Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
21.02.2020 09:00 | Správy | Domáce správy
Video

Smutné druhé výročie smrti Kuciaka a Kušnírovej: Umelci sa spojili, z tejto skladby vám naskočia zimomriavky

V piatok, 21. februára, si pripomíname strašnú udalosť - vraždu Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej.

Pri tejto smutnej príležitosti sa spojilo niekoľko umelcov, aby si uctili Jána a Martinu. Ľudí, ktorí svoje životy zasvätili vyššiemu princípu – dobru a spravodlivosti. Ľudí, ktorí zmenili Slovensko a nikdy sa o tom nedozvedeli.

Fotogaléria
8
fotiek v galérii

Pieseň venovaná Jánovi Kuciakovi a Martine Kušnírovej spoločne naspievali Milan Lasica, Nora Ibsenová, Emma Drobná, Erik Šulc a Robert Pospiš. Emotívna skladba nesie názov Predstavujem si krajinu a jej text, na melódiu legendárnej Imagine od Johna Lennona, napísal v roku 1989 Ivan Štrpka.

V lete 1989 vystúpil Dežo Ursíny vo Valašskom Meziříčí na festivale Valašský Špalíček, kde zaspieval aj skladbu Imagine. Keď pieseň končila, začal ju spievať ešte raz, ale už so slovenským textom Ivana Štrpku. Dežo vtedy pieseň venoval Jánovi Palachovi.

 

Po 30 rokoch sa Marek Kučera rozhodol túto skladbu oživiť. Zavolal Ivanovi Štrpkovi s prosbou o súhlas o opätovnú hudobnú interpretáciu jeho textu. Zároveň oslovil hudobníkov Roberta Pospiša a Martina Sillaya, ktorí sa postarali o produkciu a nový aranžmán piesne. Idea bola jasná – nahrať skladbu, ktorá bude dôstojnou spomienkou na život, lásku a odhodlanie dvoch mladých ľudí, Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej.

Vychádzajúc z textu Ivana Štrpku, sa pieseň nazvala Predstavujem si krajinu a začiatkom februára ju do štúdia Real Music House prišla naspievať pätica slovenských interpretov. Milan Lasica, Nora Ibsenová, Emma Drobná, Erik Šulc a Robert Pospiš.

„Oslovili sme interpretov rôznych hudobných žánrov a rôzneho veku. Cieľom bolo ukázať, že je možné spojiť sily, nadchnúť sa pre dobrú vec a vytvoriť niečo krásne. Niečo, čomu spoločne veríme a chceme šíriť ďalej. Môžeme mať iné názory, pozerať na svet zo svojich perspektív, ale v základných ľudských hodnotách by sme mali byť jednotní a stáť pri sebe,“ prezradil autor projektu Predstavujem si krajinu, Marek Kučera.

Všetky hudobné nástroje, okrem violončela, ktorým do skladby prispel Jozef Ľupták, nahral Robert Pospiš s Martinom Sillayom. Videoklip k piesni natočil Miro Remo a Dušan Husár, ktorý časť klipu snímal na 16 mm kameru. O farebnú korekciu obrazu sa postarali Petr Simon a Pavel Marko.

Skladba Predstavujem si krajinu je k dispozícií zadarmo na webovej stránke www.predstavujemsikrajinu.sk, ktorú navrhol Rasťo Tupý v spolupráci s Milošom Homolom. Na stránke projektu sa nachádzajú aj čiernobiele fotografie Martiny Mlčúchovej. Jej 69 fotografií tvorí  príbeh vzniku piesne, ktorá je zároveň i tichou spomienkou na Jána Palacha.

„Všetci, ktorí sa na projekte Predstavujem si krajinu podieľali, to robili z vlastného presvedčenia a bez nároku na honorár. Pieseň, ktorú sme spoločne nahrali, sme sa rozhodli poskytnúť každému grátis. Stačí prísť na náš web a skladbu si stiahnuť,“  doplnil Marek Kučera.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Čas.sk

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Škótsky premiér Humza Yousaf.
Škóti priznávajú porážku: Ambiciózny klimatický cieľ nesplnia, jednej veci sa ale nevzdajú
passing a truck
Poľskí poľnohospodári zúria! Blokujú hraničné priechody: Vláde posielajú jasný odkaz
Slovenskí hokejisti absolvovali ďalší prípravný duel pred MS v Česku.
Foto
Víťazná šnúra sa skončila: Slovenskí hokejisti vysoko podľahli Nemecku
Na archívnej snímke z 12. marca 2024 poľský premiér Donald Tusk.
Poľský premiér predpovedá: Najbližšie týždne môžu rozhodnúť vojnu na Ukrajine
Legendárny český hokejový útočník Jaromír Jágr.
Foto
Fenomenálny Jaromír Jágr neprestáva udivovať: V českej baráži prepísal svetový rekord!
Airplane cabin during flight. Shallow DOF, selective focus.
HOROR na palube lietadla! Tehotná žena netušila, že jej manžel zomiera: Smutný záver
Klimatická zmena je veľký problém ľudstva (ilustračná fotografia).
Nádrže s vodou v Barcelone sú poloprázdne: Krajina bije na poplach, chcú zabrániť najhoršiemu
Tragický prípad Émila († 2) vyvoláva mnoho otázok.
Smrť malého Émila († 2) šokovala krajinu: Vynárajú sa ďalšie otázky! Mrazivé, ako mohlo dôjsť k tragédii
Hasiči zasahujú po utorňajšom požiari historickej budovy burzy v centre dánskej metropoly Kodaň v stredu 17. apríla 2024.
Foto
Najhoršie obavy sa naplnili: Historická budova v Kodani sa rúca, pozrite si FOTO
Legendárny britský prírodovedec a moderátor David Attenborough.
Foto
Na záchranu planéty máme POSLEDNÚ šancu! Prírodovedec to videl na vlastné oči: Desivé svedectvo
Na snímke šarvátka hokejistov Slovenska (modré dresy) a Švajčiarska (biele dresy) pred striedačkou Slovenska v prípravnom zápase na májový svetový šampionát Slovensko - Švajčiarsko v Humennom.
Nemecko - Slovensko ONLINE: Sledujte prípravný hokejový zápas pred MS
Na snímke poslanec Národnej rady SR Peter Kotlár (SNS)
Finančná správa si posvieti na MOMky: Kotlár má vážne podozrenie, že počas pandémie sa niečo zanedbalo