Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
03.03.2020 12:55 | Správy | Voľby 2020
Video

Budúci premiér Igor Matovič: Prvý rozhovor! O sťahovaní, o prezidentke, ale aj o rokovaniach

Exkluzívne prehovoril! Po veľkom víťazstve vo víkendových voľbách začal Igor Matovič (46) riešiť to, ako bude vyzerať budúca vláda.

Víťazstvo vo voľbách a z toho vyplývajúca funkcia premiéra pre vás otvára aj otázku bývania. Stále nemáte dokončený rodinný dom v Trnave, ale k dispozícii je aj vila, ktorú kúpil Úrad vlády SR ešte pre terajšieho premiéra. Už viete, kde budete bývať?

- Aj keď som tu mal zabezpečené poslanecké ubytovanie, snažil som sa každú jednu noc byť v Trnave, lebo som lokálpatriot, som Trnavčan a mne by sa asi zle spalo, keby som vedel, že kúsok od seba mám svoje rodné mesto. Plánujem teda naďalej zostať v Trnave a v najbližších dňoch by som chcel požiadať o kolaudáciu nášho domu, ktorý 20 rokov manželke Pavlínke sľubujem a 5 rokov ho už staviam. Už by sa aj patrilo ho dokončiť.

Ako víťazná strana dostanete okolo 20 miliónov za voľby. Tento týždeň sa zároveň začali obhliadky starého bytu expremiéra Roberta Fica v Bonaparte. V minulosti ste sa vyjadrili, že z toho bytu chcete spraviť múzeum korupcie. Využijete získané peniaze a kúpite ho?

- Najskôr k tým peniazom. Ja som zaregistroval v novinách nejaký výpočet, ale politické strany to dostávajú v podstate pravidelne rozložené na 4 roky. Čiže to priebežne na účet politickej strane nabieha. Áno, chcel som kúpiť byt, kde býval Robert Fico, ale chcel som ho kúpiť aj s nájomníkom. Ficovi by sme tam dali bezplatný doživotný nájom a robil by nám tam sprievodcu pre školské výlety do múzea korupcie. Robert Fico by im tam ukazoval, že tu v tejto miestnosti som urobil takýto biznis za 100 miliónov s kamarátom Širokým, tu v tejto miestnosti som sa s Kočnerom rozprával o tom, ako vykradneme zase niečo iné. Toto by malo tú pridanú hodnotu. Teraz, keď je to prázdny byt bez živého exponátu, sa mi to nezdá lákavé.

K funkcii premiéra patria aj štátnické cesty do zahraničia. Tešíte sa na to, alebo z toho pociťujete aj obavy?

- To je otázka, ktorú som sa chcel opýtať aj pani prezidentky, lebo si myslím, že niekde by sme sa vedeli aj dohodnúť, že trošku viac tých zahraničných ciest by zobrala na seba a menej by som sa tomu mal venovať ja. Samozrejme, že niečomu sa nedokážeme vyhnúť a musí tam ísť naozaj predseda vlády, ale sú aj také zahraničné cesty, kde to môže byť o premiérovi alebo prezidentke.

V tejto súvislosti - ako je na tom vaša angličtina?

- Myslím si, že celkom obstojne. Študoval som vysokú školu viac-menej v angličtine, ale príliš intenzívne som ju odvtedy nepoužíval. Takže keď trošku zamakám a dám si viac jazykových tréningov, tak sa do toho dostanem späť.

Na tlačovke počas volebnej noci, keď už bolo známe, že vyhráte, ste povedali, že chcete riešiť situáciu dlhodobo nezamestnaných. Tvrdili ste, že by mali dostať možnosť pracovať, ale za menej ako je minimálna mzda. Ako to máme chápať, chcete zrušiť minimálnu mzdu?

