Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
16.03.2020 19:00 | Správy | Domáce správy

Analytik Mesík: Na koronavírus pravdepodobne ochorieme skoro všetci, táto vec však zaváži

Počet nakazených koronavírusom stúpa. Analytik globálnych rizík Juraj Mesík sa už dlhodobo pripravoval na takúto krízovú situáciu.

Keď spomínate úmrtnosť, mnohí ľudia opakujú mantru, že veď koronavírus je iba ako chrípka a na chrípku zomiera viac ľudí. Ako to teda je?

Je to nenormálny nezmysel. Chrípka má úmrtnosť 0,1 %, keď je vírus extra agresívny, tak má 0,2 %. To, čo vidíme v Lombardii, je, že zo všetkých nakazených nám zhruba 10 % zomiera.

Ak sa nemýlim, hovorí sa, že je to aj nákazlivejšie ako bežná chrípka.

Áno, je to aj niekoľkonásobne nákazlivejšie. Uvádza sa, že trojnásobne, no to je skôr nižší odhad.

Sme svedkami dvoch reakcií ľudí - tých, čo situáciu zľahčujú a bagatelizujú a tých, ktorí vykupujú potraviny a hygienické potreby. Kto koná správne?

Pozrite sa, vlády Nemecka či Švédska už pred rokmi vydali verejnosti odporučenie, aby mal každý doma zásoby potravín aspoň na dva týždne. To jednoducho zodpovedná vláda robí, pretože vie, že budúcnosť nemusí byť iba ružová. To, že príde pandémia, v princípe svet vie, ale nikto nevie povedať, kedy sa to udeje. Čiže musíte byť pripravení a v strehu a možno, že budete 10 - 15 rokov pripravení zbytočne, ale keď to príde, tak nemusíte panikáriť. Nejde pritom iba o pandémiu, pohrôm, ktoré môžu prísť, je oveľa viac. Švédska vláda napríklad vydala toto odporučenie v súvislosti s vojnovým ohrozením.

Ľudia však na iných, ktorí sa dopredu zásobujú, nazerajú ako na bláznov…

Ale to nie je žiadna anomália. Mať doma zásoby potravín a základných vecí na pár týždňov je zodpovedné a ako som spomínal, vyspelými vládami už dávno odporúčané. Lenže slovenská vláda sa k ničomu takému nezmohla. Naopak, ani keď bola situácia vážna, o tomto riziku neinformovala, ale systematicky ohrozenie bagatelizovala. Aj ich prvá tlačovka prišla neskoro, mala prísť podstatne skôr. Ak by už pred mesiacom premiér povedal národu, že to, čo sa deje v Číne, je vážne, a že možno to príde aj k nám a vysvetlil im, že bude vhodné, ak sa dva-tri týždne v takom prípade dokážu izolovať a odporučil im sa pre tento prípad zásobiť, časť ľudí by tak urobila. Potom by prišla epidémia v Taliansku, ľudia by si uvedomili situáciu a zásobilo by sa ďalšie percento ľudí. Lenže, keďže my tu máme masovú nepripravenosť, tak potom hrozí, že keď to ľuďom začne dochádzať, tak sa navalia do obchodov a vykúpia ich. Problém paniky je, že zrazu chcú všetci všetko naraz.

O vás je známe, že vy patríte medzi zásobených ľudí, tzv. prepperov. Povedali ste si, keď nastala táto situácia, že okej, je to tu, ja som to vravel a som pripravený?

Naša rodina je roky pripravená na to, že k nejakej globálnej kríze dôjde. Mohla to byť kríza nejakého iného charakteru, ale áno, keď ste na také niečo pripravení a máte základné veci na prežitie, tak ste pripravení na mnoho situácií. Čiže nás to absolútne nezaskočilo.

Ste zásobený na viac ako dva týždne?

