Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
06.03.2020 12:52 | Správy | Domáce správy

ONLINE: Na Slovensku máme koronavírus: Zatvorili už druhú školu v Bratislave

Už nie sme výnimkou. Slovensko potvrdilo prvý prípad nákazy na koronavírus.

Fotogaléria
10
fotiek v galérii

Informáciu potvrdil premiér Peter Pellegrini. Ide o 52-ročného pacienta, ktorého hospitalizovali v Univerzitnej nemocnici v Bratislave (UNB). Muž, u ktorého sa choroba potvrdila, nevycestoval zo Slovenskej republiky. Pellegrini ubezpečil, že pacient nenavštívil urgentný príjem v UNB a že ide sekundárny prenos ochorenia. Pacient sa zrejme nakazil od svojho syna, ktorý navštívil Benátky, avšak ten nevykazuje žiadne príznaky ochorenia.

ONLINE:
ONLINE:
ONLINE: Koronavírus na Slovensku
21:10

Vážení čitatelia, online prenos sa končí, situáciu však sledujeme naďalej. Prajeme pokojný zvyšok večera.

19:18

Vzhľadom na prvý potvrdený prípad nákazy novým koronavírusom na Slovensku zavádza mesto Košice ďalšie opatrenia a odporúčania. Ako informuje na svojej webovej stránke, mesto pozastavilo pracovné návštevy a pripravuje sa aj na prípad, že na Slovensku dôjde k vyhláseniu mimoriadnej situácie. Viac sa dozviete TU.

17:47

Opatrenia, ktoré by mali znížiť riziko prenosu koronavírusu v autobusoch mestskej a prímestskej autobusovej dopravy, prijalo v piatok vedenie Slovenskej autobusovej dopravy (SAD) Zvolen. "Zabezpečili sme dezinfekciu autobusov, ktorá je vykonávaná ekologickými dezinfekčnými prostriedkami," píše SAD na svoje stránke.

17:28

Deväť ľudí, ktorí sa stretli s manželkou muža nakazeného novým koronavírusom, je v domácej karanténe. Manželke boli odobraté vzorky a čaká sa na výsledky testov. TASR o tom informovala hovorkyňa mesta Malacky Ľubica Pilzová. Viac informácií TU.

17:18

Prezidentka SR Zuzana Čaputová vyzýva občanov, aby sa správali zodpovedne a zároveň nepodliehali strachu a panike. "Chápem, že mnohí z vás pociťujú obavy, tak ako ich pociťujú aj moji blízki. Priebežne sa informujem o aktuálnej situácii a apelujem na kompetentné orgány, aby urobili všetky potrebné opatrenia," uviedla prezidentka v súvislosti s potvrdením prvého pacienta nakazeného novým koronavírusom na Slovensku.

17:16

Podozrenia na výskyt koronavírusu u pacientov vo Fakultnej nemocnici v Prešove sa nepotvrdili. Ako informovala hovorkyňa Fakultnej nemocnice s poliklinikou J. A Reimana Renáta Cenková, všetci pacienti, ktorí boli hospitalizovaní na oddelení infektológie prešovskej nemocnice s podozrením na koronavírus COVID-19 sú v poriadku. 

17:11

Predseda Konferencie biskupov Slovenska (KBS) Stanislav Zvolenský neodporúča organizovať pútnické zájazdy na Slovensku ani do zahraničia. Tvrdí, že spoločné podujatia okrem liturgických slávení treba obmedziť.  "Ochrana zdravia je kresťanskou povinnosťou. Kým trvá nebezpečenstvo nákazy, neodporúčame organizovať pútnické zájazdy," uviedol Zvolenský.

17:06

Vláda SR nebude tolerovať kupčenie a čierny obchod s ochrannými prostriedkami a využije všetky prostriedky, aby takéto prípadné konanie eliminovala. Po zasadnutí ústredného krízového štábu na ministerstve vnútra to vyhlásil premiér SR Peter Pellegrini s tým, že Správa štátnych hmotných rezerv SR uzatvorila prvý čiastkový kontrakt.