- Nie. Minimálna mzda má chrániť ľudí, ktorí pracujú, aby náhodu neboli zdieraní, že ich niekto bude chcieť zamestnávať za pár šupov. Na druhej strane máme ľudí, ktorí sú v osade a 10 rokov nemali žiadnu prácu. Nemajú vzdelanie, nepracovali a v takom prípade tá minimálna mzda človeka nechráni, aby si zarobil nejaké peniaze, ale chráni ho pred tým, aby sa zamestnal. Čiže keby boli firmy ochotné takýchto ľudí zamestnať, možno za 400 eur a nie za skoro 600 eur, čo je minimálna mzda, tak si myslíme, že v takomto prípade by sme mali byť schopní dať tým ľuďom pomocnú ruku, aby si zarobili nejaké peniaze a firmám, aby mali možnosť zamestnať nízkokvalifikovaných zamestnancov. Ale to závisí od toho, či sa na tom s našimi koaličnými partnermi dohodneme, alebo nie.

Otvoriť galériu

To by fungovalo formou nejakej výnimky z minimálnej mzdy?

- Áno. Môže to byť napríklad aj spôsobom dvojstupňovej minimálnej mzdy. V prípade ľudí, ktorí nemajú žiadne vzdelanie a dlhodobo viac ako 10 rokov nepracujú, tak by sa na nich nevzťahovala ochrana minimálnej mzdy, lebo oni nikdy nepracovali. Radšej ich zamestnajme za 400 eur, ako im naďalej platiť sociálne dávky.

V rámci kampane ste navštívili aj Cyprus, kde ste ukázali poštové schránky Penty, kam vraj putujú peniaze zo slovenského zdravotníctva. Teraz, keď už máte v rukách moc, ako chcete riešiť tento problém?

- V prvom rade sa pozrieme na zúbky všetkým parazitom, ktorí fungujú v zdravotníctve a cucajú peniaze, ktoré sú určené na zdravotnú starostlivosť a oni si vykazujú nadpriemerné zisky. Nemôžeme tu mať nacucnutých pár, vytiahnu zo zdravotníctva desiatky miliónov eur a potom ľudia čakajú vyšetrenia, alebo sa im nedostane adekvátna zdravotná starostlivosť. Treba upratať a zaviesť aj do systému zdravotnej starostlivosti základnú spravodlivosť a princípy zdravého rozumu.

späť
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas, Filip Szórád

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Boris Kollár mal v Dubaji na mále.
Foto
Boris Kollár v strachu o život v zaplavenom Dubaji: Zachránilo ho osudové rozhodnutie!
B. Zurian s M. Šutajom Eštokom informovali o policajnej inšpekcii.
Šéf policajnej inšpekcie Branislav Zurian: Generál Lučanský nebol zabitý
Minister práce Erik Tomáš ohlásil skvelé správy.
Odklepnuté: Seniori pred Vianocami dostanú vyše 600 eur! Čo všetko sa mení?
Vajnorská ulica
Bratislava na prahu kolapsu! Veľký PREHĽAD dopravných obmedzení: Dokedy budú zápchy?
Jana sa narodila ako zdravé dievča.
Foto
Janku navždy zmrzačila ruská raketa: Dievčatko bez nôh dokázalo, že nič nie je nemožné!
Prvá hnedo-biela medvedica bola objavená v roku 1985.
Foto
Vedci objavili 12 pánd zvláštnej farby: Po 39 rokoch úvah zistili, odkiaľ sa vzali
V okrese Liptovský Mikuláš potvrdili výskyt tuberkulózy. (ilustračná foto)
Chronický kašeľ ako nový štandard: Lekári trúbia na poplach! Čo sa to deje?
Škótsky premiér Humza Yousaf.
Škóti priznávajú porážku: Ambiciózny klimatický cieľ nesplnia, jednej veci sa ale nevzdajú
passing a truck
Poľskí poľnohospodári zúria! Blokujú hraničné priechody: Vláde posielajú jasný odkaz
Slovenskí hokejisti absolvovali ďalší prípravný duel pred MS v Česku.
Foto
Víťazná šnúra sa skončila: Slovenskí hokejisti vysoko podľahli Nemecku
Na archívnej snímke z 12. marca 2024 poľský premiér Donald Tusk.
Poľský premiér predpovedá: Najbližšie týždne môžu rozhodnúť vojnu na Ukrajine
Four kitchen gas stoves burning with natural gas
Slovenská a ukrajinská vláda sa stretli za jedným stolom: Počas rokovania padali jasné návrhy