Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
18.03.2020 07:10 | Správy | Domáce správy

Koronavírus na Slovensku ONLINE: Žena († 84) s koronavírusom zomrela, nakazených je už 105 ľudí

Koronavírus straší Slovensko už niekoľko dní. Všetky aktuálne informácie vám prinášame online.

Slovensko už druhý týždeň bojuje s nákazou novým typom koronavírusu. Do utorkového večera bolo nahlásených 97 pacientov s diagnózou COVID-19. Sledujte s nami aktuálne informácie online.


Ovplyvnil koronavírus vaše podnikanie? Museli ste zavrieť prevádzku alebo prepustiť zamestnancov? Napíšte nám na tip@novycas.sk!


Náhle úmrtie cudzinca v hoteli, záchranári sú po zásahu v karanténe: Zomrel Američan v Košiciach na koronavírus?

Poštárky denne riskujú zdravie: Otvárajú nám aj v lyžiarskych maskách

Ľudí z východného Slovenska už testujú aj v Košiciach: Na tri zmeny by zvládli až 130 vzoriek

V stredu pribudlo 8 infikovaných Slovákov: Ministerstvo zverejnilo informáciu o ich cestovateľskej anamnéze

ONLINE:
ONLINE:
ONLINE: Koronavírus na Slovensku - 11. deň
22:32

Vážení čitatelia. ONLINE prenos z aktuálneho diania na Slovensku sa končí. Situáciu však monitorujeme naďalej a všetko podstatné vám prinesieme na webe a v denníku Nový Čas. Ďakujeme za pozornosť, dobrú noc.

21:15

Američan, ktorého našli mŕtveho v košickom hoteli, nemal koronavírus, informujú tvnoviny.sk.

20:45

Vrchol epidémie má prísť podľa slovenských analytikov v júni. Bez opatrení by boli o necelé štyri týždne dva milióny ľudí chorých. Povedala pre tvnoviny.sk bývalá ministerka zdravotníctva a odborníčka na tropickú medicínu Andrea Kalavská.

20:42

Európsky orgán pre poisťovníctvo a dôchodkové poistenie zamestnancov (EIOPA) v stredu varoval, že pandémia nového koronavírusu bude mať veľký dosah na globálnu ekonomiku vrátane finančných služieb. Poisťovne zrejme budú v blízkej budúcnosti čeliť ťažkej situácii z dôvodu zhoršenia podmienok na trhu a problémov so zachovaním operácií pri prijímaní opatrení na ochranu zamestnancov a zákazníkov.

20:23

Mimoriadny príhovor Merkelovej k občanom. Prečítajte si jej vážne slová o koronavíruse a úpenlivú prosbu.

20:12

Ozbrojené sily Slovenskej republiky (OS SR) na asistenčné úlohy nasadili takmer 340 vojakov a v pohotovosti sú všetky útvary. Agentúru SITA o tom informovala Danka Capáková, hovorkyňa ministerstva obrany.

OZ SR pokračujú v príprave ďalších plánov a požiadaviek, ktoré môžu nastať pri zhoršení situácie. Môže ísť napríklad o prepravu materiálu, ochranu hraníc, vrátane takzvanej „zelenej hranice“ alebo nasadenie vojenských zdravotníkov.

20:10

Vo Francúzsku podľahlo nákaze novým koronavírusom za posledných 24 hodín 89 ľudí. Lekár dvíha varovný prst. 

20:00

Česko má 522 potvrdených prípadov nákazy koronavírusom. Aktualizované údaje ochorenia COVID-19 k 18:00 zverejnilo ministerstvo zdravotníctva na svojom webe. Počet chorých stúpol v porovnaní s ránom o 58 prípadov. Prísny zákaz pre všetkých občanov!

19:43

Mestská hromadná doprava (MHD) v Lučenci bude od 19. marca fungovať v prázdninovom režime. Toto rozhodnutie prijal v stredu krízový štáb mesta, ktorý zvolala primátorka Alexandra Pivková.

Zároveň mesto spúšťa aj informačnú a osvetovú kampaň s názvom Naša jediná vakcína je disciplína. 

19:38

Slovenská strelkyňa Danka Barteková (35) sa pripojila k výzve Slovenského olympijského výboru #pripraveniostatdoma. Jej cieľom je zabránenie šírenia nebezpečného koronavírusu.

Pozrite si časť jej domáceho tréningu, ktorý nahrala ako inšpiráciu pre fanúšikov. 

19:33

Vedci, ktorí skúmajú nový koronavírus Covid-19, prišli so zaujímavým zistením. V prípade, že máte túto krvnú skupinu, mali by ste si dávať veľký pozor.

19:26

Predseda Slovenskej advokátskej komory (SAK) Tomáš Borec adresoval predsedovi vlády SR Petrovi Pellegrinimu (Smer-SD) otvorený list, v ktorom ho žiada, aby riešil situáciu advokátskeho stavu v súvislosti s novým koronavírusom.

19:20

Pre novú ministerku kultúry Natáliu Milanovú (OĽaNO) musí byť prioritou riešenie situácie, ktorá vzniká v rezorte následkom opatrení proti koronavírusu. Agentúru SITA o tom v tlačovej správe informovala platforma Stojíme pri kultúre. Umelci tiež upozorňujú na dlhodobé podfinancovanie umenia a kultúry či inštitucionálnu a legislatívnu nestabilitu rezortu.

