Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
20.02.2020 13:38 | Správy | Domáce správy

Kočner si mal u neho vybavovať prepustenie z basy: Na Mamojku si posvieti predseda Ústavného súdu

Predseda Ústavného súdu (ÚS) SR Ivan Fiačan preveruje už skôr zverejnené skutočnosti týkajúce sa možného disciplinárneho previnenia sudcu ÚS Mojmíra Mamojku, ako aj aktuálne medializované informácie týkajúce sa tohto sudcu.

V súvislosti s medializáciou sporných kontaktov Mamojku s obžalovaným podnikateľom Marianom Kočnerom o tom vo štvrtok informovala Kancelária ÚS.Svedok 

"Predseda Ústavného súdu vníma svoju zodpovednosť za podanie či nepodanie návrhu na začatie disciplinárneho konania proti sudcovi Ústavného súdu, a tým aj zodpovednosť za zachovanie dôvery k Ústavnému súdu a k postupu jeho predsedu v tejto veci," uviedol Fiačan v stanovisku.

Zároveň zdôraznil, že návrh na začatie disciplinárneho konania musí byť po skutkovej a právnej stránke riadne odôvodnený a podložený relevantnými dôkazmi, zvlášť ak ide o návrh na začatie disciplinárneho konania proti sudcovi ÚS.

 

"Predseda Ústavného súdu je zároveň vždy povinný vziať na zreteľ aj akékoľvek možné zásahy do činnosti Ústavného súdu a jeho sudcov a v tomto zmysle chrániť jeho nezávislosť a nestrannosť. Preveruje preto všetky zverejnené informácie tak, aby sa mohol zodpovedne rozhodnúť, či podá alebo nepodá návrh na začatie disciplinárneho konania proti dotknutému sudcovi. Medializované informácie je potrebné verifikovať a podložiť potrebnými dôkaznými prostriedkami," uviedol Fiačan.

Ako o tom informoval ďalej, žiadal príslušné orgány o zaslanie informácií, prípadne dôkazov týkajúcich sa už skôr zverejnených skutočností, a aj v súvislosti s novými zverejnenými informáciami požiada príslušné autority o súčinnosť. Zároveň v súlade so Spravovacím a rokovacím poriadkom ÚS požiada sudcu Mamojku o vyjadrenie sa k týmto novým informáciám.

Denník N s odvolaním sa na policajné odpočúvanie tento týždeň informoval o tom, že Mamojka si písal s Marianom Kočnerom v júni 2018, dva týždne pred jeho zadržaním políciou. Podnikateľ si so sudcom dohadoval termín stretnutia. Podľa reakcie Mamojku k stretnutiu nedošlo a v komunikácii zrejme išlo len o "nejakú obchodno-právnu radu".

Preverovať, či existujú dôvody na jeho disciplinárne stíhanie, začal Fiačan po výpovedi bývalého príslušníka Slovenskej informačnej služby (SIS) Petra Tótha vo veci vraždy novinára Jána Kuciaka. Tóth na súde v januári vyhlásil, že obžalovaný Marian Kočner v snahe dostať sa z väzby žiadal aj pomoc sudcu Mamojku. Tóth mal ísť osobne za ním v lete 2018 a odniesť mu kópiu podania na ÚS SR. Mamojka to odmieta a tvrdí, že za ním nikto nebol a nikto ho neovplyvňoval. Argumentuje aj tým, že senát ÚS, ktorého bol členom, v septembri 2018 odmietol ako zjavne neopodstatnenú sťažnosť Mariana K. týkajúcu sa jeho väzby.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




(ilustračné foto).
Turci sa ešte nespamätali z minuloročného zemetrasenia: Prišla ďalšia rana! Krajina je v pozore
Radko Urbanyak
Foto
Spoznávate tohto malého chlapca? Z barmana sa stal televíznou hviezdou! Teraz vystupuje na obrazovkách
Vladimir Putin.
Hnev Kremľa: Kvôli úradom čelí partner Putinovej ex problémom! O čo ide?
(ilustračné foto)
Stačil okamih sa rozpútalo sa peklo: Výbuch vozidlo roztrhal na kusy! O život prišlo najmenej 10 ľudí
Vojenské jednotky dobrovoľníkov iránskej armády počas výročnej vojenskej prehliadky v Teheráne.
Blízky východ sa otriasa útokmi, generálny tajomník varuje: Jedna chyba by viedla k niečomu nemysliteľnému!
Čo vás čaká tento týždeň? (ilustračná foto)
3 znamenia, za ktorými sa skrývajú falošní SEBCI: Keď pôjde do tuhého, PODRAZIA vás!
Kate diagnostikovali rakovinu začiatkom roka.
William prelomil mlčanie o ťažko chorej Kate: SĽUB, z ktorého sa tisnú slzy do očí
A elongated white toilet with the seat lid in the up position. The toilet is highlighted with a spot light coming from above. This sparse room has blue-green walls and a dark hardwood floor.
Foto
Viete, čo sa deje po spláchnutí WC? Budete v šoku! Po tomto si dáte dobrý pozor na to, ako to urobíte
Na snímke českí policajti náhodne kontrolujú osobné motorové vozidlá na česko-slovenskej hranici.
Pátranie so smutným záverom: Mladučká Ukrajinka († 14) si mala siahnuť na život
Na snímke poslanec NRSR Branislav Gröhling (SaS)
Zákon k situácii s medveďmi je podľa Gröhlinga nebezpečný: Tvrdí, že rieši aj vlky a rysy
(ilustračné foto)
Školáčky zažili horor: Útočník na ne vytiahol nôž! Pozrite sa, čo im spôsobil
Rezort kultúry sa ohradzuje voči lživým tvrdeniam o kaštieli v Budmericiach.
V Budmericiach sa šíri, že Šimkovičová chce kúpiť kaštieľ: Ministerstvo kultúry reaguje!