Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
20.02.2020 08:55 | Správy | Politika
Video

Pred voľbami ide do tuhého, objavilo sa druhé video: Potopí Kisku?

Valia sa na neho vedrá špiny! Bývalý prezident Andrej Kiska (57) čelí ďalšiemu videu, ktoré má dokazovať, že pozemky pod Tatrami, ktoré kúpil v roku 1999, neboli nadobudnuté práve s kostolným poriadkom.

Fotogaléria
4
fotiek v galérii

Na nahrávke, ktorú poslal redakciám anonym, je zachytený v rozhovore s bývalým obchodným partnerom Michalom Šuligom. Ten bol aj aktérom prvého videa, v ktorom sa objavil s bývalým bossom popradského podsvetia Michalom Reichelom. Témou debaty boli tiež sporné pozemkové kšefty. Vtedy však Šuliga tvrdil, že o nahrávaní nevedel. Tentoraz to ale také jednoznačné nie je.

Prvé video prišlo do niektorých redakcií minulý týždeň. Bývalý boss popradského podsvetia Milan Reichel prišiel na kus reči so svojím dlhoročným priateľom, podnikateľom Michalom Šuligom. Osemnásťminútový materiál zachytáva rozhovor o tom, ako mal bývalý prezident koncom 90. rokov kúpiť pozemky pod Tatrami. „Kiska proste kúpil osvedčené pozemky, on dobre vedel, že sú osvedčené, ukradnuté,“ hovorí vo videu Šuliga.

 

Kiska po zvrejnení prvého videa reagoval podaním trestného oznámenia. „Za týmto videom je poslanec Národnej rady za Smer, ale o tom viac poviem vyšetrovateľom,“ reagoval exprezident. Predseda Smeru-SD Robert Fico tieto tvrdenia dôrazne poprel. Predseda strany Za ľudí už vtedy hovoril o tom, že sa chystá vypustenie ďalšej nahrávky. „Dostal som signál, že nejde o jediné video a bude zverejnené ďalšie z rovnakého zdroja,“ povedal Kiska.

Otvoriť galériu
Michal Šuliga
Zdroj: anc

Vedel o nahrávke

Obaja aktéri prvej nahrávky vtedy svorne tvrdili, že o nahrávacom zariadení, ktoré bolo zrejme na na biliardovom stole pred nimi, nevedeli. „Je to nehoráznosť, čo si niektorí ľudia dovolia. Vedia zneužiť aj súkromné rozhovory,“ uviedol nahnevane podnikateľ Šuliga s tým, že sa obráti na políciu.

Z druhého materiálu je ale jasné, že nahrával on alebo osoba sedia ca vedľa neho. „Už sa nebudem k  ničomu vyjadrovať, som predvolaný na výsluch a  nechcem, aby som mal problémy, že niečo ovplyvňujem. A žiadne nové video som nevidel a ani o nijakom novom videu neviem,“ prezradil pre Nový Čas s tým, že sme ho zastihli mimo Popradu. Vo videu je na úvod uvedené, že je strihnuté od 4. minúty a  ďalšie zaujímavé informácie chce anonym redákciám dávkovať postupne.

Kiska vysvetľuje

Na decembrové stretnutie s Kiskom prišiel Šuliga aj so slečnou, ktorá bola exprezidentovi predstvaná ako jeho dcéra. A bola to zrejme ona, kto záznam vyhotovil. „Už viem, na čo tam bola. Z týchto záberov, ako som pochopil, to bola táto slečna,“ uviedol na tlačovke Kiska o zhotoviteľovi videa.

Bránil sa, že neriešili nič iné, len mimosúdne vyrovnanie vo výške 2 000 eur. Peniaze mu má vyplatiť ako náhradu škody Július Sirotský, od ktorého pred vyše 20 rokmi pozemky kupoval. Na otázku, ako to myslel s posielaním peňazí tomu mužovi, odpovedal, že ho nechcel priviesť do zlej finančnej situácie a všetko je úplne inak. „Nič som nikomu neposielal. Toto video je zostrihané,“ vyviňoval sa na tlačovke Kiska.

