Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
27.02.2020 20:59 | Správy | Zahraničné správy

Prezident Macron pripravuje Francúzsko na najhoršie: Hrozivé slová o epidémii koronavírusu

Epidémia koronavírusu vo Francúzsku je nevyhnutná, myslí si prezident Emmanuel Macron. Krajina sa však podľa neho pripravuje a musí sa s ňou vyrovnať, ako najlepšie bude vedieť, citovala slová hlavy štátu agentúra AFP.

Minister zdravotníctva Olivier Veran potom večer informoval o "výraznom náraste" počtu nakazených v krajine. Infekcia sa mala preukázať u ďalších 20 osôb, čím celkový počet prípadov stúpol na 38. Stále platí, že dvaja ľudia s chorobou COVID-19 - Číňan a Francúz - vo Francúzsku zomreli.

Otvoriť galériu

Za nárastom počtu registrovaných nakazených podľa ministra Verana stojí dohľadanie "kontaktných osôb". Z 20 novo nahlásených prípadov sa väčšina týka departementu Oise, z ktorého pochádzal aj 60-ročnou muž, o ktorého smrti médiá informovali v stredu. Tri osoby, u ktorých boli testy pozitívne, pôsobili v tejto oblasti severne od Paríža na vojenskej základni. "Máme pred sebou krízu, epidémiu, ktorá prichádza ... budeme jej musieť čeliť, ako najlepšie budeme vedieť," povedal predtým prezident Macron po návšteve parížskej nemocnice Pitié-Salpêtrière. Práve tam zomrel spomínaný stredoškolský učiteľ z Oise.

Lekár Eric Caumes z oddelenia infekčných a tropických chorôb, s ktorým Macron hovoril, vysvetlil, že Francúzsko čaká situácia podobná tej v Taliansku. "Francúzske prípady, obzvlášť pacient, ktorý včera zomrel v (nemocnici) Pitié, a prípad, ktorý je hospitalizovaný v Amiense, nemajú väzbu na Čínu. To znamená, že vírus už koluje medzi nami," vysvetlil Caumes. Aj pacient, ktorý leží v kritickom stave v Amiense, pochádza z regiónu Oise. Ani on, ani zosnulý učiteľ neboli v uplynulých dňoch v rizikových oblastiach nákazy.

 

Minister zdravotníctva oznámil, že nových 12 prípadov z departementu, ktorý prakticky susedí s hlavným mestom, súvisí s týmito dvoma mužmi. Okrem pacienta v Amiense je vo Francúzsku pod dozorom lekárov ďalších 23 ľudí s koronavírusom. Lekár François Salachas Macrona vyzval, aby poskytol zdravotníctvu viac peňazí. "Keď bolo treba zachrániť parížsku katedrálu Notre-Dame, mnoho ľudí to dojalo. Teraz musíme zachrániť verejné nemocnice," povedal Salachas.

Po celom svete sa novým typom koronavírusu, ktorý spôsobuje chorobu COVID-19, nakazilo vyše 82 500 ľudí. Vírus sa postupne dostal z Číny do množstva krajín Európy či do USA a je spojený so smrťou už viac ako 2 800 ľudí.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: ČTK

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Drvivá väčšina vodičov v Košiciach si nesadla za volant
Autobus sa na Pereši zrazil s nákladným autom: Vodič bezočivo ušiel! Vie už polícia, o koho ide?
Tragická nehoda neďaleko Šale: Pri zrážke dvoch áut zahynul vodič († 40) a manželský pár
Interiér žiari luxusom.
Foto
Zo slov Olivera Andrásyho mrazí: Pripravuje sa na NAJHORŠIE?!
Polícia obvinila dvoch mužov, ktorí sprejovaním poškodili budovu v Bratislave.
Foto
Polícia v Bratislave dolapila dvoch mladíkov: Sprejovaním poškodili bytový dom!
Na snímke uprostred predseda Progresívneho Slovenska Michal Šimečka na tlačovej konferencii počas volebnej noci v centrále hnutia.
PS má vyzývu Druckera a vládu: Dôvodom je reedukačné centrum v Bystričanoch
(ilustračné foto)
Foto
Momenty hrôzy za Holíčom: Muž mieril na autá zbraňou! Vydesení cestujúci zalarmovali políciu
Na snímke poslankyňa parlamentu SR Jana Bittó Cigániková (SaS).
SaS kritizuje návrh k vyplateniu príspevkov organizáciám v zdravotníctve: Hovorí o vyhodených peniazoch
Zasadnutie Európskeho parlamentu v Štrasburgu
Asistent europoslanca má byť špión: Európsky parlament učinil závažný krok
(ilustračné foto)
Prípad ako z akčného filmu: Polícia rieši nebezpečné prenasledovanie! Uf, z toho až mrazí
Foto
Mladá volejbalistka († 21) spáchala samovraždu: So záchranármi vypila čaj a potom skočila
Štefan Harabin, Tibor Gašpar.
Nezhodne sa koalícia na nominácii Harabina do Súdnej rady SR? Tibor Gašpar má obavy
Hands holding mobile phone on blurred background
Foto
Ľudia šírili HOAX: Nenormálne, aká lož koluje na internete