Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
11.03.2020 10:55 | Správy | Domáce správy

Slovensko má už 10 prípadov nákazy koronavírusom: Od štvrtka bude vyhlásená mimoriadna situácia

Nebezpečný koronavírus už niekoľko dní paralyzuje Slovensko. Doposiaľ sa u nás potvrdilo desať prípadov nákazy.

Fotogaléria
7
fotiek v galérii

Kompetentní boli nútení prísť s opatreniami, aby sa zabránilo šíreniu nákazy. Väčšina škôl, škôlok aj univerzít zatvorila svoje brány. Premiér Peter Pellegrini uviedol, že pre všetky ústredné orgány štátnej správy, miestnej samosprávy a verejnej správy platí na 14 dní zákaz organizovania akýchkoľvek verejných športových či kultúrnych podujatí. Konferencia biskupov Slovenska rešpektuje zákaz a preto sa na v uvedenom období neuskutočnia verejné katolícke bohoslužby.

- Podozrenia na koronavírus pribúdajú: V Bratislave zatvárajú legendárnu Miletičku, hospitalizácia predavačky!

- Ďalšie potvrdené prípady na Slovensku: Kde sa nakazili traja noví pacienti?

- Herci SND v karanténe: Kto prišiel do styku s nakazenou garderobierkou

- Svetová zdravotnícka organizácia kvôli koronavírusu vyhlásila pandémiu

- Vláda od štvrtka vyhlásila na Slovensku mimoriadnu situáciu.

 

ONLINE:
ONLINE:
ONLINE: Koronavírus na Slovensku.
23:24

Vážení čitatelia, online prenos z aktuálnej situácie na Slovensku sa končí. Dianie okolo koronavírusu v krajine však monitorujeme naďalej. Ďakujeme za pozornosť, dobrú noc.

22:56

Aktuálna správa Ministerstva zdravotníctva SR o testovaných vzorkách na nový typ koronavírusu

Národné referenčné centrum hlási aktuálne 703 vzoriek negatívnych a desať pozitívnych na nový koronavírus. TASR o tom informovala hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR Zuzana Eliášová.

21:54

Koronavírus straší celý svet vrátane Slovenska. Na pálčivú tému prehovoril v redakcii Nového Času expert na danú tému - profesor Vladimír Krčméry. Pozrite si zaujímavý rozhovor TU.

21:35

Poplach v Bratislave! Viac ako hodinu stál na Hlavnej stanici vlak spoločnosti RegioJet. Dôvodom má byť cestujúci, ktorého s podozrením na koronavírus previezli do nemocnice na Kramáre. Viac sa dozviete TU.

 

20:32

Spišská Nová Ves v rámci svojej kompetencie uzatvára všetky zariadenia, ktoré sú v jej majetku. Ide o športovú halu, zimný, futbalový a atletický štadión, tenisové kurty, kolkáreň a tiež všetky kultúrne ustanovizne. Ďalej pozastavuje športovú prípravu žiakov škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta mimo priestorov školských objektov. Do 13. marca nariaďuje ukončiť v školách činnosť vo všetkých záujmových krúžkoch.

20:25

Pravoslávna cirkev ruší bohoslužby konané za účasti širšej verejnosti do 23. marca. Vysvetlenie čítajte TU.

20:01

V prípade podozrení na nákazu novým koronavírusom budú po novom možné aj domáce vyšetrenia, ktoré zabezpečí mobilná odberná jednotka. O tom, ako to bude vyzerať v praxi, čítajte TU.

19:53

Krízový štáb bude na svojom štvrtkovom (12. 3.) zasadnutí riešiť aj prípadné rozhodnutie o povinnej karanténe pre všetky osoby vracajúce sa zo zahraničia.

Štáb by mal rozhodnúť aj o tom, či vyhlási plošné uzatvorenie všetkých materských, základných a stredných škôl na území Slovenska na 14 dní. Viac čítajte TU.

19:26

Do výroby ochranných rúšok proti novému koronavírusu sa k firme Zornica Bánovce nad Bebravou pripájajú ďalšie firmy. Potvrdil to na Úrade vlády SR na brífingu po rokovaní vlády predseda predstavenstva a generálny riaditeľ akciovej spoločnosti Zornica Banko Fashion Igor Maukš. Je ňou podľa neho najmä spoločnosť Tatrasvit zo Svitu, ktorá bude kooperovať s Výskumným ústavom chemických vlákien (VÚCHV).
"Dlhodobo spolupracujeme s inými firmami, ktoré majú tiež vysokú technickú úroveň," priblížil Maukš. V nábehu by mali podľa neho firmy vyrábať asi 25.000 kusov rúšok za deň.

"Zainteresovali sme do výroby aj VÚCHV, ktorý vie vyrobiť striž so strieborným vláknom. Tá sa potom dostane do netkanej textílie. Takéto rúško bude spĺňať všetky kritériá a normy, rúško bude mať aj antibakteriálne účinky a bude sa dať používať opakovane," priblížil Igor Antal, predseda predstavenstva akciovej spoločnosti Tatrasvit Svit Socks, ktorá bude od 12. marca so Zornicou participovať na výrobe rúšok.