17:03

Od pondelka (9. 3.) budú zakázané všetky prílety a odlety do Talianska zo všetkých slovenských medzinárodných letísk. Rovnako zakázané budú aj návštevy pacientov vo všetkých slovenských nemocniciach. Uviedol to dosluhujúci premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) po piatkovom zasadnutí krízového štábu pre potvrdenú nákazu novým koronavírusom na Slovensku.

Zároveň odporúča Konferencii biskupov Slovenska, aby zvážila obmedzenie bohoslužieb, na ktorých sa zúčastňuje väčšie množstvo ľudí.

16:43

Bratislavský samosprávny kraj (BSK) pre podozrenie na nový koronavírus zatvoril svoju druhú školu. Ide o Strednú odbornú školu masmediálnych a informačných štúdií na Kadnárovej ulici v Bratislave. Stredná škola bude zatvorená do 15. marca. Viac informácií si prečítajte v článku.

16:34

Obyvatelia obce Kostolište, ale i Vysokej pri Morave, ktoré majú súvis s prvým prípadom nákazy nového koronavírusu, sa nemusia obávať radikálnych reštrikčných opatrení zo strany štátu. Po zasadnutí ústredného krízového štábu to uviedol predseda vlády SR Peter Pellegrini (Smer-SD).

16:30

Občania by mali v tomto období, aj v súvislosti so šírením koronavírusu, prioritne využívať službu eRecept a obmedziť návštevy lekárov. Vyzýva k tomu Národné centrum zdravotníckych informácií (NZCI). 

16:21

"Tým, že ničíme životné prostredie, prichádzame častejšie do kontaktu so zvieratami a môžeme očakávať, že za to zaplatíme. Vírus u zvierat je a ak príde ku kontaktu, má vírus schopnosť, že sa za istých okolností dokáže adaptovať na nového hostiteľa," skonštatovala Tatiana Betáková z Biomedicínskeho centra (BMC) SAV a Prírodovedeckej fakulty UK v Bratislave.. Ide podľa nej o "bežnú, normálnu vec," ktorá sa stávala v minulosti, deje sa v súčasnosti a bude sa stávať aj v budúcnosti. Príkladom boli napríklad pandemické vírusy chrípky, SARS či ebola, ktorú sa darí držať na africkom kontinente pod kontrolou.

16:18

Popoludní v piatok 6. marca špeciálna firma dezinfikovala auly a posluchárne Lekárskej fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika (UPJŠ) v Košiciach. Po skončení pracovného času budú veľkoplošne dezinfikované aj všetky chodby, vestibuly a ďalšie priestory s veľkým pohybom osôb ako študijné oddelenie a dekanát. Agentúru SITA o tom informovala hovorkyňa fakulty Jaroslava Oravcová. Dodala, že fakulta zvýšila hygienický štandard upratovania a na frekventovaných miestach bolo umiestnené väčšie množstvo dávkovačov na dezinfekčné prostriedky.

16:16

Premiér nevie nateraz vylúčiť, že na Slovensku bude viac prípadov ochorení na nový koronavírus. Vyšetrených vzoriek v SR bolo podľa jeho slov v piatok viacero, avšak nateraz sa potvrdila nákaza novým koronavírusom len v jednej vzorke u 52-ročného muža z Kostolišťa. Slovákom odporučil pre migráciu ľudí necestovať do zahraničia.

16:15

"Zatiaľ nie je tá situácia taká vážna, že by sme museli celú obec dať do karantény," povedal Pellegrini. Premiér poznamenal, že krajina je v kritickej situácii, lebo je momentálne aj chrípkové obdobie.

16:11

Na Bali sú hospitalizovaní dvaja Slováci s podozrením na ochorenie COVID-19, ktoré spôsobuje nový koronavírus.

16:05

U nakazeného muža sa prejavil aj zápal pľúc, jeho stav sa však podľa Pellegriniho zlepšuje. "Pán mal dlhšie zdravotné problémy, väčšinou sa zdržiaval po príznakoch doma a nemáme zachytený jeho veľký pohyb," uviedol Pellegrini. Pacient, od ktorého by nákaza pochádzala, nie je identifikovaný. Premiér podotkol, že "múdrejší budú po vyšetrení syna", či nákaza pochádzala od neho alebo nie. Výsledky by mali byť známe o pár hodín.

