Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
10.03.2020 08:09 | Správy | Domáce správy
Online

Koronavírus na Slovensku: Školy a škôlky zatvárajú ďalšie mestá, zmena v bratislavskej MHD

Na Slovensku je aktuálne 7 potvrdených prípadov koronavírusu.

Najnovšie dva prípady pribudli v pondelok v Košiciach a Martine. Premiér Peter Pellegrini tiež uviedol, že pre všetky ústredné orgány štátnej správy, miestnej samosprávy a verejnej správy platí na 14 dní zákaz organizovania akýchkoľvek verejných športových či kultúrnych podujatí. 

Od utorka budú musieť občania SR vracajúci sa z Talianska, Číny, Južnej Kórey a Iránu podstúpiť 14-dňovú karanténu vrátane rodinných príslušníkov, ktorí s nimi žijú v jednej domácnosti. Ďalšou novinkou je, že všetky ambulancie lekárov sa budú postupne vybavovať rúškami.

ONLINE:
ONLINE:
ONLINE: Koronavírus na Slovensku 3
22:03

Vážení čitatelia, online prenos sa končí. Situáciu na Slovensku monitorujeme aj naďalej, všetko podstatné sa dozviete na našom webe. Ďakujeme za pozornosť, pekný zvyšok večera.

20:45

V súvislosti s potvrdenými prípadmi nákazy novým koronavírusom na Slovensku zasadal v Spišskej Novej Vsi v pondelok (9. 3.) krízový štáb. Vedenie mesta v rámci svojej kompetencie prijalo viaceré opatrenia. Primátor zakázal organizovať spoločenské, kultúrne a športové podujatia na území mesta. Na základe rozhodnutia ÚVZ SR vydal zákaz návštev v domove dôchodcov a od 12. marca sa pozastavuje aj výdaj obedov pre externých odberateľov stravy bez rozvozu. Zároveň nariaďuje zvýšiť dezinfekciu priestorov mestského úradu a organizácií v pôsobnosti mesta. „Na zasadnutí riaditeľ spoločnosti eurobus informoval o zámere realizovať dezinfekciu vo vozidlách mestskej verejnej dopravy polymérovými prípravkami,“ doplnil Peter Klein z referátu krízového riadenia.

19:12

Všetky koncerty plánované na najbližších 14 dní zrušil aj Štátny komorný orchester (ŠKO) Žilina zrušil. TASR o tom informovala Petra Kovačovská zo ŠKO. Zakúpené vstupenky môžu podľa nej diváci vrátiť v pokladnici ŠKO Žilina (tel. č. 041/245 1111). "Požiadať o vrátenie vstupného môžu aj emailom na adrese vstupenky@skozilina.sk. K žiadosti treba priložiť naskenované vstupenky na refundáciu a uviesť číslo účtu a kód banky," dodala.

19:04

Mesto Sabinov prijalo v súvislosti s výskytom nového koronavírusu viaceré opatrenia. "Rušia sa všetky hromadné podujatia športovej, kultúrnej, spoločenskej či inej povahy v organizáciách v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Sabinov. Pre verejnosť sa zatvárajú mestské kultúrne stredisko, centrum Na korze, knižnica, kino Torysa, zimný štadión a mestská športová hala. Tieto opatrenia platia ihneď s platnosťou na dobu minimálne do 23. marca," uviedol primátor Sabinova Michal Repaský.

Vyučovanie v základných a materských školách prebieha zatiaľ podľa rozvrhu okrem krúžkovej činnosti, ktorá je prerušená minimálne tiež do 23. marca.

18:37

Na aktuálnu situáciu v Taliansku reagujú aj slovenské cestovné kancelárie. Ako riešia aprílové zájazdy do najviac koronavírusom postihnutej krajiny v rámci Európy, sa dočítate TU.

18:21

Dolnokubínska samospráva vydala v utorok plošný zákaz organizovať hromadné športové, kultúrne a spoločenské podujatia v meste. Okrem toho do 24. marca uzatvára zimný i letný štadión a aj akvapark. Dôvodom je ochrana obyvateľov v súvislosti s možnou hrozbou nákazy novým koronavírusom. Po utorkovom zasadnutí krízového štábu mesta o tom TASR informoval Martin Buzna z kancelárie primátora mesta.

Vedenie mesta sa rozhodlo zatiaľ nepristúpiť k prerušeniu výučby v základných, materských a základných umeleckých školách, ktorých je zriaďovateľom. "Držíme sa striktne odporúčaní odborníkov, ktorí to majú v kompetencii a v tomto prípade zastupujú štát. Avšak všetkým školám v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta s okamžitou platnosťou rušíme a zakazujeme všetky zájazdy, exkurzie a študijné pobyty žiakov," ozrejmil dolnokubínsky primátor Ján Prílepok.

18:18

Mesto Poltár v súvislosti s koronavírusom zakázal návštevy v sociálnych zariadeniach, školy sú bez exkurzií. "V prípade prvej potvrdenej nákazy novým koronavírusom v Banskobystrickom kraji bude v meste Poltár prerušený výchovno-vyučovací proces na všetkých školách vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti," zdôraznila pracovníčka úradu Alena Marková.

18:15

Pravoslávna cirkev bude na Slovensku naďalej vykonávať bohoslužby "vrátane bozkávania ikon a prijímania z jedného kalicha". Svojim veriacim pripomína cirkev nevyhnutnosť rovnocenného zabezpečovania svojich duchovných a materiálnych potrieb. TASR o tom informoval tajomník tlačového odboru Úradu metropolitnej rady Pravoslávnej cirkvi na Slovensku Peter Soroka.