19:23

Mestskí poslanci z klubu Srdcom Bystričania žiadajú primátora Banskej Bystrice Jána Noska o urýchlené rozhodnutie vo veci uzavretia základných a materských škôl na území mesta v súvislosti so šírením nového koronavírusu.

"Nikto nechce vyvolávať paniku. Mnohé samosprávy však aj napriek nejasnej situácii a nejednoznačným vyjadreniam úradov už pristúpili k eliminácii možného rizika nakazenia obyvateľov a nečakajú ďalej na vývoj situácie a prípadné zhoršenie zo dňa na deň, ako sa to udialo v iných krajinách," zdôvodňujú poslanci z klubu Srdcom Bystričania.

19:12

Minimálne 20-tisíc ochranných rúšok denne budú vyrábať v bánovskej textilnej spoločnosti Zornica Banko Fashion, aby zabezpečili nedostatok ochranných pomôcok v boji so šíriacou sa epidémiou nového koronavírusu. V čom budú špeciálne, čítajte TU.

19:03

Hlavné mesto SR bude koordinovať s vládou SR opatrenia, ktoré sa prijímajú a budú prijímať v súvislosti s rizikom šírenia nového koronavírusu.

18:45

"Všetky krajiny môžu stále zmeniť priebeh tejto pandémie, ak budú odhaľovať, testovať, ošetrovať, izolovať, sledovať a mobilizovať svojich ľudí," citovala šéfa WHO agentúra AP. Viac čítajte TU.

18:30

S podozrením na nákazu novým koronavírusom odviezli v stredu dopoludnia na vyšetrenie do Nitry 82-ročnú klientku Zariadenia pre seniorov v Komárne.

18:24

Zdravotníci vyzývajú všetky kompetentné orgány o urýchlené prijatie ďalších opatrení pre šíriaci sa koronavírus na Slovensku. Viac čítajte TU.

18:18

Dve najväčšie univerzity na Slovensku Univerzita Komenského (UK) v Bratislave a Slovenská technická univerzita (STU) v Bratislave v piatok (13. 3.) úplne uzatvoria pre slovenských študentov svoje vysokoškolské internáty. V súvislosti s novým koronavírusom o tom rozhodli rektori oboch univerzít. TASR o tom informovala hovorkyňa UK Lenka Miller.
"Žiadame všetkých slovenských študentov, aby do piatka do 10.00 h opustili ubytovacie zariadenia. Na internátoch môžu ostať len zahraniční študenti. Slovenskí študenti v prípadoch hodných osobitného zreteľa môžu individuálne kontaktovať riaditeľa internátu a požiadať o mimoriadnu výnimku," skonštatovala Miller s tým, že akékoľvek návštevy sú naďalej prísne zakázané.

Na základe rozhodnutia krízového štábu je na oboch univerzitách od pondelka (9. 3.) na dva týždne prerušená prezenčná výučba. Postupne sa k takémuto kroku pridali aj viaceré ďalšie univerzity a vysoké školy.

18:16

Vláda SR vyhlásila v súvislosti s rizikom šírenia nového koronavírusu na celom území krajiny mimoriadnu situáciu. Platí od štvrtka (12. 3.) od 6.00 h. Viac čítajte TU.

18:07

Očakávame, že v nasledujúcich dňoch a týždňoch bude počet prípadov COVID-19, počet úmrtí a počet postihnutých krajín stúpať ešte viac," poznamenal šéf WHO.

17:59

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) považuje terajšie celosvetové šírenie nákazou nového typu koronavírusu za pandémiu.

17:49

Vláda v stredu schválila zmeny pri úprave a zabezpečení pohotovostných zásob tak, aby spĺňali súčasné požiadavky. Vyplýva to z návrhu Správy Štátnych hmotných rezerv Slovenskej republiky (SŠHR SR). Ako sa uvádza v materiáli, ide najmä o zdravotnícke pomôcky, napríklad osobné ochranné pracovné pomôcky a širokospektrálny dezinfekčný prostriedok. Tie sú nevyhnutné pre potreby orgánov krízového riadenia prioritne rezortu zdravotníctva na zabezpečenie ochrany zdravia obyvateľstva SR pred hroziacou pandémiou s dôrazom na epidémiu spôsobenú koronavírusom.

17:38

Prešovský samosprávy kraj (PSK) a aj mesto Prešov pristúpilo k ďalším preventívnym opatreniam v súvislosti s výskytom ochorenia COVID-19, spôsobenej koronavírusom SARS-CoV-2 a z dôvodu eliminácie jeho ďalšieho šírenia. PSK na príkaz predsedu Milana Majerského od stredy 11. marca až do odvolania uzavrel všetky kultúrne zariadenia v zriaďovateľskej pôsobnosti kraja. Od stredy (11.3.) sa tak nebudú uskutočňovať verejné kultúrno-spoločenské podujatia vrátane divadelných predstavení. Divadlá, knižnice, múzeá, galérie, hvezdárne a osvetové strediská na území PSK budú uzatvorené aj pre individuálnych návštevníkov.

