Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
09.03.2020 21:29 | Správy | Domáce správy

Prehodnotil to: Boris Kollár už netrvá na výstavbe 25-tisíc nájomných bytov ročne

Predseda hnutia Sme rodina Boris Kollár už netrvá na počte 25 000 novopostavených nájomných bytov ročne. Sme rodina chce spolu s hnutím OĽaNO a stranami Za ľudí a Sloboda a Solidarita (SaS) viac zapojiť do výstavby nájomných bytov súkromný sektor.

Model financovania, ktorý navrhlo hnutie Sme rodina, v súčasnosti nie je realizovateľný. Štátne nájomné byty by sa tak mohli stavať v obmedzenej miere pre niektoré skupiny záujemcov, napríklad učiteľov či zdravotníkov. Lídri pravdepodobnej budúcej vládnej koalície o tom informovali po pondelkovom stretnutí s ekonomickými expertmi na pôde Rady pre rozpočtovú zodpovednosť.

"Keby sme chceli ísť rakúskym modelom, musíme počkať na testy Eurostatu, ktoré budú prebiehať v júni a potom v decembri," povedal Kollár. "Tam dostaneme záverečnú odpoveď na to, či môžeme ísť týmto spôsobom," spresnil. Sme rodina navrhovala vyčleniť niektoré štátne firmy spod štátneho rozpočtu, aby investičnými úvermi nezvyšovali jeho deficit. Pokiaľ Rakúsko prejde týmito testami, môže Slovensko podľa Kollára tento model financovania použiť.

Lídri OĽaNO, Sme rodina, SaS a strany Za ľudí chcú dovtedy zmeniť legislatívu tak, aby súkromní investori prejavili o výstavbu nájomných bytov záujem. Podľa Richarda Sulíka (SaS) bude treba najskôr vyriešiť problém s neplatičmi, skrátiť dobu odpisov zo 40 na 20 rokov, umožniť vznik realitných fondov, umožniť dôchodkovým správcovským spoločnostiam investovať a zjednodušiť stavebné konanie.

 

Boris Kollár už tiež netrvá na výstavbe 25 000 nájomných bytov ročne. "Ja sa nebudem hádzať o zem, keď to bude 1 000 bytov, keď to bude 10 000 bytov alebo 14 860. Uvidíme, koľko sa vygeneruje možností a ako sa k tomu postaví súkromný sektor, ako sa k tomu postavia správcovské spoločnosti. Každý jeden byt, ktorý postavíme, je do plusu od nuly, keď sa teraz nič nerobí," povedal.

Podľa Igora Matoviča (OĽaNO) je však úlohou štátu, aby pomáhal tam, kde to pre súkromníkov nie je výhodné. Štát má podľa neho možnosti, aby viac podporil pri výstavbe nájomných bytov samosprávy, alebo prostredníctvom investičnej spoločnosti priamo stavať nájomné byty. "Možno uspokojí práve dopyt kritických povolaní, kde nemáme dostatok. Napríklad učitelia v Bratislave. Nič strašné by sa nestalo, ak by sa štát rozhodol v Bratislave postaviť 5 000 nájomných bytov, ktoré by poskytol napríklad učiteľom alebo zdravotným sestrám," dodal Matovič.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Schindlerová zapózovala v posilňovni. Na cvičenie zvolila pomerne netradičný spodný diel.
Foto
Schindlerová dráždi vo fitku: BUJNÝ dekolt natlačený v podprsenke a... Uff, pozrite sa DOLE!
Americký prezident a prezidentský kandidát Joe Biden.
Stiahnu sa americkí vojaci z Iraku? Po 10 rokoch má dôjsť k dôležitej dohode
Ilustračné foto
Rekordná policajná razia: To, čo ich čakalo v dodávke, sa ešte nikdy nepodarilo nájsť
close-up of man holding knife smeared with blood and still dripping.
Útočník v Púchove dopichal muža takmer po celom tele! Napadnutý chlap prežíval nočný horor
(ilustračné foto)
Dovolenkári v TEJTO krajine zúria: Musia dokázať, že majú dosť PEŇAZÍ! Koľko eur musia mať?
Na ceste I/65 za obcou Kremnické Bane došlo k nehode kamióna.
Foto
Závažná nehoda za slovenskou obcou: Prevrátil sa kamión, cesta je už prejazdná
Close up happy woman hugging man, holding keys from new first house, young family celebrating moving day, satisfied customers couple purchase real estate, mortgage and relocation concept
Chystáte sa kupovať nehnuteľnosť? Odborníčka radí: Pred veľkým rozhodnutím nezabudnite na TIETO otázky!
Traffic cones on road with electronic arrow pointing to the right to divert traffic and white car in distance
V Prešove rátajte s novými dopravnými obmedzeniami: Táto časť bola v katastrofálnom stave
Foto
Lašák pred MS zavolá ešte jednému brankárovi: Inak už nikto nepríde
Ilustračné foto
Z basy ušli väzni, odpadnete, ako to spravili: Jedného stále nenašli!
Okatá Linduška sa napriek neľahkej diagnóze teší zo života.
Foto
Linduška z Hlohovca trpí zriedkavým ochorením: Problémy s liekom! V ťažkej situácii pomáhajú dobrí ľudia
Kramár si prišiel po svoju novopečenú dcérku a jej mamičku.
FotoVáš Tip
Dojatý Maroš Kramár s novorodenou dcérkou: Nechcel som si na tomto stavať popularitu