Platforma pripomína, že opatrenia prijaté vládou v reakcii na koronavírus ovplyvňujú takmer všetky odvetvia kultúrneho a kreatívneho priemyslu. „Vytvorili sme preto dotazník na mapovanie vzniknutých škôd u jednotlivcov a inštitúcií, ktorý by mohol pomôcť novému vedeniu Ministerstva kultúry Slovenskej republiky (MK SR) pri analýze rozsahu škôd a návrhu na ich riešenie. Veríme, že riešenie tejto situácie bude jednou z priorít, ktorými sa bude nová ministerka ihneď zaoberať,“ informujú. Zároveň oceňujú „úprimný záujem“ budúcej ministerky z čias, keď bola podpredsedníčkou parlamentného výboru pre kultúru. „Vnímali sme u nej úprimný záujem o problémy v kultúre, ako i otvorenosť v komunikácii,“ napísali.

19:10

Slováci sa v ťažkých časoch spojili a vytvárajú ochranné prostriedky rôzneho druhu. Nemyslia pritom iba na seba. Niektoré Slovensky šijú rúška pre tých, ktorí k nim nemajú prístup, iní sa delia so svojimi radami a postupmi. Pozrite sa, z čoho si ich šijú TU.

19:08

V Taliansku podľahli nákaze novým koronavírusom ďalšie stovky ľudí. Ide o najvyšší počet úmrtí v dôsledku koronavírusu počas jedného dňa na celom svete.

18:50

Prístup ľudí k najaktuálnejším informáciám a pokynom v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu má pomôcť zabezpečiť aj nový systém Covid.chat z dielne iniciatívy Slovensko.help. Na jeho používaní sa dohodli s predstaviteľmi Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI). Informoval o tom Ján Bučkuliak z iniciatívy.

"Okrem oficiálnej stránky www.covid.chat táto webová aplikácia - chatbot, môže byť jednoducho nasadená aj na ďalšie weby, napríklad stránky samospráv, regionálnych úradov verejného zdravotníctva, lekárskych ambulancií a ďalších," uviedol Bučkuliak. Informácie v systéme sú spracované podľa pokynov Úradu verejného zdravotníctva SR a hlavného hygienika SR a priebežne aktualizované.

Cieľom aplikácie je pomôcť odľahčiť telefonickú infolinku NCZI, ktorá čelí veľkému náporu volajúcich, a zabezpečiť, aby všetci občania mohli získať odpovede na svoje otázky týkajúce sa pandémie. Webový chatbot aj infolinka sú prepojené.

18:40

Žena, ktorá sa ocitla v karanténnom centre v Gabčíkove, sa dostala do výmeny názorov s príslušníkmi policajného zboru. Konflikt na videu uverejnili muži zákona na sociálnej sieti. Video si pozrite TU.

18:31

Kucka a Hamšík sa prihovárajú z ohniska nákazy. Pozrite si ich odkaz pre všetkých fanúšikov TU.

18:09

Banskoštiavnická samospráva už medzi svojich obyvateľov rozdistribuovala 1500 ochranných rúšok, pričom v distribúcii bude pokračovať aj v nasledujúcich dňoch. Obyvatelia mesta ich dostávajú do svojich poštových schránok.

Vedenie mesta podvečer informovalo o tom, že rúška zabezpečili aj pre zamestnancov mesta a mestských organizácií, opatrovateľky a opatrovaných občanov, členov mestskej a štátnej polície či občanov starších ako 70 rokov. "Momentálne sa snažíme zabezpečiť aj výdajné stredisko na dezinfekčné prostriedky," dodala samospráva. Zároveň informovala aj o ďalšej forme pomoci pre svojich obyvateľov, a to zabezpečením nákupu potravín, drogérie, vyzdvihnutím liekov a zdravotných pomôcok.

18:08

Mimoriadna situácia v súvislosti s pandémiou ohrozuje aj fungovanie štátneho podniku Lesy SR, ktorý v tejto súvislosti navrhuje štvordňový pracovný týždeň. Agentúru SITA o tom informoval vedúci odboru komunikácie podniku Pavel Machava. Pre šírenie koronavírusu všetky okolité krajiny uzavreli svoje hranice, čo obmedzilo možnosti slovenských producentov exportovať výrobky. Machava tiež zdôraznil, že aj veľkí odberatelia, ktorí odoberajú väčšinu drevnej hmoty, ohlásili zastavenie odberu alebo žiadajú také radikálne zníženie cien, ktoré by znamenalo predávať drevo pod jeho výrobné náklady.

18:01

Opatrenia pre nový koronavírus sa dotknú aj pohrebísk v meste Košice. Urnový háj v krematóriu a verejný cintorín budú od štvrtka (19. 3.) do odvolania pre verejnosť úplne uzatvorené.

Správa mestskej zelene (SMsZ) v Košiciach ako prevádzkovateľ verejného cintorína a krematória umožní počas smútočných obradov na oboch pietnych miestach v meste prítomnosť maximálne desiatim ľuďom. "Tí ďalší môžu byť len vonku pred obradnými miestnosťami a musia mať na tvári rúško," uvádza.

18:00

Prerušenie prezenčnej výučby na Technickej univerzite (TU) vo Zvolene sa predlžuje do 29. marca. Zároveň sa predĺžil aj termín na podanie prihlášok na štúdium do 15. mája. Nariadil to rektor TU Rudolf Kropil v súlade s prijatými opatreniami Ústredného krízového štábu SR a s usmernením Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR, ktoré sa týkajú šírenia ochorenia COVID-19.

17:58

Ani u jedného väzňa a ani u jedného príslušníka Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) nebol do stredy potvrdený nový koronavírus. 

