Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
21.02.2020 12:00 | Správy | Domáce správy

Druhé výročie popravy Jána Kuciaka († 27) a Martiny Kušnírovej († 27): Čo všetko zmenila vražda

Už sú to dva roky od činu, ktorý navždy zmenil Slovensko. K ohavnej vražde investigatívneho novinára Jána Kuciaka († 27) a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej († 27) došlo v ich dome vo Veľkej Mači.

Za posledný rok sa polícii a prokuratúre podarilo podať obžalobu na Mariána Kočnera (56), ktorý je podľa nich hlavným objednávateľom popravy. Súd tak začal pomaly rozpletať krvavé nitky vedúce k streľbe a verejnosť sa definitívny verdikt môže dozvedieť už o pár mesiacov. Čo všetko sa za posledný rok zmenilo?

Fotogaléria
10
fotiek v galérii
Martina bola archeologička a Ján pracoval ako investigatívny novinár pre portál Aktuality. Vo svojich článkoch písal o nekalých kšeftoch exministra Jána Počiatka, nitrianskeho podnikateľa Miroslava Bödöra či podnikateľa Mariána Kočnera. Všetko sa zmenilo 26. februára 2018. Pár už niekoľko dní nedvíhal rodičom telefón a tí začali tušiť, že niečo nie je v poriadku. Ich najhoršie obavy sa v ten deň potvrdili. Polícia našla nehybné telá v ich dome. Obaja boli zastrelení. Rodičov táto správa zlomila. A nielen ich. Informácia o vražde zmenila chod celej krajiny. Začalo sa turbulentné obdobie plné zmien.

Slováci sa zomkli

Celé Slovensko sa v tomto ťažkom období zomklo tak, ako naposledy v roku 1989. Tlak na popredných ústavných činiteľov bol obrovský. Ako prvý odstúpil z postu ministra kultúry Marek Maďarič, neskôr sa k nemu pridal minister vnútra Robert Kaliňák a napokon ho nasledoval aj premiér Robert Fico, ktorého nahradil Peter Pellegrini. Zoznam podozrivých bol po ohavnom čine dlhý. Polícia napokon minulý rok na jar obvinila Kočnera, ktorý sa novinárovi vyhrážal a venoval mu množstvo textov. Vďaka jeho správam v telefóne sa zistilo, že mal pod palcom generálneho prokurátora Trnku či štátnu tajomníčku Jankovskú, ktorú nazýval svojou opičkou. Paradoxné je, že krátko po druhom výročí vraždy padne rozsudok v inej Kočnerovej kauze – za zmenky mu hrozí 20 rokov.

 

Začala sa však dlhá očista súdov. Viacerí sudcovia čelia konaniam v súvislosti so správami s Kočnerom. Na povrch vychádzajú ďalšie prepojenia vplyvných ľudí na mafiánskeho podnikateľa, ktorí tak čelia otázkam verejnosti.

Čoskoro padne rozsudok

Okrem Kočnera sedia od septembra 2018 vo väzení aj Miroslav Marček, Alena Zsuzsová, Tomáš Szabó a Zoltán Andruskó. Marček sa priznal, že bol strelcom a Andruskó, že vraždu sprostredkoval. Ostatní dvaja vinu odmietajú rovnako ako Kočner. Obžalovaným hrozí 25 rokov väzenia až doživotie. Pri vyšetrovaní postupne vychádzali na povrch viaceré závažné skutočnosti, ktoré zmenili pohľad na Slovensko. Sociologička Zuzana Kusá hovorí, že spoločnosť sa po vražde výrazne zaktivizovala. „Nie všetky aktivity sú nutne prodemokratické a žiadajú väčšiu transparentnosť spravovania spoločnosti. Najrôznejšie skupiny obyvateľstva získali väčšiu odvahu a pocit práva verejne sa angažovať za svoje záujmy a za to, čo pokladajú za záujem Slovenska,“ opisuje Kusá.

Sociológ Michal Vašečka si myslí, že mladá generácia, ktorá to zobrala veľmi osobne, začala jasne vysielať signály, že chce prebrať zodpovednosť za diane v krajine. „Viedlo to k tomu, že sa veľmi emancipovali nezávislé médiá, zároveň sa začalo čistiť to, čo nefungovalo v krajine. Do istej miery polícia, do istej miery prokuratúra a do istej miery súdy. Samozrejme, je to iba začiatok a mnohí sme cynickí a nespokojní, ale faktom je, že spoločnosť má tak, ako to bolo pred rokom 1989, veľké očakávania do budúcna.

Vo vzduchu visí zmena a ľudia si tú zmenu žiadajú. No a potom je tu aj zlá správa, že spoločnosť na základe toho všetkého, čo sa vyplavilo za posledné dva roky – Kočnerova Threema a tak ďalej, je viac cynická a v niečom začala byť až nihilistická. Vlastne nás už veľa vecí neprekvapuje a to zároveň nie je dobrý signál do budúcna,“ myslí si odborník.

