Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK
Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
18.03.2020, 09:59 | Správy | Domáce správy
Foto

Reštaurácie, vývarovne či hotely museli urýchlene zareagovať na situáciu: Podávanie jedál zmenili na donášku

Robia čo môžu, aby sa v patovej situácii uživili! Koronavírus odstavil nielen školy, škôlky, kultúrne zariadenia či množstvo obchodov.

Paralyzoval tiež reštaurácie a miesta, kde sa Slováci doposiaľ bez problémov stravovali. Mnohé z nich preto pristúpili k núdzovým riešeniam a jedlo sa ľuďom rozhodli rozvážať či vydávať v obmedzenom režime. Ako sa im zatiaľ darí a aký majú záujem zo strany ľudí?

Fotogaléria
7
fotiek v galérii

Košice - Jedáleň na Vojvodskej

Košice Otvoriť galériu
Košice
Zdroj: kz

Väčšina košických reštaurácií jednoducho zavrela celé prevádzky. V jednej v pondelok pripravili 200 obedov, o donášku však mali záujem len dvaja stravníci... Celkovo cítiť výrazný úbytok zákazníkov, no v niektorých zariadeniach sa na nedostatok práce vôbec nesťažujú. Patrí medzi ne hlavne jedáleň na Vojvodskej ulici, ktorá ponúka obedy hlavne pre seniorov.

No nielen pre nich! „Vieme zabezpečiť stravu, výdaj, ale aj donášku aj pre ďalších záujemcov. Podmienkou pri odvoze je odber aspoň troch jedál na jednu adresu a obedy si treba objednať deň vopred,“ povedal pre Nový Čas prevádzkovateľ Marek Mruz.

Košice Otvoriť galériu
Košice
Zdroj: kz

Prijať museli rôzne opatrenia, pričom varia stále najmä pre seniorov. „Dostanú balenú stravu, nemusia nosiť obedáre. Strava je štandardne pripravovaná každý deň už od piatej rána. Po uvarení sa balí a expeduje. Zatiaľ je to 400 obedov denne. Ponuka je na webe i sociálnej sieti, dá sa obed objednať cez internet i telefonicky. Cena obedu je 3,70 eura,“ dodal s tým, že s priaznivcami bez nároku na odmenu ušili rúška aj pre dôchodcov, aby uchránili túto rizikovú skupinu.

 

Lučenec - Tančiareň a pivovar Franz

Ešte pred časom bol podnik kompletne plný Otvoriť galériu
Ešte pred časom bol podnik kompletne plný
Zdroj: fb/ Tančiareň a pivovar Franz

Obľúbená reštaurácia zatvorila svoje brány v piatok poobede a od soboty spustili novú službu pre svojich zákazníkov, a to donášku. „Pomaly si ľudia zvykajú. V pondelok sme rozviezli okolo 100 obedov. Znížili sme aj ceny denného menu z 5,50 € na 4 €,“ uviedol majiteľ Franza Pavol Petráš. Napriek tomu zatiaľ navaria o 300 obedov menej, ako keď sa k nim chodili ľudia najesť do reštaurácie. „Zamestnávame 18 ľudí a neradi by sme prepúšťali. Snažíme sa aktuálne prevádzku zmeniť na výdajňu, rozvoj jedla,“ ozrejmil Petráš. Zmenou prešiel aj jedálny lístok. Donáška jedál denného menu ale aj z jedálnička funguje každý deň okrem nedele.

 

Buzitka - Obecná jedáleň

Buzitka Otvoriť galériu
Buzitka
Zdroj: den

Od otvorenia v roku 2016 varia v kuchyni v priestoroch obecného úradu pre dôchodcov a ponúkali aj služby rozvozu obedov do okolitých firiem a možnosť naobedovania sa priamo v jedálni. „Na základe aktuálnej situácie, v ktorej sa nachádza naša krajina vzhľadom na koronavírus, sme aj my pristúpili k viacerým opatreniam. Zrušili sme možnosť naobedovať sa priamo v jedálni a aj rozvoz pre firmy. Tie si však môžu jedlo u nás vyzdvihnúť,“ uviedol starosta Miroslav Malatinec. Dodal, že denne sa v kuchyni uvarí 50-60 obedov, čo je zhruba o 10 menej, ako keď fungovala jedáleň. Dôchodcom však naďalej každý deň obed dovezú v menu boxoch. Cena denného menu je 3,30 €.

 

Banská Bystrica - Hotel Lux

Banská Bystrica Otvoriť galériu

Hotel je zatvorený až do odvolania. Jedáleň však naďalej funguje v mierne obmedzenom režime. „V prípade, že zákazníci prejavia záujem o naše stravovacie služby, sme pripravení im ich poskytovať aj naďalej v čase od 7.00 do 15.00 hod.,“ uviedla Michaela Kvalichová-Bočkayová, manažérka hotela. Jedlo z denného menu si ľudia môžu objednať telefonicky alebo esemeskou vždy deň vopred, alebo najneskôr do 9.00 hod. v daný deň.