"Zbor podľa platnej legislatívy nemôže zrušiť návštevy a úkony týkajúce sa OČTK, sudcu, obhajcu, advokáta a inej osoby poskytujúcej právnu pomoc bez príslušného rozhodnutia predsedu vlády a nariadenia hlavného hygienika SR. Eskorty obvinených a odsúdených sú realizované len v nevyhnutných prípadoch, predovšetkým do civilných zdravotníckych zariadení a do nemocnice pre obvinených a odsúdených, s cieľom diagnostiky a liečenia chorých osôb," povedala ďalej hovorkyňa.

17:56

Pri striedavej starostlivosti o deti či pri súdom určených návštevách sa odporúča vylúčenie styku s rodičom, s ktorým dieťa nežije v jednej domácnosti. Čítajte viac TU

17:54

Vedci skúmali pôvod nového koronavírusu. Koniec špekuláciám, výsledky hovoria za všetko.

17:40

Pri striedavej starostlivosti o deti či pri súdom určených návštevách sa odporúča vylúčenie styku s rodičom, s ktorým dieťa nežije v jednej domácnosti. Cestovanie detí sa neodporúča. Upozornila na to komisárka pre deti Viera Tomanová.

"Orgán verejného zdravotníctva môže z odborného hľadiska v záujme ochrany zdravia dieťaťa odporučiť počas trvania mimoriadnej krízovej situácie vylúčenie styku dieťaťa s rodičom, s ktorým nežije v spoločnej domácnosti. Obzvlášť rizikové je cestovanie," tlmočila Tomanová stanovisko Úradu verejného zdravotníctva SR.

17:25

Vranovská nemocnica poskytuje v súvislosti s výskytom nového koronavírusu len neodkladnú zdravotnú starostlivosť. Verejnosť môže do budovy nemocnice vstupovať len s rúškom či inou ochranou časti tváre, napríklad šatkou, ktorá zakrýva ústa a nos.

Pre pacientov s podozrením na nový koronavírus nemocnica zriadila samostatný vyhradený priestor. Nachádza sa v priestoroch pľúcnej ambulancie na prízemí pavilónu A a má samostatný vchod.

17:20

Svoju pomoc v boji s novým koronavírusom ponúkli aj študenti Lekárskej fakulty Univerzity Komenského (LF UK) v Bratislave a Jesseniovej lekárskej fakulty UK v Martine. Spomedzi medikov sa prihlásilo 230 dobrovoľníkov, pričom niektorí už pomáhajú na infolinkách v call centrách.

Okrem študentov sú pripravení ponúknuť svoju odbornú pomoc aj asistenti a vedci LF UK. "Napríklad v laboratóriách alebo pri iných odborných činnostiach, kde môžu prispieť svojím vysoko odborným vedomostným potenciálom k riešeniu nesmierne náročnej situácie," uviedla Miriam Žiaková z LF UK.

17:18

Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) ubezpečuje cestujúcich, že predaj cestovných dokladov neruší. Predaj lístkov bol od 16. marca zrušený len v 66 menších staniciach, kde predaj vykonávali zamestnanci Železníc Slovenskej republiky (ŽSR).

Vzhľadom na aktuálnu situáciu v súvislosti s výskytom nového koronavírusu sa však odporúča najmä zakúpenie lístkov cez mobilnú aplikáciu Ideme vlakom či cez responzívny e-shop ZSSK. K dispozícii sú naďalej aj osobné pokladnice na celom území SR.

17:14

Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) predpokladá, že na internete sa čoskoro v súvislosti s výskytom nového koronavírusu môžu objaviť testy určené na samodiagnostiku ochorenia COVID-19. Tie ale možno nebudú certifikované. Na čo si treba dať pozor, sa dozviete TU.

17:00

Slovenskí väzni vyrobili do stredy za približne dva týždne 28.500 ochranných rúšok, ktoré pomáhajú v boji s nákazou novým koronavírusom. S prípravou produkcie začal Zbor väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) 27. februára a 5. marca sa začala výroba rúšok v dvoch ústavoch - Košice-Šaca a Banská Bystrica-Kráľová.

Rúška v súčasnosti robia podľa nej v siedmich ústavoch, ktoré majú strediská šitia.

16:59

Mesto Štúrovo upozorňuje verejnosť na podvodníkov, ktorí vystupujú v mene mestského úradu. Viac čítajte TU.

16:55

Žilinský samosprávny kraj (ŽSK) zabezpečil zubnú pohotovostnú ambulanciu v Žiline, v ktorej budú ošetrovať pacientov s podozrením na ochorenie COVID-19 a pacientov, ktorí sú v karanténe.

16:49

Mesto Bratislava zriadilo pre obmedzenia v súvislosti s novým koronavírusom telefonickú linku pre seniorov. Je dostupná v pracovné dni medzi 8.00 h a 17.00 h na telefónnom čísle 0800 242 000. Určená je pre starších Bratislavčanov, ktorých súčasná situácia obzvlášť zasahuje pri zvládaní životných situácií. Samospráva aj prostredníctvom tejto linky seniorom poradí a pomôže. Infolinky pre starších ľudí zriadili aj viaceré bratislavské mestské časti.

16:42

Hlavný hygienik hovorí o tom, čo majú robiť kamionisti po príchode na Slovensko. Čítajte TU.

16:20

Mesto Trnava zriadilo linku pre ľudí odkázaných na pomoc druhých, cez ktorú si môžu zabezpečiť nákup potravín, drogérie alebo liekov. K dispozícii bude od štvrtka 19. marca až do odvolania, a to v pracovných dňoch od 9:00 do 11:00 na telefónnom čísle 033 – 32 36 173.

