Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
06.03.2020 11:00 | Správy | Politika

Rozvod Mariana Kotlebu a jeho mladšej manželky: Súd zveril ich syna Frederike

Je z neho čerstvo rozvedený muž! Šéf fašistickej strany ĽSNS Marian Kotleba (42) sa v lete 2014 oženil s mladučkou Frederikou (24) v starobylom kostolíku v Čeríne pri Banskej Bystrici.

V stredu manželov, medzi ktorými bol vekový rozdiel 18 rokov, na Okresnom súde v Banskej Bystrici po viac ako 4 hodinách rozviedli. Dnes už bývalí partneri majú spoločného syna Ľudovíta, ktorý sa narodil približne 2 roky po svadbe. Všetko sa to odohralo len deň pred začiatkom súdu pre šeky s neonacistickou symbolikou, za ktoré Kotlebovi hrozí 8-ročná basa.

Fotogaléria
5
fotiek v galérii

„Manželstvo účastníkov konania bolo rozvedené. Po vyhlásení rozhodnutia sa všetci účastníci vzdali práva podať odvolanie, ale ešte to nie je právoplatné,“ uviedla hovorkyňa Krajského súdu v Banskej Bystrici Nina Uhrovičová. Na rozvod upozornilo Plus 7 dní. Nie je tajomstvom, že manželia Kotlebovci už dlhší čas nežili v spoločnej domácnosti a o rozvode sa už hovorilo ako o hotovej veci. Podľa zdroja Nového Času prišli Frederika a šéf ĽSNS osobitne.

Syn Ľudko bol teraz zverený do osobnej starostlivosti matky a otcovi bola uložená vyživovacia povinnosť. „Nebudem sa vyjadrovať. Určite nie. Je to súkromná vec,“ uviedla Frederika. Ani v minulosti sa nechcela vyjadrovať k tomu, prečo požiadala o rozvod. „Sú to osobné dôvody a nerada by som to riešila,“ povedala. Na otázku, či je dôvodom exmanželova nevera, mala ráznu odpoveď. „Vôbec nie. Na Mariana nemôžem povedať v tomto nič zlé,“ tvrdila. Dôvod krachu ich manželstva je preto doteraz nejasný.

Okrem rozvodu aj súd pre sporné šeky

Rozvod nie je jediná vec, pre ktorú musel Kotleba zavítať na súd. V súčasnosti je obžalovaný pre sporné šeky na sumu 1 488 eur, ktoré daroval trom sociálne slabším rodinám v marci 2017. Číslo odkazuje na neonacistickú symboliku. Súdne pojednávanie sa v tejto veci konalo vo štvrtok v Pezinku. Politika pri- šlo podporiť približne 50 prívržencov vrátane odsúdeného extrémistu Milana Mazureka či dvakrát odsúdeného Andreja Medveckého.

 

Samozvaná sudkyňa Ružena Sabová na začiatku pojednávania pripomenula to, čo už odznelo v januári – Kotlebu zvažuje posudzovať prísnejšie. Teda zo založenia, podpory a propagácie hnutia smerujúceho k potlačeniu základných práv a slobôd a nielen za prejav sympatie k hnutiu, ako to bolo pôvodne. V prípade prísnejšieho posudzovania by po dokázaní viny mohol ísť politik do väzenia až na 8 rokov. „Som nevinný,“ uviedol Kotleba a zároveň využil právo nevypovedať.

Výpovede svedkov

Na stoličku svedkov sa ako prvá posadila Darina Šlosárová. V marci 2017, keď Kotleba daroval šeky v hodnote 1 488, bola riaditeľkou Obchodnej akadémie v Bystrici, kde akcia prebehla. Nič zásadné však neuviedla. Po nej vypovedal Peter Demian, otec piatich detí, ktorý dostal jeden zo sporných šekov. Uviedol, že za peniaze bol vďačný, pretože bol v tom čase nezamestnaný. Akcia bola podľa jeho slov slušná a modlilo sa na nej.

Spomenul si, že tam bola aj fotka Andreja Hlinku a niektorí účastníci sa rozhorčovali nad Rómami, ktorí napadli istú rodinu a vyviazli bez trestu. Po ňom vypovedala jeho manželka Jana Demianová. Na otázky, či si spomína na nejakých poslancov, dekoráciu, alebo či boli zmieňované mená ako Hlinka a Tiso, odpovedala, že si nepamätá. „Som vďačná, samozrejme,“ uviedla na záver svojej výpovede.

