Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
25.02.2020 11:55 | Správy | Domáce správy

Strhnutá strecha, most aj elektrické stĺpy: Po víchrici Júlia zostali len obrazy skazy

Opäť sme na vlastnej koži pocítili vyčíňanie počasia! V noci z nedele na pondelok sa Slovenskom prehnala víchrica, ktorá strhávala strechy či elektrické stĺpy.

Pod Tatry priviala povodeň, ktorá poškodila provizórny most vedúci do lyžiarskeho strediska. Takúto odvrátenú tvár počasia sme nezažili tento rok po prvý raz.

Fotogaléria
7
fotiek v galérii

Pani príroda opäť ukázala svoju silu a na Slovensku sa nám v nedeľu večer poriadne rozfúkalo. Najsilnejšie nárazy vetra sme pocítili na západe Slovenska. Na horách sa dokonca víchrica zmenila na orkán. „Na Chopku dosahoval vietor 173 km/h, na Lomnickom štíte 130 km/hod. Fúkalo aj v Bratislave – 108 km/h a 101 km/h dosiahla víchrica aj v Nitre a Liesku,“ prezradil klimatológ Pavel Faško. Ako sa dalo čakať, víchrica, ktorej nemeckí meteorológovia dali meno Júlia, napáchala na Slovensku značné škody. Na rozdiel od situácie z 5. februára, keď zastávka v Myjave zabila 2 deti, si tentoraz vietor žiadne obete nevyžiadal.

 

Padnutý most

S vetrom prišlo pod Tatry aj oteplenie a výdatný dážď. Najdramatickejšia situácia bola v meste Svit, kde veľká voda vážne poškodila provizórny most cez riečku Mlynica vedúcu do lyžiarskeho strediska Lopušná dolina. Miestni podnikatelia tak majú hlavu v smútku. Kým v lete sa trápili s poškodeným a nefunkčným mostom, teraz im voda zobrala aj ten dočasný.

„Bohužiaľ, lyžiari, ktorí sa k nám chystali na prázdniny, budú mať problém sa k nám dostať. Verím, že mesto túto situáciu rýchlo vyrieši. No aj keby bol most funkčný, tak by sme v pondelok v našom stredisku určite nelyžovali, lebo nám stromy popadali na vlek a polámané konáre na lyžiarske trate. No to za deň dokážeme odstrániť a upraviť tak, aby sa opäť dalo lyžovať,“ povedal pre Nový Čas konateľ jedného z lyžiarskych stredísk Ľubomír Kozubík (59).

Do reči nebolo ani primátorke Svitu Dáši Vojsovičovej. Hoci sa obávali jarného topenia ľadu, prišla povodeň. „V meste je vyhlásený tretí povodňový stupeň a čo bude ďalej, rozhodne krízový štáb, ktorý som zvolala,“ uviedla.

Prepadnutá cesta, padnuté stĺpy

Poriadne zabrať dostali aj hasiči v Žilinskom kraji, kde ich bola v teréne takmer stovka. Smerom na Makov sa dokonca prepadla cesta a odstaviť tam museli jeden jazdný pruh. V Lutišiach spadli na vozovku 4 betónové stĺpy a veľkým šťastím bolo, že práve v tej chvíli nešlo tadiaľ žiadne auto a nedošlo k nešťastiu. „Niektoré stĺpy elektrického vedenia sú naštrbené. Lokálne vypadla elektrina na konci časti Radôstka a na začiatku Lutíš. Teraz bude potrebné skontrolovať aj stav ostatných stĺpov. Bol veľký problém dovolať sa na energetiku, nikto mi hodinu nedvíhal,“ okomentoval situáciu starosta obce Lutiše Anton Štefko.

Otvoriť galériu

„Stredoslovenská distribučná začala riešiť pre vietor situáciu až v pondelok ráno. Včera dopoludnia bolo bez elektrickej energie viac ako 23-tisíc odberných miest. Paradoxom je, že ide už o tretiu tohtoročnú kalamitu, pričom všetky vypukli vo februári,“ povedal hovorca spoločnosti Miroslav Gejdoš.

 

Otvoriť galériu
Ladislav zo Svitu
Zdroj: iglu

-Vôbec neviem, ako to u nás vyzerá, čo tam ten vietor zase narobil. Neviem sa do strediska dostať. Skúsim to po poľnej ceste, verím, že ale nezapadnem niekde v blate. Čo je na február, kedy by mala zima vrcholiť, dobrý paradox. A kedy sa k nám lyžiari dostanú, to je ďalšia vážna otázka.

 

Bude sa to opakovať

Otvoriť galériu
Pavel Faško
Zdroj: anc

- Február nie je typický takýmto charakterom počasia, pretože je to posledný zimný mesiac a malo by byť menej turbulentné. Minulý rok podobne fúkalo v marci a treba povedať, že teraz fúka oveľa viac ako pred rokom. Je to podmienené tým, že cez severné časti Atlantického oceánu, kde je výrazná aktivita tlakových níží, sa k nám dostáva vzduch, ktorý spôsobuje, že sa striedajú teplé a studené vzduchové hmoty.Teploty sú však nad dlhodobým priemerom.

Prejavilo sa to na krajnom juhozápade, je to spôsobené blízkosťou Álp. Vietor sa točil a došlo k tzv. fénovým efektom, a preto v noci teplota stále stúpala a až prechod frontu spôsobil zmenu teploty. Charakter počasia sa nebude meniť ani v nasledujúcich dňoch, takže predpokladám, že takýto vietor tu budeme ešte mať.

 

Pred vetrom varovali

Helena Kanderková, hovorkyňa Allianzu - Slovenskej poisťovne.

- Pred búrkou sme v nedeľu okolo 13. hodiny poslali približne 5 000 klientom SMS správu s varovaním o blížiacom sa silnom nárazovom vetre.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: sv, Nový Čas, kil, ivš, iglu, kuk

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




(ilustračné foto).
Dráma na podujatí Ľavicovej strany: Do miestnosti vtrhli útočníci! Hrozivé, čo nasledovalo
 Biden bude v utorok 12. decembra v Bielom dome hostiť ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.
USA tajne poslali Ukrajine rakety s dlhým doletom, na priamy príkaz prezidenta
Na snímke radosť po góle zľava Branislav Mezei (Nitra) a Samuel Buček (Nitra). Budú sa dnes večer Nitrania tešiť so zisku titulu?
Prvé slová kapitána Nitry po zisku titulu: Zaslúžime si dlhé oslavy!
Nemecký europoslanec za krajne pravicovú Alternatívu pre Nemecko (AfD) Maximilian Krah
Nemecký europoslanec čelí vážnemu obvineniu: Úplatky z Ruska a Číny?!
Hokejisti Nitry oslavujú zisk majstrovského titulu.
Nitra sa zapísala do histórie: Pod Zoborom sa začali majstrovské oslavy!
Spevák Paľo Habera ohlásil turné.
Habera sa navliekol do legendárnych kraťasov: Ľudia šalejú! To musíte vidieť
Namiesto veľkolepej svadby musela Ashlee svoju lásku odprevadiť na druhý svet.
Muž († 42) požiadal priateľku o ruku a potom... Tragédia, ktorá jej doteraz nedá spávať
Male hand holding large, sharp, shiny kitchen knife. Isolated on dark background. Photo is taken with dslr camera indoors.
Pri útoku nožom na škole sa zranili traja ľudia: Hrozivé, kto za činom stojí
Alcoholism or Alcoholic concept : Close up young Asian guy feeling depressed drinking alcohol alone in pub or bar because life problem or stress.
Ako spoznáte ALKOHOLIKA? 7 znakov, ktoré si všimnete, aj keď v ruke nemá pohárik
(ilustračné foto).
Paríž sa pred olympiádou chystá na obrovské manévre: Takéto niečo sme ešte nemali!
Pri izraelskom zásahu v nemocnici Šifá zahynul vysokopostavený vodca Hamasu.
Izrael nemieni ustúpiť: Vojenský útok na mesto Rafah plánujú naďalej
Gólman Spišiakov Marcel Melicherčík sa teší na sériu s Košicami.
Prečo v Nitre nechytal Melicherčík? Spišiaci i samotný brankár odpovedajú vyhýbavo