Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
16.03.2020 07:11 | Správy | Domáce správy

Slovensko má už 72 nakazených: Pellegrini vyslovil desivú predpoveď!

Na Slovensku pribudlo množstvo prípadov nákazy koronavírusom. Aktuálne máme celkovo 72 infikovaných.

Vláda v súvislosti s nárastom nakazených prijala ešte prísnejšie opatrenia, ktoré v nedeľu večer oznámil premiér Peter Pellegrini. Nariadil zatvorenie obchodov a prevádzok poskytujúcich služby s výnimkou predajní potravín, lekární a predajní zdravotníckych pomôcok, drogérií, pohonných hmôt a palív, novinových stánkov, predajní krmív a ďalších potrieb pre zvieratá vrátane veterinárnych ambulancií, prevádzok telekomunikačných operátorov, prevádzok verejného stravovania a stánkov s rýchlym občerstvením, prevádzok poštových, bankových a poisťovacích služieb, prevádzok internetových obchodov (eshopov) a donáškových služieb.

Premiér zároveň vyhlásil núdzový stav, ktorý zatiaľ platí pre štátne nemocnice. 

-Nezodpovedné správanie lekára! V karanténe je 27 zdravotníckych pracovníkov z nemocnice na Kramároch

-Vláda pre nový koronavírus chystá firmám a živnostníkom 13 opatrení: Sledujte, čo navrhujú

Fotogaléria
19
fotiek v galérii

- Pre koronavírus platí na Slovensku núdzový stav: Pozrite si zoznam opatrení, ktoré prijala vláda

- Hrozba koronavírusu neodstrašila ľudí zhromažďovať sa: Plné tatranské svahy, Záhorie aj Železná studnička!

- Nakazení sú už aj lekári: Slovenské zdravotníctvo má vážny problém

ONLINE:
ONLINE:
ONLINE: Koronavírus na Slovensku
22:45

Vážení čitatelia. Online prenos z aktuálneho diania na Slovensku sa končí, situáciu však monitorujeme naďalej. Všetky aktuálne informácie vám už od skorých ranných hodín priniesieme na našom webe. Ďakujeme za pozornosť, pokojnú dobrú noc.

21:51

Vlakový dopravca RegioJet prijal pre zamedzenie šírenia nového koronavírusu viacero opatrení. Cestujúci si budú musieť zakryť nos a ústa ochrannými rúškami, šatkami či šálmi. Zároveň žiada ľudí zvážiť, či naozaj musia cestovať vlakom. Individuálnu dopravu v týchto dňoch označuje dopravca ako "rozumnejšiu voľbu". RegioJet o tom informuje na sociálnej sieti.

21:42

Na magistrát mesta Košice v pondelok dorazila zásielka 4 000 jednorazových ochranných rúšok. Tie už boli alebo ešte budú distribuované najmä pre mestské časti a zamestnancov mesta a mestských podnikov i mestských policajtov, ktorí kvôli plneniu naliehavých pracovných úloh nemôžu pracovať z domu.

Viac sa dočítate TU.

21:26

Lekár z Kliniky úrazovej chirurgie Nemocnice akademika Ladislava Dérera na bratislavských Kramároch sa podľa medializovaných informácií vrátil zo zahraničného pobytu a kvôli jeho nezodpovednému správaniu ohrozil život a zdravie personálu a pacientov. Univerzitná nemocnica Bratislava (UNB) následne prijala karanténne opatrenia pre 27 zdravotníckych pracovníkov. 

Viac svetla do šokujúceho prípadu vniesla Veronika, manželka jedného z jeho kolegov, ktorá sa so svojimi pocitmi podelila na sociálnej sieti. Jej šokujúce svedectvo si môžete prečítať TU.

20:39

Dovedna 58 zamestnancov z Nemocnice s poliklinikou Prievidza so sídlom v Bojniciach zostalo v preventívnej karanténe po tom, čo jedna z pacientiek zamlčala, že sa stretla s dcérou pracujúcou v Rakúsku. Potvrdil to Jaroslav Baška, predseda Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK), ktorý je zriaďovateľom nemocnice.

Viac o šokujúcom prípade TU.

20:22

Pre osamelých seniorov v Banskej Bystrici odkázaných na pomoc druhých šije ochranné rúška spoločnosť Slovenka Silver. S vedením spoločnosti sa na tom dohodol primátor Banskej Bystrice Ján Nosko.

Ako uviedla hovorkyňa Mestského úradu (MsÚ) v Banskej Bystrici Zdenka Marhefková, zamestnanci mestského úradu ich v týchto chvíľach roznášajú tým, ktorí sa sami ozvali alebo prosbu o pomoc pre svojich najbližších adresovali úradu ich rodinní príslušníci. "Je potrebné upozorniť obyvateľov, že vyčlenení zamestnanci MsÚ sú riadne označení a vybavení ochrannými rúškami a rukavicami. V prípade, že by mali obyvatelia podozrenie, že niekto sa snaží súčasnú situáciu využiť, je potrebné kontaktovať mestskú políciu na čísle 159," zdôraznila. Ako Marhefková ďalej uviedla, ochranné rúška distribuujú aj ľuďom bez domova, ktorých na území mesta monitorujú.

20:13

Podozrenie na nákazu novým koronavírusom u rodičky, ktorá bola v uplynulých dňoch hospitalizovaná v rimavskosobotskej nemocnici Svet zdravia (SZ), testy napokon nepotvrdili. TASR o tom informovala komunikačná špecialistka siete SZ Jana Fedáková.

19:55

Taxislužby budú môcť fungovať, nie však na prevoz ľudí, ale na prevoz tovaru či donášku. V pondelok to uviedol premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) po rokovaní ústredného krízového štábu. O pozastavení poskytovania služieb na prepravu zákazníkov už informovala spoločnosť Hopin.

Viac TU.

19:12

Maďarsko zatvára hranice!

Dňa 16.03.2020 o 18.02 hod. bolo zo spoločného kontaktného pracoviska Čunovo - Rajka oznámené, že Maďarsko dňa 17.03.2020 o 00.00 hod. uzatvára štátne hranice so Slovenskou republikou. Do Maďarska budú pustení len ich štátni príslušníci.

Osobná doprava bude púšťaná cez HP Čunovo - Rajka a HP Medveďov - Vamosszabadi a nákladná doprava cez HP Čunovo - Rajka a HP Milhost - Tornyosnemeti, informuje polícia na sociálnej sieti Facebook.

19:05

!!!

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR odporúča v súvislosti s novým koronavírusom občanom Slovenska necestovať do žiadnej krajiny sveta. TASR o tom informoval tlačový odbor MZVaEZ SR s tým, že v prípade vycestovania zo SR do zahraničia sa občan vystavuje reálnemu riziku nemožnosti alebo obmedzeniam možností návratu zo zahraničia.

18:45

Premiér Peter Pellegrini v pondelok vyhlásil, že podľa modelu štátnych analytikov Slovensku hrozí, že by sa v najhoršom prípade mohlo koronavírusom nakaziť "hlboko pod hranicou 40 percent" obyvateľov krajiny. Podľa jeho slov sú to dobré správy, keďže mnohé iné krajiny spomínajú až dvojnásobok tohto čísla.

Podľa spomínanej analýzy výrazný nárast prípadov príde v 60. deň od prvého nakazeného, čo je na prelome apríla a mája. Pokles by mal nastať po 60 dňoch.

18:37

Krízový štáb Stredoslovenskej distribučnej (SSD) rozhodol v súvislosti so šírením nového koronavírusu o zrušení všetkých plánovaných prác na energetických zariadeniach až do odvolania. TASR o tom informoval hovorca spoločnosti Miroslav Gejdoš.

Vysvetlil, že odberateľom nebude prerušená dodávka elektriny z dôvodu žiadnych plánovaných údržbových či investičných prác. "Energetici sa tak chcú plne sústrediť na zachovanie plynulej a bezpečnej distribúcie elektrickej energie v tejto zložitej situácii. Prípadné poruchy budú, pochopiteľne, odstraňovať naďalej," uviedol Gejdoš.

18:35

Sociálna poisťovňa v záujme ochrany zdravia občanov vyzýva, aby do priestorov jej pobočiek a pracovísk vstupovali iba s rúškami na tvári alebo s inou primeranou ochranou tváre. "Je to jedno z dôležitých opatrení na zabránenie prenosu nového koronavírusu," upozorňuje hovorca poisťovne Peter Višváder.

Okrem toho je dôležité, aby návštevníci neprichádzali do vstupných priestorov pobočiek na odovzdanie dokladov v skupinách, ale jednotlivo a dodržiavali dostatočný odstup medzi sebou a pracovníkom SP. Rovnako naďalej platí aj zákaz vstupu rodičov spolu s deťmi.

18:32

Sanatórium Dr. Guhra v Tatranskej Polianke pozastaví svoju činnosť od 17. marca ako preventívne opatrenie v súvislosti s rozšírením nákazy novým koronavírusom. TASR o tom informovala marketingová manažérka sanatória Denisa Czibulka s tým, že toto opatrenie bude platiť až do odvolania.

"Sanatórium poskytuje záchrannú službu pacientom s nešpecifickým pľúcnym ochorením, akým je napríklad astma bronchiale či fibróza pľúc. Nakoľko nový koronavírus napáda práve respiračný trakt, je veľkým rizikom sústrediť na jedno miesto osoby s uvedenými pľúcnymi chorobami," uviedla riaditeľka sanatória Eleonóra Kovalčíková. Ďalšie ohrozenie vidí v tom, že väčšinu pacientov tvoria seniori, ktorí patria do rizikovej skupiny.