O čom sa bavili Kiska so Šuligom

Š.: To je tá zmluva... Keď sa pozrieš... Bola podpisovaná 28. 7., podpisovaná, nech to baby prepíšu.
K.: Hej.
Š.: Pozri sa, prečo rýpu, pozri sa na dátum tej zmluvy podpísanej 28. 9.
K.: Musím si zasvietiť, hovno vidím.
Š.: Čo som ti zakrúžkoval, suma... A pozri dátum s Agrasom, dátum, kedy si robil s Agrárskym združením zmluvu 13. 7. a pozri, kedy je dátum tej a a to si tvrdil, že si nepoznal Klimeka, že tá bola skôr s Klimekom ako tá.
K.: Prečo mi volali, tú výpoveď.
Š.: Konfontácia s Julom mala byť.
K.: A čo to malo byť.
Š.: Vy sa dohodnete, vieš, ta ty povieš, že čo, sme sa vysporiadali, hotovo, he? Všetci sme vedeli, že pozemky od Klimeky, vieš, čo myslím... Vieš na Julovi to nemôžem nechať.
Š.: Ja akurát chcem, že potom ako Julovi tých 2 000 posunieš? Zavoláš Niekto donesie?
K.: Nejak domyslite, šak to je malá suma... To vymyslíme.
Š.: Hej? To len povieš kedy, nech sa on nezjaší, nejde o mňa ale o Sirotského ide, bo vieš, ako to bude, keď sa Julo splaší, vieš, ako to bude? V riti to bude....

O čo ide v spore?

Kauza sa týka nehnuteľnosti, ktorú Andrej Kiska kúpil v roku 1999 vo Veľkom Slavkove. Podľa vyjadrenia súdu ju nadobudol neprávom od pôvodného majiteľa, zubára Jána Franca. Oklamaní v tomto spore bielym koňom mali byť aj Kiska s bývalou ženou. Exprezident si uplatňoval náhradu škody od Júliusa Sirotského, od ktorého pozemky kupoval. Obe kompromitujúce videá majú ukazovať, že o zvláštnom nadobúdaní pozemkov exprezident vedel.

Preferenciami to nezamáva

Tomáš Koziak, politológ

- Nemyslím si, že by to zamávalo preferenciami smerom hore alebo dole. Tí, čo sú pripravení voliť Andreja Kisku, ho voliť budú a tých, čo ho nechceli voliť, to len utvrdí v ich názore. Toto video totiž neprináša nič nové, čo by už nebolo publikované, aj keď možno v trochu inej forme. Ovplyvniť to môže nerozhodnutých voličov.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas, Katarína Kurtanská

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Bratislavské módne dni.
Foto
FOTOGALÉRIA z Bratislavských módnych dní: Nahodená Šimkovičová prišla s dcérou a aha, kto ukázal ZADOK!
Spišský hrad, Slovensko.
Komplikácie s obnovou Spišského hradu: Rekonštrukcia natrafila na ďalší problém
(ilustračné foto).
Letecké spoločnosti reagujú na vyostrený konflikt medzi Izraelom a Iránom: Čo sa mení?
(ilustračné foto)
Idem si po alebo pre vodu? Správna možnosť je len jedna! Vždy sa používa táto predložka
Bombardér B-1 Lancer (ilustračné foto).
Pád strategického bombardéra má tragickú dohru: Rusko informovalo o úmrtí, pátranie ďalej pokračuje
ilustračné foto
Irán pod zúrivou paľbou Izraela: Zasiahli výbuchy aj jadrové zariadenia?!
(ilustračné foto)
Pozor! Čierny kašeľ úraduje v tomto kraji: Čísla stúpajú, buďte opatrní
Foto
Pôvabná dcéra Pavla Nedvěda sa pochválila: Otec a mama opäť spolu!
Vyhlásenie šéfredaktorov denníkov Plus JEDEN DEŇ, Nový Čas a týždenníka PLUS 7 DNÍ
Dara Rolins niesla záplavy veľmi ťažko.
Dara Rolins v centre šialených záplav v Dubaji: Taký EXTRÉM ešte nezažila
Útok ruskej armády na mesto Dnipro.
Foto
Krvavý útok na Ukrajine: Rusi udreli smrtiacou silou! FOTO zo zasiahnutého mesta
Rodinka vo chvíľach šťastia. Tie sú nenávratne preč...
Váš Tip
Janka bola zdravá mladá žena, po pôrode synčeka zomrela: Čo sa stalo v osudný deň?