Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
21.03.2020 15:00 | Tip od Vás | Zahraničie
Váš Tip

Spoveď nakazenej Eriky: Ako som zistila, že mám koronavírus? Z toho budete na nervy!

Slovenka Erika (22) pracuje v Rakúsku a podľa vlastných slov chodí domov raz za dva mesiace. 3. marca sa vrátila z týždňovej dovolenky na Slovensku nazad do Rakúska a v tom čase nepociťovala žiadne ťažkosti.

Nosiť rúško nie je hanba! Ako sa pred koronavírusom chránite? Pošlite nám svoju fotku s rúškom a napíšte, prečo je v momentálnej situácii dôležité nosiť rúško! Svoje fotky posielajte na tip@novycas.sk!


Situácia sa však zmenila o pár dní, keď začala pociťovať slabosť a zvyšovala sa jej teplota. Okamžite informovala zamestnávateľa, ktorý ju pustil z práce domov a pomohol jej vyhľadať najbližšieho lekára.

Ten ju však podľa jej slov ani poriadne nevyšetril. Neodmeral jej teplotu a pozrel iba do hrdla a do uší. „V tom čase sa mi ozval aj kamarát, s ktorým som bola v kontakte na Slovensku. Mal rovnaké príznaky ako ja, no on už navštívil infekčné oddelenie. Mňa doktor v Rakúsku skontroloval a poslal ma domov s tým, že mám chrípku,“ vysvetľuje nakazená Erika.

 

Desivý telefonát

Na ďalší deň sa jej stav zhoršil, nastúpili vysoké teploty a problémy s dýchaním, a tak zašla na pohotovosť, odkiaľ ju vyhodili, že chrípku má vyležať doma. V pondelok 9. marca si musela ísť po potvrdenie PN. Obvodná lekárka ju vyzvala, aby sa pri nezlepšení stavu vrátila vo štvrtok na odber krvi. „Všetci doktori vedeli pred vstupom do ambulancie, že som bola na Slovensku v kontakte s kamarátom, ktorý ma podobné ťažkosti ako ja a leží v nemocnici a čaká na výsledky, ale nikoho to nezaujímalo,“ krúti hlavou.

Ešte v ten večer jej volal kamarát s výsledkom. Bol pozitívny! „Okamžite sme volali doktorovi a prišli mi zobrať výter z nosa. Na druhý deň boli aj moje výsledky pozitívne. Keď mi to oznámili, nechali ma v domácej karanténe, a začali zisťovať, s kým každým som bola v kontakte... Samozrejme, oznámila som to aj ľuďom na Slovensku, a takisto aj hygiene.“

Všetci, s ktorými Erika bola v kontakte u nás alebo v Rakúsku, sú v domácej karanténe. „A tak sa pýtam, ako funguje rakúske zdravotníctvo, keď vás traja doktori pošlú domov s tým, že máte chrípku, na ďalší deň sú vaše výsledky pozitívne a od tej doby sa vám neozve žiaden doktor a neinformuje sa o vašom zdravotnom stave? Ak chcete, aby vás prišli skontrolovať, musíte vytočiť asi 10 telefónnych čísel, každý vás prepojí na niekoho iného, a keď sa konečne dovoláte na to správne číslo, tak sa vás doktor 3-krát opýta, či si vážne želáte, aby vás prišli skontrolovať,“ dodáva smutne žena, ktorá je v domácej izolácii v Rakúsku.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR, Nový Čas, nov, mb, db

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Julija Navaľná, vdova po ruskom opozičnom politikovi Alexejovi Navaľnom, prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií 19. apríla 2024 v nemeckom Gmund am Tegernsee.
Obrovská pocta: Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií, slová do boja
Americký občan Russell Bentley bol zabitý v Moskvou okupovanom východoukrajinskom meste Doneck.
Američania smútia! Ich občan bojoval na strane proruských separatistov: V Donecku ho zabili
Close up focus on female mixed race palm hand showing stop sign, serious african american woman protesting against bullying in society, sexual or racial discrimination, denying family abuse indoors.
Tento štát chce zrušiť zákon, ktorý bráni mrzačeniu žien: Akú to bude mať dohru?
Wind Power Generator
Holanďania si posvietia na veterné turbíny: Nastavia kamery, toto chcú zistiť
Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!