Otvoriť galériu

Vývoj prípadu

21. február 2018 - Ján a Martina boli zastrelení vo svojom dome vo Veľkej Mači.

26. február 2018 - Polícia našla ich mŕtve telá.

9. marec 2018 - Uskutočnil sa prvý protest Postavme sa za slušné Slovensko. Do ulíc vyšlo viac ako 120-tisíc ľudí. Išlo o najväčšie protesty od roku 1989.

12. marec 2018 - Minister vnútra Robert Kaliňák pod tlakom verejnosti oznámil, že odstupuje z funkcie ministra.

13. marec 2018 - V Michalovciach polícia zadržala talianskeho podnikateľa Antonina Vadalu.

15. marec 2018 - Premiér Robert Fico odovzdal svoju demisiu vtedajšiemu prezidentovi Kiskovi.

22. marec 2018 - Novým premiérom sa stal Peter Pellegrini.

16. apríl 2018 - Minister vnútra Tomáš Drucker (nominant Smeru-SD) oznámil rezignáciu po tom, čo sa mu nepodarilo odvolať policajného prezidenta Tibora Gašpara.

29. máj 2018 - Odohrala sa rekonštrukcia vraždy v dome vo Veľkej Mači.

30. máj 2018 - Novým policajným prezidentom sa stal Milan Lučanský.

20. jún 2018 - NAKA zadržala mafiána Mariána Kočnera pre podozrenie z falšovania zmeniek televízie Markíza. O podnikateľových nekalých praktikách písal Kuciak, za čo sa mu Kočner vyhrážal. V súčasnosti je obžalovaný nielen pre zmenky, ale aj pre objednávku Kuciakovej vraždy.

27. september 2018 - Veľká policajná akcia v Kolárove, pri ktorej boli zadržaní Tomáš Szabó, Miroslav Marček aj Zoltán Andruskó.

28. september 2018 - Polícia zadržala aj Alenu Zsuzsovú a obvinila všetkých štyroch za obzvlášť závažný zločin úkladnej vraždy a za ďalšie trestné činy.

30. septembra 2018 - Všetci štyria obvinení a Alena Zsuzsová išli do väzby.

14. január 2019 - Prevalilo sa, že Zsuzsová komunikovala s podpredsedom parlamentu Glváčom, Andrejom Dankom aj Borisom Kollárom.

13. január 2020 - Prvý deň pojednávania v prípade Kuciakovej vraždy. Miroslav Marček podrobne opísal, ako vraždil.

21. február 2020 - Od vraždy ubehli presne dva roky. Na pamiatku Jána a Martiny sa uskutočnia protesty v 60 mestách po celom Slovensku.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas, Lenka Ďurčiová

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




(ilustračné foto).
Grécko zablokovalo pravicovej strane účasť v eurovoľbách: Chceli vyhrať podvodom? Ich lídrom je trestaný muž!
(ilustračné foto).
Dráma na podujatí Ľavicovej strany: Do miestnosti vtrhli útočníci! Hrozivé, čo nasledovalo
 Biden bude v utorok 12. decembra v Bielom dome hostiť ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.
USA tajne poslali Ukrajine rakety s dlhým doletom, na priamy príkaz prezidenta
Na snímke radosť po góle zľava Branislav Mezei (Nitra) a Samuel Buček (Nitra). Budú sa dnes večer Nitrania tešiť so zisku titulu?
Prvé slová kapitána Nitry po zisku titulu: Zaslúžime si dlhé oslavy!
Nemecký europoslanec za krajne pravicovú Alternatívu pre Nemecko (AfD) Maximilian Krah
Nemecký europoslanec čelí vážnemu obvineniu: Úplatky z Ruska a Číny?!
Hokejisti Nitry oslavujú zisk majstrovského titulu.
Nitra sa zapísala do histórie: Pod Zoborom sa začali majstrovské oslavy!
Spevák Paľo Habera ohlásil turné.
Habera sa navliekol do legendárnych kraťasov: Ľudia šalejú! To musíte vidieť
Namiesto veľkolepej svadby musela Ashlee svoju lásku odprevadiť na druhý svet.
Muž († 42) požiadal priateľku o ruku a potom... Tragédia, ktorá jej doteraz nedá spávať
Male hand holding large, sharp, shiny kitchen knife. Isolated on dark background. Photo is taken with dslr camera indoors.
Pri útoku nožom na škole sa zranili traja ľudia: Hrozivé, kto za činom stojí
Alcoholism or Alcoholic concept : Close up young Asian guy feeling depressed drinking alcohol alone in pub or bar because life problem or stress.
Ako spoznáte ALKOHOLIKA? 7 znakov, ktoré si všimnete, aj keď v ruke nemá pohárik
(ilustračné foto).
Paríž sa pred olympiádou chystá na obrovské manévre: Takéto niečo sme ešte nemali!
Pri izraelskom zásahu v nemocnici Šifá zahynul vysokopostavený vodca Hamasu.
Izrael nemieni ustúpiť: Vojenský útok na mesto Rafah plánujú naďalej