Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
07.03.2020 13:55 | Správy | Servis | Zdravie
Video

Všetko, čo ste potrebovali vedieť: 24 najdôležitejších otázok o koronavíruse

Celosvetovo obávaný koronavírus je už aj u nás! Odborníci radia, že netreba podliehať panike, ale je potrebné správať sa zodpovedne. Čo všetko by ste o novom víruse mali vedieť? Nový Čas zosumarizoval najdôležitejšie otázky, na ktoré by ste mali poznať odpovede.

1. O víruse

Kde sa zrazu objavil takýto nebezpečný vírus?

Koronavírusy patria medzi tzv. RNA vírusy, ktoré rýchlo mutujú. Sú prítomné u zvierat, najmä u netopierov,. U zvierat jeich viac ako 400 druhov no nie sú schopné preniesť sa na človeka.Občas sa však stane, že takýto vírus zmutuje tak, že sa prenesie aj na človeka. A vtedy vzniká ochorenie ako tento koronavírus.

 

Prečo Slovensko tak dlho odolávalo koronavírusu?

- Chránilo nás, že Slovensko je relatívne malé, redšie osídlené, naša populácia je menšia. Keďže sa prípady vyskytli u našich susedov, bolo vysoko pravdepodobné, že sa nejaké vyskytnú aj u nás.

Je koronavírus nebezpečnejší ako napr. SARS?

Koronavírusom sú aj bežné vírusy, ktoré spôsobujú bežnú nádchu. To sú ale ľudské koronavírusy, ktoré drvivej väčšine populácie neurobia nič. Problém ale je so zvieracimi koronavírusmi, ktoré sa medzi ľudˇmi začali šíriť. Tie sú zďaleka nebezpečnejšie a momentálne sú známe 3 z nich - SARS, MERS a teraz tento koronavírus. Tento sa od tých predošlých líši tým, koľko ľudí naň zomiera. Nedá sa ešte povedať, koľko z nakazených umiera,ale predpokladá sa, že je to ďaleko menšie percento, než to bolo u týchto predošlých ochorení. Preto možno koronavírus označiť za menej smrtiace ochorenie.

Ako reaguje koronavírus na počasie?

Vedci ešte nepoznajú odpoveď. Nevieme, ako zmeny ročných období môžu vplývať na jeho šírenie. Niektorí teoretizujú, že by to mohlo byť tak ako u chrípky - v lete sa prenáša menej ako na jar či na jeseň.

Ako dlho prežíva vírus na predmetoch, napr. na poštových zásielkach?

O tom ešte len prebiehajú štúdie, nie je to jasné. Je možné, že to bude ako pri SARS a MERS, ktoré na povrchoch vedeli vydržať aj niekoľko dní a nakaziť ľudí, ale potvrdene to nie je. Faktom je, že zásielky sú počas cesty vystavené veľkáým teplotným zmenám a výkyvom , nemali by sa teda preniesť na človeka.

Čo znamená, že koronavírus zmutoval?

Nový koronavírus mutuje neustále v každom človeku, ktorý je nakazený. Skrátka, také sú vlastnosti vírusov. Vedci identifikovali väčšie množtsvo rôznych mutácií, ktoré síce nemajú vplyv na to, aké závažné je ochorenie, ale pomôžu vytvoriť genetickú mapu, ako sa toto ochorenie šírilo po svete. Taká mutácia koronavirusu, ktorá by mu pomohla zabiť veľa ľudí, by bola z evolučného hľadiska preň nevýhodna, lebo by si zabila hostiteľa. Výhodné by bolo, aby ľudia kašlali a šírili ho ďalej, aby neboli izolovaní a neboli mŕtvi.. Aj to je dôvod, prečo sa SARS a MERS nerozšírili až do takej miery – boli smrteľnejsie a nešíril sa toľko.

Dá sa predvídať, ako sa bude vírus šíriť ďalej?

V Číne rastie počet vyzdravených, a klesá počet nakazených. Vo svete ale epidemia trvá krátko a ešte sa ju nepodarilo zvládnuť, lebo u nakazených dobieha infekcia a u ďalsich ešte ani neprepukla, takže je ťažké predpokladať vývoj.

2. Nákaza

Máme sa nákazy báť?

- Netreba vyvolávať paniku, ale treba pristupovať k situácii zodpovedne. Ak zbadáte na sebe niektorý z príznakov, mali by ste kontaktovať zdravotnícke zariadenie.

Ako sa možno nakaziť?