Prešovský úrad od štvrtka 12. marca ruší stránkové hodiny, Všetky oddelenia tak budú pre verejnosť uzavreté. Výnimkou je len pokladňa na Jarkovej ulici 24 a podateľňa na Hlavnej ulici 73. Jednotlivé oddelenia úradu môžu občania kontaktovať telefonicky alebo elektronicky prostredníctvom e-mailovej adresy podatelna@presov.sk. „Mesto Prešov žiada občanov, aby do podateľne a pokladne MsÚ prichádzali iba v nevyhnutných prípadoch a za podmienky, že sú úplne zdraví a nepociťujú žiadne príznaky ochorenia,“ zdôraznila Šitárová.

17:30

Na základe rozhodnutia krízového štábu a po konzultácii s Regionálnym úradom verejného zdravotníctva pristúpilo mesto Nitra k uzatvoreniu všetkých materských a základných škôl a to od zajtra, štvrtka 12. marca 2020 do pondelka 16. marca 2020 vrátane (s možnosťou predĺženia podľa pokynov hlavného hygienika).

17:20

Situácia vo verejných lekárňach môže byť podľa Slovenskej lekárnickej komory (SLeK) čoskoro kritická. V distribučných spoločnostiach začínajú byť prechodne nedostupné lieky na liečbu horúčky s obsahom paracetamolu a ibuprofenu, ako aj farmaceutické suroviny používané pri individuálnej príprave liekov. Viac čítajte TU.

17:07

Prevádzkovateľ mestskej hromadnej dopravy v Humennom pristúpi od štvrtka (12. 3.) rána k dezinfekcii všetkých autobusov. Tamojší mestský úrad zasa v súvislosti s prevenciou pred šírením nového koronavírusu neodporúča zúčastňovať sa na posledných rozlúčkach so zosnulými. Vyplýva to z informácií zverejnených na internetovej stránke mesta.

16:59

Univerzitná nemocnica Louisa Pasteura (UNLP) v Košiciach od stredy až do odvolania zastavuje plánované hospitalizácie a operácie okrem onkologických a akútnych pacientov.

16:54

Vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici od začiatku februára až doteraz prijali na oddelenie infektológie 21 pacientov. Ani u jedného z nich nebol potvrdený nový koronavírus, výsledky boli u všetkých ľudí negatívne. Informovala o tom v stredu nemocnica na sociálnej sieti.

16:39

Primátor Trenčína Richard Rybníček žiada od premiéra a hlavného hygienika presné pokyny. Viac si o jeho názore na aktuálnu situáciu prečítajte TU.

16:31

Internetom sa šíri správa o infikovanej predavačke v potravinách v Trnave, primátor aj župan túto informáciu označili za falošnú.

16:08

Žilinský samosprávny kraj (ŽSK) uzatvára od štvrtka (12. 3.) do pondelka (16. 3.) v súvislosti s výskytom nového koronavírusu v krajine všetky stredné školy v jeho zriaďovateľskej pôsobnosti. Zároveň zatvára do nedele (22. 3.) všetky kultúrne inštitúcie a prerušuje poskytovanie ambulantnej starostlivosti v sociálnych zariadeniach. Po zasadnutí Krízového štábu ŽSK o tom informovala hovorkyňa ŽSK Martina Remencová.

V súvislosti s výskytom nového koronavírusu na Slovensku zatvorí mesto Žilina na základe rozhodnutia krízového štábu mesta a po konzultácii s regionálnym hygienikom materské a základné školy vo štvrtok (12. 3.) a v piatok (13. 3.). 

15:59

Banskobystrický samosprávny kraj sa vo verejnej výzve obracia aj na vládu, aby po zákaze organizovania športových a kultúrnych podujatí obmedzila i prevádzku nákupných centier. Rovnako vyzýva k zodpovednosti obyvateľov a študentov, aby tieto dni nevyužívali na zhromažďovanie sa v týchto prevádzkach.

15:59

Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) od štvrtka (12. 3.) prerušuje vyučovanie na všetkých stredných školách v jeho zriaďovateľskej pôsobnosti. Zároveň vyzýva hlavného hygienika SR, vládu i obyvateľov, aby s razantnými preventívnymi opatreniami nečakali a nepodceňovali ich. Konštatovalo to v stredu vedenie Úradu BBSK v Banskej Bystrici.

"Vyzývame hlavného hygienika SR, v ktorého kompetencii je prerušiť vyučovanie vo všetkých základných i stredných školách v krajine až do odvolania, aby k takému kroku neodkladne pristúpil. Rovnako apelujeme na ústrednú maturitnú komisiu, aby posunula termín konania písomných maturít, ktorý bol určený v termíne od 17. do 20. marca," zdôraznil predseda kraja Ján Lunter.