18:19

Vážnosť situácie si uvedomuje aj slovenská lyžiarska hviezda Petra Vlhová, no dúfa, že vďaka zodpovednému konaniu ľudí sa zlepší. "Verím, že ak sa všetci spojíme a budeme disciplinovaní, tolerantní a nesebeckí, tak zvládneme všetko. Snažte sa zastaviť a užívať si čas doma so svojimi blízkymi, pretože to je to najviac, čo môže byť," odkázala Slovákom najlepšia športovkyňa SR za rok 2019.

 

18:14

Operatívny štáb mesta Komárno rozhodol o prerušení prevádzky mestskej hromadnej dopravy. Mestské autobusy nebudú premávať od utorka (17. 3.). V odôvodnených prípadoch, ako je návšteva lekára, zabezpečí mesto starším ľuďom, osobám so zníženou schopnosťou pohybu a ľuďom v núdzi sociálny taxík, o ktorý môžu požiadať na telefónnom čísle 035/2831 205, informoval primátor Komárna Béla Keszegh.

18:05

Zamestnanci Železníc Slovenskej republiky na železničných staniciach nebudú s okamžitou platnosťou až do odvolania predávať cestovné doklady Železničnej spoločnosti Slovensko, a. s. (ZSSK). Opatrenie, ktoré sa týka 66 staníc, má zamedziť ďalšiemu šíreniu koronavírusu na území Slovenska. "Ide o stanice, v ktorých nevykonáva predaj cestovných lístkov ZSSK. Na týchto staniciach doteraz predávali cestovné doklady na základe zmluvy výpravcovia, dozorcovia výhybiek, signalisti a ďalší zamestnanci ŽSR," informoval v pondelok hovorca ŽSR Michal Lukáč.

18:04

Ministerstvo zdravotníctva následne spresnilo, že v pondelok bolo 11 pozitívnych a 148 negatívnych vzoriek. Medzi pozitívnymi 11 prípadmi je žena z okresu Trnava, muž z okresu Trenčín, muž z okresu Pezinok, dvaja muži z okresu Svidník, dieťa v okrese Prešov, žena a muž v okrese Košice, žena z okresu Rožňava, muž z okresu Liptovský Mikuláš a muž z okresu Sobrance.

18:03

Slovenská pošta bude od 18. do 27. marca, teda desať dní, vyplácať sociálne dávky obyvateľom obcí a miest do vlastných rúk na pobočkách alebo priamo na adresu. Vzhľadom na to prijala prísnejšie ochranné opatrenia, zároveň vyzýva občanov, aby ich pri preberaní sociálnych dávok dôsledne dodržiavali.

Ako informovala hovorkyňa Slovenskej pošty Eva Rovenská, počet zákazníkov v priestoroch pobočiek je regulovaný tak, aby sa minimalizovalo riziko šírenia nákazy. "Zákazníci sa stretnú s tým, že v prípade vysokej vyťaženosti pobočky ich požiadajú zodpovední pracovníci na čakanie mimo uzatvoreného priestoru pobočky, napríklad pred budovou pošty," opísala.

17:57

Kúpele na Slovensku v súčasnosti pre nariadenia súvisiace s výskytom nového koronavírusu fungujú v obmedzenom režime. Poskytujú preto iba zdravotnú starostlivosť, wellness pobyty a rekreačné pobyty sú zakázané a zrušené. TASR o tom informovala hovorkyňa Všeobecnej zdravotnej poisťovne Slávka Gáborová. Pripomenula, že kúpele neprijímajú zahraničných pacientov a hostí, neposkytujú skupinové liečebné terapie, iba individuálne a zabezpečujú všetky potrebné hygienické opatrenia.

17:52

Prečítajte si zmeny v opatreniach, ktoré prijal krízový štáb. 

17:51

Slobodná univerzita v Bruseli (ULB/VUB) vydala v nedeľu večer výzvu pre svojich študentov zapísaných v odboroch zdravotníctva, aby vytvorili "légiu dobrovoľníkov COVID-19" a pomohli nemocniciam a zdravotným ústavom v krajine, ktoré bojujú s narastajúcim počtom prípadov koronavírusu. Uviedla v pondelok tlačová agentúra Belga.

Vedenie univerzity na svoju výzvu už dostalo 83 pozitívnych odpovedí od študentov, ktorí sú vzhľadom na naliehavosť situácie ochotní pomáhať zdravotnému systému.

17:47

Pripomenul taktiež, že štát sa pripravuje na výplatu sociálnych dávok, ktoré majú byť od stredy (18. 3.) vyplácané na poštách, prípadne prostredníctvom poštových doručovateľov. "Na priebeh budú dozerať jednak pracovníci súkromných bezpečnostných služieb, ktoré využíva pošta, takisto príslušníci polície a na najexponovanejších miestach aj vojaci," spresnil Pellegrini.

17:47

Krízový štáb takisto odporúča samosprávam a prevádzkovateľom verejnej hromadnej dopravy, aby zakázali vstupovať do prostriedkov MHD bez ochranných rúšok, prípadne ich alternatívy. "Ďakujem už samosprávam, ktoré tak urobili," dodal Pellegrini.

17:46

Po rokovaní krízového štábu boli modifikované opatrenia dočasného uzatvorenia pre obchodné prevádzky a poskytovateľov služieb. Po novom môžu byť otvorené práčovne a čistiarne, takisto budú môcť fungovať autoservisy, pneuservisy, ale i odťahové služby. "Takisto budú môcť fungovať taxislužby, no nie na prevoz ľudí, ale na prevoz tovaru, donáškovú službu," osvetlil Pellegrini.

17:44

Pred infektológiou na bratislavských Kramároch je špeciálny stan, povedal premiér. Má zabezpečiť, aby ľudia s podozrením na koronavírus, nevošli do nemocnica. Robia sa v ňom aj testy.

17:42

Spoločnosť Jaguar Land Rover vo svojom závode v nitrianskom priemyselnom parku začala v pondelok distribuovať svojim zamestnancom ochranné rúška. "Ich distribúcia práve prebieha. Zároveň sme posilnili internú komunikáciu a zaviedli tzv. denné správy, funguje telefónna linka a email, na ktoré sa môžu zamestnanci obrátiť, ak potrebujú viac informácií," uviedla manažérka pre firemné vzťahy Miroslava Remenárová.Zároveň potvrdila, že všetky výrobné závody Jaguar Land Rover sú v riadnej prevádzke.

17:39

Slovensko podľa premiéra musí zvládnuť kapacitne laboratórne vyšetrenia.

17:37

Zamestnávatelia by mali pomôcť svojim zamestnanom získať ochranné prostriedky. Vyzval ich k tomu premiér.

17:35

Nezodpovedné správanie lekára! V karanténe je 27 zdravotníckych pracovníkov z nemocnice na Kramároch. Viac sa dočítate v článku.

17:32

Štát eviduje 992 žiadostí Slovákov, ktorí sa chcú dostať späť na Slovensko zo zahraničia. Plánovaný bude ich zvoz do vlasti. Po zasadnutí krízového štábu to oznámil premiér Peter Pellegrini (Smer-SD). Zároveň požiadal tých, ktorí sú už v karanténnom centre v Gabčíkove, respektíve sa tam dostanú, aby pár dní vydržali. Vyšetrení však majú byť čím skôr.

17:21

Premiér vyhlásil, že slovenské zdravotníctvo koronavírus zatiaľ zvláda. Na lôžku nemáme žiadneho pacienta, ktorý by potreboval pľúcnu ventiláciu.

17:19

PSA Groupe v Trnave preruší výrobu. Celý článok nájdete tu

17:17

Slovenská vláda zatiaľ nepristúpi k obmedzovaniu pohybu všetkých občanov. Opatrenie ostáva len v rovine odporúčania, vyhlásil Pellegrini. Jedným dychom dodal, že hneď, ako sa ukáže, že ľudia dobrovoľnú karanténu nerešpektujú, krízový štáb je pripravený obmedziť pohyb občanov. 

17:15

Do utorka 24. marca má prísť na Slovensko 30 miliónov chirurgických rúšok. K naskladnenie materiálu má dochádzať postupne v ďalších dňoch. Po rokovaní ústredného krízového štábu to uviedol predseda Správy štátnych hmotných rezerv (SŠHR) SR Kajetán Kičura.

17:14

Fungovať budú môcť aj taxislužby, budú však môcť prevážať len tovar, nie osoby.

17:12

Jedenásť nových nakazených pochádza z Trnavy, Trenčína, Pezinku, Svidníka, Rožňavy, Košíc, Prešova, Liptovského Mikuláša a Sobraniec.

17:11

Núdzový stav, ktorý od pondelka platí pre štátne nemocnice, sa má rozšíriť na všetky segmenty, ktoré sa týkajú zdravotníctva, bez ohľadu na vlastníctvo. Rozhodnúť sa má o tom v stredu (18. 3.) Uviedol to predseda vlády.

17:09

Pellegrini potvrdil veľký nákup potrebných respirátorov, a návlekov z Turecka. 

17:02

Päť lekárov, osem zdravotných sestier a dve sanitárky z Fakultnej nemocnice (FN) v Trenčíne sú v karanténe po tom, ako prišli do kontaktu s osobami infikovanými novým koronavírusom. Tie hospitalizovali na pediatrii.

Ako informovala hovorkyňa FN Trenčín Martina Holecová, u hospitalizovanej pacientky s dieťaťom sa pri hospitalizácii nedala na základe anamnézy a klinického obrazu predpokladať možná infekcia novým koronavírusom. Pacienti aj personál, ktorí prišli s pacientkami do kontaktu, sú v karanténe. 