16:02

Stredná odborná škola masmediálnych a informačných štúdií na Kadnárovej ulici v Bratislave bude do 15.3. zatvorená. Dôvodom sú preventívne opatrenia kvôli koronavírusu. Vzniklo totiž podozrenie, že jeden zo žiakov mohol prísť do kontaktu s nakazeným človekom. Na základe výsledkov testov sa následne rozhodne škola v spolupráci s Bratislavským samosprávnym krajom (BSK) a regionálnym hygienikom na ďalšom postupe. Informovala hovorkyňa BSK Lucia Forman. 

16:02

Na základe vývoja situácie ohľadom koronavírusu na Slovensku vyzýva Národné centrum zdravotníckych informácií (NCZI) občanov, aby v tomto období prioritne využívali službu erecept a obmedzili návštevy lekárov.

15:59

Na slovenských letiskách budú naďalej preventívne merať ľuďom teplotu. 

15:57

Pacient nula na Slovensku ešte nie je identifikovaný, čaká sa na výsledky syna nakazeného muža. Pellegrini informoval že pacient s potvrdeným koronavírusom mal symptómy už predtým, ako sa jeho syn vrátil z Talianska.

15:56

Premiér Pellegrini vyzval Slovákov, aby zvážili, či odcestujú cez víkend do lyžiarskych stredísk v Rakúsku a Taliansku.Na hraničných priechodoch  Bratislava - Berg, Kitsee-Jarovce bude spomalená doprava, budú kontrolovať ľudí. 

15:53

Zakázané budú aj návštevy pacientov vo všetkých slovenských nemocniciach. Uviedol to dosluhujúci premiér. Zároveň odporúča Konferencii biskupov Slovenska, aby zvážila obmedzenie bohoslužieb, na ktorých sa zúčastňuje väčšie množstvo ľudí.

15:46

Ani u jedného zo štyroch pacientov, ktorých hospitalizovali vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou (FNsP) J. A. Reimana v Prešove, sa nepotvrdil nový koronavírus. TASR o tom informovala hovorkyňa nemocnice Renáta Cenková. "Všetci pacienti, ktorí boli v utorok (3. 3.) hospitalizovaní na oddelení infektológie vo FNsP J. A. Reimana v Prešove s podozrením na koronavírus, sú v poriadku. Dnes sme dostali výsledky testov. Ani u jedného z pacientov sa vírus nepotvrdil, všetky výsledky sú negatívne a pacienti boli prepustení do domáceho liečenia," uviedla Cenková.

15:45

Manželku a syna muža, u ktorého potvrdili nákazu novým koronavírusom, previezli do Univerzitnej nemocnice Bratislava na Kramároch. Odobrali im vzorky, či tiež nemajú ochorenie COVID-19. Vzorky budú vyšetrené čo najskôr. Po piatkovom zasadnutí krízového štábu na ministerstve vnútra to ohlásil premiér SR Peter Pellegrini (Smer-SD) s tým, že syn bol pred niekoľkými dňami v Benátkach. Zároveň potvrdil, že nakazený muž býva v obci Kostolište a pracoval vo Vysokej pri Morave.

15:44

Po zasadnutí krízového štábu uviedol premiér, že od pondelka budú zakázané všetky lety do Talianska.

15:31

Regionálne úrady verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Trnavskom kraji zriadili už štyri telefonické linky na poskytovanie informácií o novom koronavíruse COVID-19. Ľudia, ktorí majú otázky o tomto ochorení, môžu volať epidemiológom RÚVZ v Trnave na číslo 0905 – 903 053, v Senici na 0907 – 189 312, v Galante na 0907 – 996 734 a v Dunajskej Strede na číslo 910 – 459 200.

15:26

Muž, u ktorého sa potvrdila prvá nákaza novým koronavírusom, má byť obyvateľom Kostolišťa. Vedenie Malaciek situáciu sleduje a prijíma opatrenia. Na 15.00 h zvolal primátor krízový štáb. "Okrem iného sa zisťuje, kto prišiel do kontaktu s infikovanou osobou," uvádza mesto na webovej stránke. Samospráva zároveň vyzýva obyvateľov, aby zachovali pokoj a dôsledne dodržiavali hygienické pravidlá.