- K nákaze dochádza, ak by na vás kýchol alebo kašľal nakazený človek. Nakaziť sa môžete aj vtedy, keď sa kontaminovanými rukami dotknete tváre alebo očí.

Možem sa nakaziť od môjho psa či mačky?

- Zatiaľ na to neexistujú jasné dôkazy. Domáci miláčikovia sa nevedia bežne infikovať novým vírusom. Aj tu však platí, že treba dodržiavať pravidelné umývanie rúk.

Ako sa vírus dostane do tela?

- Každý vírus, aby sa dostal do hostiteľskej bunky, potrebuje nejaký receptor, teda vec, na ktorú sa uchytí, a následne ho bunka vtiahla dnu. Už sa identifikoval receptor, ktorý za to je zodpovedný. Existuje teória, že deti majú na pľúcach týchto receptorov málo, koronavírus sa nemá kde uchytiť, zatiaľ čo seniori alebo ľudia s chronickým ochorením srdca alebo pľúc majú týchto receptorov viac, preto u nich tento vírus môže napáchať väčšiu škodu. Ale je to zatiaľ len teória.

Možno sa nakaziť aj opakovane?

- Objavila sa zatiaľ jediná opakovaná nákaza u jednej Japonky. Ďalšie správy o opätovnej nákaze nie sú potvrdené.

Môžem byť nakazený a nemusím to zistiť ?

Áno, možete byť nakazený, prenášať ho, ale nemať žiadne príznaky. Vie sa, že takíto nakazení existujú, nevie sa ale, koľko ich je. Nakaziť sa teda možno aj od na pohľad zdravého človeka.

 

3. Úmrtnosť

Je pravda, že na chrípku zomrie viac ľudí ako na koronavírus?

Áno, na chrípku zomrie ročne 400 tisíc ľudí. Dnes sa ale presne nevie, aká je úmrtnosť na koronavísrus, lebo nie je známy presný počet ľudí, ktorí sú ním nakazení. Je to preto, lebo lekári sa stretávajú najmä s ťažkými prípadmi, teda s tými , čo majú zápal pľúc, čo sa im ťažko dýcha a pod. Aj ľudia s miernejšími príznakmi možno vyhľadajú lekársku starostlivosť. Ale potom sú tu tí, ktorí sú nakazení, ale nemajú žiadne príznaky, a zdravotný systém o nich nič nevie. Nevie sa teda povedať, koľko z reálne nakazených aj zomrie. Je ale jasné, že je to menej ako 5%.

Koho ohrozuje koronavírus najviac?

Nedávna štúdia na viac ako 70 tisíc prípadov v Číne ukázala , že na nakazenie koronavírusom nezomrelo ani jedno dieťa. Najviac sú ohrození ľudia nad 80 rokov, ľudia v strednom veku sú ohrození menej, riziko smrti stúpa markantne u ľudí vo veku nad 65 rokov. Vo väčšom ohrození môžu byť ľudia so zníženou imunitou. Tehotné ženy sú na vírusové ochorenia náchylnejšie, zatiaľ sa ale neukázalo, že by koronavírus poškodzoval plod.

Ktoré ochorenia môžu nákazu ešte komplikovať?

Treba rozlišovať riziko nákazy a riziko ťažkého, alebo smrteľného priebehu. Je jasné, že vek a iné ochorenia vplývajú na priebeh ochorenia. Najviac ho komplikujú kardiovaskulárne ochorenia, ochorenia dýchacej sústavy, cukrovka a onkologické choroby.

4. Prejavy a liečba

Aké sú najčastejšie prejavy?

Podľa spomínanej štúdie v Číne je najčastejším príznakom horúčka, teda teplota nad 38 stupňov. Objaviť sa môže aj suchý kašel a niektorí pacienti opisovali aj malátnosť. Únava a škrabenie v hrdle sa vyskytujú menej, rovnako ako aj sa ťažkosti s dýchaním. Príznaky ako plný nos, boli hlásené len vzácne. Ak máte nádchu, ale nemáte horúčku, s vysokou pravdepodobnosťou koronavírus nemáte.

Ak máme príznaky, máme ísť do nemocnice alebo zostať doma?

Nie, v každom prípade by sme mali najskôr informovať zdravotnícky systém, teda zavolať svojmu lekárovi alebo priamo na linku verejného zdravotníctva.

Ako prebieha liečba?

Liek na koronavírus neexistujú. Liečia sa symptómy, ktoré sa individuálne u pacienta vyskytnú.

5. Prevencia

Sme chránení viac, ak sme zaočkovaní proti chrípke?

