Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
28.02.2020 19:26 | Správy | Zahraničné správy

Taliansko v zovretí koronavírusu: Počet nakazených dramaticky rastie, pribudli aj mŕtvi

V Taliansku zomreli ďalší štyria ľudia na nový koronavírus, ktorý sa od decembra šíri do sveta z Číny. Počet jeho obetí tak v Taliansku vzrástol na 21 a nakazených je tam 821, oznámili miestne úrady.

Najviac infikovaných v Taliansku je v severnom regióne Lombardsko, ktorého vedenie v piatok oznámilo, že požiada vládu o predĺženie ochranných opatrení zavedených kvôli epidémii najmenej o ďalší týždeň. Civilná obrana oznámila, že počet ľudí testovaných pozitívne sa zvýšil zo štvrtkových 650 na 821. Uviedla ale tiež, že 46 infikovaných sa už vyliečilo. Z počtu nakazených ale 412 má len mierne alebo žiadne príznaky a sú tak v domácej karanténe, ostatní sú hospitalizovaní.

Prvý človek nakazený týmto koronavírusom zomrel v Taliansku minulý týždeň a stal sa tak prvou známou európskou obeťou. Podľa lekárov ale väčšina z obetí trpela aj inými zdravotnými problémami. Po prvom úmrtí v Taliansku zavreli severné regióny školy, kostoly, múzeá, divadlá či kiná, niekde nefungovali ani reštaurácie a bary a nesmeli sa konať akcie s veľkým množstvom účastníkov vrátane športových. V okolí lombardského mesta Codogno v provincii Lodi bola nariadená karanténa pre obyvateľov 11 miest a obcí s viac ako 50 000 obyvateľmi.

Novým koronavírusom, ktorý sa prejavuje podobne ako chrípka, sa na celom svete od decembra nakazilo takmer 84 000 ľudí, z toho skoro 79 000 v Číne. 2 870 nakazených zomrelo, z toho asi 2 800 v Číne. Najviac obetí po Číne hlási Irán, kde je oficiálne 34 obetí, ale podľa neoficiálnych zdrojov ich je oveľa viac. Tretie je v počte úmrtí Taliansko (21). Takmer 37 000 z nakazených týmto koronavírusom vo svete sa však už zotavilo.

 

Prvú nákazu novým koronavírusom v piatok oznámil okrem iného Island, kde ide o muža, ktorý v predchádzajúcich dňoch navštívil severné Taliansko. Tiež Mexiko v piatok potvrdilo dva svoje prvé prípady, jedna z osôb sa nakazila v Taliansku a druhá v Mexiku od talianskych turistov. Správy o vysokom počte nakazených v Taliansku podľa expertov ovplyvnia jej hospodárske výsledky. Straty už hlási cestovný ruch, ktorý je jedným z hlavných odvetví krajiny. Nákaza je hlásená okrem iného z obľúbenej turistickej destinácie Benátok. Rušenie objednávok zájazdov ale zaznamenali pre marec napríklad aj v Ríme či na Sicílii.

"Taliansky cestovný ruch v nedávnej dobe nezažil krízu takých rozmerov," povedal agentúre Reuters Vittorio Messina, šéf turistickej federácie Assoturismo. Obmedzenie spojov kvôli poklesu dopytu ohlásili aj talianske aerolínie Alitalia. Niektoré zahraničné aerolinky už obmedzili lety do Talianska. V piatok napríklad oznámili Brussels Airlines, že v prvých dvoch týždňoch v marci zníži kvôli poklesu záujmu o letenky spoje do severného Talianska o tretinu.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: ČTK

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Vodička jazdu pod vplyvom alkoholu nezvládla.
Foto
Opitá vodička napálila do múru: Neuveriteľné, koľko nafúkala ráno pred ôsmou!
Boj o stoličku šéfa parlamentu sa zamotáva.
Boj o stoličku predsedu NR SR: Čo charakterizuje Danka a Rašiho? Politológ hodnotí stabilitu koalície
(ilustačné foto)
Trnavčanka venčila psov v parku, pozrela do húštiny a tam... Na VÝJAV do smrti nezabudne!
Ak nemôže otec, robí Sebastianovi navigátorku kamarátka Karin.
FotoVáš Tip
Z 11-ročného Sebastiana vyrastá hviezda rely: Toto sú najväčšie úspechy malého pretekára za volantom!
(ilustračné foto).
Nočný požiar vystrašil ľudí vo Výbornej pod Tatrami: Čo sa stalo na dvore domu?!
Foto
Legenda futbalového Slovana vymenil loptu za prácu v kuchyni: Radšej budem čistiť zemiaky ako...
Riaditeľ RTVS Ľ. Machaj by po rozdelení prišiel o svoju stoličku.
Vláda rozhoduje o osude RTVS: Zásadná vec zostala, príde Machaj o stoličku riaditeľa?
Vlkolínec
Obyvatelia Vlkolínca už sú ZÚFALÍ: Sme ako opice v zoo, bodaj by sa na nás zabudlo!
Foto
Dobitý Mikle sa pomaly hlási do práce. Hokejista Žabka ešte nie je obvinený: Prečo sa vyšetrovanie vlečie?
Postojíte si v kolónach (ilustračné foto).
Bratislavčania, pripravte si nervy: Na cestách sa zdržíte
Manželia svoje ratolesti nadovšetko milovali. Žiaľ, po krutej rane osudu zostal Vlado na deti sám.
Foto
Po tragickej smrti Evy († 34) ostal Vlado sám s troma deťmi: Prišli o mamu, stratia aj bývanie?
Zlatica a Patrik sú  dlhoročnými tvárami spravodajstva Markízy.
FotoVáš Tip
Švajdovci niekomu ležia v žalúdku: Kto im chce rozbiť manželstvo?! Moderátori reagujú