Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
25.02.2020 10:55 | Správy | Voľby 2020

Tretia predvolebná anketa: Ktoré strany zrušia gastrolístky?

Politickým stranám zostávajú už len štyri dni na to, aby presvedčili voličov o svojom programe.

Túto sobotu sa totiž uskutočnia parlamentné voľby, v ktorých sa ukáže, koho chcú Slováci v budúcej vláde. Nový Čas oslovil desať strán, ktoré majú najväčšiu šancu dostať sa do parlamentu, a položil im päť otázok. Ktorá z nich chce zrušiť gastrolístky?

 

1. Mali by dostávať dôchodcovia lieky na predpis zadarmo?

2. Mali by mať rodiny s deťmi väčšie daňové úľavy?

3. Presadili by ste zníženie dane na pohonné látky?

4. Ako by ste donútili verejných činiteľov zverejňovať svoje skutočné príjmy a podrobné majetkové priznania?

5. Podporili by ste zrušenie gastrolístkov? Aká by bola náhrada?

 

SMER

Strana Smer – sociálna demokracia prijala celý rad sociálnych opatrení, ktoré uľahčili život seniorom, mladým rodinám alebo ľuďom v produktívnom veku. Postupne sme zvyšovali vianočný príspevok, ktorý chceme transformovať na plnohodnotný 13. dôchodok. Zvýšili sme rodičovský príspevok o 150 € a výšku materskej, ktorá dnes predstavuje istý príjem rodiča z predchádzajúceho zamestnania, pričom patrí medzi najdlhšie v celej EÚ. Pre deti v materských školách a žiakov na základných školách sme zaviedli bezplatné obedy, rovnako ako aj bezplatné vlaky, ktoré možu využívať aj seniori. Šírka sociálneho štátu na Slovensku je v stredoeurópskom priestore výnimkou. Pre stranu Smer – sociálna demokracia to však predstavuje záväzok naďalej rožširovať sociálny štát a zvyšovať životnú úroveň občanov Slovenska.

 

OĽANO

1. Pre dôchodcov s najnižšími dôchodkami budú zadarmo nielen lieky, ale aj iné služby a zdravotné pomôcky. Dôchodcovia s vyšším dôchodkom budú doplácať len minimum a s vysokým dôchodkom budú platiť za lieky tak ako pracujúci ľudia.

2. Áno, navrhujeme zvýšenie daňovej úľavy (bonusu) na deti na dvojnásobok (nielen deti do 6 rokov) a v prípade 3. a ďalšieho dieťaťa v rodine na 3-násobok. Tiež navrhujeme daňovú úľavu na zaplatené úroky za bývanie v sume 50 eur za každé dieťa.

3. Neuvažujeme o tom, skôr chceme nasmerovať väčší objem financií vybratých na daniach z pohonných látok do výstavby a rekonštrukcie ciest, ako aj ochrany životného prostredia a podpory verejnej dopravy.

4. Plánujeme povinné zverejnenie majetkových priznaní všetkých verejných činiteľov. Priznania budú pre každého dostupné na verejne prístupnom portáli. Navrhujeme tiež zavedenie povinných majetkových priznaní pre ľudí s majetkom nad milión eur.

5. Navrhujeme, aby sa zamestnanci mohli sami rozhodnúť, či chcú dostať gastrolístky alebo príspevok na stravu v hotovosti.

 

Za ľudí

1. Sme za to, aby si zamestnanci mohli vybrať, či dostanú peniaze alebo gastrolístky od zamestnávateľa.

2. Máme v programe prijatie účinného zákona, aby politici museli zverejňovať podrobné majetkové priznania. Okrem toho chceme stopercentne zdaniť majetok tým, ktorí nevedia preukázať príjem, na základe ktorého sa k majetku dostali.

3. Sme za to, aby dane na pohonné látky neboli vyššie ako v okolitých krajinách, aby naši motoristi tankovali výhodnejšie doma ako v zahraničí.

4. Na Slovensku sa rodí čoraz menej detí a naša populácia starne, preto je dôležité, aby štát podporoval rodiny s deťmi nielen cez daňové úľavy, ale aj priamou finančnou podporou.

5. Sme za to, aby štát pomáhal tým, ktorí to potrebujú, teda nielen dôchodcom, ale aj deťom. Obe skupiny by nemali platiť ani za žiadne vyšetrenie.

 

PS/Spolu

1. Sľúbiť lieky zadarmo by bol populizmus. Naším cieľom je však znížiť ich ceny pre všetkých. Preto zjednodušíme vstup generických liekov na slovenský trh vrátane biosimilárnych liekov a sfunkčníme generickú preskripciu.

2. Umožníme daňový bonus na deti. Štát bude tiež platiť poistné na dôchodkové poistenie aj za rodiča, ktorý sa stará o dieťa a súčasne pracuje, ak jeho príjem nepresiahne 60 % priemernej mzdy.

3. Nemáme to v programe.

4. Zavedieme preukazovanie pôvodu majetku a sfunkčnenie majetkových priznaní. Ak niekto nepreukáže, ako nadobudol svoj majetok, prepadne štátu.

5. Navrhneme možnosť dobrovoľne nahradiť gastrolístky finančným príspevkom zamestnancovi pri zachovaní daňových výhod, súčasne sprísnime reguláciu poplatkov za nákup a uhrádzanie gastrolístkov.

