Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
21.02.2020 16:29 | Správy | Zahraničné správy

Krvavý útok v nemeckých baroch: Vyšetrovatelia predpokladajú, že útočník bol duševne chorý

Vyšetrovatelia stredajšieho útoku v nemeckom meste Hanau, ktorý sa skončil smrťou deviatich ľudí s cudzokrajnými koreňmi, ako aj samotného páchateľa a jeho matky, vychádzajú z predpokladu, že išlo o prejav duševnej choroby.

Vyplýva to z vyjadrení nemeckého generálneho prokurátora Petra Franka a prezidenta spolkovej kriminálnej polície Holgera Müncha, ktoré priniesla v piatok tlačová agentúra DPA. Podľa Müncha je z prvých zistení zjavné, že páchateľ identifikovaný ako 43-ročný Nemec trpel "ťažkým psychotickým ochorením". Frank zase potvrdil, že spolková prokuratúra prišla do styku s týmto mužom už vlani v novembri, keď sa zaoberala trestným oznámením, ktoré podal proti neznámej tajnej organizácii.

Fotogaléria
4
fotiek v galérii

V oznámení sa písalo o organizácii veľkých rozmerov, ktorá "sa pripája k mozgom ľudí a berie si z nich určité veci, aby mohla potom riadiť svetové dianie". Neobsahovalo však pravicovo-extrémistické ani rasistické prvky a prokuratúra na základe neho nezačala žiadne konanie. Do pozornosti úradov sa dostal v minulosti aj otec páchateľa, ktorý takisto podával rôzne podnety, ako sú sťažnosti. V terajšom vyšetrovaní však vystupuje len ako svedok.

Muž vyzbrojený strelnou zbraňou útočil v stredu večer v dvoch baroch s vodnými fajkami v meste Hanau v spolkovej krajine Hesensko, pričom usmrtil deväť ľudí s cudzokrajnými koreňmi. Neskôr ho našli mŕtveho vo vlastnom byte spolu s ďalšou usmrtenou osobou, ktorou bola jeho 72-ročná matka. Vyšetrovanie prípadu prevzala spolková prokuratúra, ktorá k nemu pristupuje ako k teroristickému činu. Páchateľ zverejnil niekoľko dní pred útokom videonahrávku obsahujúcu krajne pravicové a extrémistické názory. Podľa predošlých správ DPA v tejto nahrávke plynulou angličtinou odovzdáva "osobné posolstvo pre všetkých Američanov". Hovorí o tom, že v Spojených štátoch existujú tajné vojenské zariadenia, v ktorých sú zneužívané a zabíjané deti a uctieva sa tam diabol. Amerických občanov vyzýva, aby sa prebudili a začali proti tomu "okamžite bojovať".

 

Podľa denníka Bild páchateľ zanechal aj list, kde píše, že určité národy, ktoré už nie je možné z Nemecka vyhnať, musia byť vyhubené. Vyšetrovatelia teraz skúmajú údaje z mobilného telefónu a počítača, ktoré patrili útočníkovi, aby získali prehľad o tom, s kým bol v kontakte a kde sa pohyboval. Medzičasom tiež vypočuli zhruba 40 svedkov a vyhodnotili záznamy z lokalizačného systému v páchateľovom aute.

Predstavitelia vyšetrujúcich orgánov vystúpili v piatok v Berlíne na spoločnej tlačovej konferencii so spolkovým ministrom vnútra Horstom Seehoferom. Ten označil tento prípad za pravicovo-teroristický útok, čím oficiálne potvrdil predošlé predpoklady. Podľa jeho vyjadrenia ide v Nemecku už o "tretí pravicovo-teroristický útok za niekoľko mesiacov". Dodal, že "úroveň ohrozenia pravicovým extrémizmom, antisemitizmom a rasizmom je v Nemecku veľmi vysoká", a avizoval kroky na zaistenie ochrany obyvateľstva.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Hana († 77) žila posledné roky v ústraní.
Foto
Skonala Hana Brejchová († 77): So sestrou sa zmieriť nestihla! Zvláštne, čo povedala jej neter
Ilustračné foto
Slováci, túto ZNÁMU aplikáciu si za žiadnu cenu nesťahujte! Predstavuje obrovské RIZIKO
Medvede sa vyskytujú už aj v oblastiach, ktoré pre ne nie sú prirodzené.
Odstrel medveďa, ktorý mal útočiť v Liptovskom Mikuláši: Iniciatíva podala trestné oznámenie! Prípad rieši polícia
Ilustračné foto
Trávite veľa času na telefóne? Môžete mať problém! Pozrite sa, čo ukázal prieskum
Známe tváre spomínajú na Grúňa († 81).
Foto
Odišiel velikán: Známe tváre spomínajú na Grúňa († 81), ich slová vám naženú slzy do očí
Ilustračné foto
Váš Tip
V slovenských lesoch sa deje niečo zvláštne: Prekvapení sú aj skúsení hubári!
Záchranári mali plné ruky práce (ilustračné foto).
Nešťastie v jazdeckom areáli v Bratislave: Žena spadla z koňa! Na miesto letí vrtuľník
Végh si miešaním sa do volieb zavaril.
Attila Végh schytal po voľbách ďalšiu FACKU: Prišiel už o tretí KŠEFT! Košom mu dala TÁTO značka
Radoslav Ksiažek (vľavo), Štefan Kuffa a Filip Kuffa (vpravo).
Kauza Kuffovcov o útokoch na farmárov a podvodoch s pôdou: Súdny proces pokračuje
Ana chcela ujsť pred trápením a odísť zo sveta dôstojne.
Ana († 47) bojovala za eutanáziu a vyhrala: Únik z nekončiaceho PEKLA
Ranná zrážka električky s chodkyňou.
Foto
Vážna nehoda v Bratislave: Električka vrazila do chodkyne! Skončila v nemocnici
(ilustračné foto)
Magický ZÁBER, aký sa podarí raz za život: AHA, čo bolo vo vlne vedľa surfistky