"Prevádzka oddelenia pediatrie je zabezpečená. Priestory boli v zmysle dezinfekčného programu pre pacientov s ochorením COVID-19 vydezinfikované. K dnešnému dňu máme potvrdených 7 pacientov s ochorením COVID-19," doplnila Holecová.

17:01

Na Slovensku v pondelok pribudlo 11 nových nakazených, celkovo je 72 pozitívnych prípadov.Po zasadnutí ústredného krízového štábu to oznámil predseda vlády SR Peter Pellegrini (Smer-SD) s tým, že doteraz 1523 vyšetrených má negatívny nález.

16:56

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR vyzýva občanov, aby sa na Slovensko vrátili individuálne, ak je to možné. TASR o tom informoval tlačový odbor rezortu. Viac si môžete prečítať tu.

16:54

V Karanténnom centre v Gabčíkove je umiestnených už 155 občanov, ktorí povinnú 14-dňovú karanténu po návrate zo zahraničia nemôžu absolvovať v domácom prostredí. TASR o tom informoval hovorca Ministerstva vnútra (MV) SR Petar Lazarov.

16:43

V súvislosti s hrozbou šírenia nového koronavírusu zvolal v pondelok primátor Popradu Anton Danko druhé zasadnutie krízového štábu. Informovala o tom hovorkyňa mesta Jarmila Hlaváčová s tým, že radnica prijala nové opatrenia.

Mestský úrad bude podľa hovorkyne naďalej pracovať v obmedzenom režime. Pre verejnosť budú v čase od 8.00 h do 11.00 h k dispozícii pracoviská Podateľňa a Matrika. Mestská polícia bude pracovať v štandardnom režime a dohliadať na dodržiavanie zákazov vydaných vládou SR. Ostatné pracoviská budú fungovať s vylúčením priameho kontaktu s verejnosťou. Platby miestnych daní a poplatku v pokladnici mesta sú pozastavené. Samospráva zároveň obmedzila aj výplatu štátnych sociálnych dávok. Obvodný úrad Matejovce bude k dispozícii v čase od 9.00 h do 11.00 h v dňoch 17. a 31. marca a 7. apríla. Zariadenie sociálnych služieb pre občanov bez prístrešia v Poprade bude dávky vyplácať v čase od 9.00 h do 11.00 h v dňoch 18. marca, 1. a 8. apríla.

16:29

Francúzska automobilka PSA pre nový koronavírus preruší výrobu vo všetkých európskych závodoch. Francúzsky koncern v pondelok uviedol, že do 27. marca zatvorí všetky európske závody pre šírenie nového koronavírusu. "Predseda predstavenstva a členovia krízového štábu sa rozhodli uzavrieť všetky produkčné závody," píše sa v stanovisku PSA.

16:25

Slovenská pošta prosí občanov, ktorí sú v karanténe, aby označili svoje dvere nápisom. "Označte svoje vchodové dvere nápisom KARANTÉNA, pokiaľ sa v nej aktuálne nachádzate, aby sme vedeli ochrániť našich kuriérov a poštových doručovateľov od nákazy," napísali na sociálnej sieti. 

16:17

Preventívne opatrenia ružomberskej radnice proti šíreniu nového koronavírusu sa dotknú aj svadieb a pohrebov. S okamžitou účinnosťou až do odvolania budú svadby v obmedzenom režime, pohreby sa uskutočnia len za prítomnosti najbližšej rodiny. Uviedol to hovorca ružomberského primátora Viktor Mydlo."Svadby budú len v priestoroch radnice. Zároveň sa na nich budú môcť zúčastniť len mladomanželia, svedkovia a rodičia mladomanželov. Všetci s ochranou tváre," povedal Mydlo s tým, že do priestorov úradu nevpustia žiadnych ďalších ľudí.

16:16

Všetci cestujúci v prímestskej autobusovej doprave v Košickom samosprávnom kraji (KSK) musia od utorka 17. marca nosiť ochranné rúška alebo respirátory. V prípade, že takéto ochranné pomôcky nemajú, dopravcovia akceptujú i šály či šatky, ktoré zabraňujú šíreniu vírusov vo verejnej doprave. Informovala o tom hovorkyňa predsedu KSK Anna Terezková.

16:15

Viaceré samosprávy okresu Vranov nad Topľou pristúpili v súvislosti s opatreniami, ktoré majú prispieť k obmedzeniu šírenia nového koronavírusu, k šitiu ochranných rúšok vo vlastnej réžii. Obyvateľom tiež ponúkajú zabezpečenie potravín. Vyplýva to z informácií zverejnených na oficiálnych stránkach samospráv a sociálnej sieti.

Mesto Vranov nad Topľou začne v utorok (17. 3.) poskytovať službu zabezpečujúcu nákup životných potrieb pre osamelo žijúcich občanov, ktorých zdravotný stav neumožňuje, aby si nakúpili sami. "Občania, ktorí majú o takúto službu záujem, môžu kontaktovať Mestský úrad vo Vranove nad Topľou na telefónnom čísle 057/7590183 alebo 057/7590184," oznámila samospráva.

16:11

Policajti nebudú pokutovať za neplatnú emisnú a technickú kontrolu. Kedy platí novinka sa dočítate v článku. 

15:59

Spoločnosť Západoslovenská distribučná (ZSD) aktuálne vykonáva primárne práce, ktoré sú nevyhnutné na nepretržité zabezpečenie dodávky elektrickej energie. Odpočet elektrickej energie, ktorý štandardne realizujú takzvaní odpočtári, bude prebiehať v špeciálnom režime. Odpočtári budú robiť odpočet stavu elektromera len na verejne dostupných miestach, kde neprídu do priameho kontaktu so zákazníkom. "Ak zákazník nemá elektromer na verejne dostupnom mieste, odpočtár ho osobne nenavštívi, ale periodická vyúčtovacia faktúra bude vystavená v zmysle platnej legislatívy na základe výpočtu pravdepodobnej spotreby podľa typového diagramu odberu a historickej spotreby," avizuje ZSD.

15:53

V karanténe je aj personál, ktorý prišiel do kontatku s pacientkou v Roosveltovej nemocnici v Banskej Bystrici. V nedeľu sa u nej potvrdil koronavírus. Nemocnica uzavrela Oddelenie pneumológie a ftizeológie. „Pacientka zamlčala svoju epidemiologickú anamnézu," uviedla pre aktuality.sk hovorkyňa nemocnice Ružena Maťašeje. Pacienti sú preložení na iné oddelenie. 

15:41

V najväčšej Univerzitnej nemocnici v Bratislave skončilo v karanténe ďalších 27 zdravotníkov. Lekárovi z kliniky úrazovej chirurgie v nemocnici v Ružinove potvrdili koronavírus. Vrátil sa zo zahraničia a kým sa dozvedel výsledky, operoval pacienta. Pre Denník N to potvrdila hovorkyňa Eva Kliská.

15:39

Situáciu súvisiacu so šírením nového koronavírusu môžu využiť kyberútočníci, aby napadli infraštruktúru organizácie. Nevyhnutné je preto poučiť zamestnancov o riziku kybernetických útokov a všetky incidenty hlásiť Národnému centru kybernetickej bezpečnosti SK-CERT, ktorý vydal aj bezpečnostné odporúčania pre prevádzkovateľov základných služieb. TASR o tom informoval Národný bezpečnostný úrad (NBÚ).

15:34

"Ak by nastala situácia, že nemocnice nebudú mať dosť vlastných kapacít, ponúkneme štátu možnosť doliečenia sa pacientov v našich zariadeniach. Sem budeme môcť umiestniť bežných pacientov, ktorí týmto vytvoria priestor pre akútne prípady," deklaruje Droba. Sprísnené opatrenia sa podľa jeho slov týkajú prímestskej autobusovej dopravy v rámci Integrovaného dopravného systému v Bratislavskom kraji. Cestujúci musia v autobusoch Slovak Lines povinne nosiť rúška. Toto nariadenie platí aj v bratislavskej MHD. Od utorka (17. 3.) bude prímestská doprava v bratislavskom regióne premávať každý deň podľa sobotného cestovného poriadku. Bratislavská MHD jazdí od pondelka v prázdninovom režime.

15:33

 Krízový štáb Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) prijal pre spomalenie šírenia nového koronavírusu sériu opatrení. Dotýkajú sa dopravy, zariadení sociálnych služieb aj ochranných pomôcok. BSK sa momentálne sústreďuje najmä na zabezpečenie hygienických pomôcok pre lekárov, zdravotné sestry a zamestnancov zariadení sociálnych služieb. "Aj keď to nie je kompetencia vyššieho územného celku, oslovili sme veľké množstvo dodávateľov zo Slovenska i zo zahraničia. Aj napriek obrovskému nedostatku týchto produktov sme boli čiastočne úspešní," povedal predseda BSK Juraj Droba.

15:28

Minister financií uvoľnil 63 mil. eur na nákup ochranných pomôcok. Viac si môžete prečítať tu.

15:17

Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby zverejnilo na sociálnej sieti výsledky zatiaľ nerecenzovanej vedeckej štúdie.

15:10

Mestský úrad v Dolnom Kubíne je od pondelka (16. 3.) do utorka (17. 3.) zatvorený pre verejnosť. Týka sa to aj matričného a stavebného úradu. "Je pre nás dôležité, aby sa obyvatelia mesta cítili na mestskom úrade bezpečne. V súvislosti so zavedenými opatreniami sme na zamedzenie šírenia nového koronavírusu boli nútení z technických príčin zatvoriť mestský úrad na dva dni," povedal primátor mesta Ján Prílepok.