15:15

Sledujeme aj situáciu v susednom Česku. Počet nakazených opäť stúpol.

15:11

Ochorenie sa podľa epidemiologičky RÚVZ v Trnave Dagmer Kollárovej šíri podobne ako chrípka kvapôčkovou cestou, preto je potrebné dodržiavať základné preventívne pravidlá ako pri chrípke. „Dôležité je vyhýbať sa kontaktom s ľuďmi s akútnym ochorením dýchacích ciest, často si umývať ruky mydlom a vodou po dobu najmenej 20 sekúnd, alebo používať dezinfekčný prípravok na báze alkoholu, nedotýkať sa očí, nosa a úst neumytými rukami a pri kašľaní a kýchaní si zakrývať ústa a nos jednorazovou vreckovkou a vzápätí si umyť ruky,“ radí Kollárová.

15:07

"Dezinfekčný prípravok by človek mal rozotierať až do jeho odparenia, aby zlikvidoval všetky baktérie, a prebytok prípravku by nikdy nemal utierať do oblečenia," uviedla Skalová. "Cez deň sa snažme nedotýkať sa rukami tváre, nosa, úst či očí. Ak totiž máme na rukách zachytený vírus, pri dotyku s tvárou si ho sami môžeme preniesť do dýchacích ciest," priblížila epidemiologička.

15:06

Hygienu rúk ľudia často podceňujú, tvrdí epidemiologička Jana Skalová. Základom ochrany pred novým koronavírusom, spôsobujúcim ochorenie COVID-19, aj ďalšími vírusmi je podľa nej umývanie si rúk vodou a tekutým mydlom. Možno použiť aj dezinfekčný prostriedok na báze alkoholu, avšak nie je vhodné tieto dva spôsoby kombinovať, pretože to môže veľmi vysušovať kožu.

Treba si umývať dlane, medziprstové priestory aj okolie nechtov. Po umytí rúk a utretí papierovou vreckovkou treba tou istou vreckovkou chytiť kohútik a vypnúť vodu. Ľudia si totiž neuvedomujú, že na kohútiku ostávajú baktérie," tvrdí epidemiologička. Ruky sa podľa nej nemajú umývať v stojatej vode, ale pod tečúcou vodou, ktorá spláchne nečistoty. Potom si treba ruky utrieť jednorazovou papierovou utierkou. Textilné uteráky Skalová odporúča používať iba v domácnosti, kde má každý človek svoj uterák.

15:00

Dopravný podnik mesta Žiliny (DPMŽ) v súvislosti s možným šírením koronavírusu preventívne vydezinfikuje všetky vozidlá mestskej hromadnej dopravy (MHD) v sobotu a v nedeľu. TASR o tom informoval hovorca mesta Žilina Vladimír Miškovčík. Doplnil, že pracovníci dopravného podniku vyčistia všetky držadlá a opierky v interiéri autobusov a trolejbusov. "Okrem tohto mimoriadneho opatrenia každé vozidlo minimálne jedenkrát mesačne kompletne umyjú, očistia a dezinfikujú, vrátane podláh a bočných stien," uviedol Miškovčík.

14:58

Dôkežité čísla súvisiace s nákazou.

14:55

Michalovská nemocnica podľa predstaviteľov siete nemocníc Svet zdravia na základe rozhodnutia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Michalovciach preventívne vyčlenila celú lôžkovú kapacitu samostatného pavilónu iba pre pacientov, u ktorých vzniklo podozrenie z nakazenia koronavírusom. Hospitalizovaní pacienti z oddelenia dlhodobo chorých a geriatrie boli presunutí do okolitých nemocníc alebo prepustení domov, pričom ostatní infekční pacienti sú rovnako transportovaní do iných nemocníc.

14:51

Sieť regionálnych nemocníc Svet zdravia prijala preventívne opatrenia voči prípadnej epidémii koronavírusu a chrípky. Jej zdravotníci sa riadia odborným usmernením hlavného hygienika SR. Sieť zároveň prijala zákaz návštev v približne polovici svojich nemocníc. Informovali o tom predstavitelia siete na piatkovom brífingu.

