Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
26.02.2020 18:36 | Správy | Zahraničné správy

Šíri sa rýchlosťou blesku: Koronavírus hlási ďalších 5 štátov!

Severné Macedónsko potvrdilo v stredu prvý prípad nákazy koronavírusom SARS-CoV-2. Ide o ženu, ktorá sa nedávno vrátila z Talianska, oznámilo severomacedónske ministerstvo zdravotníctva, píše agentúra Reuters.

"Pacientka bola pozitívne testovaná na koronavírus... Je prvou pacientkou v Severnom Macedónsku, ktorá mala pozitívny test na tento patogén," povedal minister zdravotníctva Venko Filipče s tým, že žena je v stabilizovanom stave.

Občianka Severného Macedónska sa vrátila do vlasti v dodávke s dvoma ďalšími ľuďmi, ktorí teraz podstupujú testy, spresnil Filipče.

Prvých dvoch nakazených novým typom koronavírusu na svojom území v stredu ohlásil aj Pakistan. Podľa ministra zdravotníctva sú obaja pacienti v stabilizovanom stave. Krajina susedí s Čínou aj s Iránom, čo sú dva štáty s najväčším počtom obetí nového vírusu na svete, poznamenala agentúra AFP.

"K obom prípadom pristupujeme podľa štandardných klinických protokolov a oba sú stabilné. Nie je dôvod na paniku, vec je pod kontrolou," napísal na twitteri pakistanský minister zdravotníctva. Jeden z nakazených sa podľa agentúry Reuters objavil v najväčšom pakistanskom meste Karáčí, zatiaľ čo informácie o lokalite druhého prípadu zatiaľ nie sú známe. Pakistanské úrady zatiaľ neuviedli, kde sa infikovaní na ich území vírusom nakazili.

Koronavírus hlásia už aj v Gruzínsku, Nórsku a Rumunsku

Gruzínsko potvrdilo v stredu prvý prípad nákazy koronavírusom SARS-CoV-2. Zároveň ide o prvý prípad infekcie v regióne južného Kaukazu. Informovala o tom spravodajská televízia Sky News. Podľa spravodajského portálu ghn.ge je infikovaným 50-ročný Gruzínec, ktorý sa vrátil do vlasti z Iránu cez Azerbajdžan. Hospitalizovaný bol na infekčnom oddelení nemocnice a jeho zdravotný stav je uspokojivý.

Prvý prípad nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 potvrdilo v stredu aj Nórsko. Oznámil to nórsky inštitút verejného zdravia (NIPH) s tým, že osoba, u ktorej testy koronavírus potvrdili, je v domácej izolácii, informovala agentúra Reuters. Ide o človeka, ktorý sa minulý týždeň vrátil z Číny. Podľa NIPH nie je chorý ani nevykazuje nijaké symptómy.

Rumunsko potvrdilo v stredu prvý prípad nákazy koronavírusom SARS-CoV-2. Nakazený muž bol v kontakte s talianskym občanom, ktorý Rumunsko navštívil minulý týždeň. Oznámil to rumunský minister zdravotníctva Victor Costache. "Pacient, ktorý je v dobrom zdravotnom stave a nevykazuje nijaké symptómy, bude prevezený do bukureštskej nemocnice infekčných chorôb," povedal podľa agentúry AFP Costache na tlačovej konferencii. U siedmich ďalších osôb, ktoré bývajú na rovnakej adrese ako nakazený, nachádzajúcej sa v župe Gorj na juhovýchode Rumunska, lekárske testy výskyt koronavírusu nepotvrdili. V karanténe však z preventívnych dôvodov strávia nasledovných 14 dní, uviedol Raed Arafat, predstaviteľ ministerstva zdravotníctva. Zdrojom vírusu v Rumunsku je pravdepodobne zmienený Talian, ktorý sa po štvordňovej návšteve Gorj vrátil do vlasti.

 

V utorok nahlásilo prvý prípad aj Chorvátsko. Nakazeným je mladý muž, ktorý sa vírusom infikoval počas pobytu v Miláne, kde sa nachádzal od 19. do 21. februára.

Srbský prezident Aleksandar Vučič po stretnutí s zdravotníckymi predstaviteľmi v stredu uviedol, že v Srbsku sa doposiaľ nevyskytol žiaden prípad infikovania koronavírusom.

Nový koronavírus sa doposiaľ rozšíril do vyše 45 krajín. Približne 81 000 ľudí sa ním nakazilo, 2 770 nákaze podľahlo a viac ako 30 330 osôb sa z ochorenia COVID-19 vyliečilo. Výskyt koronavírusu SARS-CoV-2 hlásili po prvý raz v decembri 2019 v čínskom meste Wu-chan, metropole provincie Chu-pej. V Číne epidémia podľa WHO vrcholila 2. februára a odvtedy slabne. K stredajšiemu ránu v tejto krajine zaznamenali 78 190 prípadov nákazy a 2 718 úmrtí.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: ČTK, TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Dentist working in dental clinic with patient in the chair.
Bojíte sa zubára ako čerta? Všetko začína už doma: Dodržiavajte tieto rady a budete mať pokoj
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová a starosta obce Zborov Ján Šurkala.
Čaputová na východe navštívila aj Starú Ľubovňu: Odovzdanie významného ocenenia a ... Čo všetko tam stihla?
Na prelomenie zákona potrebujú aj hlasy opozície.
V parlamente nastala minúta ticha: Uctili si tak obrovskú tragédiu spred 109 rokov
Súd v Iráne odsúdil na smrť populárneho rappera.
Hrozná rana pre známeho rappera: Čaká ho smrť! Čo sa mu stalo osudným?
Ilustračné foto
Amfiteáter v Bratislave vyhlásili za národnú kultúrnu pamiatku! Prečo vybrali práve ten?
Slovenka Melda povedala nigérijskému futbalistovi
Foto
Láska nepozná hranice: Bývalý hráč Trnavy Taiwo sa oženil s nádhernou Slovenkou
Alergikom sa začína ťažké obdobie.
Peľová sezóna brezy sa blíži ku koncu: Nahradí ju tento SILNÝ alergén!
The poor old man's hands hold an empty bowl. The concept of hunger or poverty. Selective focus. Poverty in retirement.Homeless. Alms
Pochmúrne vyhliadky pre celý svet: Hrozivé konflikty zvyšujú prípady akútneho hladu
Rowan poklad našiel pri prechádzke so psom.
Foto
Školák pri venčení psa natrafil na zvláštnosť: Zistili, čo to je, mama lapala po dychu!
Foto
Spečatí Hancko životný prestup? Záujem majú tieto dva veľkokluby
Pri pobreží Kanárskych ostrovov sa utopili najmenej traja migranti
Nelegálna migrácia s tragickým koncom: Medzi obeťami je aj dieťa! Úrady zadržali podozrivých
Paľo Habera
Foto
FOTOhádanka: Je vám štrbavý chlapček povedomý? Vďaka nemu sa stal tento kúsok oblečenia legendárnym!