15:07

Koronavírus ochromil leteckú dopravu. Tieto aerolinky rušia všetky lety.

 

15:05

Vláda pre nový koronavírus chystá firmám a živnostníkom 13 opatrení. Prečítať si o nich môžete v tomto článku

14:52

Zdravotníci vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou (FNsP) J. A. Reimana v Prešove k pondelku odobrali 63 vzoriek u pacientov s podozrením na nový koronavírus. U 44 pacientov sa nepotvrdil. Na ďalšie výsledky podľa hovorkyne nemocnice Renáty Cenkovej čakajú. "Aktuálne máme hospitalizovaného len jedného pacienta. Ďalší sú v domácej karanténe," uviedla pre TASR Cenková.

14:50

Predstavenia v Slovenskom národnom divadle (SND) sú zrušené do odvolania. Generálny riaditeľ SND Peter Kováč vydal príkaz o predĺžení uzatvorenia historickej a novej budovy SND ako aj Umelecko-dekoračných dielní SND minimálne do 30. marca. Rešpektujúc vyhlásenie vlády SR o mimoriadnom stave tak urobil po dnešnom zasadaní Štábu civilnej ochrany SND. Ako agentúru SITA ďalej informovala Izabela Pažítková zo SND, na zasadaní tiež konštatovali, že k dnešnému dňu neevidovali žiadne ďalšie prípady nakazenia novým koronavírusom medzi zamestnancami SND.

14:46

Dobrovoľníci v Spišskej Belej v okrese Kežmarok šijú ochranné rúška. „Vzhľadom na to, že v distribúcii je nedostatok ochranných rúšok na zabránenie šíreniu koronavírusu, samospráva ich šitie zabezpečila priamo v našom meste,“ uviedla Edita Svocáková z tamojšieho mestského úradu s tým, že mestu Spišská Belá sa z veľkoskladu vo Svite podarilo zohnať 310 metrov látky, 100 percentnej bavlny, aby z nej postupne šili obyvateľom rúšky. Ide o hrubú textíliu, z ktorej sa šijú aj zdravotnícke nohavice či plášte.

Po tom, čo mesto v nedeľu vyhlásilo výzvu pre dobrovoľníkov, ktorí budú rúška z tejto látky šiť, sa samospráve prihlásilo 23 dobrovoľníkov, žien i mužov zo Spišskej Belej. Každý z nich ušije 60 až 120 rúšok.

14:44

Mestá v Nitrianskom kraji sa svojpomocne usilujú pripraviť potrebné rúška pre svojich občanov, ktorí ich najviac potrebujú. Mesto Nitra nakúpilo materiál, hľadá ľudí, ktorí z neho dokážu vyrobiť rúška. Privíta však aj ďalší materiál na  výrobu rúšok. "Potrebujeme vypraté hrubé bavlnené látky, staré plachty, prestieradlá alebo netkané textílie. Látku zabalenú v igelitovej taške či vreci si prídeme vyzdvihnúť," informuje nitriansky mestský úrad.

14:42

Radnica v Šali sprísňuje opatrenia na zamedzenie šírenia ochorenia COVID-19. Mesto zatvára ihriská, obmedzuje prevádzku cintorínov i prácu mestských poslancov.

Ako informovala Dajana Hanesová z mestského úradu, zatvorené budú všetky detské ihriská, ktoré je možné zamknúť. „Pri ihriskách, ktoré nemajú oplotenie, dôrazne žiadame verejnosť, aby ich nenavštevovala. Okrem toho bude zatvorený zimný štadión a športová hala a tiež Mestská knižnica Jána Johanidesa,“ povedala. V týchto dňoch mesto plánuje obmedziť aj prevádzku na cintorínoch. Už teraz sa pri pohreboch budú môcť ľudia so svojimi blízkymi rozlúčiť iba pri hrobe, aby sa zamedzilo stretávaniu väčšieho počtu ľudí v dome smútku.

14:41

Nemocnica Komárno od pondelka obmedzila a reguluje vstup pacientov do nemocnice, v súčasnosti je možný iba z ulice Mederčská. "Pri vstupe do areálu bude pacientom kontrolovaná telesná teplota, zároveň budú povinní vyplniť dotazník, prostredníctvom ktorého sa zisťuje cestovateľská anamnéza pacienta. Vzhľadom na závažnosť situácie a ochrany nášho zdravotníckeho personálu nebude možné pacienta ošetriť bez vyplnenia dotazníka a odmeranej teploty," informovala Martina Pavliková, hovorkyňa skupiny Agel SK, ktorej členom je nemocnica v Komárne. Cieľom opatrení je ochrániť zamestnancov nemocnice, ako aj iných pacientov, a zabrániť tak prípadnému šíreniu nového koronavírusu.

14:37

 Policajti riešia ďalší hoax súvisiaci s koronavírusom

Polícia v súvislosti s koronavírusom rieši ďalší hoax o nakazenom bezdomovcovi na úteku, ktorý sa šíri prostredníctvom internetu. Podľa „overenej” správy sa v Nitrianskom kraji pohybuje nakazený bezdomovec. Ako informovala polícia na sociálnej sieti, pravda je taká, že ide o muža, ktorý sa vrátil z Nemecka, avšak ešte pred zavedením povinnej karantény.

Ako uviedla polícia, po tom, čo muž postupoval protizákonne v oblasti železničnej stanice, ho zadržala policajná hliadka a previezla ho do nemocnice. Výsledky testov ukázali, že je infikovaný. Jemu a jeho rodičom bola nariadená domáca karanténa, ktorú pravidelne kontroluje policajná hliadka. Muž nie je bezdomovec.

14:35

Súkromné laboratóriá Medirex sú od pondelka pripravené testovať vzorky na koronavírus SARS-CoV-2, ktorý spôsobuje ochorenie COVID-19. Upozorňujú však, že ide výhradne o diagnostiku pre potreby štátu, nie o preventívne testovanie individuálnych záujemcov. Denne by sa mohlo vyšetriť 260 vzoriek, do budúcnosti možno kapacitu zvýšiť. Vedenie spoločnosti o tom informovalo na pondelkovom brífingu.

14:23

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) v súvislosti s výskytom nového koronavírusu v krajine upravujú pracovný čas a pracovné podmienky niektorých zamestnancov, najmä administratívnych pracovníkov. Informoval o tom manažér komunikácie ŽSR Dávid Bozsaky.

14:22

Ministerstvo vnútra (MV) SR v sobotu (14. 3.) otvorilo prvé Karanténne centrum v Gabčíkove. Určené je občanom, ktorí nemajú po návrate zo zahraničia podmienky na strávenie 14-dňovej karantény bez ohrozenia svojej rodiny či blízkych. Aktuálne je v ňom umiestnených 34 klientov. TASR o tom informoval hovorca MV SR Petar Lazarov.

14:17

Na Slovensku pribudli v pondelok dva prípady ochorenia COVID-19. Potvrdil to premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) po stretnutí s prezidentkou Zuzanou Čaputovou. Celkovo je tak na Slovensku 63 prípadov.

Jeden prípad je z Trnavy a jeden z Trenčína, priblížila hovorkyňa rezortu zdravotníctva Zuzana Eliášová. "Za dnešný deň bolo okrem toho doteraz riešených 107 ďalších vzoriek s negatívnym výsledkom," doplnila.

14:16

Vzorky od pacientov s podozrením na ochorenie COVID-19 by malo po novom testovať aj laboratórium v Trenčíne. Doposiaľ tak robili odborníci Národného referenčného centra pre chrípku na Úrade verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR a Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) so sídlom v Banskej Bystrici a v Košiciach. Rozšírením testovacích kapacít sa zároveň skráti doba čakania na výsledky.

13:49

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) evidujú v poslednom týždni viacero cestujúcich s podozrením na nový koronavírus. TASR o tom informoval Denis Dymo z odboru komunikácie a marketingu ŽSR.

"U siedmich cestujúcich počas minulého týždňa bolo vykonané vyšetrenie zdravotným personálom a súpravy vlakov boli následne podrobené dezinfekcii," dopĺňa stanovisko železníc.

13:48

Útulok na Poliankach bude z dôvodu opatrení pre zastavenie šírenia ochorenia COVID-19 zatvorený. TASR o tom informovala predsedníčka Slobody zvierat Pavla Dugovičová.

13:41

V pondelok vzrástol počet pacientov nakazených koronavírusom. Premiér uviedol, že celkový počet infikovaných je 63. „Želajme si, aby to číslo veľmi nerástlo,“ vyhlásil. 

13:29

Minister financií Ladislav Kamenický (Smer-SD) uvoľnil prostriedky pre Správu štátnych hmotných rezerv v celkovej výške 63 miliónov eur na nákup ochranných pomôcok. Informoval o tom v pondelok po konferenčnom hovore s predstaviteľmi zamestnávateľov v súvislosti so šírením nového koronavírusu. Ceny týchto pomôcok podľa neho rapídne rastú, ale je potrebné, aby Slovensko zabezpečilo dostatok ochranných prostriedkov.

13:26

Na základe opatrenia Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR z nedele (15. 3.) sú z dôvodu šíriaceho sa koronavírusu od pondelka na 14 dní zatvorené aj realitné kancelárie.