Podľa Soroku je prijímanie obojakým spôsobom bezpečné a nevidia dôvod ho nateraz meniť. Veriaci budú mať tak k dispozícii pravoslávne chrámy aj počas opatrení v súvislosti s novým koronavírusom.

17:47

V rámci preventívnych opatrení, ktorými chce Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) prispieť k spomaleniu šírenia nového koronavírusu, sú až do odvolania zatvorené kultúrne inštitúcie. Týka sa to i Stredoslovenskej galérie (SSG) či Stredoslovenského múzea v Banskej Bystrici, ktoré mali v týchto dňoch pre návštevníkov pripravené novinky. Zrušené predstavenia už avizovala aj Štátna opera a návštevníci sa nedostanú ani na hrad Ľupča.

17:37

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) tiež pripravujú opatrenia vo vzťahu k zamestnancom a cestujúcim s cieľom zamedziť ďalšiemu šíreniu ochorenia koronavírus v železničnej doprave. 

"Pre cestujúcich bude zabezpečené čistenie a dezinfekcia v priestoroch železničných staníc, predovšetkým povrchov, ktorých sa ľudia dotýkajú (ovládače dverí, kľučky, madlá, opierky na ruky, stolíky a podobne)," priblížil hovorca ŽSR Michal Lukáč. Železnice zároveň zabezpečia zvýšenú informovanosť cestujúcej verejnosti o spôsoboch prevencie ochorenia COVID-19, a to umiestnením informačných letákov a oznamovacej techniky v priestoroch železničných staníc. V súvislosti so zabezpečovaním osobnej dopravy ZSSK zavádza zvýšenú frekvenciu dezinfekcie všetkých železničných vozidiel nad rámec bežného čistenia

17:34

Droba vyzval lekárov, aby odpovedali na telefonáty pacientov. Apeloval na nich tiež, aby boli zodpovední a nezatvárali pre obavy z ochorenia svoje ambulancie. Odporúča im tiež využívať elektronické predpisy a aby v aktuálnej situácii obmedzili vykonávanie preventívnych prehliadok.

17:34

Zabezpečenie rúšok a dezinfekčných prostriedkov pre lekárov, úprava cestovných poriadkov prímestskej dopravy na prázdninový režim a prerušenie prevádzky v zariadeniach sociálnych služieb s ambulantnou a týždennou starostlivosťou patria medzi ďalšie opatrenia, ktoré v súvislosti s výskytom nového koronavírusu prijal krízový tím Bratislavského samosprávneho kraja (BSK). Na utorkovej tlačovej konferencii to uviedol predseda BSK Juraj Droba. Zároveň vyzval hlavného hygienika, aby sa vyjadril, či majú byť školy zatvorené aj na budúci týždeň.

17:23

Z dôvodu prevencie pred šírením nákazy novým koronavírusom sú pre verejnosť do 23. marca zatvorené aj Štátne divadlo Košice (ŠDKE) a Štátna vedecká knižnica Košice (ŠVKK). Do odvolania sú tiež zatvorené všetky múzeá, pobočky a špecializované zariadenia Slovenského technického múzea (STM).

17:00

Výučba na všetkých fakultách Katolíckej univerzity (KU) v Ružomberku je od utorňajšieho poludnia do 22. marca prerušená. Vyplýva to z príkazu, ktorý vydal rektor univerzity Jaroslav Demko na zníženie rizika nákazy novým koronavírusom.

"Prezenčné štúdium bude na fakultách nahradené dištančným. Študenti a vyučujúci môžu využiť e-learning a samoštúdium. Rovnako sa prerušuje vyučovanie na Univerzite tretieho veku. Podrobnosti štúdia a prác na jednotlivých fakultách určia dekani fakúlt a riaditelia ostatných súčastí KU," informuje univerzita na oficiálnej webovej stránke.

16:53

Mesto Skalica sa ako zriaďovateľ rozhodlo uzavrieť školy a materské školy do 13. marca. "Aj napriek faktu, že Úrad verejného zdravotníctva SR neodporúča celoplošné zatváranie školských zariadení, mesto na základe stanoviska krízového štábu a riaditeľov škôl pristúpi k uzavretiu základných škôl a škôlok, ktoré má v zriaďovateľskej pôsobnosti," uviedlo v tlačovej správe mesto.

16:52

V poradí siedma pacientka s potvrdenou nákazou novým koronavírusom, ktorá je hospitalizovaná v Univerzitnej nemocnici Martin (UNM), nemá žiadne závažné zdravotné problémy. Pre agentúru SITA to uviedla hovorkyňa UNM Katarína Kapustová. Viac si môžete prečítať v článku. 

16:39

Mesto Trebišov preventívne na obdobie dvoch týždňov zatvorilo prevádzku mestského fitnescentra v športovej hale a kina Slávia. Na rovnaké obdobie tiež obmedzilo záujmovú a krúžkovú činnosť v centre voľného času a v základnej umeleckej škole nariadilo prerušenie výchovno-vzdelávacieho procesu. Až do odvolania platí obmedzenie činnosti denných centier pre seniorov a zákaz návštev v budove mestskej sociálnej ubytovne. Ako doplnila hovorkyňa mesta Martina Mištaničová, samospráva tiež nariadila zvýšenú mieru dezinfekcie vonkajších a vnútorných priestorov MsÚ a ďalších mestských zariadení, ako aj pravidelnú dezinfekciu držadiel a kľučiek na dverách MsÚ.

16:39

Michalovská samospráva žiada obyvateľov, aby počas karanténnych opatrení obmedzili fyzickú návštevu mestského úradu a v prípade potreby využívali telefonickú, písomnú a elektronickú formu komunikácie. Vyzýva tiež na obmedzenie hotovostných a uprednostnenie elektronických platieb pre mesto Michalovce. "Zároveň žiadame klientov o dodržiavanie hygienických a protiepidemiologických opatrení," doplnila odborná referentka komunikácie a kultúry MsÚ Adela Kalaninová.