"Robíme všetky potrebné opatrenia, ktoré sú rovnaké ako pri štandardnej chrípkovej epidémii. Avšak na michalovskej infektológii sme pripravení zvládnuť aj neštandardné hromadné nákazy, čo sa napokon ukázalo pred rokom pri epidémii osýpok," uviedol medicínsky riaditeľ siete Róbert Hill.

14:50

O tom, aká je situácia v Taliansku prehovorila Slovenska, ktorá je v Ríme. 

14:36

Naše infromácie potvrdzuje aj primátor Malaciek Juraj Říha. Na sociálnej sieti napísal, že naozaj ide o lokalitu v blízkosti Malaciek. Nakazený muž má pochádzať z obce Kostolište.

 

14:22

Na otázky, ako sa možno pred nebezpečným ochorením chrániť, odpovedal docent Peter Sabaka z Kliniky Infektológie a geografickej medicíny Univerzitnej nemocnice v Bratislave. Rozhovor s ním si môžete pozrieť tu. 

14:02

Košický samosprávny kraj prijal viaceré preventívne opatrenia - obmedzenia návštev v zariadeniach sociálnych služieb, dezinfekciu autobusov v prímestskej autobusovej doprave i zvýšenú dezinfekciu v školách a kultúrnych zariadeniach.

13:58

Na hraničných priechodoch Bratislavského kraja bude prebiehať informačná kampaň v súvislosti s koronavírusom. Výkonné zložky poskytnú pri kampani súčinnosť a asistenciu zložkám Ministerstva vnútra a to Úradu hraničnej a cudzineckej polície, Hasičskému a záchrannému zboru, Manažmentu krízového riadenia ako aj Finančnej správe SR, dobrovoľníkom a pracovníkom Červeného kríža.

13:46

Na opatrenia v súvislosti s výskytom nového koronavírusu je pripravený aj rezort obrany. V prípade naplnenia civilných nemocníc môže umiestniť 2000 pacientov do dvoch izolovaných pracovísk vo výcvikovom areáli Lešť. TASR o tom informovala hovorkyňa Ministerstva obrany (MO) SR Danka Capáková.

O pacientov na Lešti by sa prioritne starali vojenskí zdravotníci, v prípade ich nedostatku je možné počítať aj s civilnými lekármi. S pracoviskami ministerstva obrany sa počíta v prípade, ak bude 70 percent kapacít infekčných oddelení civilných nemocníc naplnených z dôvodu koronavírusu.

13:40

Odkiaľ pochádza prvý pacient s koronavírusom? Dočítate sa tu.

13:28

Pacient, ktorému ako prvému potvrdili na Slovensku nákazu na nový koronavírus, má trvalý pobyt v meste v blízkosti Bratislavy. V piatok to uviedol premiér Pellegrini, nevedel však potvrdiť, či tento 52-ročný muž na uvedenom trvalom bydlisku aj reálne žije. Momentálne sa podľa predsedu vlády robí anamnéza, kde sa pacient pohyboval, čo robil, s kým prichádzal do styku a či sa prípadne zúčastňovať hromadných verejných podujatí. Aj na základe toho sa na krízovom štábe určí ďalší postup.

13:24

Slovensko má zatiaľ len jeden potvrdený prípad nákazy. Koronavírus na bratislavskej strednej škole sa nepotvrdil. V tlačovej správe to uviedla hovorkyňa Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Lucia Forman. "Podozrenie na nákazu koronavírusom na Strednej priemyselnej škole na Fajnorovom nábreží v Bratislave sa nepotvrdilo. Výsledky testov študenta na prítomnosť koronavírusu sú negatívne," uvádza kraj.

13:18

Ministerstvo zdravotníctva zverejnilo na sociálnej sieti praktické informácie v súvislosti s koronavírusom. 

13:12

Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek (SKSaPA) vyzýva všetky sestry a pôrodné asistentky na odbornú prípravu pre zdravotnícku starostlivosť v prípade podozrenia na nový koronavírus. TASR o tom informoval riaditeľ kancelárie SKSaPA Milan Laurinc. "Každá sestra a pôrodná asistentka musí prísne dodržiavať hygienické a epidemiologické normy a postupy zavedené v miestach pomoci," apeluje prezidentka komory Iveta Lazorová.