Ich činnosť pritom nadväzuje na iné služby a prácu úradov, ktoré sú už teraz zatvorené. Realitní makléri upozornili, že katastrálny úrad v niektorých mestách dočasne nevydáva listy vlastníctva. Banky však bez listu vlastníctva nebudú môcť napríklad uvoľňovať finančné zábezpeky na kúpne ceny.

13:25

Mesto Čadca zatvára v pondelok mestský úrad (MsÚ). Riešiť bude iba individuálne prípady, ktoré neznesú odklad - napríklad úmrtia alebo potvrdenia o pobyte. Informovalo o tom na svojej internetovej stránke.

13:23

Vláda plánuje prijať 13 opatrení, ktoré by mali pomôcť firmám aj ich zamestnancom v súčasnej situácii obmedzenej ekonomickej aktivity. Uviedol to minister hospodárstva Peter Žiga (Smer-SD) v pondelok po konferenčnom hovore s predstaviteľmi priemyslu v súvislosti so šírením nového koronavírusu.

13:14

Podľa Centrálneho registra zmlúv podpísala Správa štátnych hmotných rezerv (SŠHR) SR v nedeľu (15. 3.) tri zmluvy na dodávku 20 650 000 chirurgických rúšok. Spolu za chirurgické masky podľa podpísaných zmlúv zaplatí trom spoločnostiam 27 474 139,20 eura.

Zmluvu na 650 000 kusov chirurgických masiek podpísala SŠHR so spoločnosťou Zornica Banko Fashion z Bánoviec nad Bebravou. Spoločnosť dodá masky v sume 2,70 eura za kus v celkovej hodnote 1 755 000 eur. Lehota dodania je podľa zmluvy stanovená najneskôr do 27. apríla, z toho 80 000 kusov najneskôr do 22. marca.

13:09

Vstup do budovy michalovskej nemocnice má verejnosť povolený len s ochranným rúškom alebo inou ochranou nosa a úst. Nemocnica tiež pri vchodoch do zariadenia zaviedla triedenie pacientov, informovala o tom Jana Fedáková, komunikačná špecialistka spoločnosti Svet zdravia, pod ktorú patrí i nemocnica v Michalovciach.

13:07

Nemocnica Košice-Šaca v súvislosti s hrozbou nového koronavírusu upravila režim vstupu pacientov. Do budovy nemocnice môže v súčasnosti pacient vstúpiť vchodom, ktorý sa nachádza v zadnej časti budovy nového operačného centra a je označený svetelnou tabuľou Emergency.

12:55

Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek (SK SaPA) vyzýva predsedu vlády SR, aby urýchlene zabezpečil zdravotníkom, ktorí sú v prvej línii ohrozenia koronavírusom, dostatok osobných ochranných prostriedkov. Viac sa dočítate TU

12:53

Spoločnosť PSA Groupe v súčasnosti necíti výpadok v dodávkach dielov a ani v dopyte po vozidlách vyrábaných v závode v Trnave. Informoval o tom hovorca spoločnosti Peter Švec.

V závode na dennej báze aplikujú prísne preventívne hygienické opatrenia, aby chránili zdravie zamestnancov. "Veľmi pozorne sledujeme situáciu. Spolupracujeme s vládou aj mestom Trnava a podľa toho sa budeme rozhodovať aj ďalej," uviedol Švec. Ako ďalej doplnil, zástupca automobilky sa zúčastňoval na krízovom štábe mesta, aby bola zabezpečená vzájomná informovanosť o podniknutých a pripravovaných opatreniach v súvislosti so šírením nového koronavírusu.

12:34

Predseda Prešovského samosprávneho kraja (PSK) Milan Majerský apeluje na ľudí, aby sa správali zodpovedne a nemýlili si karanténu s voľnočasovými aktivitami. Rovnako pripomína, aby žiadatelia o dotáciu z rozpočtu kraja podávali svoje žiadosti elektronicky alebo poštou.

12:23

Viaceré predmetové olympiády, ktoré sa mali konať počas druhej polovice marca, sa v pôvodných termínoch neuskutočnia.

Vyplýva to z rozhodnutia ústredného krízového štábu, o ktorom informuje na svojej internetovej stránke Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR.

Predmetové olympiády, ktoré sa mali konať do 27. marca, sa v pôvodnom termíne neuskutočnia. Ide napríklad o okresné kolo pytagoriády (24. 25. 3.), krajské kolo dejepisnej olympiády (24. 3.), celoštátne kolo olympiády v anglickom jazyku (24. 25. 3.) či krajské kolo biologickej olympiády kategórie C (26. 3.). "Ak to situácia umožní, bude snaha pre ne dodatočne stanoviť náhradné termíny," uvádza sa na webe rezortu školstva.

12:22

Ministerstvo dopravy a výstavby (MDV) SR prijalo od pondelka ďalšie opatrenia v nadväznosti na uznesenie Vlády SR na zastavenie šírenia nového koronavírusu. Informoval o tom komunikačný odbor rezortu v pondelok. Kde nastanú zmeny, sa dočítate TU

12:12

Nový koronavírus začína významne ovplyvňovať trh práce. Spoločnosť Profesia, v snahe pomôcť firmám, zavádza novú službu, a to videopohovory. Služba má obmedziť počet zrušených pracovných pohovorov.

12:11

Kedy bude vláda distribuovať pre ľudí ochranné rúška - to je dnes v súvislosti s rozširujúcim sa novým koronavírusom najčastejšia otázka obyvateľov mesta Hriňová v okrese Detva, smerujúca na zástupcov tamojšej mestskej samosprávy.

Ako TASR povedal primátor Stanislav Horník, občania sa však nespoliehajú len na sľuby vlády, ale zabezpečujú si ochranu aj sami. "Máme tu viacero krajčírok, ktoré ich začali vyrábať sami. Ušili ich už aj pre pracovníkov mestského úradu a tiež pre naše opatrovateľky, ktoré dnes stoja v prvej línii, keď pomáhajú tým najzraniteľnejším, ktorými sú chorí na lôžkach a prestarnutí," priblížil. Podľa neho si dnes mesto zabezpečuje ochranné rúška "po vlastnej línii".

11:51

Pre mesto pod Urpínom šije banskobystrická spoločnosť Slovenka - Silver prvé rúška

Ako primátor Ján Nosko informuje na sociálnej sieti, dohodol sa na tom cez víkend s vedením spoločnosti. „Dnes nám odovzdajú 400 kusov, ktoré budeme distribuovať tým najzraniteľnejším,“ uvádza primátor. Ako pre agentúru SITA povedala riaditeľa závodu a konateľka Mária Rácová, rúška začali šiť už minulý týždeň pre svojich zamestnancov, aby ich mali aj predavačky v maloobchodných prevádzkach.

„Prerábame na šitie ďalšie dva stroje, na ktorých však nevie šiť každý. Nemôžeme tam dať človeka, ktorý to nerobil, aby nedošlo k úrazu,“ objasňuje riaditeľka s tým, že sa budú snažiť každému niečo poskytnúť, keďže požiadavky na rúška majú z okolitých firiem, z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva, Banskobystrického samosprávneho kraja a ďalších. Podľa Rácovej sú to rúška zo stopercentnej bavlny, ktoré sa dajú vyvariť, alebo zaliať vriacou vodou a vyžehliť pri vysokej teplote ako ľan alebo bavlna, a opätovne použiť.

11:50

Mesto Žiar nad Hronom v boji proti šíreniu nového koronavírusu zavádza na svojom území ďalšie opatrenia. Primátor Peter Antal po dnešnom zasadnutí krízového štábu mesta informoval o povinnosti nosiť rúška v autobusoch mestskej hromadnej dopravy (MHD), na mestskom úrade (MsÚ) či o koordinácii dobrovoľníkov, ktorí chcú seniorom pomáhať s nákupmi domov.

11:50

Slovenskí občania môžu po novom získať všetky aktuálne informácie o vývoji ochorenia COVID-19 a prijatých opatreniach na jednom webe. V pondelok o tom informovala Diana Dúhová z Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI), ktoré stránku virus-korona.sk pripravilo.

Nová webstránka okrem základných informácií o novom koronavíruse, príznakoch ochorenia, preventívnych a protiepidemických opatreniach ponúka aj oznámenia o aktuálne platných nariadeniach štátu a inštitúcií. "Dôležitou súčasťou sú aj často kladené otázky a odpovede. Táto sekcia pomôže občanovi zorientovať sa. Vybrali sme ich na reálnom základe najčastejších otázok smerovaných na našu infolinku," zdôraznil generálny riaditeľ NCZI Peter Blaškovitš.

11:41

Rád františkánov v Trnave v spolupráci so študentskými dobrovoľníkmi Gymnázia Angely Merici pre mesto Trnava a okolie ponúka od pondelka 16. marca až do odvolania nakupovaciu službu.

Využiť ju môžu všetci, ktorí sa ocitli v karanténe, starší a zdravotne postihnutí ľudia. Svoje nákupy môžu nahlasovať vyplnením nákupného formulára alebo aj na telefónnom čísle brata Filipa 0910 640 842, ktorý je koordinátorom tohto projektu. Informuje o tom web rádu.

11:40

Mesto Lučenec z preventívnych dôvodov v súvislosti so šírením nového koronavírusu upravilo úradné hodiny mestského úradu (MsÚ) a všetkých jeho prevádzok. Po novom budú pre verejnosť k dispozícii od 8.00 h do 11.00 h. Informoval o tom Andrej Barančok, poverený externou komunikáciou mesta.