Mal by som byť, ale to je iba teória... Každý človek, ktorý je dobre zásobený, žije v prostredí masy ľudí, ktorí sú nepripravení, lebo toto riziko podceňujú. Len čo príde kríza a ľudia v okolí začnú pociťovať nedostatok, tak moji blízki a priatelia prídu ku mne. Môže sa stať, že zrazu zistím, že som ani nevedel, koľko mám kamarátov. (smiech) Čiže ja môžem povedať, že naša rodina je zásobená na pol roka, lenže ak vám príde desaťnásobok stravníkov, tak zrazu zistíte, že máte zásoby na podstatne kratšie obdobie.

Koľko je na Slovensku ľudí, ktorí sú takto pripravení na zlé časy a majú zásoby?

Netuším, ale podľa mňa nie veľa. Viem, že niektorí sú dobre zásobení, ale držia to v tajnosti, lebo vedia, že ak by k niečomu došlo, tak sa k nim dovalí zástup stravníkov. Viem o nich ja, lebo sa v tom prostredí pohybujem, ale inak to vie iba veľmi málo ľudí. Teraz sú prepperi ľuďom na smiech, ale vezmite si, ako sa správali naši starí rodičia? Uschovávali zemiaky, kapustu, robili si zásoby, pretože oni zažili vojny či menové reformy a rôzne iné veľké problémy a vedeli, že sa podobná situácia môže zopakovať. Keby videli, ako hrozne nepripravení na katastrofy sú dnešní mladí ľudia, že doma nemajú žiadne zásoby, a že v ich chladničkách a špajzách je jedla tak na dva dni, tak by sa chytali za hlavu, či v hrobe obracali. My by sme sa im javili ako absolútne nepripravení a nezodpovední ľudia, zvlášť, ak máme doma malé deti.

späť pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas Nedeľa, Kristína Konvičková

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Zelenskyj žiada lídrov EÚ o pomoc: Vymenoval zoznam, toto by im pomohlo pri obrane krajiny
Pesničková súťaž Eurovízia bude prebiehať 7. až 11. mája.
Obľúbená Eurovízia je za dverami: Švédsko chce byť pripravené na najhoršie, drsné opatrenia
Predavčaka sedí v obchode počas výpadku elektrickej energie v ekvádorskej metropole Quito v utorok 16. apríla 2024.
Foto
V Ekvádore majú už víkend: Sú bez elektriny, z krajiny hlásia problém za problémom
Na snímke tréner ŠK Slovan Bratislava Vladimír Weiss st. počas tlačovej konferencie.
Slovan má údajne záujem o slovinského zakončovateľa: O šikovného útočníka sa zaujíma aj Bazilej
Švajčiarsky parlament zakázal používanie nacistických symbolov.
Tlak z Európy ich donútil konať: Švajčiarsko zakázalo používanie nacistických symbolov
(ilustračné foto)
Za pomoc Ukrajine mreže: Ruskí agenti zadržali štyroch ľudí, pozrite sa, čo mali urobiť
Všetky štyri deti sú Jennine biologické.
Foto
Jej dvaja synovia sa narodili iba 24 dní od seba: Ako je to možné? Toto dokáže napísať len život
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a prezident Ruska Vladimir Putin.
Napätie sa dá krájať: Ukrajina zaútočila dronmi a raketami na ciele v Rusku a na Kryme
Predseda Snemovne reprezentantov Kongresu USA Mike Johnson.
Aktualizované
Republikáni navrhli nové zákony o pomoci pre Ukrajinu a Izrael: Na stole je niekoľko noviniek
Mamička na prechádzke začula čudný zvuk: Keď sa pozrela do kočíka, zbledla od hrôzy
Working, Equality, Wages, Women, Paying
Novinka v právnej zmene pohlavia: Švédsky parlament schválil návrh zákona, cesta bude jednoduchšia
Žena v Chorvátsku vkladá do urny hlasovací lístok.
AktualizovanéFoto
Chorváti predčasne rozhodujú o novom parlamente: Exit poll naznačil víťaza