Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
20.02.2020 11:55 | Prominenti | Zahraniční prominenti

Nečakané odhalenie o Joaquinovi Phoenixovi: Slávny Joker pochádza zo Zemplína

Najväčšia filmová hviezda súčasnosti má korene u nás! Vynikajúci výkon Joaquina Phoe­nixa (45) vo filme Joker ocenila americká filmová akadémia soškou Oscara. Málokto však vie, že americký herec má korene na východnom Slovensku.

Fotogaléria
4
fotiek v galérii

Jeho fanúšik Juraj Gembický, historik z Krajského pamiatkového úradu v Košiciach, si dal námahu prezistiť skutočný pôvod svetovej hviezdy. Pri pátraní zistil, že Joaquinovi praprarodičia pochádzajú zo zemplínskej obce Brehov (okr. Trebišov).

Gembického pátranie sa podľa jeho slov začalo po tom, ako si vypočul Phoenixov prejav z udeľovania Oscarov. „V rámci ďalšieho dohľadávania informácií o jeho osobe a životnom príbehu som na verejne dostupných zdrojoch náhodne natrafil na informáciu o jeho predkoch. Jeho židovskí predkovia z maminej strany mali pochádzať z Ruska a Uhorska, konkrétne sa spomína názov lokality Imre. Anglické portály to prekladali ako obec Malčice,“ spomína si. To ho zaujalo, pretože obec Malčice mala úplne iné historické názvy v minulosti a historický názov Imre, resp. Imreg opisuje inú obec - dedinu Brehov v okrese Trebišov. Rozhodol sa to preto bližšie overiť.

Dom číslo 34

Historik sa pred štyrmi rokmi v rámci iného projektu venoval regiónu, v ktorom sa obec nachádza. „Preto som dobre poznal aj obec Brehov, ktorá nesie historický názov Imre alebo Imreg,” opisuje rozsiahle pátranie Gembický. Následne sa obrátil na blízku bádateľku z Ameriky a tá mu pomohla overiť kľúčové archívne podklady, ktoré sú dnes verejne dostupné cez portál Familysearch.  Našiel sa tak aj dokument opisujúci súpis obyvateľov z obce Brehov z roku 1869, kde na sčítacom hárku k domu číslo 34 sa našlo a potvrdilo priezvisko židovskej rodiny Lefkovits.

Otvoriť galériu
Vďaka tomu záznamu sa dali zistiť aj dátumy narodenia Joaquinových praprarodičov a zároveň aj to, odkiaľ pochádzali. „Joaquinov prapradedko Herman Lefkovits sa narodil v roku 1840 v susednej dedine Zemplínske Jastrabie, praprababka Rosa Grünwald sa narodila v roku 1846 vo vedľajšej obci Sírnik. Žili ale v dome v Brehove, kde sa začína priame spojenie týchto predkov Joaquina so zemplínskou obcou Brehov. Hermanovi a Rose sa okrem iných detí v roku 1897 narodil aj syn - Ignác Lefkovits, pradedko Joaquina,“ uviedol Gembický.

Ignác sa neskôr oženil s Máriou Beck a v roku 1916 sa im narodila dcéra Margaret (Margie) v meste New York. „Je to svedectvo toho, že ich rodina bola medzi tými, ktorí migrovali z Brehova do ďalekej Ameriky,“ uviedol Gembický.

Otvoriť galériu
Margaret si za manžela vzala Meyera Dunetza, pôvodom zo židovských komunít z Ruska. A tu sa už dostávame k najbližším príbuzným oscarovej hviezdy. „Okrem iných detí mali aj dcéru Arlyn Dunetz, Joaquinovu matku,“ uzavrel Gembický prepojenie herca so Zemplínom, ktoré sa mu podarilo vďaka podkladom z genealogickej databázy celebrít Ethnicsceleb. Historik vyzdvihol v prejave Phoenixa aj zaujímavú myšlienku odkazujúcu na to, čím si prešli jeho predkovia.

 „Joaquinov citát - Myslím si, že to je to najlepšie, čo sa môže stať – podporovať jeden druhého. Nie, keď sa odsudzujeme za chyby z minulosti, ale keď si pomáhame rásť, keď sa jeden od druhého učíme a keď sa podporujeme. To je tá najlepšia ľudskosť - príde mi ako veľmi vhodné motto postoja k ľuďom, ktorých sa dotýka migrácia, tak ako to zažívali aj naši pradedovia a ako sa to deje aktuálne i dnes,“ zakončil Gembický.

 

Starosta: Bodaj by ich bolo čo najviac

Starosta Brehova Marek Balog po zistení, že najväčšia filmová hviezda súčasnosti má predkov práve odtiaľto, neskrýval nadšenie. „Sme prekvapení, že máme takú osobnosť, ktorá sa spája s našou obcou. Bodaj by sme mali čo najviac podobne slávnych ľudí, ktorých korene siahajú až do Brehova,“ povedal.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: sk, Nový Čas, kz

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Poľský prezident Andrzej Duda podpísal v stredu 16. augusta 2023 zmenu zákona o referende.
Poľsko hovorí o jadrových zbraniach: Hrozby z Ruska silnejú, sme pripravení! Čo sa chystá?
(ilustračná fotografia).
Nečakaný zvrat! Kto môže za výbuchy na základni v Iraku?
Lonely sad woman deep in thoughts sitting daydreaming or waiting for someone  in the living room with a serious expression,  she is pensive and suffering from insomnia sitting on couch
Cítite, že sa s vami niečo deje? 11 príznakov rakoviny, ktoré by ste nemali ignorovať
Po náročnej liečbe robí veľké pokroky v hokeji.
Foto
Hokejista Martinko strieľa góly, hoci nemal žiť: Lekári mu dávali len 3 týždne! Dojemný príbeh malého bojovníka
Mesto Galanta má mladežnícky parlament.
Váš Tip
Galanta podporuje mladých ľudí: Títo mladí ľudia budú rozhodovať o dôležitých veciach!
(ilustračné foto)
Zahynul vojnový spravodajca ruských novín: Za útokom mali byť ukrajinské drony
Caution
Na jarné slniečko zabudnite! Počasie na budúci týždeň ako zo zlého sna
Empty Courtroom Interior With Wooden Desk And Blurred Background
Neuveriteľné, čo sa stalo počas Trumpovho súdneho procesu! Muž sa v parku...
Nestarnúca kráska. Za zvodnou Andreou Verešovou otáčali hlavy všetci prítomní
Foto
Bratislavské módne dni plné známych tvárí: Sexi TELÁ na móle i v hľadisku! Uf, bolo sa na čo pozerať
(ilustr. foto)
Gruzínska mládež vyjadrila svoj názor: K týmto hodnotám majú blízko!
Moderátorka Kvetka Horváthová
Foto
Zmena profesie? Kvetka Horváthová zavítala do výrobne... To by ste nečakali!
Izraelské vojenské vozidlá vidieť neďaleko hranice Izraela s pásmom Gazy na juhu Izraela 3. januára 2024.
Spojené arabské emiráty začali rozsiahli humanitárnu operáciu v Pásme Gazy: Obnovia aj nemocnicu!