16:17

Samosprávy Partizánskeho a Bánoviec nad Bebravou rozhodli v súvislosti s hrozbou šírenia nového koronavírusu zavrieť školy vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti. V školách bude zrušené vyučovanie do 13. marca. Informovali o tom predstavitelia miest.

16:11

Na pohreboch sa môžu zúčastniť od stredy (11. 3.) do 23. marca výlučne iba blízke osoby. TASR o tom informoval riaditeľ Marianum - Pohrebníctva mesta Bratislavy Boris Šramko. Pre ostatných smútočných hostí odporúča Marianum využiť možnosť zaslania kvetín a zúčastniť sa aspoň takým spôsobom na poslednej rozlúčke. Viac tu.

16:10

"Na základe dočasného zrušenia prezenčnej výučby na Technickej univerzite v Košiciach (TUKE) a Univerzite Pavla Jozefa Šafárika (UPJŠ) v Košiciach dochádza od stredy (11. 3.) do piatka 20. marca k úplnému zrušeniu posilových študentských spojov na linkách R4, 5 a 57," uviedla hovorkyňa dopravného podniku Vladimíra Petrušová s tým, že linka R4 bude v tomto termíne premávať podľa cestovného poriadku v režime "prázdniny".

16:09

Park kultúry a oddychu (PKO) v Prešove na základe rozhodnutia Ústredného krízového štábu SR v súvislosti s výskytom nového koronavírusu ruší od utorka až do odvolania všetky kultúrno-spoločenské a verejné podujatia. TASR o tom informovala tlačová referentka Mestského úradu v Prešove Lenka Šitárová. Zákaz sa týka všetkých zariadení, konkrétne Čierneho orla, Kina Scala, Kultúrnych zariadení Centrum, na ulici Exnárovej, v mestskej časti Solivar, Šváby a Mestskej galérie Caraffka.

15:56

Bánovská textilná spoločnosť už začína s výrobou ochranných rúšok v súvislosti so šírením nového koronavírusu na Slovensku. Zároveň skončí s výrobou košieľ. Zornica sa ponúkla vláde SR sama, novým typom priemyslu odvráti prepúšťanie zamestnancov. 

15:55

Počas utorka neboli na území Slovenska zaznamenané nové prípady ochorenia COVID-19. Podľa hovorkyne Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR je aktuálne 583 vzoriek negatívnych a sedem pozitívnych.

15:28

Mestskú krytú plaváreň, šesť materských škôl (MŠ) a Múzeum Vojtecha Löfflera uzatvára od stredy (11. 3.) košická mestská časť (MČ) Staré Mesto, ktorá je ich zriaďovateľom.

Plaváreň bude pre športovú verejnosť a kluby zatvorená do 26. marca. "Každoročne plánovanú hygienickú odstávku, ktorú mávame počas veľkonočných sviatkov, uskutočníme v tomto termíne. Dôjde k výmene vody v bazéne, hĺbkovému čisteniu bazénového telesa i priestorov plavárne," spresnil riaditeľ Mestskej krytej plavárne Vladimír Hlivák.

15:23

V Banskej Štiavnici sa v rámci preventívnych opatrení proti ďalšiemu šíreniu nového koronavírusu rozhodli uzatvoriť pre verejnosť mestskú plaváreň aj mestskú knižnicu.

"Na základe rozhodnutia hlavného hygienika SR sú aj v našom meste zakázané akékoľvek verejné kultúrne, športové a spoločenské podujatia až do 23. februára 2020. Mesto Banská Štiavnica od dnešného dňa ruší všetky aktivity tohto charakteru vo svojich priestoroch, vrátane kina Akademik a rovnako uzatvára mestskú knižnicu," informoval Rastislav Marko, vedúci oddelenia kultúry, športu a mediálnej komunikácie banskoštiavnického mestského úradu.

15:07

Nariadenie krízového štábu, ktoré zakazuje pre nový koronavírus konanie kultúrnych a športových podujatí, rešpektuje aj Nové divadlo (NS) v Nitre. Ako informovalo jeho vedenie, všetky predstavenia, ktoré sa mali hrať od 10. do 21. marca, sú zrušené.„Peniaze za vstupenky budú automaticky vrátené na účet,“ oznámilo ND.

15:07

Všetky spoločenské, kultúrne a športové podujatia organizované samosprávou Lučenca sú pre nový koronavírus na základe rozhodnutia krízového štábu mesta zrušené. Nariadenie vstúpilo do platnosti v utorok a potrvá minimálne 14 dní. Informoval o tom Andrej Barančok, poverený externou komunikáciou mesta Lučenec.

14:41

Bratislavská vodárenská spoločnosť (BVS) obmedzí od stredy fungovanie zákazníckych centier v celom regióne z dôvodu prevencie. TASR o tom informoval riaditeľ komunikácie BVS Peter Podstupka. "Služby, ktoré doteraz bolo možné vybaviť aj osobne v kontaktných centrách, budeme od stredy 11. marca do 20. marca naďalej vybavovať na základe písomne, respektíve elektronicky, doručených žiadostí," informuje BVS.

Všetkým zákazníkom odporúčajú vodári smerovať otázky na mailovú adresu sluzby@bvsas.sk.

14:41

Žilinská univerzita v Žiline (UNIZA) prerušuje v súvislosti s výskytom nového koronavírusu na Slovensku prezenčnú výučbu od 10. marca do 22. marca. TASR o tom informovala Adriana Valentovičová z oddelenia pre medzinárodné vzťahy a marketing UNIZA.