15:54

Mesto Topoľčany prijalo po zasadnutí krízového štábu a na základe odporúčaní Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Topoľčanoch ďalšie opatrenia v súvislosti s novým koronavírusom. Od štvrtka 12. marca predbežne do 20. marca sa prerušuje vyučovanie na základných školách v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Topoľčany, informovala radnica. Vo štvrtok budú posledný deň v prevádzke školské kluby pre deti, ktorých zákonní zástupcovia si nedokážu inak zabezpečiť opatrovanie vo svojom pracovnom čase.

15:47

V súvislosti s celoslovenskými opatreniami na zabránenie šírenia nového koronavírusu bude Múzeum Tatranského národného parku (TANAP) v Tatranskej Lomnici od 12. do 22. marca zatvorené. „Na základe rozhodnutia ústredného krízového štábu sa rovnako ruší aj 56. ročník Venerovského memoriálu, teda majstrovstiev lesníkov SR v lyžovaní s medzinárodnou účasťou,“ uviedla koordinátorka vonkajšej komunikácie Štátnych lesov TANAP-u Martina Petránová. Ich dejiskom mal byť v dňoch  22. až 24. marca športový areál FIS na Štrbskom Plese.  

15:37

Klientske centrá Východoslovenskej distribučnej (VSD) a zákaznícke centrá Východoslovenskej vodárenskej spoločnosti (VVS) sú do odvolania zatvorené. Ako TASR informovali, ide o preventívne opatrenie proti šíreniu nákazy novým koronavírusom.

15:12

Šéf slovenskej diplomacie Lajčák prízvukoval, že na zasadnutí vlády zazneli relevantné údaje, ktoré hovoria v prospech vyhlásenia mimoriadnej situácie, ďalšie by si členovia kabinetu mali vypočuť o 16.00 h pri pokračovaní rokovania. Lajčák si nemyslí, že vyhlásenie mimoriadnej situácie by bolo prehnaným či dokonca hysterickým krokom. " Vláda je tu na to, aby nič nepodcenila, nič nezanedbala a prijala všetky potrebné kroky, presne o tomto je debata," zdôraznil.

"Preto aj vláda koná tak, aby sme zabránili stavu, ktorý dnes môžeme pozorovať v Taliansku," zdôraznil Lajčák.

15:09

Bratislavská mestská organizácia Odvoz a likvidácia odpadu (OLO) pristupuje taktiež v súvislosti s novým koronavírusom k viacerým mimoriadnym opatreniam. Opatrenia sa však netýkajú pravidelného odvozu komunálneho odpadu, táto služba bude naďalej zabezpečená bez zmien. Od štvrtka uzatvára zberný dvor na Starej Ivanskej ceste, opatrenie bude platiť do odvolania. Zároveň už od stredy je zákaznícke centrum sídliace na rovnakej adrese v prevádzke výhradne v telefonickom a online režime.

15:08

V Trenčianskom samosprávnom kraji (TSK) bolo do stredy testovaných na ochorenie COVID-19, spôsobené novým koronavírusom, 36 ľudí, ani jeden test nebol pozitívny. Po zasadnutí rozšíreného štábu pre krízové situácie TSK to povedal predseda samosprávneho kraja Jaroslav Baška. Momentálne čakajú na výsledky testov ďalších 12 osôb. 

Z Úradu TSK je momentálne v preventívnej 14-dňovej domácej karanténe sedem zamestnancov, ktorí mali pozitívnu cestovateľskú anamnézu. Jedna zamestnankyňa je momentálne v USA, po návrate rovnako zostane dva týždne doma.  

15:07

Podľa premiéra sa dá sa očakávať nárast pozitívnych prípadov. 

"Ak sa nakazí 1,5 percenta všetkých obyvateľov Bratislavy, bude to približne 7,5 tisíc ľudí, ak 10 percent z nich bude mať ťažší priebeh, je to 750 ľudí, ktorí by si vyžadovali hospitalizáciu na JIS a pľúcnu ventiláciu. Vyslovením tohto čísla ste pochopili, aké vážne dôsledky to môže mať," dodal.

14:57

Mestská knižnica v Kežmarku pre šírenie nového koronavírusu na Slovensku zrušila od pondelka (9. 3.) všetky podujatia až do odvolania. „Základné výpožičné služby máme zatiaľ spustené,“ uviedla pre TASR vedúca knižnice Jana Schönová s tým, že všetky podujatia, ktoré už nestihli zorganizovať, presunú na apríl.

14:57

Spoločnosť Slovak Lines v súvislosti s rizikami spojenými s novým koronavírusom zintenzívnila čistenie autobusov. Informovala o tom hovorkyňa spoločnosti Eva Vozárová. Dopravca začal na jeseň minulého roka využívať prostriedky obsahujúce typ polymérovej dezinfekcie PolyHMG, ktoré kombinujú dezinfekčnú funkciu s ochrannou.

14:52

Policajtom budú v súčasnej situácii ovplyvnenej šírením nového koronavírusu pomáhať pri zabezpečení verejného poriadku aj vojaci. Návrh na denné vyčlenenie do 500 príslušníkov Ozbrojených síl SR na posilnenie Policajného zboru (PZ) v stredu schválila vláda.

