Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
15.03.2020 00:05 | Správy | Zahraničné správy

Koronavírus za sebou zanecháva mŕtvych a vážne škody: Svet v panike počíta miliardové straty

Koronavírus je už aj na Slovensku! Nákaza sa po Ázii šíri aj v Európe a v ohrození môžu byť státisíce ľudí. Strach mení správanie ľudí, mnohí vykupujú obchody, akoby mal prísť koniec sveta a finančníci sa bezmocne prizerajú prepadom na burzách.

Fotogaléria
9
fotiek v galérii
Globálna epidémia nového koronavírusu COVID–19 sa dostala do novej fázy! Vírus, ktorý sa koncom decembra objavil najprv iba v čínskom meste Wu-chan, dnes hlásia z viac ako 80 krajín a počet nakazených sa v závere tohto týždňa blížil ku 100 000. A tisícky ľudí už na nákazu zomrelo! Mortalita pri novom type vírusu dosahuje asi 3,4 %, čo je rádovo viac ako pri chrípke. Prvé prípady nákazy koronavírusom zaznamenalo aj Slovensko.
Otvoriť galériu

Čas konať

„Teraz nie je čas na to, aby sme to vzdali. Nie je čas na výhovorky. Toto nie je doba, keď môžeme odmietať obmedzenia. Krajiny sveta plánovali scenáre ako tento dlhé desaťročia. Teraz nastal čas, aby podľa týchto plánov konali,“ vyzval štáty šéf Svetovej zdravotníckej organizácie Tedros Adhanom Ghebreyesus. Najviac postihnuté štáty ako Čína, Južná Kórea či v Európe Taliansko už boli nútené prijať prísne bezpečnostné opatrenia. Nejde len o meranie teploty pasažierom na letiskách či zatváranie škôl a úradov. Ak bude potrebné, štáty môžu obmedziť na nejaký čas aj niektoré občianske slobody, najmä pokiaľ ide o slobodu pohybu a cestovania.

 

Hrozivá predpoveď

Hoci sa štáty celého sveta snažia postup nového vírusu zastaviť a minimalizovať straty na ľudských životoch a ekonomike, odborníci z Austrálskej národnej univerzity prišli s nie veľmi pozitívnou predpoveďou. Aj pri najlepšom možnom scenári postupu pandémie môže podľa nich koronavírus zabiť až 15 miliónov ľudí! Modelová situácia tiež tvrdí, že straty svetovej ekonomiky môžu presiahnuť 2 trilióny dolárov!

Otvoriť galériu
Ak sa však progresiu pandémie nepodarí zastaviť, podľa austrálskych vedcov môže na vírus zomrieť až 68 miliónov ľudí a ekonomikám viacerých štátov bude hroziť bankrot. „Tieto odhadované údaje o úmrtiach na vírus COVID-19 sú porovnateľné s bežnou chrípkou, na ktorú napríklad iba v USA ročne zomrie 55 000 ľudí,“ tvrdí sa v správe Austrálskej národnej univerzity. Počet úmrtí na chrípku sa na Slovensku každoročne odhaduje na 800 osôb, niektoré údaje však hovoria až o troch tisíckach obetí.

Nelieta sa

Už teraz zažívajú finančné trhy veľké otrasy a obrovské straty zaznamenávajú najmä letecké spoločnosti. „Aj keby sme hneď od zajtra znížili ceny leteniek, neprinesie to nič dobré,“ citovali médiá Garyho Kellyho z amerických aeroliniek Southwest Airlines. „Je to ako po teroristických útokoch z 11. septembra 2001,“ dodal. Ľudia skrátka majú obavy lietať a aj tí, ktorí by chceli, pre zrušené lety a bezpečnostné opatrenia nemôžu. Medzinárodná asociácia leteckej premávky (IATA) hovorí, že pre koronavírus straty na príjmoch dosiahnu až 113 miliárd dolárov, čo je takmer 20 percent. V súvislosti s menším dopytom po palivách začala klesať cena ropy.

K dôsledkom epidémie patrí tiež rušenie spoločenských akcií, športových podujatí a medzinárodných veľtrhov. Určite netreba rátať s tým, že obmedzenia sa skončia o týždeň-dva.