 

Sme rodina

1. Navrhujeme zrušiť akýkoľvek doplatok na lieky pre dôchodcov, ZŤP ľudí a deti do 6 rokov. Zavedieme finančný strop na doplatky na lieky, zdravotnícke pomôcky, špeciálny zdravotnícky materiál a dietetické potraviny.

2. Jedným z našich opatrení je daňový bonus vo výške 44,34 eura pre všetky deti. Týmto opatrením chceme podporiť pracujúce mladé rodiny. Oproti súčasnosti by sa zvýšila výška daňového bonusu na 44,34 eura mesačne na každé dieťa, nielen pre deti do 6 rokov.

3. Toto opatrenie nie je súčasťou nášho programu.

4. Keďže v uplynulom roku bol zákon o majetkových priznaniach verejných činiteľov sprísnený a naše hnutie toto sprísnenie podporilo, myslíme si, že súčasná úprava by mohla byť dostatočná. V prípade, že sa ukáže potreba vykonania ďalších zmien, sme pripravení ich podporiť.

5. Návrh na zrušenie gastrolístkov nie je súčasťou nášho programu.

 

SaS

1. Áno, v závislosti od ich príjmovej situácie a od ceny lieku.

2. Mali by dostať materskú v závislosti od príjmu a väčší daňový bonus na dieťa.

3. Áno, pri vyšších daňových výnosoch oproti odhadom, zároveň chceme, aby sa daň z motorových vozidiel nerátala podľa kubatúry, ale podľa emisií.

4. Dôsledným uplatnením konceptu „užívateľ konečných výhod“ a uplatnením zákona o preukazovaní pôvodu majetku, teda kto nevie preukázať, že legálnou cestou nadobudol zdroje na kúpu majetku, bude mu tento majetok zhabaný.

5. Samozrejme, náhrada by boli peniaze, daňové zvýhodnenie by ostalo.

 

KDH

1. V našom programe uvádzame, že znížime doplatky za lieky, ako aj celkovú finančnú záťaž. A pri ohrozených sociálnych skupinách, ako sú dôchodcovia, by mala byť tá zľava blížiaca sa k 100 percentám.

2. Áno. Samozrejme, že áno. Rodina je našou prioritou. My ako konkrétne návrhy hovorime daňový bonus na dieťa 100 eur mesačne pre pracujúcich rodičov).

3. V prípade, že by to ekonomická situácia dovoľovala, áno. Chceme však podporovať aj rozširovanie alternatívnych pohonov, ako je elektrická energia.

4. Funkčným zákonom.

5. V zásade áno. Z gastrolístkov Nie. sa stal biznis. Ak by mal zostať v tejto podobe, tak navrhujeme ako jednu z alternatív, že vydavateľom gastrolístkov by mohol byť aj štát a percentá, ktoré si strháva, a ktoré sú jednoduchým ziskom, by boli následne investované do nejakých vybraných sociálnych projektov.

 

SNS

1. Áno. Dnes je zákonná povinnosť, aby z každej skupiny liekov bol minimálne jeden liek bez doplatku.

2. Áno. Ak chceme, aby sa rodilo viac detí, musíme podporiť práve mladé rodiny s deťmi. Daňové úľavy sa pritom budú týkať práve tých rodín, kde rodičia pracujú.

3. Áno, znížili by sme spotrebnú daň z minerálnych olejov.

4. Treba sprísniť kontrolu nad vykazovaním a skutočnosťou. V prípade nesúladu dotyčný by mal opustiť verejnú funkciu.

5. Pre tento čas nie som za zrušenie gastrolístkov, skôr treba začať diskusiu o výške provízie a ziskových maržiach.

 

Most-Híd

1. Kontrolovane áno.

2. Áno.

3. Nie.

4. Legislatívnou cestou.

5. Nie.

 

Dobrá voľba

1. Určite áno. V Dobrej voľbe presadzujeme, aby mali lieky bez doplatkov nielen seniori, ale aj deti do 6 rokov a ŤZP.

2. Navrhujeme, aby rodič po ukončení RD po treťom dieťati mal možnosť využívať ďalšie 3 roky zníženú sadzbu dane z príjmu FO zo závislej činnosti na úrovni 5 %. Na rodiča končiaceho RD po štvrtom dieťati navrhujeme ponechať zníženú sadzbu na ďalších 7 rokov a po piatom dieťati o ďalších 10 rokov.

3. Zastávame názor, že časť takto vyzbieraných daní by mohla byť využitá napríklad na podporu environmentálnych aktivít.

4. Podanie úplného majetkového priznania by malo byť jednou zo základných podmienok na zotrvaní vo funkcii.

5. V súčasnosti zmeny v Zákonníku práce v tejto oblasti neplánujeme.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: pol, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Ilustračné foto
Expert prezradil, čo sa deje s vaším telom PRED SMRŤOU! Aj keď už človek nereaguje, stále môže... Tomu nebudete veriť!
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán sa búcha do pŕs: Keby nebolo národnej vlády, Maďarsko by už bolo po krk vo vojne, tvrdí
Potopené vozidlá na zaplavenej hlavnej ceste v Dubaji 17. apríla 2024.
Foto
Smutné správy z Dubaja: Hlásia ďalšie obete! Desivé detaily ich posledných chvíľ
Dominika Cibulková s mamou Katarínou.
Cibulkovej mama Katarína si rada zájde do dcérinho šatníka: TOTO si požičiava najviac!