Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
27.02.2020 15:38 | Správy | Peniaze

Británia odmieta podmienky EÚ o brexite, hrozí odchodom z obchodných rokovaní

Britská vláda dala najavo, že v rámci rokovaní s Európskou úniou o budúcich vzťahoch nemieni pristúpiť na jej pravidlá a v prípade, že sa do konca júna nedosiahne určitý pokrok, rokovania ukončí.

Poukazuje na to mandát pre britský vyjednávací tím, ktorý britská vláda vo štvrtok zverejnila. Londýn chce, aby sa obe strany najneskôr do konca prechodného obdobia (31. decembra 2020) dohodli na vzťahoch, ktoré budú vychádzať "z priateľskej spolupráce rovného s rovným". Zároveň upozorňuje, že nebude súhlasiť s tým, aby sa britské zákony prispôsobovali pravidlám Európskej únie alebo aby akékoľvek inštitúcie EÚ vrátane Európskeho súdneho dvora mali nad Britániou jurisdikciu.

Navyše, ako sa v dokumente uvádza, ak vyjednávači nebudú mať koncom júna aspoň "hrubý náčrt dohody", je možné, že Londýn nebude v rokovaniach pokračovať. Ako vláda uvádza, v takom prípade v júni rozhodne, "či by Británia nemala s rokovaniami skončiť a pokračovať s prípravami na riadené ukončenie prechodného obdobia".

V rámci svojho vyjednávacieho mandátu Európska únia trvá na dodržiavaní svojich noriem Britániou aj po prechodnom období, ak chce Londýn pokračovať v doterajšom obchode s EÚ. Podľa Londýna by však v takom prípade celý brexit stratil zmysel a Británia radšej pristúpi na obchodné bariéry, než sa vzdať pôvodného cieľa "opätovne získať kontrolu".

 

Brusel má však vlastné argumenty. Podľa Európskej komisie blízkosť britského trhu a úzke hospodárske vzťahy sú po zhruba 50-ročnom členstve Británie v EÚ dostatočným dôvodom na to, aby od Londýna požadovala dodržiavanie európskych noriem. Brusel sa obáva, že v prípade ústupu Británie od európskych štandardov v pracovnej a environmentálnej oblasti by firmy z EÚ začali ekonomicky strácať. EÚ okrem toho trvá na tom, aby v Británii naďalej platili aj európske normy v oblasti štátnej pomoci, čo Londýn okamžite odmietol. "Máme záujem o konkurenčné prostredie do budúcnosti, to však musí byť spravodlivé," povedal tento týždeň v Európskom parlamente hlavný vyjednávač EÚ Michel Barnier. Podľa neho by pre Britániu nemal byť problém dohodnúť sa na základných pravidlách.

Jednou z citlivých tém bude rybolov a požiadavka EÚ, aby lode z členských štátov mohli aj v budúcnosti loviť v britských vodách. Brusel varoval, že nedohoda v tejto oblasti môže ohroziť ďalšie rokovania. Londýn však tvrdí, že od januára budúceho roka bude nezávislým štátom a nemieni spájať právo na prístup krajín EÚ do svojich vôd s právom na prístup Británie na trh EÚ. Namiesto toho navrhuje Bruselu, aby sa o prípadnom výlove rozhodovalo na ročnej báze.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Dcéra mala s otcom vrúcny vzťah
Foto
Lauferova († 84) dcéra prelomila mlčanie: TAKTO to s otcom bolo naozaj! Posledné chvíle a rozlúčka
Natankujte a vyhrajte.
Slovnaft sa pripravuje na rozsiahlu odstávku: Bude to stáť poriadny balík!
(ilustračná foto)
Krajské mesto zápasí s veľkým problémom: Na sídlisku sa zosunul svah! Rátajte s obmedzeniami
Philipovi sa Harryho manželka nepozdávala už od začiatku.
Foto
Princ Philip pred Meghan už od začiatku VAROVAL! Dal jej PREZÝVKU, z ktorej musela peniť
Herák hovorí, že ide o bludy a odmieta akúkoľvek spojitosť s obťažovaním.
Na exposlanca Heráka podal prokurátor obžalobu: Týka sa sexuálneho zneužívania viacerých žien
Medvede sa vyskytujú už aj v oblastiach, ktoré pre ne nie sú prirodzené.
Obyvateľ čelil medveďovi neďaleko cintorína! Po Tatrami zasadal krízový štáb: Dôjde aj na krajné riešenie?
(ilustračné foto).
Rusko varuje Európu pred ODVETOU: Ak sa to stane, príde veľmi tvrdá reakcia!
(ilustračné foto).
25 rokov od vstupu Česka do NATO: Ministri zahraničných vecí zasadnú v Prahe
Ruský prezident Vladimir Putin (vľavo) a ruský minister obrany Sergej Šojgu
Ľadové slová ruského ministra! Silný odkaz pre Západ: Takýto máme PLÁN
Pestovatelia zo sadu Dobrý ježko zachraňovali úrodu.
Abnormálne teploty zamávali s prírodou: Spozorované úkazy spravia farmárom vrásky na čele
Vo vozidle museli vysať zeminu, zvyšky jedla aj iné nečistoty
Foto
Veľký test vysávačov do auta! Ktorý sa najviac oplatí? Tu sú výsledky
Kréta je obľúbenou dovolenkovou destináciou Slovákov.
Na gréckom ostrove prebieha najväčšie cvičenie: Desivý scenár!