Zákazníci zadajú presné množstvo a čas prevzatia objednávky. Jedlo však v hoteli pripravia aj pre tých, ktorí si ho dopredu neobjednajú a nemusí to byť len denné menu. „Výdaj jedla a nápojov v jednorazových obaloch prebieha na terase pri vstupe do reštaurácie hotela,“ doplnila manažérka. V pondelok takto vydali 20 obedov, čo je výrazne menej ako počas fungovania hotelovej reštaurácie, kde sa denne chodilo najesť 50 až 70 ľudí.

 

Bratislava - Reštaurácia JENNYV

Bratislava Otvoriť galériu
Bratislava
Zdroj: jennyv

Majiteľ bratislavského podniku Anton Kudláč (43) tiež prijal opatrenia v súvislosti s ochorením COVID-19. Prosí svojich zákazníkov, aby boli zhovievaví k jeho personálu. „Tiež sa bojíme nákazy a máme rodiny, a preto budeme fungovať v krízovom režime,“ uviedol. Ako dodal, prevádzka je obmedzená len na rozvoz alebo výdaj jedál v obale. „Prosíme zákazníkov, aby komunikovali telefonicky a nenavštevovali našu prevádzku, aby dodržiavali bezpečnostné opatrenia vlády a tým pádom zamedzili prenos vírusu,“ dopĺňa.

Tiež zákazníkov požiadali, aby počas preberania donášky dodržiavali bezpečnostné opatrenia a vyhýbali sa zbytočnému kontaktu, platili kartou, alebo mali nachystanú presnú sumu peňazí, najlepšie zabalenú. Dodal, že ak by mal niekto záujem, dá sa urobiť objednávkový list na celý týždeň a zákazník uhradí sumu naraz. Od 15. marca fungujú v tomto režime, avšak určité opatrenia urobil už aj predtým.

„Nevpúšťali sme dnu naraz veľa ľudí. Keď sa interiér začínal veľmi napĺňať, zavreli sme bránu a ďalší zákazníci mohli ísť dnu, až keď tí pred nimi odišli. Od 15. 3. sme však zavreli a zabezpečujeme rozvoz a výdaj v obale,“ hovorí zodpovedný majiteľ, ktorí sám zbytočne do prevádzky nechodí. Ako prezradil, zatiaľ fungujú v tomto režime, avšak uvidí aký bude zo strany ľudí záujem. Ak by nebol, bude nútený prevádzku zavrieť.

Diskusia / 0
Súvisiace články:
Autor: db, den, kz, Nový Čas
X

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania... Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov .

Odporúčame z TIVI.sk
Odporúčame z TIVI.sk
Donelly pre Canucks pracoval od roku 2001, pred domácimi zápasmi spieval v Rogers Arene hymnu.
V hale Canucks spieval hymnu, teraz dostal padáka: Dôvodom je účasť na proteste
Z Take That (vľavo) odišiel pred 25 rokmi, teraz má nových parťákov.
Foto
Spevák Robbie Williams prekvapil fanúšikov: Zakladá novú skupinu
Kandidát na generálneho prokurátora Maroš Žilinka počas schôdze Ústavnoprávneho výboru NR SR
Žilinka nezískal podporu celej koalície: Môže byť pod drobnohľadom parlamentu a vlády
Premiér Igor Matovič
Premiér o voľbe generálneho prokurátora: Čo si myslí o Marošovi Žilinkovi a koho zo SaS skritizoval?
Michael Jordan.
Vydražili pamätný Jordanov dres: Z tej sumy sa vám zatočí hlava
Bývalý francúzsky prezident Valéry Giscard d'Estaing na archívnej snímke z roku 2005
Francúzsko smúti: Pochovali bývalého prezidenta a architektka Európy, Valéryho Giscarda d'Estainga
Marihuana
Rozhodnutie, ktoré polarizuje spoločnosť: V Amerike schválili legalizáciu marihuany
Preteky s hromadným štartom.
Zarobili si na poriadny problém: Bulharský tím porušil karanténu
TV Markíza, 3. 12. 2020  o 19.00 hod. - Viktor odmoderoval vo štvrok prvé aj druhé spravodajské bloky.
Foto
Covid panika v Markíze kvôli Vinczemu! Preboha, kde sa všetci nakazili?
Opakovanie učiva
Vyrastie vďaka pandémii generácia hlupákov? Ktorá generácia zkoronakrízy vyjde najhoršie
(ilustračné foto).
Štatistika, ktorá prekvapí: Ktoré potraviny najviac zdraželi a aké darčeky najčastejšie nakupujú Slováci
Rekord v počte nakazených hlási aj Poľsko.
Poľsko netrpezlivo očakáva vakcínu: Prípadov nákazy zatiaľ rapídne pribúda