Nákup a rozvoz budú zabezpečovať zamestnanci mesta Trnava. „Prosíme záujemcov o túto službu, aby si vopred premysleli, čo konkrétne budú potrebovať nakúpiť na ďalšie dni. Na linke sa budeme pýtať na meno, adresu, číslo domu alebo bytu, poschodie a na to, či sú objednávatelia v karanténe. Je potrebné tiež informovať nás o potravinovej alergii alebo intolerancii,“ informovala hovorkyňa trnavskej radnice Veronika Majtánová.

Služba je určená osamelo žijúcim seniorom, ľuďom so zdravotným znevýhodnením, osamelým rodičom s deťmi a osobám v karanténe. Za nákup zaplatia až po jeho doručení. Platba je možná iba v hotovosti. Trnavská radnica v tejto súvislosti dôrazne upozorňuje záujemcov o službu, aby nikdy neplatili za nákup vopred.

16:19

Podľa Pellegrini naďalej platí, že SR registruje 105 pozitívne testovaných osôb. Z tohto počtu je 35 hospitalizovaných. Ani jeden stav si nateraz nevyžaduje umelú pľúcnu ventiláciu, niekoľko osôb potrebuje intenzívnu starostlivosť. Premiér dodal, že v poobedňajších hodinách sa ešte môže situácia zmeniť, keďže by mali byť známe výsledky ďalších testov. Potvrdil, že slovenský vládny špeciál je v Číne a mal by sa najneskôr zajtra ráno vrátiť aj s potrebným materiálom. Hlavný hygienik SR Ján Mikas na tlačovej besede uviedol, že diagnostika sa rozšírila. Nevyšetruje už len Bratislava, ale aj Banská Bystrica, Košice a Virologický ústav BMC Slovenskej akadémie vied.

16:17

Nákup potravín, drogérie a liekov bez predpisu pre samostatne žijúcich seniorov a zdravotne znevýhodnených ľudí z Liptovského Mikuláša zabezpečia v týchto dňoch dobrovoľníci. Bezplatnú pomoc v súvislosti s výskytom nového koronavírusu na Slovensku spustilo mesto v spolupráci so Slovenským Červeným krížom.

16:16

Ozbrojené sily SR sú v plnej pohotovosti pre riešenie mimoriadnej situácie. Viac čítajte TU.

16:10

Lajčák povedal, ako prepravia zo zahraničia 1918 Slovákov. Viac čítajte TU.

15:48

Zaobstaranie ochranných rúšok pre všetkých Popradčanov nad 60 rokov odsúhlasili dnes na zasadnutí Krízového štábu v Poprade. Pôjde o 12 500 ochranných rúšok,ktoré by mali byť v priebehu budúceho týždňa naskladnené. „Krízový štáb sa rozhodol objednať rúška najprv pre seniorov, ktorých chce samospráva chrániť prioritne, keďže práve oni predstavujú najrizikovejšiu skupinu a sú najviac zraniteľní pri nákaze koronavírusom,“ uviedla hovorkyňa mesta Poprad Jarmila Hlaváčková s tým, že rúška v počte 580 kusov dostane aj marginalizovaná rómska komunita a 70 rúšok rozdajú ľuďom bez domova, ktorí žijú na území mesta Poprad a v tejto situácií si sami nevedia pomôcť.

15:46

Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky pripravilo pre občanov SR interaktívnu mapu ktorá bude informovať občanov o šírení koronavírusu COVID19 na území SR. (Údaje aktualizujeme podľa zdroja Národného centra zdravotníckych informácií.)

Aplikácia je dostupná TU.

15:36

Aj v čase celosvetovej pandémie spôsobenej novým koronavírusom sa nájdu podvodníci, ktorí sa pokúšajú zneužiť situáciu. Pozor na podvodné maily. Viac čítajte TU.

15:34

Aktuálne je v nemocniciach dostatok prázdnych lôžok a doteraz nebolo potrebné presúvať žiadnu zdravotnícku techniku. Lekári, operatéri a aj sestry by sa podľa slov Pellegriniho mali pripraviť na nápor. Viac čítajte TU.

15:26

Bezpečnostné opatrenia v súvislosti so šírením nového koronavírusu spôsobujú v posledných dňoch extrémny nárast objednávok z internetových obchodov. Viac čítajte TU.

15:24

Laboratóriá Medirex nebudú zatiaľ vykonávať preventívne testy na prítomnosť nového koronavírusu. Podľa hovorkyne Medirex Group Diany Madarászovej to vyplynulo zo záverov zasadnutia krízového štábu a následného vyjadrenia z pondelka (16. 3.). Pre potreby štátu sú laboratóriá pripravené denne vyšetriť 260 vzoriek metódou real time PCR.

15:21

Prímestské autobusy budú od štvrtka (19. 3.) jazdiť v Žilinskom kraji ako v sobotu. Nové preventívne opatrenie súvisí najmä s ochranou zdravia vodičov a cestujúcich. 

15:20

Spoločnosť Duslo, ktorá je najväčším zamestnávateľom v okrese Šaľa, neuvažuje v súvislosti s výskytom nového koronavírusu v krajine o prerušení výroby vo svojom závode. Podľa vyjadrenia generálneho riaditeľa Petra Bláhu spoločnosť urobila všetky potrebné opatrenia s ohľadom na možnosti zaistenia a reálneho dodania ochranných pomôcok pre zamestnancov.