14:40

Opatrenia, ktoré majú zamedziť šíreniu nového koronavírusu, zavádza aj žiarska samospráva. Primátor Peter Antal v utorok po zasadnutí krízového štábu mesta informoval o zrušení všetkých kultúrnych a športových podujatí na území mesta, pozastavení bohoslužieb, uzatvorení zimného štadióna pre verejnosť či mestského kina.

14:30

Vlaky, letiská aj poštové služby na Slovensku v súvislosti s novým koronavírusom podliehajú pravidelnej zvýšenej dezinfekcii. Skonštatoval to minister dopravy Árpád Érsek (Most-Híd) po rokovaní krízového štábu na ministerstve. Viac tu

14:26

Slovenská futbalová reprezentácia odohrá domáci duel s Írskom v baráži o postup na majstrovstvá Európy 2020 naplánovaný na 26. marca od 20.45 h na bratislavskom Tehelnom poli bez diváckej účasti. O uskutočnení stretnutia pred prázdnymi tribúnami sa rozhodlo na utorkovom zasadnutí výkonného výboru Slovenského futbalového zväzu (SFZ) v jeho bratislavskom sídle.

14:18

Do konca tohto týždňa zostávajú zatvorené stredné školy v zriaďovateľskej pôsobnosti Košického samosprávneho kraja (KSK), žiaci by sa do škôl mali vrátiť v pondelok (16. 3.). Informovala o tom hovorkyňa KSK Anna Terezková. Z dôvodu prevencie pred šírením nákazy novým koronavírusom bolo výučba pôvodne prerušená na dva dni (9. - 10. 3.).

14:14

Primár Kliniky infektológie a cestovnej medicíny Univerzitnej nemocnice Louisa Pasteura Košice Martin Novotný prehovoril o zdravotnom stave nakazeného mladíka z Košíc. Viac v tomto článku. 

14:10

Ministerstvo vnútra SR apeluje na občanov, aby nechodili na úrady, pokiaľ to nie je naozaj nevyhnutné. Rezort totiž zaznamenal veľký nárast návštev klientskych centier, do ktorých chodia ľudia s deťmi. Verejnosti ministerstvo odporúča využiť možnosti elektronického vybavovania, prípadne, aby sa o svojich žiadostiach informovali telefonicky. 

14:02

Vedenie Fakultnej nemocnice s poliklinikou (FNsP) Nové Zámky prijalo v utorok ďalšie opatrenia proti šíreniu nového koronavírusu. Od stredy (11. 3.) bude obmedzená činnosť všetkých ambulancií FNsP. Všetky plánované ambulantné vyšetrenia, ktoré znesú odklad, je potrebné odložiť, o čom budú objednaní pacienti informovaní. Predoperačná interná ambulancia pri urgentnom príjme prvého typu bude do odvolania zatvorená, informoval o tom hovorca nemocnice Ján Baček.

13:53

Od stredy 11. marca budú autobusové spoje prímestskej dopravy v Bratislavskom kraji v rámci Integrovaného dopravného systému (IDS) jazdiť v prázdninovom režime. Premávať budú len spoje, ktoré sú v cestovných poriadkoch bez označenia alebo označené inverzným symbolom „11“. Uvedené opatrenie bude platiť do odvolania.

13:54

Samospráva Turčianskych Teplíc od stredy (11.3.) prerušuje vyučovanie na všetkých školách v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta. Opatrenie predbežne potrvá do 17. marca a týka sa i centier voľného času, školských klubov detí a základnej umeleckej školy. V meste zostanú zatvorené i kultúrne inštitúcie.

13:51

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí uviedlo, že veľvyslanectvo SR v Aténach odporúča slovenským občanom, ktorí cestujú do Grécka alebo sa už nachádzajú v krajine, dbať na dodržiavanie hygienických zásad odporúčaných hlavným hygienikom SR. "V súčasnosti neregistrujeme obmedzenia na cestovanie do Grécka vydané príslušnými gréckymi úradmi. Vzhľadom na závažnosť ochorenia však boli prijaté preventívne opatrenia na zabránenie jeho šírenia," uviedol rezort diplomacie. Dodal, že medzi opatrenia patrí napríklad izolácia osôb, ktoré boli v kontakte s nakazenými, kontrola zdravotného stavu pasažierov prichádzajúcich do krajiny z oblastí výskytu nového koronavírusu či dočasné zatvorenie škôl, kde existuje podozrenie na výskyt nákazy.

13:50

V súvislosti so situáciou v Taliansku MZVaEZ SR odporúča slovenským občanom do Talianska necestovať. "V nadväznosti na vystúpenie talianskeho predsedu vlády Giuseppe Conteho 9. marca 2020 vo večerných hodinách s platnosťou od 10. marca 2020 sa celé územie Talianskej republiky vrátane ostrovov vyhlasuje do 3. apríla 2020 za chránenú zónu. Znamená to, že na územie krajiny nemožno vstúpiť ani z nej odísť," uviedol rezort diplomacie.

Občanom SR, ktorí smerujú z Talianska na Slovensko, MZVaEZ SR pripomína, že pri návrate do SR sú povinní kontaktovať všeobecného lekára telefonicky a informovať ho o cestovateľskej histórii. Následne budú umiestnení do povinnej 14-dňovej karantény.

13:49

Veľvyslanectvo SR v Izraeli informuje občanov o tom, že v dôsledku šírenia ochorenia COVID-19 budú od utorka môcť do krajiny vstúpiť len izraelskí občania, osoby s trvalým pobytom v Izraeli a členovia diplomatického zboru akreditovaní v Izraeli. Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR to uviedlo na svojej webovej stránke.