11:39

Vstup do priestorov polikliniky v Trnave je povolený iba s ochranou tváre, to isté platí pre vstup do autobusov mestskej autobusovej dopravy (MAD), ktoré až do odvolania pokračujú vo víkendovom režime. Uviedol to po zasadnutí krízového štábu v súvislosti so šírením nového koronavírusu primátor mesta Trnava Peter Bročka na sociálnej sieti.

11:38

V obci Malá Lehota v okrese Žarnovica sa rozhodla samospráva pomôcť v čase mimoriadnej situácie svojim obyvateľom možnosťou donášky nákupu do domu. Keďže dedinu, ako aj ostatné samosprávy, trápi aj nedostatok ochranných rúšok, tunajšie ženy ich už šijú z domácich zásob.

Starosta Malej Lehoty Dušan Pacalaj priblížil, že systém donášky nákupu do domu je veľmi jednoduchý. Zavedením tejto služby trikrát do týždňa chcú minimalizovať šírenie akéhokoľvek vírusu. "Mnohí naši obyvatelia pracujú v zahraničí, po návrate domov museli ostať v karanténe, no nakúpiť si potrebujú," priblížil Pacalaj s tým, že takto nemusia vychádzať ďalej ako na vlastný dvor.

11:37

Nedostatok ochranných rúšok začínajú iniciatívne riešiť samosprávy, občianske združenia i dobrovoľníci. Svojpomocnú výrobu ochranných pomôcok sa snaží začať mesto Nitra, uvažujú nad ňou dielne nitrianskych divadiel a s prípravou už začal aj šaliansky magistrát.

Mesto Šaľa už oslovilo aj dôchodkyne, aby podporili miestne dielne a nastúpili do nich ako šičky, prípadne pomohli so šitím rúšok doma. "Vieme, že rúšok je nedostatok a veľmi si vážime pomoc našich senioriek i niektorých poslancov mestského zastupiteľstva, ktorí budú ako dobrovoľníci od utorka rozdávať mestom nakúpené ochranné rúška," informovala radnica.

11:09

V krízovom štábe mesta Púchov, ktorého zriadenie si vyžiadala hroziaca epidémia ochorenia spôsobená koronavírusom, sedí aj človek, ktorý celý predminulý víkend trávil v Španielsku.

11:04

Mesto Martin dočasne uzatvára mestský úrad (MsÚ) s výnimkou vybavenia pohrebov a nariaďuje vstup do prostriedkov mestskej hromadnej dopravy (MHD) výhradne s ochranou tváre. TASR o tom informovala hovorkyňa mesta Zuzana Kalmanová.

Doplnila, že na základe sprísnených opatrení Ústredného krízového štábu SR mesto dočasne uzatvára všetky pracoviská MsÚ. "Nie je možné realizovať sobáše ani vydávať rodné listy, povolené bude len vybavovanie pohrebov. Mesto zároveň žiada, aby sa na pohrebných obradoch zúčastnili výhradne najbližší rodinní príslušníci.

10:56

Bratislavské Nové Mesto zatvorilo areál prírodného kúpaliska Kuchajda, vedenie mestskej časti tak rozhodlo počas uplynulého víkendu. Dôvodom sú preventívne opatrenia v súvislosti s novým koronavírusom. Od minulého týždňa je zároveň pozastavená premávka lanovej dráhy medzi Železnou studničkou a Kamzíkom.

"Kuchajda bola otvorená minulý týždeň, lebo ľudia ju využívajú ako skratku od Kolosea na Vajnorskú ulicu. Starosta to bol cez víkend skontrolovať a ihriská boli plné mamičiek s deťmi. Tak ešte cez víkend padlo rozhodnutie o zatvorení Kuchajdy," uviedol pre TASR novomestský hovorca Marek Tettinger.

10:48

Štyria cudzinci, ktorých v sobotu 14. marca zadržali hraničiari v katastri obce Ulič v okrese Snina, skončili v policajnej karanténnej miestnosti v Sečovciach (okres Trebišov). Viac informácií nájdete TU

10:47

Môžu zvieratá ochorieť na COVID-19 alebo ho prenášať? Dozviete sa TU

10:45

S nepedagogickými zamestnancami, ako sú napríklad upratovačka, školník či kuchárky, si môže zamestnávateľ dohodnúť osobitný režim výkonu práce na pracovisku v obmedzenom rozsahu. Ale len tak, aby sa nezdržiaval väčší počet zamestnancov na pracovisku. Vyplýva to z usmernenia ministerky školstva, vedy, výskumu a športu Martiny Lubyovej (SNS) na základe rozhodnutia hlavného hygienika a záverov ústredného krízového štábu.

10:44

Finančná správa (FS) SR k už prijatým opatreniam na obmedzenie šírenia nového koronavírusu pridala aj preberanie daňových priznaní v bratislavskej Petržalke v mobilnej kancelárii. Umožní tým návštevníkom najväčšieho daňového úradu na Slovensku, aby mohli odovzdať priznania mimo budovy úradu.

10:43

Plénum Najvyššieho súdu (NS) SR, ktoré zvolala sudcovská rada NS SR na utorok (17. 3.), aby vyriešila zastupovanie predsedu a podpredsedu NS SR, je zrušené.

"Zasadnutie pléna NS SR, ktoré sa malo konať 17. marca sa na základe rozhodnutia Sudcovskej rady NS SR, neuskutoční z dôvodu zvýšenia bezpečnostného rizika šírenia nového koronavírusu. Zasadnutie pléna NS SR sa odročuje na neurčito," informovala TASR hovorkyňa NS SR Alexandra Važanová.

10:40

Brífing ministra hospodárstva SR Petra Žigu sa uskutoční dnes, pondelok 16. marca o 13.00 h po konferenčnom hovore s predstaviteľmi priemyslu v súvislosti s aktuálnou situáciou.

10:23

Fakultná nemocnica s poliklinikou Nové Zámky od pondelka zrušila ambulantnú časť kliniky fyzioterapie, balneológie a liečebnej rehabilitácie.

"V priestore rehabilitačnej časti na prízemí monobloku vo východnom trakte nemocnica zriadila takzvanú červenú zónu COVID-19 a prijala tak veľmi prísne opatrenia, v súlade so smernicou hlavného hygienika," uviedol hovorca nemocnice Ján Baček.

Priestor je odizolovaný, má dva samostatné vchody a bude slúžiť výlučne pre pacientov s podozrením na ochorenie COVID-19. Krízový štáb nemocnice sa rozhodol pre tento krok preto, aby zabránil možnému hroziacemu riziku rozšírenia koronavírusu v monobloku nemocnice.

Nemocnica v rámci prijatých opatrení zriadila aj stan pri vrátnici, kde člen vlastnej ochrany a zdravotnícky pracovník budú vykonávať triedenie všetkých pacientov podľa usmernenia hlavného hygienika.

10:15

Na diaľnici D1 došlo k vážnej dopravnej nehode.

Pri Považskej Bystrici smerom na Žilinu narazilo do stredových zvodidiel auto plné ľudí. K nehode došlo v pondelok krátko po polnoci. Podľa informácií televízie Markíza sa mali v aute viezť opatrovateľky, ktoré sa vracali domov z Rakúska. Hasiči, ktorí na mieste zasahovali tak zrejme budú musieť ísť do karantény. 

10:02

Slovenská aliancia moderného obchodu (SAMO) v mene svojich členov (Billa, dm drogerie markt, Kaufland, Lidl, Metro, Terno a TESCO), vyzývať zákazníkov, aby pri nákupoch zohľadňovali svoje reálne potreby a nakupovali s mierou.

Aktuálne je podľa SAMO dôležité, najmä ohľaduplné správanie sa k sebe navzájom, čo pomáha aj obchodníkom, v efektívnejšom zásobovaní obchodov tovarom a následne aj jeho dokladaní do regálov. Potravín a drogériového tovaru v obchodoch a na skladoch je podľa aliancie dostatok, vyzýva preto všetkých na pokoj a rozvahu aj pri ich nákupe.

09:58

Zamestnanci mestského úradu, mestskej polície, mestských spoločností, ale aj seniori a zdravotne postihnutí v Púchove dostanú od mesta ochranné rúška. Distribuovať ich mesto začne v pondelok.

09:58

Cestujúci prímestských autobusových liniek Integrovaného dopravného systému v Bratislavskom kraji (IDS BK) budú od utorka (17. 3.) musieť do vozidiel nastupovať zadnými dverami a mať na tvári ochranné rúška, prípadne si zakrývať nos a ústa šatkou. Od utorka budú zároveň spoje jazdiť podľa sobotňajšieho cestovného poriadku.

09:56

Prevádzka na všetkých hraničných priechodoch na slovensko-ukrajinskej hranici bude pre medzinárodnú osobnú dopravu od pondelka v noci pozastavená. Na slovensko-poľských hraniciach je obnovená kontrola. Informovala o tom hovorkyňa Riaditeľstva hraničnej a cudzineckej polície v Sobranciach Agnesa Kopernická.

09:53

Ako si správne umývať ruky? Dočítate sa TU

09:35

Mesto Košice vyzýva cestujúcich, aby oddnes v prostriedkoch košickej mestskej hromadnej dopravy (MHD) nosili rúška, prípadne šatky, šály alebo iné podobné účinné ochranné pomôcky, ktoré môžu zamedziť prenos koronavírusu na iných cestujúcich alebo vodiča. Informoval o tom hovorca mesta Košice Vladimír Fabian. „Tieto sprísnené opatrenia v koordinácii s ďalšími krajskými mestami prijalo vedenie mesta Košice na rokovaní krízového štábu mesta, ktoré sa uskutočnilo v nedeľu popoludní,“ uviedol Fabian.

