Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
03.03.2020 10:29 | Správy | Voľby 2020

Lucia Ďuriš Nicholsonová do parlamentu nenastúpi, zostáva europoslankyňou

Šéfkou poslaneckého klubu novozvolených poslancov Národnej rady SR (NR SR) za stranu Sloboda a Solidarita (SaS) bude Anna Zemanová, podpredsedom Roman Foltin, ktorý zatiaľ nie je poslancom, ale náhradníkom.

Na tlačovej konferencii to povedal šéf liberálov Richard Sulík. Nominantom strany na post podpredsedu parlamentu bude Martin Klus, ktorý túto funkciu vykonáva aj v končiacom parlamente. Vyjednávací tím na koaličnej rade budú tvoriť dvaja stabilní členovia Richard Sulík a Branislav Gröhling, tretím bude podľa potreby niekto z trojice Lucia Ďuriš Nicholsonová, Ján Oravec a Eugen Jurzyca. Sulík ďalej potvrdil, že je pripravený zaujať exekutívnu pozíciu. Taktiež bude pokračovať vo funkcii predsedu strany.

SaS získala v sobotňajších parlamentných voľbách 6,22 percenta, čo v prepočte na mandáty znamená obsadenie 13 poslaneckých kresiel v NR SR. Do parlamentu sa za liberálov prekrúžkovali Richard Sulík, Lucia Ďuriš Nicholsonová, Martin Klus, Jana Cigániková, Branislav Gröhling, Ondrej Dostál, Juraj Droba, Alojz Baránik, Peter Osuský, Ján Oravec, Anna Zemanová, Peter Cmorej a Marián Viskupič. Namiesto europoslankyne Lucie Ďuriš Nicholsonovej a Juraja Drobu, ktorý vykonáva funkciu bratislavského župana, však do parlamentu nastúpia náhradníci Karol Galek a Jarmila Halgašová.

„Málo strán je tak úspešných, že štyrikrát po sebe sa dostane do NR SR. Preskákali sme si už všeličo a som rád, že sa v našom poslaneckom klube nachádzajú autori častí programov, ktoré boli vyhodnotené ako najlepšie. Sme pripravení byť stabilným a zodpovedným prvkom vo vláde. Po rokoch, počas ktorých bolo Slovensko zviazané mafiánmi, je takáto zmena nevyhnutná,“ priblížil Sulík.

Ďuriš Nicholsonová na tlačovej konferencii doplnila, že podľa doterajších rokovaní to zatiaľ vyzerá na vytvorenie vládnej štvorkoalície. Taktiež poznamenala, že mala záujem o post predsedníčky NR SR, no túto pozíciu podľa jej slov, pravdepodobne, dostane nominant hnutia Sme rodina, ktoré skončilo vo voľbách na treťom mieste so ziskom 8,24 percenta. Do funkcie poslankyne NR SR preto nenastúpi, ale vráti sa do Európskeho parlamentu.

Podľa oficiálnych údajov vyhralo sobotňajšie parlamentné voľby hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti s 25,02 percentami. Celkovo sa po započítaní všetkých zápisníc do parlamentu dostalo šesť strán. Na druhom mieste skončila strana Smer - sociálna demokracia s podporou 18,29 percenta a tretiu priečku obsadilo hnutie Sme rodina s 8,24 percentami. Ako ďalej vyplýva z údajov zverejnených Štatistickým úradom SR, štvrtá pozícia patrí strane Kotlebovci - Ľudová strana Naše Slovensko, ktorú volilo 7,97 percenta voličov. Do parlamentu sa ešte dostali dve strany demokratického bloku, a to Sloboda a Solidarita so 6,22 percentami hlasov a Za ľudí s 5,77 percentami voličov. Naopak, brány parlamentu neprekročila koalícia strán Progresívne Slovensko/Spolu - občianska demokracia, Kresťanskodemokratické hnutie či Most-Híd. Volebná účasť dosiahla 65,83 percenta, čo predstavuje viac ako 2,9 milióna voličov.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: SITA

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Slovenský hokejista Tomáš Tatar plánuje štartovať na májových MS.
Foto
Príde Tomáš Tatar na MS? Je oficiálne rozhodnuté!
Z nemocnice v Chán Júnis exhumovali už asi 200 tiel.
Úrady v Gaze odkrývajú zverstvá vojny: Z nemocnice exhumovali viac ako 200 tiel, bolestivé detaily
Seismograph with paper in action and earthquake - 3D Rendering
Príroda im stále pripomína svoju silu: Taiwan postihlo zemetrasenie s magnitúdou 6,3
Police officer standing guard over seized packages of drug
Obrovský úlovok v Karibskom mori: Armáda zadržala kvantum kokaínu, z tej váhy sa vám zatočí hlava
Situácia v okolí mesta je zložitá.
Napätie sa dá krájať! Rusi sa snažia preniknúť do Časiv Jaru: Šialené, koľko vojakov nasadili
Americký prezident Joe Biden a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Biden prisľúbil Zelenskému rýchlu pomoc: Má to háčik, v ceste stojí ešte jedno rozhodnutie
Uniforma vojaka NATO (ilustračná foto)
Tragédia počas vojenského cvičenia NATO: Zomrel španielsky vojak, zdrvujúci odkaz armády
(ilustračné foto).
Východ Líbye zasiahla piesočná búrka: Problém za problémom, krajina bola hore nohami
Foto
Internetová výzva skončila katastrofou: Dievča museli ratovať! Rodičia, toto deťom NIKDY nedovoľte
Majiteľ a hráč v jednej osobe - Jaromír Jágr.
V šatni Jágrovho Kladna to vrelo, odskákal si to kameraman: Choď s tým do prdele!
Postrelená kadetka Michaela
Brat postrelenej kadetky Mišky sa dobýjal k Mikulcovi: Chcel pomôcť sestre, dostal 2 roky
(ilustračné foto)
Ťažkosti na toalete: Plávajúca stolica a príznak RAKOVINY, ktorý si všimnete v záchode