14:50

Samospráva Handlovej v súvislosti s hrozbou šírenia nového koronavírusu dočasne od piatka (13. 3.) preruší vyučovanie na školách vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti. K rovnakému opatreniu vyzýva i súkromných zriaďovateľov. Rozhodol o tom v stredu krízový štáb mesta, informovala hovorkyňa Handlovej Jana Paulínyová.

14:48

Premiér po rokovaní vlády informoval, že vo štvrtok ráno sa majú na ministerstve zdravotníctva stretnúť laboratórni odborníci vrátane zástupcov Slovenskej akadémie vied (SAV), aby sa dohodli, kto "je ochotný a schopný vykonávať testovanie na výskyt koronavírusu".

Ubezpečil tiež, že Virologickému ústavu SAV okamžite doplnia finančné prostriedky tak, aby mohli v najbližších dňoch začať testovanie. "Univerzita v Košiciach je takisto pripravená, začala vykonávať testy. Chceme hovoriť so súkromnými prevádzkovateľmi štátnych laboratórií, aby všetci, ktorí vedia a chcú sa zapojiť, boli k dispozícii, aby sme vedeli otestovať čo najväčšie množstvo ľudí," doplnil Pellegrini.

14:41

Významnou súčasťou prevencie pred novým koronavírusom je nepiť alkoholické nápoje. Informoval o tom hlavný odborník Ministerstva zdravotníctva SR pre medicínu drogových závislostí Ľubomír Okruhlica. Ako priblížil, konzumácia alkoholu znižuje imunologickú ochranu organizmu. "Pri pití alkoholu dochádza pri spoločenskom kontakte u pijúceho k poklesu opatrnosti pri dodržiavaní preventívnych opatrení," zdôraznil Okruhlica s dôvetkom, že zodpovedný človek dodržiava preventívne opatrenia pred šírením ochorenia, pričom nechráni len seba, ale predovšetkým ostatných.

14:40

V priebehu stredy by malo byť k dispozícii pre lekárov približne 1000 vysokovýkonných respirátorov, z Českej republiky by prostredníctvom vládnej dohody malo prísť ďalších 9000 takýchto masiek. Po stredajšom rokovaní to v súvislosti so zabezpečením ochranných pomôcok v boji proti novému koronavírusu uviedol predseda Správy štátnych hmotných rezerv (SŠHR) Kajetán Kičura. Potvrdil to aj predseda vlády SR Peter Pellegrini. "Je to typ respirátorov FFP4, teda vyššia rada ako FFP3, dostaneme ich aj s náhradnými filtrami, ktoré vydržia niekoľko dní," ozrejmil premiér.

14:29

Pellegrini pripustil, že v súvislosti so šírením vírusu bude možno potrebné dať do karantény aj všetkých Slovákov pracujúcich v zahraničí pri ich návrate na Slovensko. Naznačil, že štát možno v tejto súvislosti využije zariadnie MV SR v Gabčíkove.

14:29

"Toto je len začiatok, môžeme očakávať, že nárast bude väčší," povedal Pellegrini a opätovne vyzval verejnosť, aby brala situáciu vážne.

14:07

Vláda by v stredu po porade s odborníkmi mala vyhlásiť mimoriadnu situáciu na celom území SR. Po stredajšom rokovaní vlády to uviedol premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) s tým, že mimoriadna situácia nebude znamenať obmedzenie osobnej slobody a pohybu ľudí, má však pomôcť zabezpečiť štátu potrebné materiálne zásoby.

13:52

Kancelária Islamskej nadácie na Slovensku v stredu uviedla, že pre nový koronavírus ruší konanie spoločných piatkových modlitieb v centre Córdoba v Bratislave. Zároveň vyzvala ostatné moslimské modlitebne na Slovensku, aby postupovali rovnako.

13:49

Zákaz hromadných podujatí je jedným z najefektívnejších opatrení na zabránenie vzniku epidémie. Je rovnako jedným z dôležitých nástrojov na zamedzenie šírenia ochorenia COVID-19 spôsobeného novým koronavírusom na Slovensku. Zdôraznil to hlavný hygienik SR Ján Mikas, ktorý tak zdôvodnil zákaz svätých omší a ostatných cirkevných obradov. Reagoval tak na vyjadrenia zástupcov Pravoslávnej cirkvi na Slovensku.

13:44

Tri osoby, u ktorých sa potvrdil koronavírus, boli v kontakte s už skôr potvrdenými prípadmi, píše RTVS. Všetci dodržiavali karanténu.

13:33

Krízový štáb mesta Rimavská Sobota na svojom druhom zasadnutí rozhodol o zákaze organizovať všetky hromadné podujatia spoločenskej, kultúrnej, športovej či inej povahy. Zároveň rozhodol o zatvorení zimného štadióna a krytej plavárne. Mesto o tom informuje na svojej internetovej stránke.

13:25

Súdy majú obmedziť pohyb verejnosti vo svojich priestoroch a dôsledne kontrolovať účel vstupu osôb do budovy a obmedzí sa vstup osôb, ktorých účasť na rôznych úkonoch nie je nevyhnutná. "Príslušníci Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) dostanú od vedenia súdov zoznam účastníkov konania a predvolaných osôb," informuje ministerstvo.