09:33

Spoločnosť U.S. Steel Košice nateraz pokračuje vo výrobe podľa plánu.

Pre agentúru SITA to potvrdil hovorca spoločnosti Ján Bača. „Môžem potvrdiť, že v podniku máme spracovaný pandemický plán, ktorý denne aktualizujeme. Členovia pracovnej skupiny sa zúčastňujú konferenčných hovorov a jednotlivé body priebežne upresňujeme. Postupujeme striktne podľa nariadení Úradu verejného zdravotníctva,“ uviedol Bača.

Ako ďalej dodal, výroba ocele je veľmi odlišná od výroby automobilov a zmeny vo výrobe sú oveľa zložitejšie z hľadiska technického aj bezpečnosti práce. „Ak by sme neprevádzkovali zariadenia v súlade s ich špecifikami, určitá časť nášho výrobného procesu by bola natrvalo poškodená. Navyše, náš závod dodáva energie a pitnú vodu okolitej komunite a musíme zaistiť pokračovanie týchto dodávok. Prijímame viaceré opatrenia na ochranu našich zamestnancov vrátane práce z domu tam, kde je to možné, sociálnych odstupov či poskytovania rúšok,“ uviedol Bača.

09:31

Mestský úrad Revúca bude v nasledujúcich dňoch vzhľadom na aktuálnu situáciu pri šírení nového koronavírusu fungovať v nestránkovom režime. Mesto o tom informuje na svojej internetovej stránke revuckelisty.sk.

09:30

Rýchly nástup teplého počasia a ochorenie COVID-19 skomplikovalo každoročné prenášanie masívne tiahnucich žiab do vodnej nádrže Striebornica pri Piešťanoch.

Ochranárskemu občianskemu združeniu (OZ) Kvas zvyknú pri prenose pomáhať desiatky dobrovoľníkov. OZ sa rozhodlo pre prenos aj v týchto dňoch, avšak v špeciálnom režime. Uvádza to na sociálnej sieti.

09:28

Potravín na Slovensku je dostatok. Ubezpečila o tom na sociálnej sieti ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Gabriela Matečná (SNS) v súvislosti s mimoriadnymi opatreniami vyvolanými novým koronavírusom. Viac sa dočítate TU

09:27

Novozámocká radnica sa snaží zmapovať situáciu osamelých ľudí a seniorov odkázaných na pomoc iných. V čase ohrozenia koronavírusom už vyzvala obyvateľov mesta, aby pomohli pri získavaní informácií o tých, ktorí sa ocitli v krízovej situácii.

Mesto bude osamelým ľuďom roznášať potraviny a drogériu.

09:21

Slovenská vláda by mala urýchlene prijať ekonomický balíček proti koronavírusu, jej reakcia je podľa Združenia podnikateľov Slovenska v porovnaní s inými krajinami príliš pomalá a absolútne neadekvátna. "Legitímnou otázkou je, ako pomôcť prežiť tisíckam malých a stredných firiem, ktoré môže kritická situácia ekonomicky zlikvidovať, ak bude trvať príliš dlho," tvrdí združenie. Poukazuje pritom, že vlády v zahraničí spolu s karanténnymi opatreniami predstavujú aj ekonomické balíčky.

09:19

Bezpečnostná operatívna jednotka (BOJ) Horskej záchrannej služby (HZS) vykonala počas víkendu v súvislosti s opatreniami a nariadením v boji proti šíreniu koronavírusu kontroly v lyžiarskych strediskách vo Vysokých Tatrách. Konštatovala pozitívny prístup a uzatvorenie samotných prevádzok, ako aj reštauračných zariadení. Informuje o tom HZS na internetovej stránke. „Menej úspešne však dopadla kontrola správania sa jednotlivcov, ktorí vnímajú všeobecné odporúčania ako priestor na športové a rekreačné aktivity,“ upozornili horskí záchranári.

09:15

Na pracoviská klientských centier vpustia len občanov s rúškom, šálom alebo obdobnou ochranou tváre. Ako agentúru SITA informoval hovorca Ministerstva vnútra SR Petar Lazarov, opatrenie vydali v záujme ochrany zdravia všetkých občanov, ako aj pracovníkov klientskych centier a Okresných úradov. Takisto platí, že úradné hodiny v klientskych centrách sa od dnes skracujú na tri hodiny a to od 8:00 do 11:00 každý pracovný deň.

Od 12. marca platí na Slovensku pre koronavírus mimoriadna situácia. V tejto súvislosti boli v krajine zavedené viaceré obmedzenia na zamedzenie šírenia ochorenia. Vláda SR tiež pristúpila k vyhláseniu núdzového stavu a prijala ďalšie opatrenia, ktoré sú v platnosti od dnes. Ide o ďalšie zatváranie prevádzok, pričom platí, že sa to netýka potravín, drogérií, lekární či vybraných služieb, akými sú napríklad banky či poisťovne. Počet infikovaných ľudí na nový koronavírus stúpol na 61.

09:06

Mestský úrad v Detve obmedzil od pondelka v súvislosti so šírením nového koronavírusu svoj pracovný čas na tri hodiny denne. Ako informuje na stránke mesta, až do odvolania bude otvorený v pondelok až piatok od 8.00 h do 11.00 h.

Zároveň vyzýva občanov, aby minimalizovali návštevy úradu a na riešenie svojich požiadaviek v maximálnej možnej miere využili telefonický alebo elektronický spôsob komunikácie.

09:05

Autobusy mestskej a prímestskej dopravy spoločnosti Slovenská autobusová doprava (SAD) Žilina jazdia v Žilinskom kraji od pondelka v obmedzenom režime a klientske centrá ostávajú zatvorené. SAD zároveň v rámci preventívnych protiepidemiologických opatrení vyzýva cestujúcich k bezhotovostnej platbe v autobuse. TASR o tom informovala hovorkyňa SAD Žilina Ivana Strelcová.

08:52

Magistrát hlavného mesta SR Bratislavy pozastavil všetky výberové konania vrátane výberových konaní na pozície riaditeľov mestských organizácií. Ku kroku pristúpil magistrát v súvislosti s novým koronavírusom. TASR o tom informoval hovorca mesta Peter Bubla.

08:51

Učitelia a riaditelia škôl si v týchto dňoch medzi sebou odovzdávajú rady, ako majú učiť žiakov a študentov doma.

Dôvodom je zatvorenie všetkých škôl a školských zariadení pre šíriaci sa nový koronavírus. Na sociálnej sieti vznikla skupina Zavretá škola - ako učiť doma, učitelia využívajú aj webstránku EduPage. Okrem toho sa postupne sprístupňujú aj viaceré bezplatné vzdelávacie obsahy.

08:49

Odborový zväz Moderné odbory AIOS, ktorý okrem iného združuje Volkswagen, Jaguar Land Rover, Amazon, Schaeffler, Eissman, Baumax, OBI, Syncreon, či Hanon, vníma podľa zverejnenej tlačovej správy veľmi veľké potencionálne riziko vo výrobných, logistických závodoch a všade tam, kde aktuálne ešte stále prichádza k stretávaniu sa veľkého počtu ľudí v uzavretých priestoroch, navyše s rizikom ich migrácie. Upozorňuje však, že odbory nevedia rozhodnúť o prerušení prác v miestach svojho pôsobenia.

08:35

Odbory žiadajú v dôsledku šírenia koronavírusu zastavenie výroby vo veľkých slovenských fabrikách.

"V tejto zhoršujúcej sa situácii vo svete a na Slovensku, očakávame od všetkých kompetentných, že urobia to správne rozhodnutie na ochranu života a zdravia všetkých zamestnancov a rozhodnú o okamžitom prerušení práce v závodoch. Nič nie je dôležitejšie ako zdravie zamestnancov a našich rodín," konštatuje podpredseda Moderných odborov AIOS Peter Mrázik.

08:20

Univerzita Konštantína Filozofa (UKF) v Nitre predlžuje termín podávania prihlášok na bakalárske štúdium do 30. apríla. V súvislosti s opatreniami proti šíreniu nového koronavírusu zároveň uchádzačom odporučila prednostne podávať žiadosť prostredníctvom elektronickej prihlášky.

Ako informovala UKF, v prípade využitia elektronickej prihlášky môžu uchádzači o štúdium známky prevziať priamo z elektronickej žiackej knižky. "To znamená, že nie je potrebné prihlášku potvrdzovať strednou školou," uviedla prorektorka pre vzdelávanie Jana Duchovičová.

07:57

Kybernetickí útočníci zintenzívňujú svoju snahu zneužiť atmosféru strachu a neistoty súvisiacej s pandemickým šírením ochorenia COVID-19. Národný bezpečnostný úrad (NBÚ) v tejto súvislosti varuje pred pokračujúcimi škodlivými aktivitami v kybernetickom priestore.

V rámci monitoringu Národného centra kybernetickej bezpečnosti SK-CERT bolo zistených niekoľko podozrivých online obchodov, ktoré ponúkajú nedostatkový tovar, napríklad rúška a iné ochranné prostriedky.

07:50

Mesto Bratislava plánuje v najbližších dňoch pre zamedzenie šírenia nového koronavírusu postaviť na Tyršovom nábreží dočasné kontajnerové mestečko pre ľudí bez domova, a tak ich izolovať a ujať sa ich. Oznámil to primátor hlavného mesta Matúš Vallo počas toho, ako v nedeľu (15. 3.) večer odpovedal online na sociálnej sieti na otázky občanov. Zároveň informoval, že od pondelka budú musieť mať cestujúci v bratislavskej MHD zakryté ústa a nos ochranným rúškom, prípadne šatkou či šálom.