13:09

Mesto Bratislava deklaruje, že je spoločne s mestskými časťami i Bratislavským samosprávnym krajom pripravené na nový koronavírus, ktorý spôsobuje ochorenie COVID-19. Všetky informácie o situácii v hlavnom meste vrátane odporúčaní a opatrení, ktoré sa doteraz vykonali, nájde verejnosť na webe www.zvladneme.to. TASR o tom informoval hovorca Bratislavy Peter Bubla.

"V Bratislave bolo prijatých už viacero opatrení zameraných najmä včasné a transparentné informovanie obyvateľov o aktuálnej situácii v meste, ochranu senioriek a seniorov pred nákazou novým koronavírusom ako najzraniteľnejšej skupiny obyvateľstva z pohľadu komplikácií pri ochorení COVID-19, zabezpečenie fungovania kľúčových služieb a infraštruktúry v meste aj v prípade rozsiahlejšieho šírenia nákazy novým koronavírusom, prevenciu šírenia nového koronavírusu a koordináciu s mestskými časťami a samosprávnym krajom, s dôrazom na opatrenia v školských zariadeniach," uviedol Bubla.

13:03

Ruky by si ľudia mali umývať po každom návrate domov či do práce z vonkajšieho prostredia. Taktiež pri akomkoľvek pocite nečistých rúk, po ceste v hromadnej doprave, pred, počas a po príprave jedla, po každom použití toalety, pred zaobchádzaním s bábätkom a po výmene plienky, po manipulácii s odpadom či so zvieraťom a jeho krmivom. Ľudia by si ruky mali umývať aj pred a po návšteve nemocnice a lekára, uvádza ÚVZ.

13:00

Dôkladným umývaním rúk a dodržiavaním základných hygienických návykov môžu ľudia zabrániť šíreniu nového koronavírusu COVID-19. Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR o tom informuje na svojej webovej stránke. Každé umývanie rúk by malo trvať 40 až 60 sekúnd.

12:54

Vynárajú sa otázky, ktoré zasahujú do nášho bežného fungovania. Čo ak vám zatvoria školu, prípadne vás zamestnávateľ pošle domov? Nový Čas oslovil odborníkov z rôznych oblastí. Prečítajte si článok.

12:52

Peter Pellegrini (Smer-SD) informoval, že štát urobí všetko preto, aby sa podarilo nákazu na Slovensku eliminovať.

12:52

Každý občan SR dostane v piatok alebo v sobotu stručnú informáciu - SMS, na svoj telefón.

12:51

Premiér ešte vo februári vyhlásil, že Slovensko je na nový koronavírus pripravené. Vo všetkých regiónoch fungujú nepretržite call centrá, poskytujúce informácie týkajúce sa situácie na Slovensku, ale i odporúčania pre osoby, ktoré sa vrátili, či sa chystajú do krajín, v ktorých sa nákaza potvrdila. Rovnako je k dispozícii emailová adresa novykoronavirus@uvzsr.sk.

12:51

Na vírusové ochorenie COVID-19 neúčinkujú antibiotiká. Overená očkovacia látka zatiaľ neexistuje. Liečba je symptomatická. U ľudí infikovaných novým koronavírusom sa začala podporná liečba bežne dostupnými liekmi, ktorá zmierňuje príznaky infekcie, približuje Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

12:51

Ochorenie sa prejavuje najmä kašľom, dýchavičnosťou, horúčkou, zápalom pľúc, v prípade komplikácií môže skončiť úmrtím. Inkubačný čas pri tomto type koronavírusu je dva až 14 dní, priemerne šesť dní. Nový koronavírus sa prenáša z človeka na človeka.

12:50

Vedúca národného referenčného centra pre chrípku Edita Staroňová informovala, že v prípade podozrení na koronavírus bolo k piatku v rámci Slovenska preskúmaných 306 vzoriek s negatívnym výsledkom, jedna vzorka bola pozitívna.

12:50

Ako predchádzať nákaze koronavírusom? Prečítajte si náš článok, kde nájdete hlavné pravidlá.