13:25

Centrum právnej pomoci tiež zatvorí svoje konzultačné strediská. O spôsobe kontaktu s konzultačnými strediskami bude ministerstvo informovať na svojej webovej stránke. Informačné centrá súdov budú poskytovať informácie len elektronicky alebo telefonicky.

13:24

Ministerstvo spravodlivosti (MS) SR pre prevenciu šírenia koronavírusu zrušilo všetky plánované pracovné porady, školenia, zahraničné služobné cesty. Tuzemské pracovné cesty sa budú riešiť individuálne. Zároveň platí zákaz prijímať návštevy v priestoroch rezortu. TASR o tom informovali z tlačového oddelenia MS SR.

Opatrenia prijalo ministerstvo počas utorkového (10. 3.) zasadnutia krízového štábu pod vedením ministra spravodlivosti Gábora Gála (Most-Híd). "Takisto z nich vyplýva, že zamestnanci, ktorí prejavujú príznaky choroby, sa musia zdržiavať doma. Podateľňa MS SR bude zabezpečená zdravotníckymi pomôckami a dezinfekčnými prostriedkami," uviedli zástupcovia rezortu.

12:57

Krízový štáb mesta Čadca prerušuje v súvislosti s výskytom nového koronavírusu na Slovensku vyučovanie vo všetkých školách a školských zariadeniach v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta od 12. do 18. marca. Zároveň bude z dôvodu dezinfekcie vo štvrtok (12. 3.) a v piatok (13. 3.) zatvorený Mestský úrad (MsÚ) v Čadci a príspevkové organizácie mesta. TASR o tom informoval hovorca mesta Marián Kráľ.

12:45

Vláda ešte nevie, do akej miery bude potrebné robiť pre firmy a podnikateľov kompenzačné opatrenia súvisiace so škodami spôsobenými novým koronavírusom. Uviedol to pred stredajším rokovaním vládneho kabinetu minister hospodárstva Peter Žiga (Smer-SD). Výroba podľa jeho slov ešte funguje. "Pokiaľ bude potrebné niečo urobiť, tak sme pripravení diskutovať o tom, či by bola pomoc vo forme finančnej kompenzácie, alebo vo forme prijatia nejakých iných opatrení," ubezpečil.

12:51

Trhovisko Miletičova v Bratislave je od dnešného dňa od 12:00 uzatvorené do odvolania, rozhodlo tak vedenie mestskej časti Bratislava - Ružinov, informuje Tatiana Tóthová, riaditeľka komunikačného oddelenia. Podrobnejšie info v článku. 

12:37

Na Slovensku potvrdili ďalšie tri prípady nákazy koronavírusom, informáciu uiedla pre RTVS epidemiologička Zuzana Krištúfková. Celkom je na Slovensku 10 prípadov nákazy.

12:30

Predstavitelia klubov z Tipsport ligy na dnešnom mimoriadnom zasadnutí vo Zvolene rozhodli o osudu tohto ročníka súťaže. Kvôli smrtiacemu koronavírusu sa rozhodli, že zostávajúca časť nadstavbovej časti a ani play-off sa už neodohrá a ročník 2019/2020 je definitívne ukončený predčasne. Viac tu. 

12:28

Pellegrini opätovne vyzval obyvateľov k zodpovednému správaniu. "Ak niekto pociťuje počiatočné príznaky, cíti, že to má ľahší priebeh, nech ostane doma. Nech nevychádza von, nejde osobne za lekárom, ale kontaktuje ho telefonicky," zdôraznil premiér.

12:28

Premiér verí, že situácii pomôže aj využitie rýchlotestov. "Podľa nich budeme vidieť, či prípadov infikovaných narastá alebo nie," upozornil. Doterajší pomalý nárast a relatívne nízky počet potvrdených prípadov na Slovensku je podľa neho výsledkom i promptných reštriktívnych opatrení na úrovni štátu a krajov. Priznal, že "stále sme ešte len na začiatku".

12:27

Testovacích sád na nový koronavírus je a bude dosť, vo štvrtok (12. 3.) pribudnú ďalšie. Ubezpečil o tom predseda vlády SR a zastupujúci minister zdravotníctva SR Peter Pellegrini pred stredajším rokovaním vlády. "Testujeme každého, u koho je testovanie potrebné," uistil. Pripomenul, že sa prijímajú opatrenia, aby sa testovalo nielen v Bratislave, ale aj v Košiciach.

12:27

Slovensko má dostatočné zásoby potravín. Informovala o tom pred stredajším rokovaním vládneho kabinetu ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Gabriela Matečná (SNS) na margo paniky súvisiacej s koronavírusom. "Zástupcovia obchodných reťazcov ma ubezpečili, že nie je potrebné, aby sme sa obávali, že nebudú schopní zásobovať základnými potravinami. Akékoľvek mierne výpadky v dodávkach vedia reťazce doplniť," uviedla.