13:33

Pacient, ktorého prijali v Nemocnici Košice- Šaca s vážnymi dýchacími ťažkosťami, nemá koronavírus. "Výsledky boli negatívne tak z Infekčnej kliniky Košice ako aj z Referenčného centra v Bratislave.  Rovnako negatívne boli výsledky testu aj u jeho príbuzných, ktorí mali pozitívnu cestovateľskú anamnézu," informovala Nový Čas hovorkyňa Martina Pavliková. 

13:32

Agresivita u ľudí stúpa priamo úmerne s počtom nakazených na koronavírus. Dôkazom je aj video z Košíc, kde sa strhla hádka kvôli mydlu. 

13:29

Šírenie koronavírusu môže priniesť zamestnancom aj firmám rôzne komplikácie. Sú nimi napríklad zrušené lety, problémy s dodávkami tovarov, ale aj možná diskriminácia. Mnohí zamestnanci stoja v súčasnosti pred otázkou, či vycestovať do zahraničia vo svojom voľnom čase. Zamestnávateľ im zakázať vycestovať nemôže.

"Po návrate z dovolenky im však môže nariadiť, aby neprišli do práce, avšak je povinný im počas tejto doby platiť náhradu mzdy vo výške ich priemerného zárobku," tvrdí Štěpán Štarha z advokátskej kancelárie Havel & Partners. Zamestnávateľ podľa jeho slov tiež nemôže nariadiť neplatené voľnom svojim zamestnancom z dôvodu pobytu v zahraničí. Prečítajte si celý článok.

13:23

Cestujúci so zrušenými letmi do alebo z Talianska majú viaceré možnosti. 

13:12

Zaplatili ste si zájazd do krajiny zasiahnutej koronavírusom? Máte nárok na vrátenie peňazí? Prečítajte si článok.

13:12

DPB dočasne ruší školské spoje

Dopravný podnik Bratislava (DPB) dočasne ruší školské spoje, ostatné linky premávajú v nezmenenom režime. Informovala o tom hovorkyňa DPB Adriana Volfová. "Dopravný podnik Bratislava bude aj naďalej zabezpečovať prevádzku MHD v Bratislave podľa platných cestovných poriadkov v režime pracovný deň – školský rok," znie oficiálne stanovisko DPB.

"V súvislosti so zrušením vyučovania na základných, stredných a vysokých školách je od 10. marca zrušená premávka autobusových liniek 131, 184 a školských spojov," informoval DPB na svojej internetovej stránke. Linka číslo 31 bude premávať počas pracovných dní v režime školské prázdniny. Zmeny v prevádzke liniek DPB budú platné až do odvolania.

13:04

Tisíckam nepočujúcich na Slovensku chýbajú podľa predsedu Slovenského zväzu nepočujúcich Jaroslava Cehlárika dostatočné informácie o koronavíruse. Nepočujúci majú problém dostať sa k ním, pretože mnohé zásadné vyhlásenia a informácie nie sú do posunkového jazyka tlmočené.

„Problém nastáva pri vyhláseniach politikov, hygienikov a iných, ktorí informujú o vývoji, opatreniach, upozorneniach,“ pripomína Cehlárik. Dodáva, že pri televíznych prenosoch z tlačových konferencií chýba tlmočenie do slovenského posunkového jazyka. Nepočujúci tak nedostávajú rovnaké množstvo informácií ako ľudia bez sluchového hendikepu, aj keď majú na ne podľa Dohovoru OSN o právach osôb so zdravotným postihnutým právo.

12:56

Slovenskí väzni vyrobili za posledných šesť dní v súvislosti s novým koronavírusom približne 7000 ochranných rúšok na tvár. TASR o tom informovala hovorkyňa Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) Monika Kacvinská. "ZVJS začal prípravu výroby rúšok na tvár vykonávať 27. februára a výroba sa začala realizovať vo vybraných ústavoch 5. marca. K dnešnému dňu bolo vyrobených približne 7000 rúšok na tvár. Aktuálne sa uskutočňuje výroba v siedmich ústavoch, ktoré majú zriadené strediská šitia," priblížila hovorkyňa.

Dodala, že od stredy je plánovaná produkcia približne 2400 kusov rúšok na tvár denne. "Rúška na tvár sa vyrábajú predovšetkým zo zdravotnícky odporúčaných materiálov, ktoré je možné prať na vysokej teplote, chemicky čistiť a žehliť. Primárne sú rúška určené na potreby zboru a sú urýchlene distribuované podľa požiadaviek do všetkých ústavov zboru. V prípade požiadaviek na výrobu pre štátne hmotné rezervy je zbor pripravený realizovať aj túto požiadavku podľa svojich kapacitných možností," priblížila.

12:48

Opatrenia vo väzniciach

Advokáti odsúdených a obvinených, orgány činné v trestnom konaní (OČTK), ktoré vykonávajú v ústavoch úkony, a zároveň aj príslušníci Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) musia vstupovať do slovenských väzníc s respiračnými rúškami a musia sa podrobiť meraniu teploty.

ZVJS prijal v pondelok ďalšie opatrenia v súvislosti s potvrdenými prípadmi nového koronavírusu s platnosťou od utorka. "Pri vstupe do všetkých ústavov a zariadení zboru vstupujúcim osobám (vrátene príslušníkov a zamestnancov zboru) vykonávať meranie telesnej teploty bezkontaktným teplomerom. Osobe s telesnou teplotou vyššou ako 37,5 stupňa Celzia alebo s inými príznakmi ochorenia COVID 2019 a taktiež osobe, ktorá odmietla meranie telesnej teploty, sa zamedzí vstup do ústavu," konkretizovala pre TASR hovorkyňa ZVJS Monika Kacvinská.

12:38

Služby Božie sa na odporúčanie vlády SR vzhľadom na nový koronavírus nebudú konať najmenej dva týždne. Evanjelická cirkev augsburského vyznania na Slovensku (ECAV) o tom informuje v usmernení na svojom webe. Služby Božie sa nebudú podľa ECAV konať 15. a 22. marca. Špeciálne opatrenia sa týkajú Večere Pánovej.