Ľudia sa vzdávajú cestovania aj zábavy

Takto nám vírus mení životy!

Šíriaci sa koronavírus robí škrty cez rozpočet miliónom ľudí po celom svete. Na mnohých zvyčajne bujarých miestach utíchla zábava a zívajú prázdnotou.

Otvoriť galériu
Jedným z hlavných spôsobov šírenia koronavírusu je, keď si ľudia chytajú rukami ústa, nos či oči. Zakázané sú vo väčšine kolektívnych športov typické predzápasové podávanie si rúk nielen so súpermi, ale aj s fanúšikmi.

Oči pre plač zostali aj talianskym milovníkom športu. Tamojšia vláda v stredu zakázala účasť fanúšikov na všetkých športových podujatiach v krajine. Opatrenie zatiaľ platí až do 3. apríla. Mnohé futbalové kluby vrátane Interu Miláno, kde hrá aj Slovák Milan Škriniar, si tak budú musieť na čas zvyknúť na novú situáciu a hrať pred ľudoprázdnymi tribúnami.

COVID-19 neovplyvnil iba futbal. Medzinárodná lyžiarska federácia úplne zrušila finále Svetového pohára v alpskom lyžovaní v talianskom stredisku Cortina d‘Ampezzo, ktoré sa malo konať 16. - 22. marca a kde mala štartovať aj Petra Vlhová. Zrušený bol SP v biatlone v českom Novom Meste na Morave, ktorý vždy láka diváckou kulisou, ako aj mnoho ďalších renomovaných podujatí.

Isté to nemá ani najväčší športový sviatok – letná olympiáda v japonskom Tokiu. Niektoré správy hovoria, že pre hrozbu koronavírusu by mohla byť preložená o rok, iné, že sa len presunie na neskorší termín. Medzinárodný olympijský výbor by mal podľa posledných informácií konečný verdikt vyniesť v máji.

Otvoriť galériu
V Austrálii katolícka cirkev prostredníctvom svojich biskupov odporučila veriacim, aby na omši v kostole upustili od tradičného podávania rúk na znak pokoja. „Svätená voda by mala byť dočasne odstránená zo vstupov do kostolov, aby sa znížila možnosť prenosu vírusu... Pri dávaní znaku pokoja by sa ľudia mali vyhnúť podaniu rúk - miesto toho sa môžu na toho druhého usmiať, či jemne sa ukloniť,“ píše sa v oficiálnom vyhlásení. Veriacim zároveň radia, že ak sa necítia dobre, nemali by omše navštevovať, aby neohrozili ostatných. Podobné odporúčania dáva cirkev svojim veriacim po celom svete. Prvého nakazeného ohlásil vo štvrtok už aj Vatikán a početné audiencie zrušil aj pápež František, ktorého pre chorobu tiež testovali na koronavírus, no nákaza sa nepotvrdila.

Tento rok početné úmrtia pre tlačenicu nehrozia ani na tradičnej púti moslimov do Mekky. Saudskoarabské úrady totiž vydali celoročný zákaz návštevy pútnického miesta, a to aj pre občanov a obyvateľov tohto kráľovstva. Ročne tam pritom chodilo 8 miliónov moslimských pútnikov z celého sveta.

Otvoriť galériu
Fanúšikovia sa do odvolania nepozrú do Disney parkov v Šanghaji, Hongkongu či Tokiu a v Japonsku zatvoril brány aj Legoland. V krajine vychádzajúceho slnka zrušili tiež ikonický Festival kvitnúcich sakúr, ktorý sa zvyčajne koná začiatkom apríla a každoročne ho navštevujú milióny zvedavcov. Koncerty rušia alebo presúvajú aj svetové hviezdy, medzi nimi napríklad Mariah Carey, ktorá koncert na Havaji presunula na november. Rušia sa mnohé medzinárodné summity, ako napríklad 189. stretnutie svetových bankárov, a konferencie odvolali takí technologickí giganti ako Google, Microsoft či Facebook.