12:17

Podľa premiéra je pripravený aj vládny špeciál, ktorý môže odletieť do krajín, kde by bolo možné nakúpiť respirátory. Pellegrini je pripravený byť osobne prítomný na palube lietadla, pokiaľ by sa vyskytli diplomatické problémy, v tejto chvíli nie sú podľa neho dôležité sankcie, je ochotný potrebné pomôcky nakúpiť aj v Rusku.

12:17

Premiér tiež informoval, že počet operátorov na infolinkách sa zvýši, pomôcť by mali napríklad študenti končiaci medicínu či doktorandi. Upozornil, že občania majú v prípade problémov volať prednostne svojmu obvodnému lekárovi. Pellegrini požiadal lekárov, ako aj sestričky, aby dvíhali telefóny.

12:17

Na štvrtkovom ústrednom krízovom štábe sa bude zvažovať aj nariadenie zatvoriť všetky školy a školské zariadenia na 14 dní. Pred rokovaním vlády o tom informoval predseda vlády Peter Pellegrini (Smer-SD) v súvislosti s opatreniami proti šíreniu nákazy novým koronavírusom. Premiér tiež avizoval, že na rokovaní vlády pravdepodobne rozhodnú o odporúčaní mestám a obciam, aby sa mestské polície sústredili na kontrolu verejných priestranstiev a upozorňovali ľudí, najmä deti a študentov, aby opustili obchodné domy a nestretávali sa napríklad v parkoch.

12:13

Prístup pravoslávnej cirkvi je nezodpovedný a nesprávny. Uviedol to predseda vlády SR Peter Pellegrini pred stredajším rokovaním vlády v súvislosti s rozhodnutím pravoslávnej cirkvi nerešpektovať nariadenie ústredného krízového štábu o zákaze organizovania verejných podujatí, a to vrátane bohoslužieb. Prečítajte si, čo povedal.

 

11:59

Pozor!

Falošný slovenský e-shop s rúškami sa snaží kradnúť osobné údaje. Viac si prečítate v článku.

11:46

Slovenské banské múzeum (SBM) v Banskej Štiavnici obmedzuje vstupy do svojich expozícií. "Maximálny počet návštevníkov v jednom vstupe je desať, opatrenie platí aj pre expozíciu Banské múzeum v prírode," informovalo v stredu múzeum na svojej internetovej stránke.

Zároveň uvádza, že na základe aktuálnych pokynov svojho zriaďovateľa Ministerstva životného prostredia SR, týkajúcich sa zamedzenia šírenia akútneho respiračného syndrómu spôsobeného novým koronavírusom, ruší múzeum do 23. marca všetky podujatia, ktoré boli v múzeu plánované.

11:43

Ministerstvo vnútra vyzýva občanov, aby pri žiadosti o typové schválenie vozidla dovezeného z cudziny využívali e-služby.

„Všetkých občanov, žiadajúcich príslušný okresný úrad, odbor cestnej dopravy a pozemných komunikácií o schválenie vozidla, osobitne - uznanie typového schválenia jednotlivo dovezeného vozidla z členského štátu, najmä z Talianska, žiadame, aby uprednostnili podávanie žiadostí elektronicky cestou Jednotného informačného systému cestnej dopravy www.jiscd.sk,“ uvádza rezort vnútra. 

11:29

Mesto Žilina prerušuje v súvislosti s výskytom nového koronavírusu na Slovensku od 12. marca činnosť Centra voľného času (CVČ) Kuzmányho vrátane prenájmov priestorov v športovej hale pri Základnej škole V. Javorku a vyučovanie na základných umeleckých školách (ZUŠ) Ladislava Árvaya a Ferka Špániho. "Okrem týchto opatrení sa prerušuje činnosť iných subjektov, napríklad športových klubov, podnikateľských subjektov, mimovládnych organizácií, občianskych združení, ktorá vyplýva z prenájmu priestorov v školách, materských školách a školských zariadeniach. Prerušenie sa týka aj tréningovej činnosti členov športových klubov v priestoroch Zimného štadióna v Žiline," uviedol hovorca mesta Vladimír Miškovčík.

11:26

Samospráva Novák pristúpila v stredu v súvislosti s hrozbou šírenia nového koronavírusu k dočasnému uzatvoreniu škôl a školských zariadení. Zatvorený zostane i dom kultúry a knižnica, informovala o tom radnica na internetovej stránke mesta. Školy, školské zariadenia a kultúrne inštitúcie zostanú z dôvodu prevencie zatvorené po dobu dvoch týždňov, teda do 24. marca vrátane, uviedol primátor Dušan Šimka.

11:25

Nitrianske kiná z dôvodu preventívnych opatrení na predchádzanie šírenia prenosného ochorenia COVID-19 prestali v utorok 10. marca premietať. Uzatvorené zostanú až do odvolania.