Manželia sa zhodli v tom, že nevedeli, akú sumu dostanú a netušili, čo znamená číslo 1488. Vypovedal aj redaktor denníka SME Peter Getting. Ako novinár písal o číselnej kombinácii 1488 už pred 15 rokmi. Uviedol, že Kotlebu vníma ako dlhoročného neonacistu. Politik sa bránil, že je voči jeho osobe zaujatý.

Znalec Jan Uhlíř potvrdil, že číslo 1488 je medzinárodná šifra pre priaznivcov extrémnej pravice. „Každý, kto túto skratku používa, názorovo súhlasí s tým, aby sa vzdával zdar masovému vrahovi Adolfovi Hitlerovi,“ povedal Uhlíř.

 

Čo znamená číslo 1488

14 je odkazom na frázu 14 slov, ktorú radi opakujú neonacisti. Jej autorom je americký rasista David Lane, ktorý zomrel v roku 2007. Preklad Lanovej vety znie: „Musíme chrániť existenciu našich ľudí a budúcnosť bielych detí.“

88 zasa odkazuje na ôsme písmeno v abecede, teda písmeno „H“, a slúži ako symbol pre nacistický pozdrav „Heil, Hitler!“.

Vývoj vzťahu

Leto 2011 - Frederiku Pospíšilovú zbili piati mladíci, v prípade sa angažoval Kotleba, zrejme ju vtedy aj spoznal.

5. 7. 2014 - Kotleba si vzal v Čeríne Frederiku za prítomnosti asi 50 hostí.

Apríl 2016 - Manželom Kotlebovcom sa narodil syn Ľudovít, ide o ich jediné dieťa.

Apríl 2019 - Frederika podala na súd žiadosť o rozvod.

11. 6. 2019 - Kotleba cestoval s kamarátkou do Egypta za manželkou.

18. 6. 2019 - Kotleba sa vrátil iba s kamarátkou, na letisku ho vášnivo privítala asistentka.

21. 8. 2019 - Šéfa ĽSNS opäť odfotili pri prílete z Egypta iba so synom. Na letisku ho opäť čakala asistentka.

13. 9. 2019 - Na Slovensko priletela aj Frederika

4. 3. 2020 - Súd manželov rozviedol.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas, len, kil

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




recycling Plastic in junkyard wait for recycling.The plastic  waste can  reused many times  ,decreased air pollution and greenhouse gases
Zatočí svet s plastami? V Kanade odštartovalo rokovanie: Odzneli tam slová do boja
Biely dom (ilustračná fotografia).
Ukrajina je o krôčik bližšie k sľúbenej vojenskej pomoci od USA: Pentagón je pripravený
Lutz Berlemont-Bernard - Stadt-Land-Fotografie - Israel von Norden bis Süd
Grécko zavalili mračná prachu zo Savany: Takéto niečo nezažili roky! Úrady varujú
Na rchívnej snímke z 27. augusta 2023 športovkyne plávajú v rieke Seina počas prvej etapy testovacích pretekov v triatlone žien pre OH2024 vo francúzskej metropole Paríž.
Olympijské hry sú už za dverami: Bude sa plávať v Seine? Macron si neodpustil poznámku
Talianska polícia (ilustračná fotografia).
Poplach v centre Ríma: Z hotela museli evakuovať hostí, hrozné, čo sa tam dialo
Maratón s vínom
Foto
Šialenec na maratóne zvolil netradičnú taktiku: Prechľastal sa až do cieľa! Odpadnete, ako to skončilo
Archaeology: a thin layer stripping.One of the stages of excavation
Budeme prepisovať učebnice? Veľký objav vedcov: Zaujímavé, čo zistili o Platónovi
Foto
Ďalšia trpká rana pre Attilu Végha: Spoluprácu s ním ukončil už tretí sponzor!
Spajsky na párty zaspievali a zatancovali hosťom svoju pieseň Stop.
Foto
Divoká oslava 50-ky Victorie Beckham: Žúr so Spice Girls! FOTO, čo prinútila manžela spraviť
Hannah nemohla uveriť tomu, že na svet privedie 4 detičky.
Foto
Bruneta porodila 4 deti, dychberúce zistenie pred zákrokom: To snáď nie je možné!
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.
Šéf NATO bez okolkov: Žijeme v najnebezpečnejšom svete! Vojaci Aliancie vysielajú správu
Tlaková níž Daniel vlani v septembri v nevídanej intenzite zasiahla Grécko.
Gréci sa stále spamätávajú po ničivých povodniach: Všetko spočítali, koľko ich bude stáť obnova?