Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
10.03.2020 06:00 | Správy | Domáce správy

Gabriel bol v čakárni so starčekom podozrivým na koronavírus: Nad správaním jeho rodiny krúti hlavou

Z bežného prevozu sa stala dráma. V nedeľu večer v Nemocnici Košice-Šaca hospitalizovali 86-ročného muža z Veľkej Idy, ktorý mal problémy s dýchaním.

Tie mali nastať pri páde z rebríka. Lekári až neskôr zistili, že tento pacient bol v kontakte s osobou, ktorá sa vrátila z Talianska. Horšie je to, že v čakárni s dôchodcom bol aj jeho sused Gabriel (46). Keď mu lekári oznámili, že u penzistu je podozrenie na nákazu koronavírusom, sám sa rozhodol ísť do domácej karantény.

Nezodpovedné správanie príbuzných hospitalizovaného muža (86) pohoršilo domácich i záchranárov, ktorí v nedeľu prijali na tiesňovú linku volanie o pomoc od príbuznej pre pacienta. Ten sa sťažoval na celkovú slabosť a na príznaky podobné chrípke. „Operátor sa príbuznej opakovane pýtal, či pacient neprišiel do kontaktu s osobou, ktorá sa vrátila zo zahraničia. Opakovane to poprela. Pacient bol preto prevezený v štandardnom režime bez ochranných pomôcok a nemocnica ho prijala ako bežného pacienta. Až neskôr v nemocnici sa údajne príbuzní priznali, že senior bol v kontakte s vnukom, ktorý bol v Taliansku,“ reagovala záchranná služba na tento incident. Podľa zistení Nového Času starší pán býva v dvojgeneračnom dome s manželkou i ďalšou rodinou. Jeho najbližší sa však k prípadu odmietli vyjadriť.

Nad konaním svojich susedov krúti hlavou aj pán Gabriel (46) z Veľkej Idy. V nedeľu večer išiel s manželkou na urgent šačianskej nemocnice pre problémy so žlčníkom. Keď z dverí vybehli sestričky a začali všetko dezinfikovať, spozornel. „Lekár nám oznámil, že tu mali človeka s podozrením na koronavírus, lebo mal vnuka v Taliansku,” opísal Gabriel. Spolu sním bolo na urgente ešte ďalších približne 7 osôb. Lekár im odporučil, aby išli do karantény.

 

Gabriel sa rozhodol k situácii pristúpiť zodpovedne a ešte cestou domov zavolal, aby jeho deti i svokra opustili domácnosť. Keď sa vrátil, dom bol už prázdny a rodina odišla k švagrovcom. O tom, čo sa stalo, informoval aj svojho zamestnávateľa. „Čakáme do stredy, ako to dopadne. Potrebujú 48 hodín na to, aby vyhodnotili vzorku, či u staršieho pána je vírus pozitívny. Ja sa cítim zdravotne fajn, len je to aj trochu stres, ako to dopadne,” priznal Gabriel.

Starosta Veľkej Idy Peter Nagy informoval, že tiež čakajú na vyjadrenie zdravotníkov, týkajúce sa výsledkov testov na koronavírus staršieho muža. Ďalšie opatrenia budú robiť až po inštrukciách odboru krízového riadenia Okresného úradu Košice-okolie, ktorý má zasadať v utorok 10. marca. „Podľa doterajších odporúčaní sme zrušili všetky spoločenské i športové podujatia, omše a bohoslužby. Naši občania nám volajú a pýtajú sa, čo sa deje. Nechceme však robiť paniku a ľudí budeme informovať o situácii aj prostredníctvom rozhlasu i sociálnych sietí,” dodal starosta.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas, Patrik Struk

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto)
Zúrivý pes v Čechách napadol seniorku: Prišla o nohu, bojuje o život!
Bratislavské módne dni.
Foto
FOTOGALÉRIA z Bratislavských módnych dní: Nahodená Šimkovičová prišla s dcérou a aha, kto ukázal ZADOK!
(ilustračné foto).
Letecké spoločnosti reagujú na vyostrený konflikt medzi Izraelom a Iránom: Čo sa mení?
Bombardér B-1 Lancer (ilustračné foto).
Pád strategického bombardéra má tragickú dohru: Rusko informovalo o úmrtí, pátranie ďalej pokračuje
ilustračné foto
Irán pod zúrivou paľbou Izraela: Zasiahli výbuchy aj jadrové zariadenia?!
Foto
Pôvabná dcéra Pavla Nedvěda sa pochválila: Otec a mama opäť spolu!
Dara Rolins niesla záplavy veľmi ťažko.
Dara Rolins v centre šialených záplav v Dubaji: Taký EXTRÉM ešte nezažila
Útok ruskej armády na mesto Dnipro.
Foto
Krvavý útok na Ukrajine: Rusi udreli smrtiacou silou! FOTO zo zasiahnutého mesta
(ilustračné foto).
Hrôzostrašná nehoda na D1: Auto narazilo do zvodidiel! Zasahovali hasiči
Hikers on the Haiku stairs, otherwise known as Stairway to Heaven, on Oahu, Hawaii.
Počuli ste o Schodoch do neba? S ich návštevou sa môžete rozlúčiť: Za všetko môže bezohľadnosť turistov
 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Ukrajina vyšla s pravdou von: Zničili ruský bombardér! Súvisí to s nedávnou nehodou?
Ilustračné foto
Cestujúci si toto letisko nevedia vynachváliť: Najlepšie na svete! Skončili naši susedia aspoň v TOP 10?