Zatvorený Louvre, ľudoprázdne Benátky

Jedným z odvetví, ktoré pre koronavírus trpia najviac, je jednoznačne turizmus. Mnohé cestovné kancelárie rušia zájazdy a zákazníci radšej i sami zvažujú riziká prípadného vycestovania. Podľa CNN môže turistické odvetvie čeliť najhoršej kríze od teroristických útokov 11. septembra 2001! Viaceré letecké spoločnosti požiadali zamestnancov, aby si vzali neplatené voľno, keďže mnoho liniek je až do odvolania zrušených.

Pokles príjmov z turizmu v súvislosti s vírusom očakávajú mnohé krajiny. Austrália sa napríklad obáva, že bez státisícov turistov z Číny, Kórejskej republiky či Japonska budú mnohé hotely čeliť krachu. Internetom sa šíria fotografie vyľudnených turistických centier a historických pamiatok. Svoje brány na čas zatvorilo napríklad parížske múzeum Louvre, pretože zamestnanci odmietali pre obavy z vírusu nastúpiť do práce. Hoci múzeum už otvorili, zďaleka pred ním nestoja také rady ako kedysi. Prázdno je z pochopiteľných dôvodov aj v Miláne či inak natrieskaných Benátkach a davy nestoja ani v okolí rímskeho Kolosea.

Otvoriť galériu
Poplach okolo koronavírusu pred dvomi týždňami negatívne ovplyvnil aj klasický Týždeň módy v Miláne, ktorý preventívne pre verejnosť uzavreli. Vírus pritom ovplyvnil aj luxusné talianske módne domy. „Odvetvie s ročným obratom 90 miliárd eur počíta v 1. kvartáli 2020 s poklesom o 1,8 percenta. Očakávali sme nárast tržieb o 3 percentá, ale epidémia bude mať výrazný vplyv na výsledky,“ uviedol šéf talianskej módnej komory Carlo Capasa. Predčasne ukončili tiež karneval v Benátkach a predstavenia preventívne zrušila aj slávna milánska opera La Scala.
Keďže Švajčiarsko zakázalo zhromaždenia nad 1 000 ľudí, zrušiť museli aj jubilejný 90. ročník Ženevského autosalónu.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas, aď

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračná foto)
V parlamente sa debatovalo o premnožených medveďoch: Poslanec vyzval kolegov, aby pristúpili k tomuto kroku
Slovenský brankár Marcel Melicherčík.
Foto
Po konci finále vyplávala pravda na povrch: Prečo Spišiakom chýbala brankárska jednotka?
photo depicting clinical tests sobriety state driver by a policeman
Opitá vodička sa nezdráhala sadnúť za volant: Z toho, čo spravila spolujazdkyňa, vám padne sánka
Prezidentka SR Zuzana Čaputová naposledy úraduje z Košíc od utorka do piatka 26. apríla 2024.
Foto
Prezidentka má na východe skutočne nabitý program: Aha, aké miesta sa jej podarilo navštíviť
Developing programmer Development Website design and coding technologies working in software company office
V rodovej rovnosti máme ešte stále resty: V tomto Slovensko zaostáva za priemerom
Policajti pomohli mužovi v núdzi.
Váš Tip
Mužovi z Trnavy išlo o život, nikto nevedel, kde ho hľadať: Pomoc v hodine dvanástej!
Roman Malatinec (Hlas-SD)
Malatinec k novele o medveďoch: Ľudia na Slovensku na tento zákon čakajú
David bol naštvaný na celý svet. Chcel zomrieť a zanechať čo najviac bolesti...
Trpel strelec z Prahy David († 24) duševnou poruchou? Čo vyšetrovatelia prezradili o motíve činu
Slovenský windsurfista Robert Kubín.
Fantastická správa pre Slovensko: V tomto športe budeme mať na OH zastúpenie po 16 rokoch!
Na snímke minister financií SR Ladislav Kamenický (Smer-SD) počas 3. chôdze NRSR k Programovému vyhláseniu vlády (PVV)
Rezort financií má farmárom poskytnúť návratnú finančnú výpomoc: Musia splniť podmienky
Verí, že do poroty v Let’s Dance v nedeľu zasadne.
Foto
Do porotcovského kresla Let´s Dance mieri spevácka legenda: Neuveríte, o koho ide!
Donald Trump.
Trumpovi ide o veľa: Najvyšší súd rozhoduje o jeho osude! Verdikt môže mať ďalekosiahle dôsledky