07:43

Nitrianska radnica pristupuje v súvislosti s hrozbou koronavírusu k ďalším opatreniam. Ich cieľom je v maximálnej možnej miere zamedziť stretávaniu sa ľudí.

Mesto začalo ešte cez víkend zatvárať detské ihriská. Tie budú označené páskami a informačnými letákmi. "Vedú nás k tomu dva dôvody. Chceme predchádzať združovaniu ľudí, a tiež hygienické hľadisko. Nikto z nás nemôže vedieť, kto sa pred nami dotýkal preliezačiek, hojdačiek a ďalších hracích prvkov. Každý z nás môže byť infikovaný. Podľa dostupných informácií môže vírus prežívať na kove, plastoch a ďalších materiáloch niekoľko hodín," informovalo mesto na sociálnej sieti, kde zároveň vyzvalo ľudí, aby detské ihriská nevyužívali.

07:16

Spoločnosť Jaguar Land Rover v nitrianskom priemyselnom parku s prerušením výroby v súvislosti so šíriacim sa novým koronavírusom zatiaľ neuvažuje.

"Každý výrobný závod Jaguar Land Rover v Spojenom kráľovstve aj v Európe je naďalej v plnej prevádzke. Podnikáme kroky na ochranu zdravia našich zamestnancov, ktoré je pre nás na prvom mieste. V tejto súvislosti sme zaviedli opatrenia, ktoré sú v súlade s nariadeniami vlády aj orgánov na ochranu zdravia, ktoré majú prispieť k zníženiu šírenia koronavírusu," vyjadrila sa manažérka pre firemné vzťahy Miroslava Remenárová. Automobilka v Nitre aktuálne zamestnáva vyše 2800 zamestnancov.

07:15

Úradné hodiny v klientskych centrách sa od pondelka skracujú na tri hodiny. Otvorené budú od 8.00 do 11.00 h každý pracovný deň. Informoval o tom hovorca ministerstva vnútra Petar Lazarov. Opatrenie prichádza v súvislosti so šírením nového koronavírusu.

"V záujme ochrany zdravia všetkých občanov, ako aj pracovníkov klientskych centier a Okresných úradov upozorňujeme občanov, že na tieto pracoviská budú vpustení len s rúškom, šálom alebo obdobnou ochranou tváre. Tieto opatrenia robíme v záujme zachovania zdravia vás, vašich blízkych a pracovníkov úradov," doplnil Lazarov.

07:15

V súvislosti s prerušeným vyučovaním sa posúva aj termín externej časti a písomnej formy internej maturitnej skúšky. Pôvodný termín bol určený od 17. do 20. marca, po novom sa presúva na obdobie od 31. marca do 3. apríla. Náhradný termín pre žiakov, ktorí sú v tomto období práceneschopní alebo boli v karanténe, sa presúva na obdobie od 15. do 20. apríla. V nadväznosti na túto skutočnosť sa mení aj termín internej časti maturitnej skúšky, teda ústnej maturity. Termín sa presúva na obdobie od 1. júna do 19. júna.

07:14

Na všetkých školách a v školských zariadeniach je od pondelka až do 27. marca prerušené vyučovanie. Vyplýva to z usmernenia ministerky školstva, vedy, výskumu a športu Martiny Lubyovej (SNS) na základe rozhodnutia hlavného hygienika a záverov ústredného krízového štábu. Situácia je zapríčinená šírením respiračného ochorenia vyvolaného novým koronavírusom.

"Riaditelia zabezpečia podľa podmienok a možností samoštúdium žiakov prostredníctvom elektronickej komunikácie s pedagogickými zamestnancami školy," uviedol rezort školstva. V nadväznosti na vývoj epidemiologickej situácie zostáva v platnosti zákaz organizovania športových podujatí, výletov, exkurzií, súťaží a predmetových olympiád realizovaných v školách a školských zariadeniach.

07:13

Verejnosť má zároveň od pondelka na 14 dní zakázané chodiť do prevádzok verejného stravovania a stánkov s rýchlym občerstvením. Zákaz sa nevzťahuje na predaj mimo prevádzku stravovacích služieb. Ide napríklad o prevádzky rýchleho občerstvenia s výdajným okienkom alebo predaj pokrmov so sebou bez vstupu do prevádzky.

Všetky osoby, ktoré sa od pondelka od 6.00 h skupinovo vracajú z postihnutých oblastí zo zahraničia, musia ísť do izolácie v zariadeniach určených ministerstvom vnútra, a to na dobu 14 dní.

07:13

Maloobchodný predaj a predaj služieb v prevádzkach je od pondelka od 6.00 h na 14 dní zakázaný. Účinnosť nadobudli sprísnené opatrenia prijaté vládou, ktoré majú zabrániť šíreniu nového koronavírusu spôsobujúceho ochorenie COVID-19.

07:08

Zoznam nemocníc, v ktorých platí núdzový stav

 

Univerzitná nemocnica Bratislava

Národný ústav detských chorôb Bratislava

Národný ústav srdcových a cievnych chorôb, a. s., Bratislava

Národný onkologický ústav Bratislava

Nemocnica sv. Michala, a. s., Bratislava

Fakultná nemocnica Trnava

Fakultná nemocnica Nitra

Fakultná nemocnica s poliklinikou Nové Zámky

Fakultná nemocnica Trenčín

Fakultná nemocnica s poliklinikou Žilina

Univerzitná nemocnica Martin

Ústredná vojenská nemocnica SNP Ružomberok - fakultná nemocnica

Fakultná nemocnica s poliklinikou F. D. Roosevelta Banská Bystrica

Detská fakultná nemocnica s poliklinikou Banská Bystrica

Stredoslovenský ústav srdcových a cievnych chorôb, a. s., Banská Bystrica

Fakultná nemocnica s poliklinikou J. A. Reimana Prešov

Nemocnica Poprad, a. s.

Národný ústav tuberkulózy, pľúcnych chorôb a hrudníkovej chirurgie Vyšné Hágy

Univerzitná nemocnica L. Pasteura Košice

Detská fakultná nemocnica Košice

Východoslovenský ústav srdcových a cievnych chorôb Košice, a. s.

Východoslovenský onkologický ústav, a. s., Košice

07:07

Pre štátne nemocnice a ústavy na Slovensku začal v pondelok o 6.00 h platiť núdzový stav. Vyhlásila ho vláda v reakciu na situáciu s novým koronavírusom. Má ísť o preventívne rozhodnutie. Vo všetkých nemocniciach nielen štátnych sa zároveň obmedzujú plánované zákroky.

"Potrebujeme mať právomoc presúvať zdravotnícky personál, materiál či techniku z nemocnice do nemocnice s garanciou istoty bez odmietnutia. Zabezpečuje sa tým zdravotná starostlivosť o občanov SR a zabraňuje napríklad tomu, aby niekto odmietol poskytovať zdravotnú starostlivosť," povedal premiér Peter Pellegrini (Smer-SD), poverený riadením ministerstva zdravotníctva.

Zdôraznil, že vyhlásenie núdzového stavu neznamená žiadny problém v slovenskom zdravotníctve. "Vláda je pripravená kedykoľvek toto uznesenie rozšíriť," avizoval Pellegrini.

 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: SITA, Nový Čas, TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




recycling Plastic in junkyard wait for recycling.The plastic  waste can  reused many times  ,decreased air pollution and greenhouse gases
Zatočí svet s plastami? V Kanade odštartovalo rokovanie: Odzneli tam slová do boja
Biely dom (ilustračná fotografia).
Ukrajina je o krôčik bližšie k sľúbenej vojenskej pomoci od USA: Pentagón je pripravený
Lutz Berlemont-Bernard - Stadt-Land-Fotografie - Israel von Norden bis Süd
Grécko zavalili mračná prachu zo Savany: Takéto niečo nezažili roky! Úrady varujú
Na rchívnej snímke z 27. augusta 2023 športovkyne plávajú v rieke Seina počas prvej etapy testovacích pretekov v triatlone žien pre OH2024 vo francúzskej metropole Paríž.
Olympijské hry sú už za dverami: Bude sa plávať v Seine? Macron si neodpustil poznámku
Talianska polícia (ilustračná fotografia).
Poplach v centre Ríma: Z hotela museli evakuovať hostí, hrozné, čo sa tam dialo
Maratón s vínom
Foto
Šialenec na maratóne zvolil netradičnú taktiku: Prechľastal sa až do cieľa! Odpadnete, ako to skončilo
Archaeology: a thin layer stripping.One of the stages of excavation
Budeme prepisovať učebnice? Veľký objav vedcov: Zaujímavé, čo zistili o Platónovi
Foto
Ďalšia trpká rana pre Attilu Végha: Spoluprácu s ním ukončil už tretí sponzor!
Spajsky na párty zaspievali a zatancovali hosťom svoju pieseň Stop.
Foto
Divoká oslava 50-ky Victorie Beckham: Žúr so Spice Girls! FOTO, čo prinútila manžela spraviť
Hannah nemohla uveriť tomu, že na svet privedie 4 detičky.
Foto
Bruneta porodila 4 deti, dychberúce zistenie pred zákrokom: To snáď nie je možné!
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.
Šéf NATO bez okolkov: Žijeme v najnebezpečnejšom svete! Vojaci Aliancie vysielajú správu
Tlaková níž Daniel vlani v septembri v nevídanej intenzite zasiahla Grécko.
Gréci sa stále spamätávajú po ničivých povodniach: Všetko spočítali, koľko ich bude stáť obnova?