Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
04.03.2020 22:02 | Správy | Zahraničné správy

Obrovský zásah do životov ľudí: Koronavírusom zdecimované Taliansko zavádza drastické opatrenia

Taliansko od štvrtka do 15. marca uzavrie kvôli šíreniu nového typu koronavírusu školy v celej krajine. Po zasadnutí vlády, ktorá o tomto opatrení rozhodla, to oznámila ministerka školstva Lucia Azzolinaová.

Premiér Giuseppe Conte označil krok za výraz obozretnosti, uviedol denník Corriere della Sera. V Taliansku chorobe COVID-19, ktorú koronavírus spôsobuje, podľahlo už 107 ľudí, viac ako 3 000 sa vírusom nakazilo. "Dúfam, že sa žiaci do škôl vrátia, akonáhle to bude možné," uviedla Azzolinaová. Hovorca vlády neskôr spresnil, že sa opatrenie netýka len základných a stredných škôl, ale aj univerzít. Premiér Conte povedal, že vláda uvažuje o prijatí opatrení, ktoré by umožnili jednému z rodičov zostať po dobu uzavretia škôl s maloletými deťmi doma.

Taliansky zdravotnícky systém je podľa Conteho síce silný, vzhľadom na vysoký počet nakazených mu ale hrozí preťaženie. Je preto podľa premiéra potrebné prijať prísne opatrenia proti šíreniu koronavírusu. Vláda sa usiluje o posilnenie zdravotníckeho systému, o 50 percent chce zvýšiť počet lôžok na jednotkách intenzívnej starostlivosti, uviedla ANSA. Conte neskôr vo videu zverejnenom na facebooku povedal, že Taliansko je "silná krajina, ktorá sa nevzdáva". "Je pozitívne, že v Taliansku sa prevažná väčšina nakazených zotaví bez následkov," uviedol.

Už pred viac ako týždňom boli uzavreté školy a univerzity v najviac postihnutých regiónoch severného Talianska a niektoré mestá v epicentre epidémie sú izolované.

 

Taliansko je z celej Európy najhoršie zasiahnutou krajinou terajšou epidémiou nového koronavírusu. Aktuálne je v krajine evidovaných viac ako 3 089 prípadov nákazy a najmenej 107 obetí. Podľa šéfa civilnej ochrany Angela Borrelliho podľahlo chorobe spôsobenej vírusom 3,47 percenta nakazených a 8,94 percenta sa zotavilo. Taliansko už otestovalo takmer 30 000 ľudí. Taliani podľa ANSA zjavne budú musieť zmeniť spôsob života po dobu najmenej 30 dní. Nemajú sa bozkávať na líca, podávať si ruky a objímať sa. Ľudia starší ako 70 rokov dostali odporúčanie nevychádzať z domu. V Lombardii by doma mali pokiaľ možno zostať ľudia dokonca nad 65 rokov.

Podľa agentúry Reuters chystá vláda dekrét, ktorý by uzavrel kiná a divadlá. Futbalové zápasy by sa mali konať iba bez divákov. Koronavírus sa nevyhýba ani politikom. Denník Corriere della Sera v stredu informoval, že sa nakazila napríklad starostka Piacenzy Patrizia Barbieriová či dvaja členovia miestnej vlády regiónu Emilia Romagna. V karanténe je tiež taliansky minister priemyslu Stefano Patuanelli, u ktorého však testy zatiaľ vírus nepotvrdili. Kvôli epidémii v Taliansku zrušili rad akcií, uzavreté sú i niektoré múzeá a galérie. Benátske bienále architektúry, ktoré malo začať 23. mája, v stredu usporiadatelia odsunuli až na 29. augusta. Skončí sa podľa plánu 29. novembra.

Tieň kvôli epidémii koronavírusu padol tiež na veľkolepú výstavu k 500. úmrtiu renesančného maliara Raffaela Santiho, ktorá sa vo štvrtok otvorí v Ríme. Usporiadatelia sa obávajú nízkej návštevnosti napriek tomu, že si záujemcovia v predpredaji kúpili už 70 000 vstupeniek. Cestu do Talianska plánovanú na koniec marca v stredu odriekol belgický kráľovský pár.

Epidémia má vážne dôsledky na taliansky cestovný ruch. Straty, ktoré koronavírus spôsobí od marca do mája, v stredu zväz Confturismo odhadol na 7,4 miliardy eur. V týchto troch mesiacoch podľa odhadu do Talianska príde o 32 miliónov turistov menej. "Bohužiaľ platíme za následky mediálnej komunikácie, ktorá je smrtelnejšia než koronavírus," posťažoval si predseda zväzu Luca Patana.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: ČTK

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ovplyvnia parlamentné voľby náš dosah na eurofondy? Toto môže urobiť Európska únia!
Foto
Už to nevydržala! Krištofova manželka sa zastala hráčov z KHL: Odkaz všetkým neprajníkom
Robert Fico, Milan Majerský.
Foto
Pristane Majerský na Ficovu hru? Jeden zo zakladateľov KDH aj politológovia reagujú! TOTO mu radia
V košickej zoo sa v januári narodilo medvieďa matke Xene a otcovi Filipovi, kolektív ošetrovateľov ho pomenoval Ares.
Váš Tip
Medvedica v košickej zoo sa začala správať zvláštne: O chvíľu zistili, čo je vo veci!
(ilustračné foto).
Zvládnete diktát pre šiestakov? Otestujte sa, ako ste na tom s pravopisom
Ako by Huliaka a Kuffu potrestali exšéfovia NR SR?!
Foto
“Experti" Huliak a Kuffa: Jeden fúka dym na rastlinu, druhý chráni muchy! Exšéfovia NR SR reagujú
K tragédii za dverami bytu na Bieloruskej ulici došlo ešte vlani v januári.
Foto
Byt hrôzy, kde Stanislav († 53) zabil seba i rodinu: Bojí sa tam vstúpiť aj právnička! Sused prehovoril
Ondrej Kandráč patrí k najvyťaženejším hudobníkom.
Foto
Skončí Ondrej Kandráč nadobro v Bratislave? Odkaz pre východniarov: Chvíľa, v ktorej sme si všetci rovní!
2021 Ľadové jazero. V priebehu troch rokov zmizlo niekoľko desiatok centimetrov ľadu, ostali len kvaple.
Foto
Z Demänovskej ľadovej jaskyne ZMIZOL ľad! Z obľúbenej atrakcie nezostalo nič: Aký je dôvod?
Volodymyr Zelenskyj.
Zelenskyj počas svojej cesty navštívil ukrajinské mestá zmietané bojom: Aký bol dôvod jeho návštev?
Julija Navaľná, vdova po ruskom opozičnom politikovi Alexejovi Navaľnom, prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií 19. apríla 2024 v nemeckom Gmund am Tegernsee.
Obrovská pocta: Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií, slová do boja
Americký občan Russell Bentley bol zabitý v Moskvou okupovanom východoukrajinskom meste Doneck.
Američania smútia! Ich občan bojoval na strane proruských separatistov: V Donecku ho zabili