Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip

V prípade úmrtia Lukáša († 18) zistil inšpektorát práce porušenia predpisov: Dostane škola po smrti žiaka pokutu 100 000 €?

Mal sa učiť na maturity, namiesto toho rodina rozmýšľa, kedy ho pochová. Užialení blízki stále čakajú na vyšetrenie, prečo musel ich milovaný syn Lukáš († 18) zomrieť. Svoj záver zatiaľ priniesol inšpektorát práce.

Podľa neho boli na Spojenej škole elektrotechnickej v Nových Zámkoch zistené viaceré porušenia predpisov na úseku bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci. Samotnú nehodu však neriešili, keďže Lukáš nebol zamestnanec. To je v rukách mužov zákona. Ani viac ako dva mesiace po tragédii nemajú blízki Lukáša († 18) z Palárikova odpoveď na otázku, čo sa na hodine merania elektriky v osudný deň stalo. Mladíka počas vyučovania zasiahol elek­trický prúd, o necelé tri týždne neskôr v nemocnici zomrel.

Otvoriť galériu

Chlapec sa mal v týchto dňoch pomaly pripravovať na skúšku dospelosti, namiesto toho jeho popol čaká, kým ho uložia do hrobky. „Je to veľmi ťažké, učíme sa s tým žiť, ale kto to neprežil, nepochopí,“ priznáva otec Pavol s tým, že čakajú na povolenie na stavbu hrobky, kde by urnu uložili. „V zime ho však nevydávajú, tak niekedy na jar. Potom ho pochováme,“ smutne dodá. O okolnostiach vopred nechce hovoriť, rodina čaká na závery vyšetrovania: „Dohodli sme sa aj s vedením školy, že dovtedy nebudeme k tomu dávať informácie.“

Vyšetrovanie už ukončil Inšpektorát práce v Nitre. Nejedná sa však o pracovný úraz, nakoľko Lukáš bol študentom, nie zamestnancom. Vykonali však inšpekciu na škole, zameranú na kontrolu dodržiavania predpisov v oblasti bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci. „Inšpekciou práce boli zistené viaceré porušenia právnych predpisov na úseku bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci a to v oblasti skladovania, bezpečnostných značení, nedostatkov týkajúcich sa elektrických zariadení, za ktoré je inšpektorát práce oprávnený uložiť sankciu až do výšky 100 000 €,“ informoval Martin Mada, hlavný inšpektor práce.

 

Laboratórium, kde k nešťastiu došlo, je stále zatvorené, vyučovanie prebieha v náhradných priestoroch. „Polícia v Nových Zámkoch prípad naďalej vyšetruje ako trestný čin ublíženia na zdraví. K vyšetrovaniu okolností prípadu boli prizvaní traja znalci – z odboru zdravotníctva, elektrotechniky a BOZP.  Výsledky ich znaleckého dokazovania zatiaľ nemáme k dispozícii,“ potvrdila Renáta Čuháková, krajská policajná hovorkyňa.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas, mf

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Legendárny český hokejový útočník Jaromír Jágr.
Jágr ostro kritizuje pomery v českom hokeji: A bude ešte hrať?
Manželka Majka stála pri Dušanovi († 81) desiatky rokov.
Foto
Grúňova († 81) manželka o hodinách hrôzy: Dráma pred prevozom do nemocnice! Čo sa dialo na JIS?
Na snímke z okna zaplavený park, ktorý sa nachádza pri brehu rieky Pej-ťiang v meste Čching-jüan, v provincii  Kuang-tung na juhu Číny.
Strach a obavy, na krajinu sa rúti apokalypsa: Príde to, čoho sa všetci obávajú?!
Psík preskočil múr, pod ktorým je prázdnota.
Foto
Venčili psa na hrade Špilberk, zviera sa rozbehlo a... Prešiel im mráz po chrbte, už bolo neskoro!
Ilustračné foto
Má Čína svojich špiónov v Nemecku? Veľvyslanectvo posiela drsný odkaz: Prestaňte!
Luxemburčan má rád dobré podniky.
Ďalší škandál problémovej hviezdy: Koniec Gersona v Slovane?
Slávenie pesachu v Izraeli zatienili obavy o rukojemníkov väznených v Pásme Gazy
Foto
V Izraeli vládnu obavy, vystrašené rodiny zakročili: Výzva pre židov po celom svete!
Medveď hnedý (ilustračné foto)
Foto
V ďalšom meste na Slovensku spozorovali medveďa: Znepokojivé, kde sa pohyboval
Fun rádio obohatí nová moderátorská posila - Peter Expl0ited Altof.
Foto
Známy influencer sa pri moderátorke Fun rádia poriadne zapotil: Tričko išlo DOLE!
Ilustračné foto
Požiar obydlí na východe: Hasiči bojovali s plameňmi niekoľko hodín! Žilo tam 19 ľudí
Podtatranské múzeum v Poprade.
Váš Tip
Skvelé správy z Podtatranského múzea v Poprade: Podarilo sa im zreštaurovať TIETO dve vzácne diela z 18. storočia!
Pád vrtuľníka (Ilustračné foto)
Tragická zrážka vojenských vrtuľníkov: Zahynula celá posádka! Strašné VIDEO z nešťastia