Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
28.02.2020 18:18 | Šport | Hokej
Video

Crosby po desiatich rokoch spomína na olympijské finále: Počul som iba výkriky fanúšikov

V piatok ubehlo presne desať rokov od jedného z najpamätnejších zápasov novodobej hokejovej histórie.

Finále olympijského turnaja v roku 2010 medzi domácou Kanadou a USA muselo za stavu 2:2 rozhodnúť až predĺženie, pričom v jeho ôsmej minúte rozhodol o zlatom úspechu "kolísky hokeja" Sidney Crosby. Po prihrávke nemenej slávneho Jaroma Iginlu využil priestor a pohotovou strelou prekonal Ryana Millera. Aj po desaťročí sú pre neho spomienky na tento okamih stále živé a nezabudnuteľné.

"Je šialené pomyslieť si, že je to už desať rokov. Ľudia však na to stále myslia, niektorí prídu za mnou a povedia mi, kde boli, keď som skóroval - v plážovom bare, na dovolenke, či na chate. Ako dieťa vyrastajúce v Kanade snívate o tom, že budete hrať na takomto 'pódiu'. Olympiáda. Na domácej pôde. Predĺženie. Tlak. Dráma. A potom ten pocit, keď si poviete: Dokázali sme to," vyjadril sa Crosby, ktorého cituje oficiálny web NHL.

Útočník Pittsburghu Penguins bol kapitánom národného tímu a pri medailovom ceremoniáli zožal najväčší aplauz takmer 18-tisíc fanúšikov. Sidney Crosby sa však priznal, že z gólu sa začal tešiť až po reakcii divákov. "Nevidel som, ako puk išiel do bránky. Počul som iba výkriky fanúšikov. Tento pocit je ťažké opísať. Bolo to špeciálne a ťažko by niekto napísal dramatickejší koniec," uviedol autor zlatého gólu Kanady. 
V riadnom hracom čase sa strelecky presadil aj Jonathan Toews, ktorý v 13. min otvoril skóre. Pred zápasom mu však nebolo všetko jedno. "V mojej kariére boli dva alebo tri zápasy, pred ktorými som nemohol v noci spať, pretože som bol veľmi nervózny. Toto bol jeden z nich. Pamätám si ako puk prešiel popod Millerove betóny a videl som Crosbyho reakciu. Rukavice sme vyhodili hore, skákali a tešili sme sa v rohu. Bola to jedinečná skúsenosť hrať za kanadský olympijský tím na domácom ľade a vyhrať zlato," povedal člen exkluzívneho Triple Gold Clubu.

S odstupom desiatich rokov si na finálový zápas zo ZOH 2010 vo Vancouveri zaspomínal aj Patrick Kane, ktorý bol na strane zdolaného amerického tímu. "Bolo to pre nás ťažké, boli sme blízko. Po tých rokoch však musím priznať, že už to príliš nebolí, pretože to bol jeden z najúžasnejších zápasov, aké som kedy odohral. Do poslednej minúty sme išli za stavu 1:2, ale nevzdali sme sa. A potom ... Určite to bol úžasný moment pre Kanadu a Crosbyho. Pamätám si ako som videl mužov na tribúne, ktorí plakali. Potom som si uvedomil, ako veľa to pre nich znamenalo," uviedol hráč Chicaga Blackhawks.

Nechýbalo však veľa a Kanada by sa možno zlata na domácom ľade nedočkala. V semifinále čelila obrovskému záverečnému tlaku Slovákov a nebyť vynikajúceho zákroku Roberta Luonga pri šanci najproduktívnejšieho hráča turnaja Pavla Demitru, mohlo sa predlžovať už v semifinále. "Ten čas ale letí, že? Keď sa pozerám na zostrihy z toho zápasu a predĺženia, tak mám stále zimomriavky. Je to skvelé. 'Sid' to dokázal a určite bude jedným z najlepších hráčov všetkých čias," dodal Luongo.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: SITA

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Ovplyvnia parlamentné voľby náš dosah na eurofondy? Toto môže urobiť Európska únia!
(ilustračné foto)
Rusi terčom útoku: Zahynuli dvaja ľudia!
Foto
Už to nevydržala! Krištofova manželka sa zastala hráčov z KHL: Odkaz všetkým neprajníkom
Robert Fico, Milan Majerský.
Foto
Pristane Majerský na Ficovu hru? Jeden zo zakladateľov KDH aj politológovia reagujú! TOTO mu radia
V košickej zoo sa v januári narodilo medvieďa matke Xene a otcovi Filipovi, kolektív ošetrovateľov ho pomenoval Ares.
Váš Tip
Medvedica v košickej zoo sa začala správať zvláštne: O chvíľu zistili, čo je vo veci!
(ilustračné foto).
Zvládnete diktát pre šiestakov? Otestujte sa, ako ste na tom s pravopisom
Bomb in Kobane in Syria
Útok na vojenskú základňu v strednom Iraku: Je to odveta Izraelu?
Ako by Huliaka a Kuffu potrestali exšéfovia NR SR?!
Foto
“Experti" Huliak a Kuffa: Jeden fúka dym na rastlinu, druhý chráni muchy! Exšéfovia NR SR reagujú
K tragédii za dverami bytu na Bieloruskej ulici došlo ešte vlani v januári.
Foto
Byt hrôzy, kde Stanislav († 53) zabil seba i rodinu: Bojí sa tam vstúpiť aj právnička! Sused prehovoril
Ondrej Kandráč patrí k najvyťaženejším hudobníkom.
Foto
Skončí Ondrej Kandráč nadobro v Bratislave? Odkaz pre východniarov: Chvíľa, v ktorej sme si všetci rovní!
2021 Ľadové jazero. V priebehu troch rokov zmizlo niekoľko desiatok centimetrov ľadu, ostali len kvaple.
Foto
Z Demänovskej ľadovej jaskyne ZMIZOL ľad! Z obľúbenej atrakcie nezostalo nič: Aký je dôvod?
Dnes je ich vzťah už minulosťou.
Foto
Andrej Babiš šokoval rozchodom: O odlúčení sa už dlhšie špekulovalo! TOTO má byť dôkaz