Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
11.03.2020 07:55 | Správy | Domáce správy

Riška už zachraňujú, no čo ostatné deti? Poisťovne chcú liek zaplatiť, ale má to veľký háčik

Ako to bude s liekom, ktorý ich ratolestiam môže zlepšiť život? Slovensko zomkol príbeh 4 detičiek s krutou diagnózou – spinálnou muskulárnou atrofiou typu 1.

Fotogaléria
4
fotiek v galérii

Rozbehla sa zbierka, vďaka ktorej najstarší Riško (22 mes.) včera odcestoval do Budapešti, kde mu Zolgensmu za vyše 2 milióny dolárov majú podať. Momentálne prosia o pomoc ešte Amélia (13 mes.), Alexej (5 mes.) a Alexko (19 mes.). Napriek tomu, že ešte stále úradujúci premiér Peter Pellegrini podpísal výnimku na podanie lieku na Slovensku s tým, že sa rodičia následne môžu obrátiť na poisťovne, tí majú obavu, že sa nenájde lekár, ktorý Zolgensmu podá a zoberie všetku zodpovednosť na seba.

Otvoriť galériu
Alexej (5 mes.)
Zdroj: anc

Rodičia Amélie, Alexeja a Alexka prosia naďalej veľmi urgentne ľudí o pomoc. Trom bojovníkom chce pomôcť aj Riškova mama. Každému z nich poslala na účet po 25-tisíc eur, ktoré zostali zo zbierky pre jej synčeka. „Situácia okolo liečby našich kamarátov je stále zmätočná, tak veríme, že to dopadne dobre. Poisťovne chcú zaplatiť liek, ale na Slovensku nie je neurológ, ktorý sa na to podujme,“ napísala Riškova mama, ktorá v utorok zverejnila foto synčeka, ako cestuje sanitkou do budapeštianskej nemocnice.

Chýba im veľká suma

 

To isté opakujú aj rodičia ostatných troch detí. Alexko oslávi 20. júla dva rôčky a minimálne dva mesiace pred podaním genetickej liečby potrebuje mať na účte dva milióny. Rodina má momentálne cca 800-tisíc eur, čo nie je ani polovica. Celú situáciu podľa rodičov skomplikoval premiér Peter Pellegrini, ktorý minulý týždeň podpísal výnimku na podanie lieku na Slovensku. „Keďže sa podarilo zoskupiť lekárov, ktorí sa podpísali pod žiadosť o použitie necertifikovaného lieku, podpísal som v prípade všetkých štyroch detí povolenie s tým, že plnú zodpovednosť preberá ošetrujúci lekár,“ uviedol s tým, že rodičia sa potom môžu obrátiť na zdravotné poisťovne so žiadosťou o zaplatenie.

Otvoriť galériu
Alexko (19 mes.)
Zdroj: anc

„My máme poisťovňu Dôveru, kde nám napísali, že ich má lekár kontaktovať. My však žiadneho takého lekára, ktorý by nášmu chlapčekovi liečbu aplikoval, nemáme. Máme vybavenú nemocnicu v Budapešti, kde s lekármi aktívne komunikujeme. Chápeme a rešpektujeme, že lekári nechcú zobrať na seba takúto obrovskú zodpovednosť, preto potrebujeme nutne vyzbierať financie na podanie lieku. Zbierky sa nám zastavili po tom, čo premiér vyhlásil, že liek poisťovne zaplatia, no zrejme to nebude také jednoduché a my hlavne nemáme čas,“ hovorí zúfalá Alexova mama, ktorá verí, že ľudia jej v tomto ťažkom boji pomôžu.

Lekára stále nemajú

Rodičia Alexeja a Amélie majú totožný názor na situáciu ohľadne lekára, ktorý by deťom genetickú liečbu podal. „Stále nie je žiadny lekár, ktorý by sa podpísal pod to, či by vedel genetickú terapiu podať. Mali by sme mať stretnutie s našimi lekármi a tiež výrobcami lieku, ktorí by nám mali k tomu povedať viac a či sa bude dať aplikovať liek aj na Slovensku. Naďalej však prosíme ľudí, aby nás finančne podporovali, pretože ešte nič nie je vôbec isté,“ povedala Andrea, mama Alexeja, s tým, že aj oni by radi išli do Budapešti tak ako Riško, ktorému veľmi držia palce.

Otvoriť galériu

Odviezli ho do Maďarska

Malý bojovník Riško v utorok odcestoval do Budapešti. Rodičia sú nesmierne šťastní, že sa im podaril obrovský krok, ktorý zachráni ich jediné dieťa. Okatého bojovníka čakajú ešte testy a ak všetko pôjde podľa očakávaní, v Budapešti mu o pár dní podajú najdrahší liek na svete - Zolgensma za 2,1 milióna dolárov (v prepočte 1,8 milióna eur).

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: šiš, Novy Cas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto).
Europol rozbil veľký gang, ktorý kradol vzácne knihy: Pozrite sa, ako to mali vymyslené
Ilustračné foto
Doktor prezradil, aké to naozaj je, keď človek zomiera: Slová vojnového veterána či malého dievčatka vám stisnú srdce
David bol naštvaný na celý svet. Chcel zomrieť a zanechať čo najviac bolesti...
Trpel strelec z Prahy David († 24) duševnou poruchou? Čo vyšetrovatelia prezradili o motíve činu
Slovenský windsurfista Robert Kubín.
Fantastická správa pre Slovensko: V tomto športe budeme mať na OH zastúpenie po 16 rokoch!
Verí, že do poroty v Let’s Dance v nedeľu zasadne.
Foto
Do porotcovského kresla Let´s Dance mieri spevácka legenda: Neuveríte, o koho ide!
Donald Trump.
Trumpovi ide o veľa: Najvyšší súd rozhoduje o jeho osude! Verdikt môže mať ďalekosiahle dôsledky
Pre doktora si kolegovia pripravili nádherné prekvapenie
Záchranári sa po 32 rokoch lúčili s kolegom Liborom: Obrovské PREKVAPENIE, nezmohol sa na slovo
Ilustračné foto
Taliansko sa búri: Ostro odsúdilo trest smrti pre iránskeho rappera!
Hanychová krátko po pôrode milionára opustila.
Spor medzi Hanychovou a Soukupom sa vyostruje: Keď TOTO urobíš, vytrhnem ti... Drsné VYHÁŽKY!
Pilot dal vyskúšať svojim deťom riadenie. (Ilustračné foto)
Smrteľný pád lietadla po príšernej chybe pilota: Nechal riadiť deti? Desivé POSLEDNÉ slová a detaily tragédie!
Ilustračné foto
Čína si predvolala na koberček nemeckú veľvyslankyňu: Pozrite sa, ako na to zareagovala
ilustračné foto
Rusko pení: Tvrdí, že zaútočí na Poľsko! Prezradilo, kedy by k tomu mohlo dôjsť