Terajšia situácia bude mať podľa vyjadrenia generálneho riaditeľa chemického závodu negatívny vplyv na ekonomiku podniku, v tejto fáze šírenia nákazy je však veľmi predčasné odhadovať vzniknuté škody.

15:19

V rámci prvých testov, ktoré sa robia v prípade internovaných ľudí v karanténnom centre v Gabčíkove, je 40 negatívnych vzoriek. Títo ľudia sú prepúšťaní zo zariadenia, naďalej však musia dodržiavať dvojtýždňovú karanténu nariadenú pre ľudí prichádzajúcich zo zahraničia. Po stredajšom rokovaní vlády a ústredného krízového štábu to uviedla ministerka vnútra SR Denisa Saková (Smer-SD).

V gabčíkovskom karanténnom centre bolo k pondelkovému (16. 3.) večeru umiestnených 155 občanov. Centrum zriadila sekcia krízového riadenia Ministerstva vnútra SR v spolupráci s Asociáciou samaritánov SR. Ubytovanie v karanténnom centre je bezplatné, platí sa za stravu.

15:17

Pohyb ľudí na Slovensku sa podľa telekomunikačných operátorov znížil celkovo zhruba o 30 percent. Po zasadnutí rokovania vlády a ústredného krízového štábu o tom v stredu informoval dosluhujúci predseda vlády Peter Pellegrini (Smer-SD).

"Vidíme značný pokles pohybu ľudí, ktorí sa hýbu s mobilnými telefónmi," povedal Pellegrini. Niektorí operátori podľa neho hlásia pokles až u polovice SIM kariet. Takíto ľudia sa pohybujú len v okolí svojho bydliska, tvrdí Pellegrini. Ak by sa tento trend zmenil a ľudia by sa začali viac presúvať, je podľa premiéra pripravené vyhlásenie celoplošného núdzového stavu s obmedzením pohybu osôb. Pripomenul, že o tom bude pravdepodobne rozhodovať až nová vláda Igora Matoviča (OĽaNO).

15:15

Študenti z Lekárskej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave LF UK (LF UK) dobrovoľne pomáhajú v boji s koronavírusom. Prihlásilo sa už 180 dobrovoľníkov spomedzi študentov 5. a 6. ročníka.

„V prípade potreby sú všetci pripravení po rokovaní so zdravotníckymi zariadeniami a po vyškolení a vybavení ochrannými pomôckami pomáhať aj v iných medicínskych oblastiach. Okrem študentov sú samozrejme pripravení ponúknuť svoju odbornú pomoc aj asistenti a vedci LF UK,“ informuje fakulta s tým, že študenti môžu pomôcť napríklad v laboratóriách alebo pri iných odborných činnostiach. LF UK už požiadala Univerzitnú nemocnicu v Bratislave o zaradenie pracovníkov LF UK do testovania koronavírusu. Testy by sa mohli vykonávať vo Vedeckom parku Univerzity Komenského.

15:12

Spoločnosť Alphamedical rozbieha od štvrtka 19. marca unikátne testovanie na pôvodcu ochorenia COVID-19 metódou drive-through.

Prvý testovací Corona-Drive je umiestnený pred Železničnou nemocnicou a poliklinikou na Trnavskom mýte v Bratislave. „Testovanie spúšťame pre verejnosť od štvrtkového rána." Viac čítajte TU.

15:02

Z dôvodu ochrany pacientov a zamestnancov Fakultnej nemocnice (FN) Trnava je potrebné pred vstupom do nemocnice prejsť cez kontrolný hygienický stan. 

V stane bude občanom zmeraná telesná teplota a podpíšu v ňom čestné prehlásenie pacienta. Stan sa nachádza na parkovisku oproti urgentnému príjmu FN Trnava. "Všetkých pacientov žiadame, aby nezatajovali svoju cestovateľskú anamnézu alebo kontakt s osobou, ktorá bola v zahraničí. Cez kontrolný hygienický stan nemusia prechádzať tehotné ženy a rodičky," uviedla nemocnica.

15:01

Mesto Bratislava na sociálnej sieti občanom pripomína, že od pondelka (16. 3.) majú cestujúci v bratislavskej mestskej hromadnej doprave (MHD) povinnosť zakrývať si nos a ústa ochranným rúškom, prípadne šálom, šatkou či inou alternatívou. Ak tak neurobíte, hrozí vám TOTO.

15:00

Správa štátnych hmotných rezerv (SŠHR) SR odmieta, že by štát pri nákupe ochranných pomôcok (najmä rúšok) proti novému koronavírusu pochybil. Viac čítajte TU.

14:47

Bratislavský magistrát začal s distribúciou prvých rúšok, ktoré nakúpil za 110-tisíc eur bez DPH. Hlavné mesto spolu s mestskými časťami kúpilo 50-tisíc jednorazových rúšok v mimoriadne krátkej dodacej lehote - do 24 hodín od firmy Jamini s.r.o. Magistrát pristúpil k nákupu ochranných rúšok vo vlastnej réžii po tom, ako bolo zrejmé, že nedokážu byť v tejto chvíli zabezpečené zo strany štátu, informuje Peter Bubla, hovorca hlavného mesta. Zároveň mesto spolu s mestskými časťami v týždňovej dodacej lehote objednalo ďalších 121 900 kusov od firmy TIMED s.r.o. v cene 47 541 eur bez DPH.

14:45

Na Slovensku pribudlo z utorka (17. 3.) na stredu zatiaľ osem nových prípadov ochorenia COVID-19, 70 testovaných vzoriek bolo negatívnych. O ich cestovateľskej anamnéze čítajte TU.

