Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
16.03.2020 12:51 | Správy | Domáce správy

Zdravotné sestry bijú na poplach: Hazard so životmi! Naliehavá výzva Pellegrinimu

Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek (SK SaPA) vyzýva predsedu vlády SR, aby urýchlene zabezpečil zdravotníkom, ktorí sú v prvej línii ohrozenia koronavírusom, dostatok osobných ochranných prostriedkov.

Podľa prezidentky komory Ivety Lazorovej ide o masky na tvár, respirátory FFP3, ochranné okuliare, zástery alebo vodeodolné kombinézy (Tyvek) a ochranné rukavice. "Plne si uvedomujeme, pre aké povolanie sme sa rozhodli. Vláda však nemôže hazardovať so životmi sestier, pôrodných asistentiek a ostatných zdravotníckych pracovníkov a nútiť ich poskytovať zdravotnú starostlivosť, a to pri ohrození vlastného zdravia a zdravia ich rodín bez toho, aby im zabezpečila ochranné prostriedky," konštatovala Lazorová.

SK SaPA upozorňuje, že zdravotníci nemajú byť vystavení potencionálnej hrozbe infikovania koronavírusom bez toho, aby mali zaistené pracovné prostredie a dostatok osobných ochranných prostriedkov na poskytovanie bezpečnej zdravotnej starostlivosti. "Žiadna vojna sa nevyhrá, ak si odstrelíme vojakov. My čelíme veľkej hrozbe ochorení a nechránime zdravotníkov, ktorí sú v prvej línii boja s touto pandémiou," uviedla prezidentka komory.

Ako uviedol člen Rady komory Milan Laurinc, SK SaPA si urobila medzi zdravotníkmi prieskum. Jeho cieľom bolo zanalyzovať, ako vedia štátne aj neštátne zdravotnícke zariadenia zaistiť bezpečnosť zdravotníkov. Podľa prieskumu komory skoro všetci opýtaní uviedli, že majú pri poskytovaní zdravotnej starostlivosti k dispozícii alkoholový dezinfekčný roztok a rukavice. Tvárovú masku má však možnosť využiť len približne 40 % respondentov a chirurgické rúško zhruba 55 %. "Najzávažnejším zistením bolo, že iba 10 % sestrám a pôrodným asistentkám zamestnávateľ zabezpečuje najdôležitejšie ochranné, osobné pomôcky, ako sú overal Tyvek, ochranné okuliare, štíty, respirátory FFP3, ktoré sú odporúčané na prevenciu pred nákazou koronavírusom," konštatoval Laurinc. Do prieskumu komory sa zapojilo 631 zdravotníkov z celého Slovenska, z ktorých vyše 90 % tvorili sestry a pôrodné asistentky.

Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek je samosprávna stavovská organizácia s celoslovenskou pôsobnosťou. Sídli v Bratislave a združuje 40-tisíc sestier a pôrodných asistentiek. Hlavnou úlohou SK SaPA je obhajovať profesijné, hospodárske a sociálne záujmy členov komory v zdravotníckych, sociálnych, školských a iných zariadeniach.

Hovorca Asociácie prevádzkovateľov sieťových lekární

 

Peter Sedláček priblížil, že združujú viac ako 2200 odborných zdravotníckych zamestnancov vo vyše 400 verejných lekárňach po celom Slovensku. Pokiaľ sa bude situácia zhoršovať, APSL avizuje, že časť lekární bude zatvorených. Ako tvrdí, chce predísť nekoordinovaným stavom. "Radi by sme apelovali na verejnosť, aby chápala túto situáciu, hlavne v kontexte mimoriadnych opatrení, ktoré sme museli zaviesť. Jedným z nich je zmena otváracích hodín, ktoré boli upravené. Táto situácia môže viesť až k tomu, že budeme nútení zatvoriť niektoré lekárne," komentoval pre TASR s dôvetkom, že majú snahu aj za aktuálnej situácie plne zabezpečiť potreby zákazníkov a pacientov.

Iniciatíva zdravotníkov SR v prvom kontakte, ktorá zastupuje približne 10 000 zdravotníkov z celého Slovenska, poukázala na to, že už v prvé dni šírenia nového koronavírusu na Slovensku skončili v karanténe viacerí lekári či desiatka záchranárskych tímov. Podľa iniciatívy napriek avizovanému dopĺňaniu zásob bolo dodaných päť kusov textilných rúšok na ambulanciu a jeden kus na osobu v nemocniciach.

"Základný problém nedostatočnej ochrany zdravotníkov spočíva v tom, že ak bude musieť každý zdravotník, ktorý príde do kontaktu s podozrivým alebo potvrdeným pacientom s ochorením COVID-19, absolvovať povinnú karanténu, alebo sa dokonca nakazí, o týždeň - dva sa zdravotnícky systém zrúti a občanov nebude mať kto ošetrovať," zdôraznila asociácia.

Ministerstvo zdravotníctva ešte v piatok (13.3.) avizovalo, že od pondelka budú v súvislosti s výskytom nového koronavírusu do ambulancií distribuované rúška a ďalšie ochranné prostriedky, a to prostredníctvom vyšších územných celkov (VÚC).

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR, SITA

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ruský prezident Vladimir Putin
Putin plánuje dôležitú návštevu: To, kam sa chystá, veľa napovie o budúcnosti Ruska
Český hokejový tréner Vladimír Růžička.
Foto
Bývalý tréner Slovana Bratislava má nové angažmán: Neuveríte, koho povedie Růžička!
Novi Sad, Serbia - May 5, 2015: McDonalds and McCafe Signs on Post to mark fast food restaurant. Illustartive editorial for McDonalds expansion in Eastern Europe.
Zaujíma vás, prečo kola z McDonaldu chutí inak? Nie je to náhoda! Tajomstvo odhalené
Situácia s jedlom v Pásme Gazy je hrozivá (ilustračné foto).
Izraelský útok v Rafahu je na spadnutie: Z mesta utekajú ľudia, sú ich stovky tisíc!
Slovenský brankár Marcel Melicherčík.
Foto
Po konci finále vyplávala pravda na povrch: Prečo Spišiakom chýbala brankárska jednotka?
Woman lying in bed suffering from insomnia
TENTO nápoj pred spaním nepite! Môže vám spôsobiť problémy: Nie je to káva ani čaj
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
Šéf NATO oznámil novinku: Nemecko a Francúzsko plánujú podpísať závažný dokument
Ilustračné foto
Jeden z najväčších výrobcov sladkostí čelí škandálu: Ako to je s pridávaním cukru naozaj?!
Policajti pomohli mužovi v núdzi.
Váš Tip
Mužovi z Trnavy išlo o život, nikto nevedel, kde ho hľadať: Pomoc v hodine dvanástej!
(ilustračné foto).
Europol rozbil veľký gang, ktorý kradol vzácne knihy: Pozrite sa, ako to mali vymyslené
Ilustračné foto
Doktor prezradil, aké to naozaj je, keď človek zomiera: Slová vojnového veterána či malého dievčatka vám stisnú srdce
Roman Malatinec (Hlas-SD)
Malatinec k novele o medveďoch: Ľudia na Slovensku na tento zákon čakajú