Pri podávaní vína je podľa ECAV možné dočasne použiť jednorazové poháriky. Zároveň je potrebné dbať na to, aby si každá osoba pred podávaním chleba dostatočne dezinfikovala ruky. "Večeru Pánovu možno podávať aj tak, že podávaný chlieb (oblátku) pred vložením do úst čiastočne namočíme vo víne," uviedli predstavitelia ECAV na svojom webe.

12:14

Konferencia biskupov Slovenska (KBS) rešpektuje zákaz organizovania verejných podujatí v súvislosti s výskytom nového koronavírusu na Slovensku, preto sa v slovenských kostoloch najbližšie dva týždne neuskutočnia verejné katolícke bohoslužby. Predseda KBS Stanislav Zvolenský o tom informoval po 95. plenárnom zasadaní KBS v Čičmanoch

11:56

Nový koronavírus je podľa vedcov 10-krát nebezpečnejší ako chrípka. Viac sa dočítate v článku.

11:20

Trenčianski študenti majú opustiť internát

Na Trenčianskej univerzite Alexandra Dubčeka (TnUAD) v Trenčíne prerušia od stredy (11. 3.) do 23. marca kontaktnú prezenčnú výučbu vo všetkých formách a stupňoch štúdia a nahradia ju inou vhodnou metódou s dôrazom na samoštúdium. Vyplýva to z príkazu rektora univerzity Jozefa Habánika, ktorý vydal v súvislosti so snahou zabrániť šíreniu nového koronavírusu a na odporúčanie Kolégia rektora TnUAD.

"Odporúčam študentom ubytovaným v ubytovacom zariadení TnUAD, s výnimkou zahraničných študentov, aby v čase prerušenia výučby opustili ubytovacie zariadenie najneskôr 11. marca do 15.00 h a študentom ubytovaným v zmluvných zariadeniach rešpektovať rozhodnutia zmluvného ubytovacieho zariadenia. V prípade výskytu nákazy v ubytovacom zariadení sa ubytovaní študenti musia podrobiť karanténnemu režimu a ubytovacie zariadenie bude uzavreté. S okamžitou platnosťou sú návštevy v ubytovacom zariadení zakázané," uvádza sa v nariadení rektora.

10:55

Pre hrozbu šíriaceho sa nového koronavírusu zatvárajú pre verejnosť svoje brány aj múzeá v Kremnici a vo Svätom Antone. Ako informovala, Miriam Kostrianová z Múzea mincí a medailí v Kremnici, ktoré je v zriaďovateľskej pôsobnosti Národnej banky Slovenska (NBS), na základe rozhodnutia guvernéra NBS budú vzhľadom na mimoriadnu epidemiologickú situáciu v súvislosti so šírením nového koronavírusu všetky expozície múzea zatvorené od 10. marca do odvolania.

10:35

Slováci by sa nemali obávať ani nedostatku pohonných látok. Bratislavská rafinéria Slovnaft počíta aj so scenárom, že by sa koronavírus potvrdil priamo vo firme. „V tom prípade, keďže sme spoločnosť strategického významu a plníme dôležitú funkciu z pozície zásobovania palivami, musíme prijať také opatrenia, aby bola zabezpečená kontinuita výroby a dodávok produktov na trh,“ konštatoval pre agentúru SITA hovorca Slovnaftu Anton Molnár.

10:34

Energetici sú na prípadné problémy pripravení

Energetici sú na prípadné problémy súvisiace so šírením koronavírusu na Slovensku pripravení. Sľubujú bezproblémové dodávky energií. „Chceme v prvom rade ubezpečiť svojich zákazníkov, že v súčasnosti realizujeme všetky preventívne opatrenia v rozsahu, ktorý umožňuje plynulé poskytovanie služieb zo strany našej spoločnosti. V prípade potreby sme pripravení upraviť počet členov pracovných tímov na jednotlivých zmenách tak, aby boli služby spoločnosti poskytované naďalej v plnom rozsahu,“ povedal pre agentúru SITA hovorca najväčšieho dodávateľa energií, Slovenského plynárenského priemyslu, Ondrej Šebesta.

Bezpečnú a spoľahlivú dodávku energií avizujú aj východoslovenskí energetici. „Prijímame aktuálne preventívne opatrenia. Za najdôležitejšie opatrenie pokladáme práve informovanosť našich zamestnancov, ktorí môžu zabrániť šíreniu vírusu na pracovisku a aj v ich okolí. Situáciu neprestajne monitoruje náš úsek Security, ktorý spolu s našim krízovým tímom zavádzajú bezpečnostné opatrenia s predstihom a reagujú na aktuálny stav,“ uviedla pre agentúru SITA špecialistka komunikácie skupiny Východoslovenská energetika Holding Adriana Kakarová.

10:25

Sociálna poisťovňa v súvislosti s rizikom šírenia nákazy novým koronavírusom od utorka až do odvolania zatvára menšie vysunuté pracoviská. Konkrétne ide o pracoviská Sereď, Šahy, Štúrovo, Banská Štiavnica, Žarnovica, Medzilaborce, Stropkov, Giraltovce, Moldava nad Bodvou. Z dôvodu prijatých opatrení samosprávou bolo v pondelok uzavreté aj pracovisko bratislavskej pobočky v Malackách.