14:35

Pacientka, ktorá zomrela vo veku 84 rokov a ktorá bola v uplynulých dňoch pozitívne testovaná na koronavírus, mala viacero ochorení vrátane arterosklerózy, prekonaného infarktu a srdcového zlyhávania. Príčinu smrti tak určí až pitva. „Nerád by som bol, aby sa začalo šíriť, že máme prvú obeť,“ povedal premiér.

Hlavný hygienik SR Ján Mikas dodal, že aj pri samotnej pitve nebude jednoduché presne určiť príčinu úmrtia vzhľadom na viacero závažných zdravotných komplikácií, ktorými seniorka trpela. Pitva by sa mala podľa jeho slov uskutočniť čo najskôr.

14:33

Zamestnankyne Fakultnej nemocnice s poliklinikou (FNsP) Žilina ušili už 1000 ochranných rúšok pre zdravotníckych i nezdravotníckych pracovníkov nemocnice. Podľa hovorkyne FNsP Žilina Lenky Zátekovej sa referát opravy bielizne momentálne venuje výhradne výrobe rúšok.

Doplnila, že dve šičky zhotovia denne za pomoci troch sestier približne 180 rúšok. "Aj teraz sa ukazuje, že je správne, aby mali nemocnice zriadené pracoviská na činnosti tohto charakteru. V žilinskej nemocnici máme vlastné upratovačky, kuchyňu, práčovňu, strážnu službu či šičky. Vďaka tomu vieme lepšie manažovať prácu podľa aktuálnej situácie a potrieb. Nemusíme sa dohadovať so žiadnym súkromníkom a dokážeme interne prispôsobiť chod celej nemocnice zo dňa na deň tak, ako je nevyhnutné," podotkol generálny riaditeľ FNsP Žilina Igor Stalmašek s tým, že okrem nakupovaného ochranného zdravotníckeho materiálu si tak vedia vyrobiť aj vlastné opakovane použiteľné rúška.

14:29

O repatriáciu do vlasti požiadalo Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR prostredníctvom zastupiteľských úradov SR zatiaľ 1918 osôb. Po rokovaní vlády a ústredného krízového štábu to uviedol šéf diplomacie Miroslav Lajčák.

14:19

Premiér takisto naznačil, že počet prípadov porastie, keďže sa uskutočňuje pomerne masívne testovanie vzhľadom na rozšírenie miest, ktoré testujú vzorky. "Počet by mal byť známy okolo 15.00 h až 16.00 h, verím, že nepôjde o extrémny nárast," povedal Pellegrini.

14:16

Hospitalizovaných je 35 pacientov, ani jeden nepotrebuje pľúcnu ventiláciu.

14:01

Peter Pellegrini na tlačovke oznámil úmrtie ženy vo veku 84 rokov, ktorá bola diagnostikovaná na koronavírus. Do nemocnice ju prijali s akútnymi problémami. Okrem vírusu mala viacero ochorení, preto nie je celkom známe, či podľahla práve na koronavírus.

Výsledky potvrdí až pitva. „Nerád by som bol, aby sa začalo šíriť, že máme prvú obeť,“ povedal premiér.

14:00

Ako informovala hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová, v stredu potvrdené prípady sa týkali troch ľudí z Bratislavy, ktorí mali pozitívnu cestovateľskú anamnézu. Po jednom prípade boli pozitívne testovaní v Banskej Štiavnici, v Košiciach, v Martine, vo Vrábľoch a v Nitre.

13:42

Železničná stanica (ŽST) Bratislava - Petržalka zrušila od utorka 17. marca osobnú dopravu. Bratislavská mestská časť Petržalka o tom informuje na sociálnej sieti. "V ŽST Bratislava - Petržalka je zrušená osobná doprava na všetky smery. Uzatvorený bude aj podchod od Panónskej ulice v smere na Kopčiansku," uvádza mestská časť s tým, že sa menia aj otváracie hodiny vo vestibule stanice. Zmeny platia do odvolania.

13:13

Prísne opatrenia pre nový koronavírus sa dotknú aj pohrebov v Bratislave. Organizácia Marianum-Pohrebníctvo mesta Bratislavy rozhodla, že od stredy sa obrady na cintorínoch budú konať výlučne pri hrobovej jame, kde bude zosnulý pochovaný. Obradné miestnosti - domy smútku na cintorínoch - budú vydezinfikované a ostávajú do skončenia ohrozenia nakazenia sa novým koronavírusom zatvorené.

12:52

Nedostatok ochranných rúšok v súvislosti s rozšírením nákazy nového koronavírusu riešia aj pracovníci spoločnosti Embraco Slovakia v Spišskej Novej Vsi. Vo firme sa sformovala skupina žien, ktorá v priebehu prvých hodín stihla ušiť vyše 170 rúšok. Zamestnankyne pracujú na dve zmeny a denne plánujú vyrobiť až 600 kusov.

12:48

Národná diaľničná spoločnosť (NDS) zatvorila informačno-predajné miesta na hraniciach. Ide o preventívne opatrenie v snahe zamedziť šíreniu nového koronavírusu. Dôvodom je tiež uzavretie hraníc. Diaľničnú známku si motoristi môžu kúpiť online alebo na najbližšej čerpacej stanici.

12:42

Ministerstvo vnútra SR apeluje na obyvateľov, aby v prípade vybavovania katastrálnych záležitostí využívali elektronické služby a služby pošty. Rezort tak reaguje na enormný záujem klientov na katastri v Ružovej doline v Bratislave.

