Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
01.03.2020 04:44 | Správy | Voľby 2020
Foto

Bude rokovať so Smerom?! Víťaz volieb Igor Matovič v tom má jasno

Líder OĽaNO Igor Matovič vylúčil z povolebných rokovaní Smer-SD. S mafiou sa podľa jeho slov nevyjednáva. Reagoval tak na vyjadrenie volebného lídra Smeru-SD Petra Pellegriniho, ktorý nevylúčil, že by bol ochotný hovoriť s OĽaNO o prípadnej spolupráci.

Na tlačovej konferencii povedal aj to, že zo Slovenska chce krajinu, ktorá sa postará o chudobných a slabých, kde si budú ľudia rovní a nebude prekvitať extrémizmus.

Fotogaléria
33
fotiek v galérii

Volebný výsledok hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) prekvapil aj Igora Matoviča. Za najväčší úspech považuje porážku strany Smer-SD a Kotlebovcov-Ľudovej strany Naše Slovensko. Z povolebnej spolupráce Matovič nevylúčil hnutie Borisa Kollára Sme rodina, podľa neho sú totiž dôležité pre Slovensko ústavné zmeny. Šéfa OĽaNO mrzí pravdepodobný neúspech dvojkoalície Progresívne Slovensko a Spolu-občianska demokracia. Podľa neho sa to možno stalo preto, že samotná koalícia vylučovala zo spolupráce viaceré strany.

„Parlamentné voľby sme vyhrali. Po 12 rokoch sme porazili mafiu, ktorú prezentuje strana Smer-SD. Dá sa hovoriť o dvojitej výhre pre naše hnutie. Chceli sme zastaviť vládu zlodejov a dosiahnuť to, aby Marian Kotleba mal čo najmenej percent. Oba ciele sme splnili. Áno, podľa aktuálnych čísiel by sme vedeli zložiť vládu aj bez strany Borisa Kollára, ale ja chcem, aby bol súčasťou novej koalície,“ povedal Matovič na záver svojho volebného štábu. Líder hnutia potvrdil svoj záujem o post premiéra.

 

Matovič počíta aj s Kollárom preto, že chce dosiahnuť v novom zložení Národnej rady SR ústavnú väčšinu, teda minimálne 90 poslancov. „Je potrebné na Slovensku zaviesť dôležité a ústavné zmeny. Chceme zmeniť justíciu, aby ľudia dostali istotu, že spravodlivosť u nás platí pre všetkých rovnako. Vždy, keď som sa s Borisom Kollárom na niečom dohodol, tak to platilo. Máme vyrovnaný vzťah,“ dodal šéf hnutia.

„Očakával som, že to dajú, niekde na hranici osem a deväť percent. Mrzí ma to. Možno sa im vrátilo to, že sami vylučovali a sami sú napokon vylúčení,“ zhodnotil výsledok PS/Spolu. Matovičovi sa v noci podarilo na dve hodiny zablokovať mobilný telefón. Rokovania sa však podľa neho rozbehnú už v nedeľu. „Mali sme avízo od Andreja Kisku, že budú čakať do poslednej chvíle. V takom čase niekoho lákať do Trnavy by nebolo úplne fér. Všetkých lídrov, ktorí prichádzajú do úvahy, sa budem snažiť čo najskôr kontaktovať,“ uzavrel.

Prvú trojicu najúspešnejších strán tvorí po sčítaní takmer 90 % okrskov hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO), Smer-sociálna demokracia (Smer-SD) a Sme rodina. Ako ďalej vyplýva z údajov zverejnených Štatistickým úradom SR, OĽaNO by získalo 24,93 %, Smer-SD 18,62 % a Sme rodina 8,32 %. Štvrté miesto patrí hnutiu Kotlebovci-Ľudová strana Naše Slovensko (ĽSNS) s 8,18 %. Do parlamentu by sa ešte dostali strany SaS s 5,83 % a Za ľudí s 5,53 %. Hranicu zvoliteľnosti nepokorili koalícia PS-Spolu ani KDH.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: SITA, TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

(ilustračná foto)
Dostane Ukrajina potrebnú pomoc? G7 okrem vojnového konfliktu riešila aj ďalšie problémy
Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková uviedla, že Zolgensmu budú poisťovne hradiť v plnej miere
Rezort zdravotníctva hľadá nového riaditeľa nemocnice: Vyhlásili aj výberové konanie na tento post!
passenger ferry on the Mediterranean Sea
Vážna nehoda v milovanej turistickej destinácii: 30 ľudí je ranených!
Lela Ceterová chce vraj už skoncovať s plastikami.
VYTOČENÁ Lela Vémola: Deň na ho*no a ešte ma zastavia policajti! Sťažuje sa, že za TOTO dostala pokutu
20th June 2020: Rear view of two male Police Scotland officers on duty in Edinburgh, during a Black Lives Matter demonstration in St Andrew Square, during the Coronavirus pandemic. One officer is wearing protective rubber gloves. Both officers are wearing high visibility jackets with their police uniforms, with the police logo on the back. They are standing looking down the street, keeping surveillance of the crowds. They have handheld radios attached to their jackets to communicate with colleagues.
Manžel expremiérky sa zmieta v problémoch: Polícia ho obvinila zo sprenevery
Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov
Lavrov si servítku pred ústa neberie: Jasné oznámenie od Ruska! KOMU ho adresovali?
Že mu nebolo hanby spraviť niečo také (ilustračné foto)
Polícia zastavila dvoch mužov: Ani vo sne by im nenapadlo, čo u nich objavia!
 Herečka Jiřina Bohdalová.
Herečka Bohdalová v 92 rokoch sekla so závislosťou: Nezlákal ju ani exprezident!
(ilustračné foto).
Zlé správy! Ceny benzínov opäť narástli, stúpla aj nafta: O koľko?
Tisícky služobne mladých lekárov štrajkujú v Južnej Kórei.
Zavrú štrajkujúcim lekárom ústa? Vláda sa rozhodla pre finálne kroky: Protestujúci reagujú!
Požiar zničil 9 obydlí a o strechu nad hlavou prišlo takmer 50 ľudí.
Foto
Požiar v Stropkove pripravil o strechu nad hlavou desiatky ľudí: Polícia začala trestné stíhanie
Na snímke predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD)
Aktualizované
Fico má veľký plán: Priláka k nám Čínu? Premiér im chce predložiť túto ponuku