Okrem týchto opatrení v minulých dňoch poisťovňa obmedzila pohyb návštevníkov vo všetkých svojich pobočkách tak, že doklady potrebné na vyplatenie dávok odovzdávajú pri vstupnej bráne do určených poštových schránok. Na ďalšie vybavovanie svojich záležitostí odporúča poisťovňa telefonický, e-mailový alebo poštový kontakt. Telefonické kontakty sú uvedené na www.socpoist.sk (v časti IPC-kontakty a pobočky)

10:22

Mesto Zvolen chce chrániť pred šírením koronavírusu hlavne seniorov, ktorí sú najzraniteľnejší. Uviedla to v pondelok po rokovaní krízového štábu mesta primátorka Zdenka Balkovičová s tým, že uzavreli všetky kluby dôchodcov, aby znížili riziko možnej nákazy starších osôb. Opatrenia spojené s hygienou prijal aj mestský úrad a vyzval obyvateľov komunikovať elektronicky. Rozhodli tiež o dočasnom uzatvorení komunitného centra, mestskej plavárne a sauny.

Dlhá diskusia sa týkala možného uzavretia jednotlivých materských a základných škôl, štáb napokon rozhodol, že ostanú otvorené. Ak by sa však potvrdil čo i len jediný prípad ochorenia v radoch školákov, učiteľov či nepedagogických zamestnancov, školy vo Zvolene ihneď zavrú svoje brány. „Verím, že Zvolenčania sú zodpovední a budú sa riadiť odporúčaniami mesta či odborníkov. Nie je žiadny dôvod na paniku, musíme si byť vedomí, že tá by mohla v konečnom dôsledku narobiť viac škôd ako samotný vírus,“ upozornila po rokovaní krízového štábu Balkovičová

10:20

Ako sa ochrániť pred koronavírusom? Prečítajte si, čo odporúčajú lekári v článku.

10:20

Preventívne opatrenia v súvislosti s rizikom šírenia nového koronavírusu prijímajú aj obce na Záhorí. Okrem uzatvorenia škôl a kultúrnych inštitúcií a dezinfekčných opatrení vyzývajú na svojich weboch obyvateľov na zodpovedné správanie sa. Obec Vysoká pri Morave v tomto zmysle odporúča tiež minimalizovať návštevu pohostinských zariadení či veľkých obchodných centier.

09:55

Ostrosledovaný prípad matky, ktorá v nedeľu v noci prišla do Fakultnej nemocnice v Nitre s chorým dieťaťom a zamlčala službukonajúcemu lekárovi, že boli na lyžovačke v Taliansku a ju prepustili s negatívnymi výsledkami v ten deň domov, dopadol tentoraz dobre.

Dieťa má našťastie negatívne výsledky. Lekár Peter Visolajský ešte v noci napísal na sociálnu sieť status, ako matka svojím správaním mohla ohroziť iných pacientov a personál. Do výsledkov testov musel byť on i sestrička v domácej karanténe. V statuse vyzýva ľudí, aby dôležité fakty nezamlčovali a neohrozovali tak ostatných a správali sa zodpovedne. Slová lekára si prečítajte v článku.

09:20

Advokát varuje, prenosnú chorobu nezatajujte! Aké môžete niesť následky sa dočítate v článku.

08:59

Skalica momentálne nevidí žiadny dôvod zatvárať školy. „V tejto chvíli sme dospeli k záveru, že nie je nutné pristúpiť k zatváraniu našich školských zariadení. Je dôležité, aby nebola vytváraná zbytočná panika a ľudia dodržiavali odporúčania odborníkov, ako sa pred šírením koronavírusu chrániť. Samozrejme, mesto počíta so všetkými možnými scenármi vývoja situácie a bude reagovať bezodkladne,“ povedala Anna Mierna, primátorka mesta Skalica.

08:47

Ľudia, ktorí sa vracajú z Talianska, Číny, Južnej Kórey a Iránu na Slovensko, budú pre šírenie nového koronavírusu povinne v domácej izolácii. Výnimkou sú vodiči nákladnej dopravy, ktorí cez spomínané štyri krajiny prechádzajú. Opatrenie sa ich netýka, ani ak tam vykladajú alebo nakladajú tovar, musia však používať respirátory FFP2 či FFP3, obmedziť priamy kontakt s personálom a mať vozidlo vybavené gumenými rukavicami a antibakteriálnym gélom.

Do karantény nepôjdu ani záchranárske posádky prevážajúce pacienta a piloti dopravných lietadiel. Podmienkou je, aby neopustili palubu lietadla s výnimkou vykonania predletovej a medziletovej prípravy, pri tranzitoch alebo spiatočných letov. V prípade, že sa u takýchto osôb rozvinú akékoľvek príznaky chrípkového ochorenia, majú telefonicky alebo mailom ihneď kontaktovať svojho všeobecného lekára.

08:46

Materské a základné školy v Martine sú od dnešného rána prázdne. Na základe informácií Ústredného krízového štábu Ministerstva vnútra SR Krízový štáb mesta Martin na svojom mimoriadnom zasadnutí nariadil dočasne prerušiť vyučovanie v materských a základných školách v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta. Agentúru SITA o tom informovala hovorkyňa mesta Zuzana Kalmanová.

08:43

Pôvodne na dva týždne mali byť v súvislosti s aktuálnou epidemiologickou situáciou výskytu nového koronavírusu na Slovensku zatvorené všetky stredné školy v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja. Tak znelo jedno z odporúčaní v príkaze župana Jaroslava Bašku pre riaditeľov škôl. Ako však informoval Matej Plánek z tlačového oddelenia Úradu TSK, v dokumente došlo k preklepu a riaditelia škôl majú zabezpečiť prerušenie vyučovacieho procesu len v období od 10. do 13. marca vrátane.