12:21

Prednosta gynekologickej kliniky v Nemocnici Ružinov Jozef Záhumenský prezradil, ako je s prenosom nákazy koronavírusom na tehotné a dojčiace ženy. Viac si prečítate v článku.

12:08

Zásobovanie obchodov s potravinami je prakticky bezproblémové. Obchody začínajú mať však problémy s personálom. Uviedol to Martin Katriak, prezident Zväzu obchodu (ZO) SR. Obchodným reťazcom podľa neho nie je zatiaľ jasné, čo robiť, ak by sa v niektorej predajni (potravín) zistil nositeľ nového koronavírusu.

12:04

Štát odpustí firmám aj občanom sankcie za oneskorené podanie daňového priznania dane z príjmu, pokiaľ toto priznanie podajú a daň zaplatia do konca júna. 

11:30

Pacienti sa od stredy dostanú do budovy Nemocnice Košice-Šaca cez dva vstupy, zriadili ich v súvislosti s hrozbou šírenia nového koronavírusu.

11:28

Núdzový stav, ktorý od pondelka platil pre štátne nemocnice, sa od 19. marca rozšíri na všetky segmenty, ktoré sa týkajú zdravotníctva, a to bez ohľadu na vlastníctvo. Rozhodla o tom v stredu vláda.

11:17

Prepravná aplikácia Bolt spúšťa od stredy v Bratislave rozvoz potravinových balíčkov. Rozvoz potravín chcú spustiť aj v ďalších slovenských mestách, v ktorých doteraz platforma ponúkala prepravu osôb. "V balíčku si ľudia objednajú základné trvanlivé balené alebo konzervované potraviny - chlieb, cestoviny, nakladanú zeleninu, tuniak, mlieko, instantné polievky, čaj alebo džús a ďalšie," priblížil prepravca. Tieto balíčky im šofér doručí do niekoľkých minút.

10:58

Výrobu polomasiek a respirátorov s vymeniteľným kovovým filtrom plánuje na budúci týždeň spustiť vlkanovský závod práškovej metalurgie Gevorkyan. Reaguje tak na šíriaci sa nový koronavírus. "Naša firma má niekoľko desaťročí skúsenosti s výrobou filtrov pre rôzne druhy použitia. Vo výrobe vieme kombinovať prakticky akékoľvek materiály a máme široké technologické vybavenie, s vysokou úrovňou automatizácie," uviedol majiteľ spoločnosti Artur Gevorkyan.

10:55

Od pondelka 23. marca bude zasadať permanentný krízový štáb, ktorý sa bude zaoberať riešením situácie s novým koronavírusom. Oznámil to predseda OĽaNO a dezignovaný premiér Igor Matovič na stredajšej tlačovej konferencii, na ktorej predstavil svoju vládu. Podpredsedníčka Za ľudí Veronika Remišová doplnila, že sa je snaha zvládnuť krízu do dvoch mesiacov.

10:38

Národný onkologický ústav (NOÚ) v súvislosti s novým koronavírusom rozšíril od stredy hygienické opatrenia. Ich cieľom je chrániť nielen onkologických pacientov, ale aj zdravotnícky personál.

10:31

Presnejšie informácie o tom, či si stav niektorého z hospitalizovaných pacientov vyžiadal pľúcnu ventiláciu, chce premiér podať až po oboznámení s aktuálnymi informáciami na rokovaní vlády.

10:14

Počet negatívnych vzoriek na koronavírus je 1886.

10:05

Počet nakazených na koronavírus sa zvýšil na 105. Oznámil to premiér Peter Pellegrini. Oproti včerajšiemu večeru pribudlo 8 nových prípadov.

10:02

Pre osamelo žijúcich obyvateľov zabezpečí žarnovická samospráva v rámci opatrení, ktoré súvisia s minimalizáciou rizika nákazy novým koronavírusom, pomoc s nákupmi. Primátor Kamil Danko informoval, že mesto bude kontaktovať všetkých občanov, ktorí žijú osamote a potrebujú nevyhnutnú pomoc pre zabezpečenie základných potrieb.

09:50

Čo robiť, ak ste sa ocitli v domácej karanténe? Viac si prečítate v článku.

09:15

Vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici je na Oddelení infektológie hospitalizovaných už päť pacientov s potvrdeným koronavírusom. Ako pre agentúru SITA uviedla hovorkyňa nemocnice Ružena Maťašeje, nie všetci sú obyvateľmi Banskej Bystrice, keďže sem prichádzajú na vyšetrenie ľudia z celého kraja. Prvého pacienta s týmto ochorením prijala nemocnica 13. marca.

09:08

Cestovanie v mestskej hromadnej doprave (MHD) v Trenčíne bude od stredy bezplatné. Ako informovala hovorkyňa Trenčína Erika Ságová, MHD jazdí v obmedzenom režime, vzhľadom na snahu o minimalizovanie počtu ľudí v autobusoch MHD, posilnili spoje do priemyselného parku. "Povinnou výbavou pri vstupe do autobusu je rúško alebo iná ochrana tváre a rukavice. Na vstup a výstup je potrebné využívať iba len stredné a zadné dvere, zakázané je využívať prvé dva rady sedadiel," doplnila hovorkyňa.

09:03

Pre pacientov s podozrením na nový koronavírus svidnícka nemocnica zriadila samostatný vyhradený priestor s osobitným vstupom. Nachádza sa v priestore chirurgickej ambulancie, na prízemí pri pohotovostnom vstupe.

