Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
29.02.2020 12:00 | Správy | Politika

Takto Slováci hlasovali v minulosti: Prekonáme účasť z roku 2002?

Najvyššia účasť za poslednú dekádu a nebývalý vplyv zahraničných Slovákov na výsledky.

Tohtoročné parlamentné voľby môžu byť podľa odborníkov v mnohých oblastiach prelomové. Očakáva sa, že k urnám príde najviac Slovákov od roku 2002.

Fotogaléria
13
fotiek v galérii

Najvyššia účasť vo voľbách bola na Slovensku krátko po Nežnej revolúcii, keď prišli komunisti o monopol moci. V prvých slobodných voľbách do Slovenskej národnej rady v roku 1990 sa ešte v rámci Československa zúčastnilo na súčasné pomery už nedosiahnuteľných takmer 96 % oprávnených voličov. Ako sme si zvykali na demokratické voľby, záujem postupne upadal a posledný prudký nárast účasti sme zaznamenali v parlamentných voľbách v roku 1998, keď Slováci dali zbohom Mečiarovi, ktorý sa už nikdy potom do premiérskeho kresla nevrátil.

V posledných štyroch voľbách už počet hlasujúcich občanov neprekročil hranicu 60 %, aj keď trend je mierne stúpajúci. Podľa sociológa Michala Vašečku by sa táto cifra mohla po rokoch prekonať. „Pokiaľ sme predpovedali, že to môže byť 60 – 62 %, tak sa ukazuje, že by to mohlo byť ešte o trošku vyššie. Neočakávam síce takú vysokú účasť ako v roku 1998, ale oproti predchádzajúcim môže byť vyššia,“ hovorí sociológ, podľa ktorého sa ľudia od vraždy Jána Kuciaka († 27) a jeho snúbenice začali znova zaujímať o politiku.

 

„Skutočne sa zvýšil záujem ľudí o verejné dianie a prišlo k emancipácii občianskej spoločnosti. Ľudia majú pocit, že by mali nejakým spôsobom participovať občiansky a politicky viac a za posledné roky ten záujem narástol a ľudia tým žijú nepomerne viac ako predtým.“

Slováci letia domov

Obrovský záujem o voľby je aj u Slovákov žijúcich v zahraničí. Vyše 55-tisíc ich požiadalo o voľbu zo zahraničia prostredníctvom pošty, čo nemá v histórii obdobu. A nielen to, húfy Slovákov sa chystajú na volebný víkend pricestovať späť do vlasti. Podľa spoločnosti zaoberajúcej sa predajom leteniek sa na víkend 29. februára chystá priletieť do Viedne, Bratislavy, Budapešti alebo Košíc až o 133 % viac Slovákov ako počas porovnateľného obdobia parlamentných volieb v roku 2016.

„Aktuálny dopyt po letenkách domov na Slovensko je aj preto priam enormný a v histórii našich volieb určite rekordný,“ uviedol Jozef Rybár z cestovnej kancelárie Pelikán. Slováci sa podľa dát spoločnosti pre volebný víkend na slovenské a okolité letiská najčastejšie vracajú zo Španielska, Spojeného kráľovstva či Talianska.

Stávkové kancelárie taktiež odhadujú vysokú účasť. Podľa bookmakerov je najpravdepodobnejšie, že to bude dokonca viac ako 64 až 65 % Slovákov.

Otvoriť galériu

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR, Nový Čas, fsz

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


2021 Ľadové jazero. V priebehu troch rokov zmizlo niekoľko desiatok centimetrov ľadu, ostali len kvaple.
Foto
Z Demänovskej ľadovej jaskyne ZMIZOL ľad! Z obľúbenej atrakcie nezostalo nič: Aký je dôvod?
Dnes je ich vzťah už minulosťou.
Foto
Andrej Babiš šokoval rozchodom: O odlúčení sa už dlhšie špekulovalo! TOTO má byť dôkaz
Kim pri príležitosti dokončenia druhej fázy výstavby bytových jednotiek symbolicky prestrihol červenú pásku.
Foto
Kim Čong-un ako HIPSTER alebo sa len snaží schovať KILÁ navyše?! FOTO ako sa ohákol na akciu
Nový Atlas
Foto
Vývojár predstavil najpokročilejšieho humanoida: Pohyby ako z HORORU?! Sledujte, čo všetko už dokáže
Volodymyr Zelenskyj.
Zelenskyj počas svojej cesty navštívil ukrajinské mestá zmietané bojom: Aký bol dôvod jeho návštev?
Julija Navaľná, vdova po ruskom opozičnom politikovi Alexejovi Navaľnom, prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií 19. apríla 2024 v nemeckom Gmund am Tegernsee.
Obrovská pocta: Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií, slová do boja
Americký občan Russell Bentley bol zabitý v Moskvou okupovanom východoukrajinskom meste Doneck.
Američania smútia! Ich občan bojoval na strane proruských separatistov: V Donecku ho zabili
Close up focus on female mixed race palm hand showing stop sign, serious african american woman protesting against bullying in society, sexual or racial discrimination, denying family abuse indoors.
Tento štát chce zrušiť zákon, ktorý bráni mrzačeniu žien: Akú to bude mať dohru?
Wind Power Generator
Holanďania si posvietia na veterné turbíny: Nastavia kamery, toto chcú zistiť
Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha