Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
23.02.2020 11:00 | Správy | Domáce správy

Riško má vyzbierané 2 milióny na liek, boj sa neskončil: Čo bude nasledovať?

Spojili sa úplne všetci! Rodina malého Riška (22 mes.) si môže nateraz vydýchnuť. Verejnou zbierkou sa totiž pre krásneho chlapčeka podarilo vyzbierať viac ako dva milióny eur. Riško má najťažšiu formu spinálnej muskulárnej atrofie SMA1 a život mu môže zachrániť ultradrahý liek Zolgensma.

Rodina už komunikuje s nemocnicou v Bostone. Tá už vyčíslila sumu, ktorú by rodina musela zaplatiť, ak by sa tam rozhodli ísť. Suma je mimoriadne vysoká, preto zbierka pre statočného bojovníka pokračuje.

Pomôcť malému bojovníkovi Riškovi (22 mes.) sa rozhodli obyčajní ľudia i prominenti. Všetci ukázali svoje srdce a snahu zachrániť život chlapčekovi, ktorému zostávajú na podanie liečby už len necelé dva mesiace. A obrovská snaha priniesla svoje ovocie. „Včera (v piatok, pozn. red.) sme vďaka Vám všetkým prekročili 2 milióny eur. Zo srdca Vám ďakujeme,“ vyznali sa vďační rodičia na sociálnej sieti.

Tu sa však snaženie ani zďaleka nekončí. „Bohužiaľ, potrebujeme ďalšie státisíce na liečbu, ktorá na Slovensku nie je možná. Takže v zbierke pokračujeme. Aktívne komunikujeme s nemocnicou v Bostone, uskutočnil sa hovor medzi Riškovými lekármi v Košiciach a lekármi z bostonskej nemocnice. Nemocnica v Bostone vyčíslila sumu, ktorú by sme museli zaplatiť, ak by sme sa rozhodli ísť tam. Je to ďalší milión. Čakáme na vyčíslenie z Budapešti a veríme, že to bude menej, a že stihnú všetko včas pripraviť,“ vysvetľujú.

 

Čas ich tlačí – okrem faktu, že liek Zolgensma môžu chlapčekovi podať len do jeho druhých narodenín, je tu, žiaľ, i ďalšia vec. „Jeho celkový zdravotný stav sa zhoršil, nastal progres ochorenia. Doktori nám ho síce v piatok pustili z nemocnice domov, ale očakávajú, že sa vrátime. Riško už neprehĺta. Slinky mu stekajú do pľúc a tam sa zapaľujú. Riešením je urýchlene použiť liek, ktorý ho zachráni,“ píšu smutní rodičia, ktorí zo synčeka nespustia oči a obetavo sa oňho starajú.

Otvoriť galériu

Šťastná Cibulková

Správu, že malý Riško má už dosť peňazí na liek, ktorý mu môže zachrániť život, prijala s nadšením aj bývalá skvelá tenistka Dominika Cibulková (30), ktorá sa sama pripravuje na mamičkovské povinnosti. „Je to super. Som nesmierne dojatá, že naša výzva našla taký ohlas. Ja osobne som nezaváhala ani sekundu, keď ma oslovili, či by som nepomohla. Ochotný bol aj Zdeno Chára, ktorému naozaj stačilo pár slov a bolo jasné, že pomôže,“ prezradila Dominika, ktorá pomohla slovami, ale aj podporným tričkom, ktoré zverejnila na svojom instagramovom profile. „Veľmi mu držím palce, aby to všetko vyšlo. Neviem si predstaviť, čo musia jeho rodičia zažívať,“ dodala ešte Dominika, ktorá sa prvý raz stane mamou začiatkom júna, a ktorá bude Riškovi pomáhať aj v nemenej finančne náročnej ďalšej liečbe.

K podpore Riška sa okrem Cháru a Cibulkovej pridali i žilinskí futbalisti, tí vyzbierali 11-tisíc eur. Vznikla tiež myšlienka dražby dresov, pričom na výzvu zo Žiliny zareagovali hviezdy ako Marek Hamšík, Milan Škriniar a ďalší. Svoj dres dal do dražby aj fenomenálny cyklista Peter Sagan.

Pomôžu aj ostatným

To, že sa vyzbierali peniaze na liek, je jedna vec, no chlapček musí liečbu prijať. „Na jednej strane sme šťastní, že sa podaril zázrak, na druhej strane sme smutní, že boj o Riškov život len začína. Myslíme aj na ostatné deti, ktoré potrebujú rovnaký liek ako Riško. V pondelok predstavíme náš plán, ako vyzbierať peniaze aj im, pretože keď dostanú liek a liečbu skoro, nemusia zažívať to, čo my. Rodičom Alexa, Amélie a Alexeja veľmi radi poskytneme všetky informácie, aby sa čo najskôr dostali k lieku, a poradíme im, ako majú postupovať,“ uzavrela mama Riška.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: uka, šiš, Novy Cas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Ilustračné foto
Expert prezradil, čo sa deje s vaším telom PRED SMRŤOU! Aj keď už človek nereaguje, stále môže... Tomu nebudete veriť!
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán sa búcha do pŕs: Keby nebolo národnej vlády, Maďarsko by už bolo po krk vo vojne, tvrdí
Potopené vozidlá na zaplavenej hlavnej ceste v Dubaji 17. apríla 2024.
Foto
Smutné správy z Dubaja: Hlásia ďalšie obete! Desivé detaily ich posledných chvíľ
Dominika Cibulková s mamou Katarínou.
Cibulkovej mama Katarína si rada zájde do dcérinho šatníka: TOTO si požičiava najviac!