08:33

Fakultná nemocnica (FN) Trenčín sprísnila bezpečnostné opatrenia v súvislosti so zabránením šírenia nového koronavírusu. Do nemocnice sa dá dostať iba jedným vchodom, pacientov triedia.

Ako informovala FN Trenčín na svojej webovej stránke, s účinnosťou od stredy zavádza nemocnica triáž (triedenie pacientov podľa klinických príznakov s meraním telesnej teploty) všetkých osôb, ktoré vstupujú do FN Trenčín, a to vrátane zamestnancov nemocnice. "Vstup je možný iba cez vrátnicu - hlavný vstup do nemocnice, bočné vstupy sú uzamknuté," informuje FN.

08:31

Kvôli zatvoreným hraniciam sa na diaľniciach tvoria rozsiahle kolóny odstavených kamiónov. Polícia upozorňuje, že kamióny blokujú jazdné pruhy pri Bratislave. Viac v článku.

08:15

Všeobecná nemocnica s poliklinikou Levoča prijala potrebné kroky a mimoriadne opatrenia, ktoré sa týkajú organizácie a chodu nemocnice. Ich cieľom je ochrániť zamestnancov nemocnice, ako aj iných pacientov, a zabrániť tak prípadnému šíreniu koronavírusu.

Prvým z prijatých opatrení je obmedzenie a regulácia vstupu pacientov do nemocnice. Pri vstupe do areálu bude pacientom kontrolovaná telesná teplota, zároveň budú povinní vyplniť dotazník, prostredníctvom ktorého sa zisťuje cestovateľská anamnéza pacienta. 

08:04

Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) vyvracia informáciu, že užívanie liekov s obsahom ibuprofénu "duplikuje" množenie koronavírusu v ľudskom organizme. ŠÚKL o tom informoval v tlačovej správe, na tento hoax zareagoval aj na sociálnych sieťach.

Ako štátny ústav konštatuje, ibuprofén sa používa na liečbu horúčky a bolesti. Patrí do skupiny takzvaných nesteroidných protizápalových liečiv, na Slovensku je dostupný vo voľnopredajných liekoch aj v liekoch viazaných na lekársky predpis.

07:51

Lekári z dvoch nemocníc v Prešovskom kraji dostali od Prešovského samosprávneho kraja (PSK) plášte a polomasky, ktoré im majú pomôcť zvládnuť situáciu s nedostatkom základných ochranných pomôcok. V utorok (17. 3.) ich dostali lekári z Fakultnej nemocnice s poliklinikou (FNsP) J. A. Reimana v Prešove a Ľubovnianskej nemocnice v Starej Ľubovni. TASR o tom informovala Lea Heilová z oddelenia komunikácie a propagácie Úradu PSK.

07:08

Automobilka Jaguar Land Rover večer rozhodla, že odstaví výrobu. Ako v utorok informovala manažérka pre firemné vzťahy spoločnosti Miroslava Remenárová, výroba automobilov sa vo fabrike zastaví v piatok 20. marca, ktorý bude posledným výrobným dňom pred dočasnou odstávkou. Aktivity týkajúce sa nábehu výroby vozidla Defender však budú pokračovať v nevyhnutnom rozsahu.

07:08

K utorkovému večeru malo Slovensko 97 pozitívnych prípadov. Počet sa teda blíži k stovke.

07:07

Dobré ráno, opäť vás vítame pri online prenose z aktuálnej situácie o koronavíruse na Slovensku.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR, SITA, Novy Cas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Situácia s jedlom v Pásme Gazy je hrozivá (ilustračné foto).
Izraelský útok v Rafahu je na spadnutie: Z mesta utekajú ľudia, sú ich stovky tisíc!
Slovenský brankár Marcel Melicherčík.
Foto
Po konci finále vyplávala pravda na povrch: Prečo Spišiakom chýbala brankárska jednotka?
Woman lying in bed suffering from insomnia
TENTO nápoj pred spaním nepite! Môže vám spôsobiť problémy: Nie je to káva ani čaj
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
Šéf NATO oznámil novinku: Nemecko a Francúzsko plánujú podpísať závažný dokument
Ilustračné foto
Jeden z najväčších výrobcov sladkostí čelí škandálu: Ako to je s pridávaním cukru naozaj?!
Policajti pomohli mužovi v núdzi.
Váš Tip
Mužovi z Trnavy išlo o život, nikto nevedel, kde ho hľadať: Pomoc v hodine dvanástej!
(ilustračné foto).
Europol rozbil veľký gang, ktorý kradol vzácne knihy: Pozrite sa, ako to mali vymyslené
Ilustračné foto
Doktor prezradil, aké to naozaj je, keď človek zomiera: Slová vojnového veterána či malého dievčatka vám stisnú srdce
Roman Malatinec (Hlas-SD)
Malatinec k novele o medveďoch: Ľudia na Slovensku na tento zákon čakajú
David bol naštvaný na celý svet. Chcel zomrieť a zanechať čo najviac bolesti...
Trpel strelec z Prahy David († 24) duševnou poruchou? Čo vyšetrovatelia prezradili o motíve činu
Slovenský windsurfista Robert Kubín.
Fantastická správa pre Slovensko: V tomto športe budeme mať na OH zastúpenie po 16 rokoch!
Na snímke minister financií SR Ladislav Kamenický (Smer-SD) počas 3. chôdze NRSR k Programovému vyhláseniu vlády (PVV)
Rezort financií má farmárom poskytnúť návratnú finančnú výpomoc: Musia splniť podmienky