- Skôr nie, respektívne nie priamo. Vakcíny chránia pred chorobami iného vírusového pôvodu, nie koronavírusu. Vakcína na koronavírus zatiaľ neexistuje.

Ako možno zabrániť šíreniu?

- Úlohou zdravotníckeho systému je vyhľadávať ľudí, ktorí by mohli byť nakazení tými, ktorí už majú ochorenie. Tých treba izolovať v nemocniciach alebo doma. Ak si myslíte, že by ste mohli mať toto ochorenie, nemali by ste panikáriť, ale radšej sa sami izolovať tak, aby ste eliminovali nakazenie ďalších ľudí.

Je možné sa chrániť?

- Mali by sme si umývať ruky, pretože ochorenie sa prenáša aj kontaminovanými predmetmi. Ak kýchate alebo kašlete, zakryte si ústa, aby ste neohrozili okolie. Najlepšie urobíte, ak budete kašľať a kýchať do lakťa. Neumytými rukami by sme si nemali chytať tvár. Ruky treba umývať 20 sekúnd mydlom pod teplou vodou. Obzvlášť, keď sme sa vrátili z miest, kde sa vyskytuje viac ľudí a mohli by tam byť kontaminované predmety.

Mám používať zdravotnícke rúško či masku?

- Pre zdravých veľký význam nemajú. Majú chrániť zdravotnícky personál. Je nesmierne dôležité, aby sa nenakazil. WHO neodporúča bežným ľuďom nosiť nejaké formy rúšok. Je to preto, že je nízka pravdepodobnosť, že niekto zdravý, aj keď je v krajine, kde sa ochorenie šíri epidemiologicky, stretol s niekým chorým či by prišiel do kontaminovaného priestoru. Ale naopak zdravotnícki pracovníci sú takýmto situáciám vystavovaní bežne, tí ich mať musia. Za spoľahlivejšiu formu ochrany sa považujú profesionálne respirátory.

Zničí vírus alkohol a dezinfekčné prostriedky?

Ani alkohol ani prostriedky na dezinfekciu neobránia vaš organizmus, ale možno ich použiť na dezinfikovanie povrchov.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas, df

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilusrtračné foto)
Po streľbe na škole pritvrdili: Učitelia si môžu do práce nosiť zbraň!
Športovec a zároveň poslanec hnutia Slovensko Viliam Tankó v ringu dokopal boxera ležiaceho na zemi.
Foto
Škandál Matovičovho poslanca Tankóa: Kopal do ležiaceho boxera! Ako prišlo k incidentu?
Nehoda stála život troch ľudí.
Foto
Nehoda dvoch áut s fatálnym koncom: Tri životy už nikto nevráti! Čo sa malo udiať v osudné momenty?
Dubayovej tanečník Matyáš si nekládol servítku pred ústa.
Foto
Petru Dubayovú nabonzoval tanečný partner: Čo sa deje, keď sa vypnú kamery? To snáď nie!
Napravo: Toto je posledná fotografia, na ktorej je miliardár zachytený pred zmiznutím.
Foto
Nemeckého miliardára vyhlásili za mŕtveho: Je všetko inak?! Vyšetrovanie vedie k prekvapivému odhaleniu
Vo filme dýchal na krk malému Kevinovi, ktorý si v mene otca sám objednal hotelovú izbu
Foto
Herec z filmu Sám doma po mŕtvici takmer nevychádza von: Najväčšiu neresť si neodpustí ani na vozíku
Knight Rider: Kitt (1982 Pontiac Trans-Am)
Foto
Vždy ste túžili po tátošovi z Knight Ridera či Batmana? Reálne trhanie asfaltu by vás vyšlo pekne draho!
O pohodlie havkáčov sa postará vyškolený personál.
Cestovanie so psom môže byť problémom: Spoločnosť našla riešenie! Havkáči sa budú mať ako v bavlnke
(ilustračné foto)
Muž, ktorý útočil mačetou v knižnici na Ekonomickej fakulte bol zneškodnený: Polícii bol páchateľ známy
Tyumen, Russia - January 21, 2020: TikTok and Facebook application  on screen Apple iPhone XR
Známa sociálna sieť unikla pokute len o chlp: Prečo sa Európska komisia obáva o bezpečnosť detí?
recycling Plastic in junkyard wait for recycling.The plastic  waste can  reused many times  ,decreased air pollution and greenhouse gases
Zatočí svet s plastami? V Kanade odštartovalo rokovanie: Odzneli tam slová do boja
Biely dom (ilustračná fotografia).
Ukrajina je o krôčik bližšie k sľúbenej vojenskej pomoci od USA: Pentagón je pripravený