Baška zároveň vydal príkaz aj zatvorenie kultúrnych stredísk zriadených TSK až do 23. marca. Podľa Pláneka bude 11. marca predpoludním opätovne zasadať Štáb pre krízové situácie TSK. ,,Štáb bude zasadať v rozšírenom zložení o riaditeľov nemocníc vrátane zástupcov Útvarov krízového riadenia nemocníc, prednostu Okresného úradu Trenčín, zástupcov Regionálneho úradu verejného zdravotníctva Trenčín, Prievidza a Považská Bystrica, a tiež zástupcov Krajského operačného strediska Trenčín," dodal Plánek.

08:09

V dočasne upravenom systéme, od 10. do 13. marca, bude fungovať v rámci mestského úradu v Senici prijímanie platieb, hotovosť bude v pokladni prijímaná v obmedzenom režime. "Odporúčame povinnosti voči samospráve riešiť prostredníctvom prevodu, poštou alebo priamo v banke. Takisto vyzývame občanov, aby v tieto dni uprednostnili pri vybavovaní potrieb na mestskom úrade telefonickú alebo elektronickú formu," doplnil primátor.

Na odporúčanie regionálneho hygienika mesto do konca týždňa ruší všetky hromadné kultúrne podujatia. Konkrétne to bude slávnostné vyhlásenie ankety Športovec roka, ktoré bolo naplánované na 11. marca a takisto štvrtkové (12. 3.) divadelné predstavenie Sluha dvoch pánov.

08:08

Mesto Senica po zasadaní krízového štábu prijalo opatrenia súvisiace s prevenciou šírenia nového koronavírusu. TASR o tom informoval primátor mesta Martin Džačovský.

Poverený regionálny hygienik Ľubomír Šarabok z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Senici informoval, že v okresoch Senica ani Skalica zatiaľ nie je známy žiadny prípad nákazy koronavírusom, preto majú navrhované opatrenia RÚVZ iba odporúčací charakter.

"Situáciu v súvislosti so šírením nového koronavírusu nechceme podceniť. RÚVZ nám odporučil minimalizovanie rizík, preto sme pristúpili k zatvoreniu umeleckej školy, centra voľného času, detských jaslí a stopnutiu všetkých krúžkov na školách. Rovnako do konca týždňa bude pre verejnosť zatvorený dom kultúry, plaváreň, športová hala a zimný štadión. Od stredy (11. 3.) do piatka (13. 3.) budú v rámci preventívnych opatrení zatvorené aj všetky mestské materské a základné školy," informoval o prijatých opatreniach primátor.

07:53

Po zasadnutí krízového štábu mesta Piešťany prijali predstavitelia mesta opatrenia proti šíreniu nového koronavírusu. TASR o tom informovala vedúca kancelárie vedenia mesta Drahomíra Moretová.

"Riaditelia materských a základných škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta jednomyseľne prijali odporúčanie primátora a s platnosťou od 11. do 13. marca vyhlásili riaditeľské voľno a uzavreli školy," uviedla Moretová. Rušia sa aj všetky prenájmy telocviční v školských zariadeniach. Zároveň centrum voľného času ruší všetky verejné športové podujatia a základná umelecká škola ruší plánované predstavenia a vystúpenia svojich žiakov.

07:52

Krízový štáb mesta Hlohovec prijal preventívne opatrenia na spomalenie šírenia nového koronavírusu. TASR informovala hovorkyňa mesta Zuzana Hrinková Siebenstichová.

V tejto súvislosti primátor mesta Hlohovec Miroslav Kollár z pozície zriaďovateľa vyzval riaditeľky materských a základných škôl v Hlohovci, aby z preventívnych dôvodov udelili žiakom riaditeľské voľno od utorka do piatka 13. marca.

07:42

Dobrý deň, vítame vás pri online prenose. Situáciu ohľadom šírenia koronavírusovej nákazy na Slovensku pre vás budeme sledovať ONLINE.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR, SITA, Novy Cas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Alexej Navaľnyj († 47).
Spojenci Navaľného († 47) sa z basy tak skoro nedostanú: Moskovský súd rozhodol o ich osude
Očkovanie treťou dávkou na Národnom futbalovom štadióne v Bratislave.
Očkovanie zachránilo za 50 rokov obrovské množstvo ľudí! Pre koho je najväčším prínosom?
Útočník David († 24) bez váhania strieľal aj na ľudí na ulici.
Vláda ČR chce po tragickej streľbe v Prahe vynoviť zákon: Novinky pre políciu aj predajcov zbraní
Ruský prezident Vladimir Putin.
Súd v Rusku nariadil hroznú vec: Týka sa to opozičných politikov!
(ilustračné foto)
Polícia obvinila piatich tínedžerov: Príde vám nevoľno, čo chystali!
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
Pokus o falšovanie výsledku amerických volieb: Trump ako spolusprisahanec?!
Si Ťin-pching, Joe Biden.
Vzťahy USA a Číny sú napäté: Americký minister povedal to, na čo všetci čakali
Biely dom (ilustračná fotografia).
Odhlasovali zrušenie zákona, ktorý bol prijatý pred 160 rokmi! Prekvapí vás, čoho sa týka
Ukrajinský vojak v Mariupole
Ukrajinci, ktorých sa týka branná povinnosť, majú problém: Nové pravidlá
Otec Lucky - primátor Ľuboš Tomko je prezidentke nesmierne vďačný za podporu.
Foto
Pietna spomienka na zrazené dievčatá: Dojemné slová otca po strate milovanej Lucky († 17) vám zovrú srdce
Brat postrelenej kadetky Mišky preskočil plot Mikulca.
Foto
Brat postrelenej Mišky preskočil plot Mikulca: Sila, aký trest dostal! Tvrdé slová advokáta
Starostlivosť sa začína už v nemocnici, tam sa však nekončí... Trvá tisíc dní.
Pôrodné babice nahrádzali mamu už 500 deťom: Svoju pomoc sa chystajú rozšíriť!