Okrem maľovania, písania, upratovania, sebaedukovania vo forme čítania, pozerania filmov, dokumentov či prednášok sa môžu pre zdravší život venovať aj cvičeniu. 

08:09

Vzorky vám zoberú priamo vo vašom aute! Metódu „drive in“ zaviedlo odvčera súkromné laboratórium v Bratislave. Koľko to bude stáť a čo ak vám vyjde pozitívny test?!

07:54

Obchodné reťazce Lidl a Kaufland zaviedli prednostné nakupovanie pre seniorov, ktorí su najohrozenejšou skupinou. Prebiehať bude denne od 13:00 do 14:30. "Nie je v našej moci zabezpečiť dodržiavanie tohto opatrenia, preto buďme ohľaduplní," požiadali na sociálnej sieti. 

07:49

Študenti Univerzity Komenského (UK) v Bratislave, ktorí bývajú na internátoch Mlyny a Družba vo Vysokoškolskom meste Ľ. Štúra – Mlyny UK, nemusia platiť "bytné", teda poplatok za ubytovanie za mesiac apríl. Študentov o tom informoval rektor UK Marek Števček prostredníctvom listu.
"Vo vedení univerzity si uvedomujeme, že v súčasnej situácii mnohí z vás aj mnohí z vašich rodičov bojujú s výpadkami príjmov. Všetci sme v zložitej situácii - i naša univerzita. Snažíme sa hľadať také možnosti a riešenia, ktoré budú ústretové voči vám, no rovnako zásadne nepostihnú bazálnu prevádzku internátu," uviedol rektor najväčšej slovenskej univerzity. Poznamenal, že tým, ktorí už za ubytovanie na mesiac apríl zaplatili, budú peniaze automaticky vrátené na bankový účet, z ktorého boli pripísané.

07:28

Dosluhujúci šéf rezortu Miroslav Lajčák musí pracovať v krízovej situácii bez svojej pravej ruky. Štátny tajomník František Ružička totiž skončil v karanténe

07:15

Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky pripravilo pre občanov interaktívnu mapu ktorá informuje o šírení koronavírusu COVID19 na našom území. Údaje sú aktualizované podľa zdroja Národného centra zdravotníckych informácií. Mapu nájtede na tejto stránke.

06:59

Dobré ráno, najdôležitejšie aktuality ohľadom koronavírusu na Slovensku sledujeme ONLINE.

 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR, SITA, NOVÝ ČAS

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


passing a truck
Poľskí poľnohospodári zúria! Blokujú hraničné priechody: Vláde posielajú jasný odkaz
Slovenskí hokejisti absolvovali ďalší prípravný duel pred MS v Česku.
Foto
Víťazná šnúra sa skončila: Slovenskí hokejisti vysoko podľahli Nemecku
Na archívnej snímke z 12. marca 2024 poľský premiér Donald Tusk.
Poľský premiér predpovedá: Najbližšie týždne môžu rozhodnúť vojnu na Ukrajine
Legendárny český hokejový útočník Jaromír Jágr.
Foto
Fenomenálny Jaromír Jágr neprestáva udivovať: V českej baráži prepísal svetový rekord!
Airplane cabin during flight. Shallow DOF, selective focus.
HOROR na palube lietadla! Tehotná žena netušila, že jej manžel zomiera: Smutný záver
Klimatická zmena je veľký problém ľudstva (ilustračná fotografia).
Nádrže s vodou v Barcelone sú poloprázdne: Krajina bije na poplach, chcú zabrániť najhoršiemu
Tragický prípad Émila († 2) vyvoláva mnoho otázok.
Smrť malého Émila († 2) šokovala krajinu: Vynárajú sa ďalšie otázky! Mrazivé, ako mohlo dôjsť k tragédii
Hasiči zasahujú po utorňajšom požiari historickej budovy burzy v centre dánskej metropoly Kodaň v stredu 17. apríla 2024.
Foto
Najhoršie obavy sa naplnili: Historická budova v Kodani sa rúca, pozrite si FOTO
Legendárny britský prírodovedec a moderátor David Attenborough.
Foto
Na záchranu planéty máme POSLEDNÚ šancu! Prírodovedec to videl na vlastné oči: Desivé svedectvo
Na snímke šarvátka hokejistov Slovenska (modré dresy) a Švajčiarska (biele dresy) pred striedačkou Slovenska v prípravnom zápase na májový svetový šampionát Slovensko - Švajčiarsko v Humennom.
Nemecko - Slovensko ONLINE: Sledujte prípravný hokejový zápas pred MS
Na snímke poslanec Národnej rady SR Peter Kotlár (SNS)
Finančná správa si posvieti na MOMky: Kotlár má vážne podozrenie, že počas pandémie sa niečo zanedbalo
Medzi Izraelom a Iránom je napätá situáacia (ilustračná fotografia).
V hre sú jadrové zbrane! Irán sa vyhráža Izraelu: Hrozné, čo majú v pláne urobiť