10:58

Slávnostné vyhlasovanie výsledkov 12. ročníka Radio_Head Awards bolo naplánované na stredu 18. marca v bratislavskom NTC. Poslucháči sa víťazov v 12 kategóriách dozvedia vo vysielaní Rádia_FM ako i na webe radiohlavy.sk. „Veľmi nás to mrzí a spolu s kolegami sme naozaj smutní, keďže Rádiohlavy sú náš ťažiskový projekt, ktorý pripravujeme už od novembra. Verím však, že vzhľadom na okolnosti poslucháči zrušenie ceremoniálu chápu. Rádiohlavy odovzdáme v našom vysielaní a prostredníctvom stránky radiohlavy.sk,“ uviedla intendantka Rádia_FM Janka Imrichová.

10:57

Vojaci pôsobiaci v zahraničných misiách zatiaľ podľa Capákovej problémy nehlásia. "Jeden prípad sa vyskytol v Afganistane, avšak u civilnej osoby - z inej krajiny, mimo kontaktu s kontingentom," doplnila.

10:57

Po tragickej nočnej zrážke autobusu a dodávky pri Ružomberku odporučili zasahujúcim záchranárom karanténu. Ako agentúru SITA informovala hovorkyňa Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby Slovenskej republiky Alena Krčová, vzhľadom na fakt, že v autobuse sa nachádzali občania Ukrajiny s pozitívnou cestovateľskou anamnézou, po konzultácii s regionálnym hygienikom bola odporúčaná pre všetky zasahujúce posádky zdravotníkov, hasičov aj polície karanténa, kým nebudú k dispozícii výsledky testov na koronavírus.

10:55

Profesionálni vojaci majú pre výskyt nového koronavírusu pozastavené zahraničné služobné cesty a návštevy. Do úvahy pripadá aj zrušenie či presunutie niektorých aktivít. Pre TASR to uviedla hovorkyňa Ministerstva obrany (MO) SR Danka Capáková. Profesionálni vojaci sú informovaní o základných hygienicko-epidemiologických opatreniach. Ako uviedla Capáková, situácia v rámci jednotiek a útvarov je vyhodnocovaná v spolupráci s Vojenským ústavom hygieny a epidemiológie, ktorý zároveň vydal všeobecné pokyny, ako predchádzať nákaze týmto vírusom.

08:27

Základné školy, materské školy a detské jasle v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Považská Bystrica budú od štvrtka (12. 3.) do pondelka (16. 3.) vrátane zatvorené. Rozhodol o tom na svojom zasadnutí krízový štáb mesta v záujme zabezpečenia ochrany obyvateľov pred ochorením COVID-19.

Až do odvolania zakázala samospráva výdaj stravy cudzím stravníkom v školských jedálňach a zariadeniach pre seniorov v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta. Zrušené je organizovanie verejných kultúrnych, športových, spoločenských a iných podujatí. 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR, SITA, NOVÝ ČAS

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Škótsky premiér Humza Yousaf.
Škóti priznávajú porážku: Ambiciózny klimatický cieľ nesplnia, jednej veci sa ale nevzdajú
passing a truck
Poľskí poľnohospodári zúria! Blokujú hraničné priechody: Vláde posielajú jasný odkaz
Slovenskí hokejisti absolvovali ďalší prípravný duel pred MS v Česku.
Foto
Víťazná šnúra sa skončila: Slovenskí hokejisti vysoko podľahli Nemecku
Na archívnej snímke z 12. marca 2024 poľský premiér Donald Tusk.
Poľský premiér predpovedá: Najbližšie týždne môžu rozhodnúť vojnu na Ukrajine
Legendárny český hokejový útočník Jaromír Jágr.
Foto
Fenomenálny Jaromír Jágr neprestáva udivovať: V českej baráži prepísal svetový rekord!
Airplane cabin during flight. Shallow DOF, selective focus.
HOROR na palube lietadla! Tehotná žena netušila, že jej manžel zomiera: Smutný záver
Klimatická zmena je veľký problém ľudstva (ilustračná fotografia).
Nádrže s vodou v Barcelone sú poloprázdne: Krajina bije na poplach, chcú zabrániť najhoršiemu
Tragický prípad Émila († 2) vyvoláva mnoho otázok.
Smrť malého Émila († 2) šokovala krajinu: Vynárajú sa ďalšie otázky! Mrazivé, ako mohlo dôjsť k tragédii
Hasiči zasahujú po utorňajšom požiari historickej budovy burzy v centre dánskej metropoly Kodaň v stredu 17. apríla 2024.
Foto
Najhoršie obavy sa naplnili: Historická budova v Kodani sa rúca, pozrite si FOTO
Legendárny britský prírodovedec a moderátor David Attenborough.
Foto
Na záchranu planéty máme POSLEDNÚ šancu! Prírodovedec to videl na vlastné oči: Desivé svedectvo
Na snímke šarvátka hokejistov Slovenska (modré dresy) a Švajčiarska (biele dresy) pred striedačkou Slovenska v prípravnom zápase na májový svetový šampionát Slovensko - Švajčiarsko v Humennom.
Nemecko - Slovensko ONLINE: Sledujte prípravný hokejový zápas pred MS
Na snímke poslanec Národnej rady SR Peter Kotlár (SNS)
Finančná správa si posvieti na MOMky: Kotlár má vážne podozrenie, že počas pandémie sa niečo zanedbalo