12:49

Pellegrini vyzval občanov, aby nepodliehali panike. Tým, ktorí majú podozrenia, prípadne pociťujú subjektívne symptómy naznačujúce ochorenie, odporučil, aby telefonovali príslušné infolinky alebo kontaktovali svojho lekára telefonicky. "Určite nie je dobré v takýchto prípadoch ísť osobne k lekárovi, lebo takýto človek potenciálne môže ohroziť zdravie druhých," upozornil premiér. "Ak sa takémuto pacientovi zhorší zdravotný stav, príde pre neho rýchla zdravotná pomoc," ubezpečil. Zdôraznil, že ide o prvý prípad. "Nie je dôvod, aby sme teraz vykupovali obchody a na barikádovanie sa doma je potrebné zachovávať zásady hygieny, dávať si väčší pozor," dodal.

12:49

Premiér oznámil, že v UNB sú zakázané návštevy, nevylúčil, že toto opatrenie bude platiť aj v ostatných nemocniciach.

12:49

Hlavný hygienik SR Ján Mikas informoval, že v súčasnosti sa realizuje vyšetrovanie kontaktov pacienta. "Vo všeobecnosti ideme v pôvodnom režime, budeme sa snažiť zachytiť ďalšie importované prípady, ktoré sa nedajú vylúčiť, situácia je zvládnutá, opatrenia mieria k tomu, aby sme riziká minimalizovali," doplnil.

12:47

Nakazený Pacient je momentálne hospitalizovaný a izolovaný na klinike infektológie Univerzitnej nemocnice Bratislava (UNB) na Kramároch. "Keď pocítil príznaky, zamieril rovno na túto kliniku, nebol v kontakte s inými pacientmi nemocnice," ubezpečil Pellegrini.

12:47

V piatok bude mimoriadne zasadať krízový štáb. Momentálne sa podľa predsedu vlády Petra Pellegriniho robí anamnéza, kde sa nakazený pacient pohyboval, čo robil, s kým prichádzal do styku a či sa prípadne zúčastňovať hromadných verejných podujatí. Aj na základe toho sa na krízovom štábe určí ďalší postup. 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR, Novy Cas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Slovenský brankár Marcel Melicherčík.
Foto
Po konci finále vyplávala pravda na povrch: Prečo Spišiakom chýbala brankárska jednotka?
Woman lying in bed suffering from insomnia
TENTO nápoj pred spaním nepite! Môže vám spôsobiť problémy: Nie je to káva ani čaj
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
Šéf NATO oznámil novinku: Nemecko a Francúzsko plánujú podpísať závažný dokument
Ilustračné foto
Jeden z najväčších výrobcov sladkostí čelí škandálu: Ako to je s pridávaním cukru naozaj?!
(ilustračné foto).
Europol rozbil veľký gang, ktorý kradol vzácne knihy: Pozrite sa, ako to mali vymyslené
Ilustračné foto
Doktor prezradil, aké to naozaj je, keď človek zomiera: Slová vojnového veterána či malého dievčatka vám stisnú srdce
Roman Malatinec (Hlas-SD)
Malatinec k novele o medveďoch: Ľudia na Slovensku na tento zákon čakajú
David bol naštvaný na celý svet. Chcel zomrieť a zanechať čo najviac bolesti...
Trpel strelec z Prahy David († 24) duševnou poruchou? Čo vyšetrovatelia prezradili o motíve činu
Slovenský windsurfista Robert Kubín.
Fantastická správa pre Slovensko: V tomto športe budeme mať na OH zastúpenie po 16 rokoch!
Na snímke minister financií SR Ladislav Kamenický (Smer-SD) počas 3. chôdze NRSR k Programovému vyhláseniu vlády (PVV)
Rezort financií má farmárom poskytnúť návratnú finančnú výpomoc: Musia splniť podmienky
Verí, že do poroty v Let’s Dance v nedeľu zasadne.
Foto
Do porotcovského kresla Let´s Dance mieri spevácka legenda: Neuveríte, o koho ide!
Donald Trump.
Trumpovi ide o veľa: Najvyšší súd rozhoduje o jeho osude! Verdikt môže mať ďalekosiahle dôsledky